Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='dudson13']Od nas ze schronu do Niemiec pojechał niewidomy psiak, który nie miał żadnych szans na adopcję i pies sparaliżowany, który tam ma rehabilitację. Póxniej jego nowi właściele przesyłali zdjęcia. Może warto spróbować, aczkolwiek zgadzam się też z Myszą, że trzea porozmawiać wcześniej, żeby nie oddać byle gdzie psiaka[/QUOTE]
Nam w Zabrzu też się bardzo udało kilka niemieckich adopcji. I to takich psiaków bez szans. Wydaje mi się, że zawsze warto sprawdzić i najwyżej odmówić.

Posted

[quote name='Bjuta']Nam w Zabrzu też się bardzo udało kilka niemieckich adopcji. I to takich psiaków bez szans. Wydaje mi się, że zawsze warto sprawdzić i najwyżej odmówić.[/QUOTE]

Może ja jestem przewrażliwiona ale czy nie wydaje Wam sie dziwne, że do Niemiec trafiają właśnie takie "psiaki bez szans"? Czy to znaczy, że Niemcy mają jakieś wyjątkowe serca do psów i właśnie tym ślepym, chorym i starym z Polski muszą przychylać nieba? Znam Niemców i.................. sorry ale w cuda nie wierzę............

Posted

[quote name='anawa'] Znam Niemców i.................. sorry ale w cuda nie wierzę............[/QUOTE]
Hmm... A ja znam Polaków i przekonałam się, co potrafimy zwierzętom (i nie tylko) zrobić... Czy to jednak powód do uogólniania? Bardzo tego nie lubię.

Posted

[quote name='dog193']Hmm... A ja znam Polaków i przekonałam się, co potrafimy zwierzętom (i nie tylko) zrobić... Czy to jednak powód do uogólniania? Bardzo tego nie lubię.[/QUOTE]
Dog193, myślę, że Anawie nie o to chodziło. Mnie też zadziwia zjawisko wchłaniania przez Niemców psów nie rokujących adopcji. Czemu tak jest? Skąd to się bierze? Może odpowiedź jest prosta. Może tam tak jest zmniejszona populacja psów, że lepszy rydz niż nic. Ale też chciałabym znać odpowiedź na to pytanie. Bez obrazy Niemców. Populacja okrutników na pewno rozkłada się w miarę normalnie na całym świecie.

Posted

Od nas z Łodzi też były przypadki bardzo udanych adopcji - zarowno zwierząt zdrowych, jak i chorych, niewidomych.
Ale oczywiscie najlepiej -adopcja do domu stałego lub prywatnego, domowego tymczasu z możliwościa szybiego znalezienia DS.
Wysyłanie do schronisk, przytulisk w Niemczech też niezbyt mi sie podoba- co z tego, ze teoretycznie warunki lepsze, spacery itd- to nadal nie dom i nadal mało kontaktu z człoiekiem , a los psa jest juz nieznany.

Posted

[quote name='Cantadorra']Dog193, myślę, że Anawie nie o to chodziło. Mnie też zadziwia zjawisko wchłaniania przez Niemców psów nie rokujących adopcji. Czemu tak jest? Skąd to się bierze? Może odpowiedź jest prosta. Może tam tak jest zmniejszona populacja psów, że lepszy rydz niż nic. Ale też chciałabym znać odpowiedź na to pytanie. Bez obrazy Niemców. Populacja okrutników na pewno rozkłada się w miarę normalnie na całym świecie.[/QUOTE]

Dokładnie tak........... Nie wygląda na to, żeby Niemcy cierpieli na niedomiar psów. Ogólnie kultura wyższa, traktowanie zwierząt też ale skąd ta troska o nasze bidy?
Dog193 - po prostu słyszałam o okropnych praktykach wzbogacania się na nieszczęściu naszych psów. Wiele z nas o tym słyszało. Właśnie w Niemczech i w Austrii. Dlatego po prostu jestem ostrożna.

Posted

Dobrze, ja oczywiście rozumiem ostrożność, trzeba ją zachowywać przy każdej adopcji, a już adopcji za granicę szczególnie. Jednak nie ma co uogólniać, znajdzie się Niemców idiotów, ale też wielu wspaniałych ludzi. Tak jak u nas.

Posted

Dotarłam właśnie na watek Jasperka....piękny. Dobrze, że jest w dobrych rekach. Mogę zaproponować 10 zł stałej deklaracji. Mam nadzieję,że się przyda :-) Czekam na info z nr konta.
Mizianko dla Ciebie Jasperku