Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może ktoś mógłby mi poradzić, bo ja kompletnie nie wiem od czego zacząć....
Sunię wzięłam ze schroniska, jest ze mna miesiąc. Kiedy wyciągam z szafy smycz - wiadomo wielka radość, będzie spacerek. Ale sunia biega naokoło mnie, wierci sie niesamowicie, skacze, piszczy, a przy kazdej próbie zalozenia obrozy kłądzie sie na plecach i wierci sie..... Nie mam pojęcia czemu się kładzie, może to oznaka uległości??? Jak na nią krzyknę uspokaja się trochę, ale krzyk to nie jest wyjscie, nie chcę aby bała się mnie..... Nie wiem od czego zacząć, co powinnam robic aby zmienic jej zachowanie....

Posted

A w jakim ona jest wieku? Sunia widocznie nie była przyzwyczajona do zakładania obroży, szczególnie że jest ze schroniska. Myślę że powinnaś zacząć ją przyzwyczajać tak jak szczeniaka- czyli zakładasz na chwilkę i dajesz smakołyki, chwalisz. Z czasem zakładasz obrożę na nieco dłużej. Później przypinasz smycz. A czy sunia umie siad? Bo piszesz że przy próbie założenia strasznie się wierci, miałam podobny problem ale rozwiązałam go tak że kazałam suni usiąść i dopiero jak była grzeczna zakładałam obrożę. Żeby sobie skojarzyła- będę grzeczna-pójdziemy na spacerek :lol:
Ale Ty najpierw chyba powinnaś zacząć od tego przyzwyczajania, żeby sunia przekonała się że to nic strasznego i po założeniu czeka ją coś miłego, smakołyk, spacer.

Posted

Agamtb napisał(a):
Ale sunia biega naokoło mnie, wierci sie niesamowicie, skacze, piszczy, a przy kazdej próbie zalozenia obrozy kłądzie sie na plecach i wierci sie.....

Może na dobry początek nie zdejmuj suni obroży, niech chodzi w obroży także po domu, to uprości procedurę wychodzenia na spacer- smycz jest łatwo zapiąć ;)
I zapinaj smycz ot tak sobie, bez powodu, zapnij daj smakołyka, odepnij. Nie tylko kiedy idziecie na spacer. I nie krzycz, bo to tylko będzie sunię utwierdzało w konieczności okazywania uległości w tej sytuacji. ;) Zachęć ją smakołykiem, żeby wstała, a z czasem- żeby siadała.

Posted

Fruzia ma około 3 lat, na smyczy chodzi ładnie. Samo zakładanie sprawia problem.....Niestety nie reaguje na siad. Jest ze schroniska, wiec straszna przylepa, kiedy ją głaskam czesto kladzie sie na pleckach....