Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Donko5-bardzo proszę w ciągu 48h o napisanie porządnego tekstu ze wszystkimi zachowaniami Śledzińskiego do ogłoszeń.(tekst ma być długi i dokładny,ma zarazem przyciągać i odstraszać potencjalny dom- po prostu nowy dom ma wiedzieć o psie wszystko czyli wady i zalety by pózniej nie było tz.zwrotów.)
I proszę byś Ty napisała ten tekst ponieważ pies jest u Ciebie i Ty znasz go najbardziej,a nie my.
Jeśli w czasie 48h dostanę ten tekst wystawię mu ogłoszenia jeśli go nie dostane skorzysta na tym inny psiak.A on dalej nie będzie miał ogłoszeń.

Posted

Śledzik- pies jednego Pana.Przywiązuje się do jednej osoby.Resztę domowników raczej tylko akceptuję.Do obcych nieufny.Potrafi wystraszyć kłapnięciem zębami.Inne psy akceptuje-wręcz b.lubi jeśli jest ,to szczenie lub pies uległy.Psów dominujących boi się,ucieka,szczeka.W boksie zachowuje czystość.Ma zapędy niszczycielskie -lubi gryść ,obgryzać budę-pomagają kości do gryzienia. Mojej córce nie da się przypiąć do smyczy-ucieka.Przypięty jednak idzie z Nią posłusznie. Nie ma tendencji do ucieczek.

Posted

Czyli jak chodzicie na spacery to może biegać luzem i wraca na zawołanie?
Czy kogoś z Was już ugryzł? Jeśli tak czy było to jednorazowe kłapniecie zębami czy była to kilkukrotne kłapnięcie z rana szarpaną i pies wpadał w tj amok i nie wiedział co się w tym czasie dzieje czy był póżniej sobą.
Czy obcym w Twojej obecności daje się pogłaskać czy straszy zębami oraz próbuje capnąć?
Czy niszczy w Twojej obecności czy raczej poza?
Czy Twoja córka może go przytulić i pogłaskać czy Tylko wyjść z nim na spacer jak już jest upięty do smyczy?
Jak długi czas w ciągu doby poświęcasz psu na zabawę i socjalizację ? oraz jakie są tego rezultaty?
Czy pies ma jakieś ulubione zajęcia?
Czy zdarza mu sie uciec z kojca czy z podwórka bo nie wiem gdzie go tam trzymasz? tz czy jest skoczny ?
Gdzie ty byś go widziała w domu z ogrodem,jako stróża, jako domownika ?
ile ma cm w kłębie?oraz waga i wiek?
Zalety psiaka? i wady? Najlepiej by mnie tu interesowała tabela.
Rozumiem,ze psiak jest wykastrowany, zaczipowany,odrobaczony i odpchlony?
Czy psiak daje sobie zakładać kaganiec?

Donko5 -proszę odpisz mi na te pytania sumiennie ja złożę z tego tekst do kupy.Jak Ci się nasunie coś o co nie zapytałam dopisz.

Posted

1.Może biegać luzem.Wraca na zawołanie.
2.Nie nieugryzł mnie.Choć przez b.długi czas kłapał na mnie zębami,warczał...Jak ja nie reagowałam-oddalał się ,chował. Było tak ok.do miesiąca po przyjezdzie.
3.Obcym nie daje się pogłaskać nawet w mojej obecności,ucieka ,szczeka ,chyba,że jest na smyczy-wtedy poddaje się woli człowieka.
4.Niszczy raczej nie w mojej obecności.Przy mnie jak pamiętam raz dobrał sie do budy.
5.Moja córka może go pogłaskać jak jest na smyczy.Jak biega luzem nie jest Nią zainteresowany-Oli się nie słucha.
6.Czas dla Śledzika jest różny.Zależy np.od pogody,innych psów...Teraz czasu bezpośredniego- spacery idywidualne ,lub jeszcze z jednym psem jeśli akurat takiego akceptuje w hotelu ok.1,5-2godz. i pośrednio tzn, jak np.koszę trawę ,prace porządkowe wypuszczam psy na zmiane i biegaja koło mnie.
7.Śledzik jest w boksie .Nie próbuje wyskakiwać.Nie jest zbyt skoczny.
8.Dom dla Śledzika? W domu napewno zmuszony byłby szybko przyjąc panujące reguły....Fajnie jak by to był dom z drugim psem -niedominującym
9.Wykastowany,odpchlony,zaczipowany
10.Kaganiec? nie wiem .Przyjechał w kagańcu przez który chciał wszystkich zjeść ;-).Od przyjazdu nie miał zakładanego.
11.Wymiary .Muszę zrobić.

Posted

Spróbuj mu założyć kaganiec i zdaj relacje jak Wam poszło.
Czy on był u Ciebie kompany jesli tak to jak wam poszło?
Rozumiem ,ze jest zaszczepiony p/wściekliżnie i ma książeczkę?
Czy zna jakieś komędy i wykona je bez owijania w bawełnę już zaraz po wypowiedzeniu?

zacytuje:2.Nie nieugryzł mnie.Choć przez b.długi czas kłapał na mnie zębami,warczał...Jak ja nie reagowałam-oddalał się ,chował. Było tak ok.do miesiąca po przyjezdzie.
A jak jest teraz ?

Posted

ostatniaszansa napisał(a):
Uff, rozliczenia na bieżąco kamień z serca . Mparsley - jasne ,że wybaczamy :) Ewa

Nie , rozliczenia nie są na bieżąco za czerwiec zapłaciłam przed twoim rozliczeniem.

Posted

Pozwolił mi założyć kaganiec -choc szarpał sie -nie zna go. Mnie akceptuje zupełnie....Co do innych ludzi...psami zajmuję się sama.Mieszkam w dość specyficznym miejscu-odludzie.
Dlatego z innymi ludzmi ma styczność tylko jak ktoś poprostu przyjedzie do nas -odwiedzi nas lub do hotelu...napewno nie codziennie.Pewnie ma wpływ to na,to że BARDZO przywiazany jest do mnie ,innych(jak juz ktoś sie pojawi) uważa za zagrożenie dla siebie i dla mnie....Wczoraj przy czesaniu wyczułam zgrubienie na grzbiecie.Wygląda ,to na tłuszczaka. Przy najblizszej okazji zobaczy ,to lekarz...Mój tel uległ zniszczeniu.Przez kilka dni będę dostępna pod nr.tel.725-055-581

Posted

Po debatach, rozmowach , doszlismy do wniosku, że Śledzik tak jak nasza inna hotelowiczka Kropa-Ciaputka , w obecnym stanie nie nadaje się do adopcji . Śledzik powinien być więcej między ludźmi, wchodzić do domu . Co mógł osiągnąl, dzięki Donce i chyba na tym koniec. To specyficzny psiak. Po całej masie pytań, zgodziła się go do siebie przyjąć Paja , warunek pies przyjeżdża do niej w kagańcu . Już kilka razy była pogryziona przez innego tymczasowicza Bezika ( trudny przypadek ). Jednak zanim dokonamy tej operacji pytanie do osób poniżej wymienionych

[FONT=Calibri]Awit 10 zł co drugi m-c = regularne wpłaty
Kaas1 20 zł = brak wpłat II, III , niższa wpłata V- 10 zł, [/FONT]
[FONT=Calibri]Violoa005 25 zł = od XII do IV’11 po 25 brak wpłaty V’11 [/FONT]
[FONT=Calibri]Nevada 20 zł = regularne wpłaty I- V'11 po 20 zl[/FONT]
[FONT=Calibri]Wiolabiszop 10 zł przez 6 m-cy ,= XII wpłata za XII i I , II, III, IV ok. brak wpłaty V’11[/FONT]
[FONT=Calibri]Aduska1212 10 zł = XII i I opłacone, brak wpłaty II, w III opłacone za III i IV, V- brak wpłaty [/FONT]
[FONT=Calibri]Goldenek2 40 zl = regularne wpłaty I- V'11 po 40 zl [/FONT]
[FONT=Calibri]Mparsley 20 zl = I,II,III po 20 zł IV- 10 zł, V’20 zł[/FONT]
[FONT=Calibri]Figa 33 5 zl I-V’11 regularne wpłaty I-V'2011 po 5 zl[/FONT]
[FONT=Calibri]Elkate 20 zl I-V’11 = regularne wpłaty I-V'2011 po 20 zl[/FONT]
[FONT=Calibri]Milka74 20 zł = I-20zł, II- 10zł, III-10 zł, IV -20 zł, V-20 zł[/FONT]
[FONT=Calibri]Jolanta08 10 zl = regularne wpłaty I-V'2011 po 10 zl[/FONT]
[FONT=Calibri]Agnieszka z OS 10 zl ( 6 m-cy ) = wpłata jednorazowa w XII’10 [/FONT]
[FONT=Calibri]Ewa z OS 5 zł ( 6 m-cy ) = wpłata jednorazowa I’11- 25 z plus 40 zł – XII’10 [/FONT]

Czy zechcą nadal sponsorować pobyt Śledzika u Paji? My damy kilkanaście fantów na bazarki, Paja też chce wspomóc bazarkami i fantami , bo obecne deklaracje nie pokrywają pobytu Śledzika . Tam na miejscu jest cała rodzina Paji i osoby odwiedzające, prawie wszyscy biorą udzial w socjalizacji pisaków. Śledzik będzie mieszkał w domu. Może to przyspieszy proces socjalizacji a za tym i adopcji chłopaka . Uprzejmie prosimy o pilną odpowiedź.
Ewa i Agnieszka

Posted

Do konca tyg dobija mnie sesja, ale sprobuje sie ogarnac i policzyc. Z tego co liczylam na poczatku czerwca - od lipca Fundacja zaczyna doplacac ponad polowe za pobyt Sledzika w platnym DT, niestety nie mozemy sobie na to pozwolic :(. Postaram sie jakos wypromowac Sledzinskiego na Facebooku, bo powrot do schroniska bedzie dla niego na pewno mega traumatycznym przezycie, ktore nie ulatwi mu adopcji /Agnieszka

Posted

Goldenek2, wlasnie tak ostatnio wygladaly wyjscia psiakow do platnych DT - mamy jedna sunie, na ktora juz ktorys raz dorzucamy fundacyjnie i prywatnie, pomimo ze deklaracje byly. Teraz Sledzinskiemu tez zaczyna brakowac, a my juz nie mamy jak dokladac. Czekamy na 1%, ktory najprawdopodobniej tak jak w zeszlym roku nie pokryje nawet potrzeb do konca 2011 :( Ciezko jest. /Agnieszka

Posted

Wiem Agnieszko jak to jest.... Działałam przecież w Szansa-na pomoc goldenom....
Trzeba staranniej dobierać psy do adopcji tzn. stawiać na te, które mają szansę. Wiem, że to trudne, ale wszystko rozbija się o kasę. Wszystkim nie jesteśmy w stanie pomóc i wtedy wyć się chce :(:(:(.

Posted

No wlasnie Sledzinski wygladal na ideal adopcyjny - piekny, futrzasty, mial sie tylko ogarnac, a tu taki klops :( U mnie kwitnie od 1 maja Zezik, uroczy jamniczek, ktory po operacji oczkow rowniez mial szybciutko pedzic do nowego domku - lansuje sie w Szwajcarii, na Facebooku, Susi z Niemiec rozpuszcza wici i... cisza :( ciezko trafic. No ale tu chociaz kosztow fundacji nie generuje, jeszcze je jego jedzonko zarobie ;)/Agnieszka

Posted

Jak się powiedziało A to trzeba rzec i B..... Mam nadzieję, że nowy DT da Śledzińskiemu więcej bodźców do rozwoju społecznego. Nie mamy innego wyjścia.....
A co się dzieje z psiakiem z Boguszyc, po którym przejął deklaracje Śledź?

Posted

Bruno? Ma się skubaniutki znakomicie , widujemy go na wybiegu . Z zaciętością ujada jak nas widzi na łące z innymi psami. A Śledzik, mamy nadzieję, że Paja da sobie z nim radę i duży plus tym razem będzie w mieszkaniu z całą rodziną Paji tak jak w przypadku innego naszego boguszyckiego szorściaka Kropy i to zaowocowało . Paja b.dużo pracuje z psami nawet tymi b.trudnymi . Trochę mamy pietra bo tam jest Bezio nieomal brat bliźniak Śledzika , pies b.trudny już kilka razy b.dotkliwie pogryzl Paję , ale Ona nie odpuszcza. Paja wie, że Śledzik boi sie psów dominujących. dlatego o takie rózne szczegóły wypytywała Donkę. Myślałyśmy, że może go ogłaszać , ale to jeszcze nie ten czas bo jak nic wróci. A nasza Kropa po tylu paściach w nowym domu-rewelacja. Skoro juź Śledzik wyszedł z Boguszyc , przyjęła go Donka, co mogła zrobiła, dajmy mu szansę. Teraz sto razy zastanowimy się zanim zaczniemy myślec aby jakiegoś boguszka wysłać do hoteliku czy na płatne dt. Uprzejmie prosimy o potwierdzenie , którzy deklarowicze zechcą dalej wspierać Śledzika. Dziwne , ale najwięcej klopotów jest z tymi uroczymi szorściakami. Fakt, że teraz w Boguszycach bywają nie tylko trenerzy, my ale i inne osoby pomagające w nauce naszych psiaków, bywaja grupy dzieciaków, bardzo się te nasze boguszki zmieniły , ale są i takie biedaki, że trzeba by całej grupy trenerów i specjalnych dt aby je zsocjalizować i to przez wiele, wiele miesięcy . To przykre ale stawiamy na te adopcyjne. Do dzikusków też wchodzimy, próbujemy miziac , dawać smakołyki chyba tylko tyle możemy dla nich zrobić . Ewa

Posted

Dużą role w socjalizacji gra pozytywne nagradzanie i pozytywne ,,karanie,, bez tarmoszenia psa,bez klapania reką w tyłek na naukę siad..Oraz dużo czasu,pracy,zapartości,wytrwałości i spokoju ducha.
Nauczyłam się tego dzięki kilku osobą czyt. Bezio/wariatuńcio wołam go ma mnie gdzieś to ja go też i idę dalej po jakieś chwili powtórka raz Bezio przychodzi nagradzam.
Nic na ,,siłę tylko wszystko młotkiem,, :)
Myślę,ze podołam kolejnemu wyzwaniu wariatuńcia-Śledzika jak nie to zgłoszę się do p.Marcina może mnie nie wystrzeli w kosmos.
Chodż myślę,ze nie jest ze Śledzikiem tak żle skoro Dona żyje jeszcze :)
O kropie też słyszałam troszke zawyżone słowa,a okazała się troszkę inna.Ale nieraz lepiej zawyżyć niż zaniżyć
Wiem jak bolą pogryzienia na różnych częściach ciała szczególnie rąk,wiem jak boli 2 krotne kopnięcie konia o masie 450kg w głowę i jak odbywa się rehabilitacja ,ale jestem tak uparta,ze wracam powoli do jazdy konnej narazie w zakresie-hipoterapia pod okiem trenera,a psów dalej jest stadko bo jak co niektórym wiadomo mam też 3 swoje futerkowce.