asia_i_bora Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 Czy gończy może brać udział w przejażdżkach konnych? Czy nie jest na tyle wytrzymaly by dotrzymac kroku koniom? Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o pomoc :) Quote
Marysia_i_gończy Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 Bezpośrednich doświadczeń nie mam, ale generalnie gończe są nie do zdarcia :lol: Znam nawet takiego, co jeździł ze swoją panią na obozy rowerowe :cool3: więc myślę, że przy odpowiedniej zaprawie bez najmniejszego problemu :) Natomiast żaden pies nie powinien zaczynać takich biegów przed ukończeniem pełnego rozwoju - czyli zarówno z końmi, jak i rowerem trzeba poczekać do 12, a nawet 18 miesiąca. A potem stopniowo psa wdrażać. Natomiast myślę, że jeśli planujesz z psem przejażdżki konne, to już małego szczeniaka zapoznaj ze stajnią i końmi. No i zdecydowanie trzeba mieć psa nauczonego trzymania się blisko, żeby na takich spacerkach nie dawał łapy w swoją stronę, nie ganiał zwierzyny itp. Pozdrawiam Marysia i Una Quote
PATIszon Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a): Natomiast żaden pies nie powinien zaczynać takich biegów przed ukończeniem pełnego rozwoju - czyli zarówno z końmi, jak i rowerem trzeba poczekać do 12, a nawet 18 miesiąca. Jesli chodzi o rozwoj stawow to oczywiscie masz racje, ale ten wiek, o ktorym napisalas to akurat najlepszy czas dla madrej socjalizacji. Dla tego ja zabieralam Kenie na przejazdzki po lesie od samego poczatku, oczywiscie przejazdzki te trwaly bardzo krotko i odbywaly sie jedynie w stepie. Stopniowo, z uplywem tygodni zwiekszalam predkosc do klusa i galopu. Teraz mam psa, ktory kocha konie ( ale najbardziej mojego wlasnego:evil_lol: ), na spacerkach jest kompletnie odwolywalna (sarna, zajac, spokojnie moga nam przebiec kolo nosa), konie nie sa obszczekiwane, potrafi isc przy konskiej nodze, reaguje na komendy wydawane z siodla. Obecnie ucze ja podawania rzeczy, bo ostatnio upadla mi rekawiczka i sucz nie bardzo wiedziala jak mi pomoc.... :roll: Tak, ze jesli masz okazje, np. po treningu na ujezdzalni, zabierz psa ,chocby na chwile do lasu na spacerek, niech sie przyzwyczaja. Dobrze jest tez przyuczysz psiurka spokojnego zostawania w boksie, podczas gdy Ty, jezdzisz konno po hali/ujezdzalni. To bardzo przydatna rzecz, piesek sobie cichutko siedzi w boksie a nie szczeka jak oszalaly denerwujac inne konie i ludzi. POzdrawiam i spadam juz , bo w koncu nie mam Gonczego POlskiego, a jedynie Rodezjana.....:cool3: Quote
Marysia_i_gończy Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 Ooo, widzisz PATIszon, pokazałaś spojrzenie praktyka :lol: A ja zastrzegłam od początku, że jestem teoretykiem :lol: ;) Pozdrawiam Marysia i Una Quote
PATIszon Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a):Ooo, widzisz PATIszon, pokazałaś spojrzenie praktyka :lol: A ja zastrzegłam od początku, że jestem teoretykiem :lol: ;) Pozdrawiam Marysia i Una A czy Teoretyk, nie ma czasem ochoty wsiasc na konia? ;) Quote
weszynoska Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 konie to moja druga milość ( a może pierwsza tylko niespelniona?) gończy musi sie przyzwyczaić do konia tak, żeby go nie ploszyl swoim temperamentem,. a możt to kon do gończego ;) w każdym bądź razie wspolpraca jest możliwa a nawet bardzo satysfakcjonująca wycieczki konne nie obfitują w ciągly galop, to nie wyścigi nawet mlody gończy może brać udzial tylko oczywiście z rozsądkiem chcialabym tak kiedyś wyruszyć Quote
asia_i_bora Posted May 3, 2006 Author Posted May 3, 2006 Marysia_i_gończy Tak myślałam, że trzeba będzie poczekać do 12/18 miesiąca, natomiast teraz chciałam się tylko zapytać, czy warto zapoznać psa z koniem, czy to i tak nie ma sensu :) Szkolenie to przede wszystkim, bo nie wiem co bym zrobiła jakby nagle pies poleciał za np. sarna ;) PATIszon Dziękuję za szereg sprawdzonych rad, przydadzą się na pewno:) Quote
Marysia_i_gończy Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='asia:)']Marysia_i_gończy Tak myślałam, że trzeba będzie poczekać do 12/18 miesiąca, natomiast teraz chciałam się tylko zapytać, czy warto zapoznać psa z koniem, czy to i tak nie ma sensu :) OCZYWIŚCIE!! że warto zapoznać psa z końmi, stajnią itp. Powiem więcej - wg behawiorystów pies powinien zapoznać się ze wszystkim z czym może spotkać się w życiu przed ukończeniem 12 tygodnia życia. Im więcej pies w tym wieku pozna (pod warunkiem, że doznania te będą pozytywne), na tym pewniejszego siebie i bardziej zrównoważonego osobnika wyrośnie. Socjalizacja przede wszystkim! [quote name='asia:)'] Szkolenie to przede wszystkim, bo nie wiem co bym zrobiła jakby nagle pies poleciał za np. sarna ;) No to nad przywołaniem od pierwszego dnia u Ciebie pracuj :p PATIszon teoretyk kiedyś jeździł konno i to sporo, a potem miał kontuzję (z końmi niezwiązaną), która wyłączyła go z jazd na bardzo długo. A potem już zabrakło rozpędu, pieniędzy i czasu... ale teoretyk tęskni... może kiedyś? Pozdrawiam Marysia i Una Quote
asia_i_bora Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']OCZYWIŚCIE!! że warto zapoznać psa z końmi, stajnią itp. Powiem więcej - wg behawiorystów pies powinien zapoznać się ze wszystkim z czym może spotkać się w życiu przed ukończeniem 12 tygodnia życia. Im więcej pies w tym wieku pozna (pod warunkiem, że doznania te będą pozytywne), na tym pewniejszego siebie i bardziej zrównoważonego osobnika wyrośnie. Socjalizacja przede wszystkim! No to jak tylko będziem mieć wszystkie szczepienia, to NA KOŃ :razz: [quote name='Marysia_i_gończy']No to nad przywołaniem od pierwszego dnia u Ciebie pracuj :p Oj będziemy, będziemy:cool3: Dlatego moje wakacje będą mocno okrojone:lol: [quote name='Marysia_i_gończy']teoretyk kiedyś jeździł konno i to sporo, a potem miał kontuzję (z końmi niezwiązaną), która wyłączyła go z jazd na bardzo długo. A potem już zabrakło rozpędu, pieniędzy i czasu... ale teoretyk tęskni... może kiedyś? Koniecznie!!:evil_lol: Quote
amberek Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Kochani! Pierwszy raz zabrałam Amberka w teren z końmi gdy miał 5 miesięcy z hakiem, na początku oszczekiwał, kręcił się pod nogami w trakcie czyszczenia i siodłania, ale gdy tylko ruszyłam stępem w teren ochoczo ruszył za mną. Szczeniak wtedy jeszcze radził sobie nieźle ;) Biegał wokół, poszczekiwał i cieszył się ogromnie, pomału zwiększałam tempo, dotrzymywał mi kroku, chociaż widziałam, że daje z siebie wszystko, niestety przy bardzo szybkim galopie odpuścił i dobiegł do mnie kiedy się zatrzymałam. Od tamtego razu zawsze kiedy jechałam w teren - Amber mi towarzyszył. Potem nastała dwuletnia przerwa (byłam w ciąży, a potem z małym dzieckiem na ręku nie było możliwości) - ale w te wakacje zamierzam powrócić do koni - oczywiście z Amberkiem. Może to nie było mądre brać takiego malucha do koni, ale poradził sobie nieźle, teraz gdy widzi konie to super się przy nich zachowuje a ja mam wspaniałego kompana do przejażdżek :) Pozdrawiam wszystkich Quote
amberek Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 puz napisał(a):Nimozliwe Dominisia Tutaj? No możliwe możliwe.... Zmobilizowana przez kilka osób, pojawiam się i mam nadzieję, że już tu na dłużej zagoszczę ;) Całuski Quote
weszynoska Posted June 30, 2006 Posted June 30, 2006 ech tak myślę, jak się moje skryte i te głośno wypowiadane marzenia spełnią to może i konie u nas zagoszczą wtedy gończe będą je miały na codzień i wycieczki będą samą radością bo jadąc konno wcale nie trzeba galopować to tylko zryw taki przeważnie jak ja jeździłam to po trudnych dla konia terenach i powoli Quote
asia_i_bora Posted July 5, 2006 Author Posted July 5, 2006 Bora konia widziała i odczucia ma pozytwne:) ale raczej nie pojadę z nią w teren, bo własnego konia nie mam, a nie jestem pewna, czy ze stajni mi pozowla na cos takiego... Quote
Recommended Posts