Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Efekt jednego wyjazdu za miasto.

Na małomiasteczkowym cmentarzu koczuje od miesiaca piękny On. Podobno ktoś go tu zostawił. Pies podchodził do niedawna do każdego podjężdżajacego auta. Teraz juz tylko leży.

Uploaded with ImageShack.us

Pies jest nieufny, gdy ktos podchodzi ucieka.

Rozmawiałam z włascicielem zakładu kamieniarskiego w poblizu którego pies koczuje. Podobno zaprzyjaźnił sie z jego synem, chłopiec go głaszcze, napewno udałoby się załozyć mu obrożę. Niestety nie mamy gdzie go zabrać.

Boje, że ktoś go jednak złapie i uwiąże na łańcuchu do końca życia. Bo ludzie u nas na wsi niedobrzy. Czy ktoś mu pomoże? Co ja mam robić?

No i jeszcze Janka. Żyje kilka kilomertów od ONka. Na trawniku pod blokiem. Kocha wszystkich, nikt nie kocha jej. Łasi się do każdego, swojego czy obcego. Na nasz widok zaczęła machać ogonkiem, w końcu przewróciła sie na brzuszek. Przestraszyła się dopiero aparatu fotograficznego.
Rodziła juz na tym trawniku dwa razy. Ostatnie szczeniaki miała 3 miesiace temu.
Wójt zgodził się na pokrycie kosztów sterylki u pobliskiego weta. Nie ma tylko gdzie zabrać janki po sterylce. Bo na tym trawniku to chyba nie bardzo...
Kto da słodkiej Jance DT?

To nie jedyne psy spotkane przez nas, ale te najbardziej potrzebują pomocy.
Nie wiem co robić, mysle o nich. Na początek poprosze o banerek. Kazdy pomysł pomocy mile widziany.

• Replies 422
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

beka napisał(a):
a gdzie on, one są???

Dzięki za odzew. Jedno i drugie koczuje w małym miasteczku koło Włocławka. Sukę mogę zabrać od razu, z psem trzebaby siętrochę pobawić, ale myślę, że by się udało. Transport by sie załatwiło. Martwię się czy zdążymy coś zrobić.
Pies jest piękny, znajdzie dom, ale potrzeba mu Choć krótkiego dt (kastracja, uspokojenie, szczepienia i takie tam, sama wiesz). Ja z ulicy nie umię wyadoptowaywac.

Posted

wójt nie musi łąskawie sie zgodzić -takie jest prawo , a dalej-musi zapewnić Jance opiekę -z jakim schronem mają podpisaną umowę?, są o dziwo w Polsce schrony gdzie jest bardzo dobrze i szybko psy znajdują adopcje, ale jeli to nie taki schron trzeba je zabrac na własną rękę

Posted

Agatko, na dzień dzisieszy mam 4 tymczasy i nie wcisne piatego psa - przynajmniej do czasu wyadoptowania któregoś.
potrzebny hotelik choc na trochę.

Posted

czerda napisał(a):
wójt nie musi łąskawie sie zgodzić -takie jest prawo , a dalej-musi zapewnić Jance opiekę -z jakim schronem mają podpisaną umowę?, są o dziwo w Polsce schrony gdzie jest bardzo dobrze i szybko psy znajdują adopcje, ale jeli to nie taki schron trzeba je zabrac na własną rękę

Czerda , ja to wszystko wiem, ale... wójt i tak jest OK, bywaja różni. Nie ma podpisanej umowy ze schronem. I chwała Bogu, bo nasz schron... szkoda sliny. Wójt sunię gdzieś umiesci, ale tu nie chodzi o gdzieś, ona musi mieć po zabiegu opiekę i dobre warunki. Buda i brak nadzoru to żadne wyjscie. Poza tym on ajest taka fajna, że jestem pewna , ze znajdzie dom prędzej czy później. Ona musi do dobrego Dt. Ja mam teraz 4 psy, w tym dwa mocno zasiedziałe tymczasy, mimo chęci nie mogę...

Posted

beka napisał(a):
Agatko, na dzień dzisieszy mam 4 tymczasy i nie wcisne piatego psa - przynajmniej do czasu wyadoptowania któregoś.
potrzebny hotelik choc na trochę.

Wiem jak jest, ale moze porozsyłacie wątek, może ktos sie znajdzie jednak. To piękny pies, nawet ładniejszy na żywo niz na zdjęciach, szkoda go na wieś na łańcuch.

Posted

Piękne psiaki ...

ON zjawiskowy, to nie do wiary, że nie ma swojej kanapy i kochającego ludzia - zaraz poślę wątek do ciotek, miłośniczek ON-kow.

Sunia Janeczka strasznie smutna, wygląda na zrezygnowaną ... ciepła kąpiel i własny dom, tak niewiele jej trzeba.

Posted

Zapisuję zjawiskowo piękne i nieszczęśliwe - psy.
agato 69 - napisałaś, że możesz Janeczkę zabrać do domu - możesz jej dać DT czy nawet dom stały?
Czy masz pieniadze na sterylizację, szczepienia - czy trzeba organizować zbiórkę ?

Co do ON-ka, Beka już jak widać zapchana po uszy owczarkami ... hotel potrzebny albo inne DT !!! Co jest najbliżej Włocławka ? bo musimy unikać kosztów transportu, i tak nikt nie ma kasy - ten czerwiec to koszmar jakiś, a jeszcze wakacji nie ma ...
Czyli znowu - zbiórka kasy.

Posted

Zdrapka napisał(a):
Zapisuję zjawiskowo piękne i nieszczęśliwe - psy.
agato 69 - napisałaś, że możesz Janeczkę zabrać do domu - możesz jej dać DT czy nawet dom stały?
Czy masz pieniadze na sterylizację, szczepienia - czy trzeba organizować zbiórkę ?

Co do ON-ka, Beka już jak widać zapchana po uszy owczarkami ... hotel potrzebny albo inne DT !!! Co jest najbliżej Włocławka ? bo musimy unikać kosztów transportu, i tak nikt nie ma kasy - ten czerwiec to koszmar jakiś, a jeszcze wakacji nie ma ...
Czyli znowu - zbiórka kasy.

Źle mnie zrozumiałas. Nie mogę zabrać suni do siebie, mam w bloku 4 psy i jestem znienawidzona przez sasiadów. Mogę ja zabrać i zawieźć do dt jesli taki sie znajdzie. Gdybym miała jakaś alternatywę to nie zakładałabym wątku tylko zabrała psy.

Posted

Ewanka napisał(a):
Piękne psiaki ...

ON zjawiskowy, to nie do wiary, że nie ma swojej kanapy i kochającego ludzia - zaraz poślę wątek do ciotek, miłośniczek ON-kow.

Sunia Janeczka strasznie smutna, wygląda na zrezygnowaną ... ciepła kąpiel i własny dom, tak niewiele jej trzeba.

Dzięki, rozsyłanie wątku bardzo potrzebne.

Sunia ni ejest zrezygnowana. Jest bardzo ufna i kochana. Za chwilę będzie znowu w ciązy.

Posted

nie udałoby się z wójtem dogadać żeeby opłacił hotelik -skaoro nie ma umowy ze schronem może na umowę -zlecenie tak zrobić , ja tak mam z kilkoma gminami
oczywiście najlepiej jakby miały dt...

Posted

Agata69 napisał(a):
Dzięki, rozsyłanie wątku bardzo potrzebne.

Sunia ni ejest zrezygnowana. Jest bardzo ufna i kochana. Za chwilę będzie znowu w ciązy.

Wysłałam link m.in. do mysza 1 , ona uratowała wiele ON-ków, razem z zaprzyjaźnionymi ciotkami ... mam nadzieję, że pomoże lub coś doradzi :)

Sunieczka Janka, na fotce taka smutna, ale cieszę się, że w realu jest radosna, to ważne, bo stan psychiczny ma wielki wpływ na zdrowie ogólne :)

Posted

Zaglądam do psinek .. ON przeuroczy, Janka też cudna, ale bez kasy nie zgarniemy Ich z ulicy, wszędzie przepełnienia a DT zazwyczaj i tak płatne .. trzeba zacząć zbierać kasę i to prędziutko .. a do tego od razu oba psiaki ogłaszać.. nie ma czasu do stracenia.

Posted

Agata69 napisał(a):
Źle mnie zrozumiałas. Nie mogę zabrać suni do siebie, mam w bloku 4 psy i jestem znienawidzona przez sasiadów. Mogę ja zabrać i zawieźć do dt jesli taki sie znajdzie. Gdybym miała jakaś alternatywę to nie zakładałabym wątku tylko zabrała psy.

Ano źle, przez to sformułowanie:

Agata69 napisał(a):
Dzięki za odzew. Jedno i drugie koczuje w małym miasteczku koło Włocławka. Sukę mogę zabrać od razu, z psem trzebaby siętrochę pobawić, ale myślę, że by się udało. Transport by sie załatwiło. Martwię się czy zdążymy coś zrobić.
Pies jest piękny, znajdzie dom, ale potrzeba mu Choć krótkiego dt (kastracja, uspokojenie, szczepienia i takie tam, sama wiesz). Ja z ulicy nie umię wyadoptowaywac.

Wprowadza w błąd.

Czyli dla jasności - DT/DS pilnie poszukiwane dla OBU psów.
Pieniądze - też.
Sunia - skoro 3 miesiące temu rodziła to tak "zaraz" ani cieczki, ani szczeniaków mieć nie będzie, przynajmniej nie powinna jeśli ma fizjologię psa a nie szczura i nie ma zaburzeń hormonalnych.

Póki co nie ma nic. Trzeba uderzać najbliżej miejsca pobytu psów:

Mapa Pomocy Dogomaniaków:
Informacje o uzytkowniku Greven

Sandra

Kontakt: E-mail, PW na Dogomanii, tel.: 502 309 385

Komentarz: Także interwencje w sprawie koni.

Oferowana pomoc:

- auto: nissan serena, duża pakowność po wymontowaniu siedzeń
- transporter
- zagraniczny
- klatka-kennel
- pomoc fizyczna
- pomoc prawna, pisma urzedowe: raczej chodzi o umowy itd.
- kojec
- hotel
- inne zwierzeta
- dom tymczasowy awaryjny
- wizytacja domow
- foto
- kontakty weterynaryjne
- pomoc weterynaryjna
- pies dawca krwi
- ogloszenia w internecie
- behawior, szkolenie
- doradztwo i kontakty
- nocleg: mogę polecić tani pensjonat w okolicach Morynia
- wolontariat
- stowarzyszenia i fundacje

Informacje o uzytkowniku test5555

Kontakt: E-mail, PW na Dogomanii,

Komentarz: -

Oferowana pomoc:

- miejski, pkp, pks: test1
- pomoc fizyczna: test2
- hotel

Informacje o uzytkowniku Ania+Milva i Ulver

Ania

Kontakt: E-mail, PW na Dogomanii, GaduGadu, tel.: 505720937

Oferowana pomoc:

- auto
- miejski, pkp, pks
- towarzystwo w podrozy
- pomoc fizyczna
- kojec
- dom
- wizytacja domow
- foto
- aukcje
- ogloszenia w internecie
- nocleg
- wklejanie zdjec
- opiekun watkow
- wolontariat

Informacje o uzytkowniku joanika

Asia

Kontakt: E-mail, PW na Dogomanii, tel.: 607 452 189

Oferowana pomoc:

- auto: po wcześniejszym uzgodnieniu
- miejski, pkp, pks
- towarzystwo w podrozy
- zagraniczny
- pomoc fizyczna
- pomoc prawna, pisma urzedowe
- dom
- wizytacja domow
- foto
- teksty ogloszen, aukcji
- petsitter, opieka, spacery
- kapiel
- strzyzenie amatorskie
- behawior, szkolenie
- nocleg

Informacje o uzytkowniku Roma i Dino

Romualda Wótkowska

Kontakt: E-mail, PW na Dogomanii, GaduGadu, tel.: 608692912

Oferowana pomoc:

- auto: do 100 km
- dom
- wizytacja domow: w obrębie 20 km
- aukcje
- nocleg: dla 2 osób ze zwiarzętami

Informacje o uzytkowniku w-lenka

Magdalena Gręźlikowska

Kontakt: E-mail, PW na Dogomanii, GaduGadu, Tlen, tel.: 695220138

Komentarz: Pomoge ile mogę

Oferowana pomoc:

- dom: zapewne dom tymczasowy
- plakaty, ulotki
- petsitter, opieka, spacery
- nocleg
- robotki reczne
- stowarzyszenia i fundacje

W. pomorskie - dom

[Rumia] talib1985 (Przyjmę psy tymczasowo ewentualnie koty)
[Gdańsk] cava (moge przechowac psa(samca) albo szczeniaka,mam suke i roznie inne suki toleruje)
alviria (dla gryzoni)
[Słupsk] palinka05

trzeba dzwonić i wysyłać maile ! Te osoby są najbliżej psów, nalezy ustalić czy są wolne miejsca i ewentualne ceny.

Posted

Dziewczyny, teraz muszę dziecko położyć spać. Jesli mozecie porozsyłajcie jeszcze wątek, napiszcie do ludzi znalezionych przez zdrapkę. Jutro jestem do 17stej w pracy. Bardzip dziekuję wam za pomoc.

Posted

wrzuciłam anons Onka na NK, można powielać/rozsyłać::
http://nasza-klasa.pl/profile/3055683/gallery/album/5/108

przydałyby się dane kontaktowe, tel email osoby, która bezpośrednio cos więcej może powiedzieć o psiaku i ma z Nim kontakt.
na razie jest mój mail, ale zmienię to jak tylko dostanę inne.

Jance dorobię później, bo też własnie kłade dziecię spać.

EDIT

rozsyłam wici do dogo-dziewczyn z Włocławka i Bydgoszczy .. oby coś się wykluło ..

Posted

ilon_n napisał(a):
wrzuciłam anons Onka na NK, można powielać/rozsyłać::
http://nasza-klasa.pl/profile/3055683/gallery/album/5/108

przydałyby się dane kontaktowe, tel email osoby, która bezpośrednio cos więcej może powiedzieć o psiaku i ma z Nim kontakt.
na razie jest mój mail, ale zmienię to jak tylko dostanę inne.

Jance dorobię później, bo też własnie kłade dziecię spać.

EDIT

rozsyłam wici do dogo-dziewczyn z Włocławka i Bydgoszczy .. oby coś się wykluło ..

Kontakt mozna do mnie 509 727 921