Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Od kilku miesięcy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami Buldożka (jest to nasz pierwszy piesek:) ), do tej pory tylko czytałem na forum tematy lecz nie znalazłem tego z czym mam problem, więc piszę.
Nasz Falco jest białej maści z dodatkiem czarnego, lecą mu łzy (podejrzewam, że to dokładniej jakaś wydzielina z oczu). Po pewnym czasie gdy to wysycha zostają mu przy pyszczku ślady brzydkiego koloru (na górnej części pod oczami oraz na brodzie - jak można to tak nazwać). Czym to najlepiej czyścić? Jeden z weterynarzy powiedział, że możemy spróbować czyścić wacikami z octem, lecz nie był bym pewny, że to może być dobrym sposobem, choć mogę się mylić. I tu pytanie do Was czym to pielęgnować aby było dobrze.

Posted

Są specjalne preparaty do usuwania przebarwień pod oczami.
Np z Bio Groom,Espree,Jean Pierre Hery,Khara,Show Tech,Ring5,Vitacoat...płyny do usuwania,pasty i pomadki do maskowania przebarwień.
Możesz również przemywać zacieki borasolem.Jest skuteczny,tani i do kupienia w aptece.

Posted

Tak do końca nie jestem pewna ale wydaje mi się, że gdzieś czytałam,że stosowanie borasolu przez dłuższy czas może być rakotwórcze... Z drugiej strony tym oczy mogą przemywać także ludzie... Moja bulwa też ma wyciek z oczek oraz takie szare śpiochy. Ja wycieram mojemu psiakowi fałdki chusteczkami dla dzieci a następnie do sucha, jak widzę śpiocha, staram się go delikatnie wyciągnąć bo on przeszkadza bulwie i wtedy psiak trze mordkę o co się da (gdy śpioch znajdzie się na oczku a nie w kąciku). Moja poprzednia sunia nie miała żadnych problemów tego typu przez 15 lat (również buldożek).