Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja również testowałam wiele różnych karm - tańszych, droższych i moim zdaniem Acana jest najlepsza. RC ma moim zdaniem uboższy skład a do tego wychodzi drożej niż Acana. Ponadto moje psy niezbyt chętnie jedzą RC - pojedzą 2 dni a później już nie chcą nawet do miski zaglądać. Acanę natomiast jedzą zawsze chętnie.

Dla ciekawych składu wklejam tu skład ROYAL CANIN MEDIUM ADULT:
Suszone mięso drobiowe, mąka pszenna, mąka kukurydziana, kukurydza, pszenica, tłuszcze zwierzęce, hydrolizat białka zwierzęcego, suszone białko wieprzowe, pulpa buraczana, tran, olej sojowy, drożdże, sole mineralne, wyciąg z drożdży (źródło manno-oligosacharydów), proszek jajeczny

i skład Acany Adult:
Dehytratyzowane mięso z kurczaka (40%), owies, świeże mięso z kurczaka, groszek, brązowy ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i rozmarynem), świeże mięso łososia, wątróbka z kurczaka, świeże całe jaja, lucerna, olej z łososia, dynia, kurza chrząstka (naturalne źródło glukozaminy i chondroityny), jabłka, marchewka, zielona rzepa, żurawina wielkoowocowa, świdośliwa olcholistna, morskie wodorosty (morszczyn pęcheżykowaty, algi czerwone), korzeń łopianu, korzeń prawoślazu, jagody jałowca, kozieradka, nasiona kopru, dzięgiel litwor, rokitnik zwyczajny, korzeń cykorii, pokrzywa, liście czerwonej maliny, ostrpest, liście mięty pieprzowej, kwiat nagietka, rumianku + witaminy i minerały.

• 1 month later...
Posted

Ja również poszukuję miarki Acana, na razie z mizernym rezultatem.
Zamawianie dużego opakowania karmy odpada,bo mam yorka, karma wcześniej zwietrzeje niż on ją zje.
A do małych opakowań nigdzie miarki nie dają.

Znalazłam tutaj miarkę http://www.sklep.mojejamniki.pl/pl/models-2-204-1245-4838-pacifica.html
Może ktoś z was robi tam zakupy i mógłby przy okazji mi zamówić??

Bądź ma ktoś kilka miarek i chciałby mi jedną sprzedać? :)

• 1 month later...
Posted

megi82 napisał(a):

NOWOŚĆ:
Acana będzie z nowym smakiem:mięso z bizona:multi: wiem,że jajko też tam będzie i....skleroza,ale będzie to karma energetyczna-dobra dla psiaków duzych czy też tych co mają zapotrzebowanie na energię,bo trenują np. jakiś sport

już nie mogę doczekać się

ktoś widział tą karmę?

Posted

powiem szczerze,że nie szukałam i nawet nie zaglądałam za nią

niestety nie mam kontaktu też z dziewczynami a acany,więc nie mogę nic więcej napisac w tej sprawie

Posted

Kurczę, szkoda, że kolejna z jajem/wołowiną, bo dla mojego psa najlepszą karmą jak dotąd była Acana bezzbożowa, a przez alergię może niestety póki co jeść tylko rybną, w reszcie są jaja, kurczak, wołowina :( No nic, może jeszcze coś z bezzbożowych wymyślą bez kury, jaja i krowy.

• 4 weeks later...
Posted

Mam do Was pytanie, ponieważ spotkałam się w internecie z opinią, że acana ma za dużo białka w swoim składzie i nie każdy pies powinien ją jeść? prawda to?
Mój pies na acanie był jakieś 2 miesiące, wszystko było w porządku, zastanawiam się więc jak to jest z tym białkiem, mógłby mi ktoś to wyjaśnić? ;)

Sam producent twierdzi, że zwiększona ilość białka = zmniejszona ilość zbędnych węglowodanów, może więc większa zawartość białka wcale nie jest taka zła i nie szkodzi? nurtuje mnie to już jakiś czas, więc proszę niech mnie ktoś oświeci :)

Posted

Są karmy z o wiele wyższym poziomem białka niż Acana. Szczególnie jeśli mówimy o Acanie w wersji zbożowej.
Owszem, dla psów chorych, np. z niewydolnością nerek wysoka zawartość białka nie jest wskazana, ale pierwsze słyszę, żeby to było za dużo dla normalnego zdrowego psa; tak jak pisałam, Acana nie jest szczególnie wysokobiałkową karma.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

Zdecydowanie Acana. Nasz pies kiedy jadł RC miał łupież, matową sierść i nieciekawy zapach z pyszczka. Mama poczytała o karmach, poszukała, która karma by była niezbyt droga, a jednocześnie droga. Po przejściu na Acanę Brutus ma ładną sierść, wygląda zdrowiej, problem z łupieżem się skończył. No i cena też lepsza, przynajmniej porównując za ile kupowaliśmy RC u nas w zoologu.

• 2 months later...
Posted

Witajcie :)
Posiadam Yorka prawie 3 letnia suka, zastanawiam się nad zmianą karmy z Royal na Acana Sport&agility wybrałam tą ponieważ Kimi jest bardziej aktywna niż normalny pies i trenuje agility...
Nie wiem czy to dobry wybór jak wiadomo Royal strasznie się pogorszył a podrożał..
Jakie jest wasze zdanie??
Czy to nie będzie zbyt duża zmiana dla psa który przez całe życie jadł royal??

Posted

Ja niedawno zmieniłam psu Royal Medium Adult na Acana Grassland ze względu na alergie. Przeszliśmy na nią z dnia na dzień, nie było żadnych rewolucji a w dodatku swędzenie skóry ustąpiło już drugiego dnia tak samo jak smrodek z pyska.

Skoro Twój pies je przez długi czas tylko Royala, zacznij go przestawiać stopniowo mieszając obie karmy.
Moim zdaniem Acana to bezdyskusyjnie dużo lepszy wybór niż RC.

• 6 months later...
Posted

Ja karmiłam swojego ONa Acaną, ale w pewnym momencie stwierdził, że już ma jej dość. Nie mam do niej większych zastrzeżeń, ale pewnego dnia po prostu powiedział 'STOP' i nie chciał już jej jeść. Potem były eksperymenty z innymi karmami, w tym nieszczęsnym Royalem, który kosztował mojego psiakaa problemy żołądkowe. Na szczęscie teraz znaleźliśmy inną karmę - O'Canis i wszystko jest tak jak być powinno i mam nadzieję, że i ta mu nie obrzydnie ;)

• 2 months later...
Posted

Z tego co wiem we wrześniu był pożar w ich wytwórni i chwilowe wstrzymanie produkcji ale juz wszystko działa.
Dlatego hurtownie które nie miały większych zapasów teraz muszą czekać na nowe dostawy- transport z Kanady jednak trochę trwa;)

Posted

[quote name='taks']Z tego co wiem we wrześniu był pożar w ich wytwórni i chwilowe wstrzymanie produkcji ale juz wszystko działa.
Dlatego hurtownie które nie miały większych zapasów teraz muszą czekać na nowe dostawy- transport z Kanady jednak trochę trwa;)[/QUOTE]

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Mam nadzieję, że po nowym roku Acana do nas dotrze :)

• 1 month later...
Posted

Mam dwuletniego maltańczyka do tej pory karmiłam go royal canin od kąt jest wykastrowany dostaję light. Myślę nad zmianą karmy na acana zastanawiam się którą wybrać acana aduly light & fit czy adult small breed mój pies ma tendencję i nie ukrywam że przydałoby mu się schudnąć z 1kg po zimie :) Weterynarz poleciła mi karmę light w związku z tym że został wykastrowany ale na różnych forach czytam że wystarczy zmniejszyć dawkę karmy żeby nie utył.

Posted

Czesc.

Moj yorkosilk przygarniety ze schroniska jadl karme royal small junior dla yorkow i swietnie ja przyswajal, potem zaczelam mu mieszac troszke z royalem dental i czasami z jakimis resztkami royala urinary (nasz drugi pies, york ma problem z piaskiem w pecherzu). Wszystko od royala przyswaja swietnie, ale że to royal, to postanowilam kupic mu lepsza karme i kupilam Acanę Red (ma niewielkie płaskie granulki). Acana ma świetny skład, ale chyba aż za dobry bo Bisou ma po niej biegunkę. Po tygodniu podawania (wymieszane z royalem lub z domowym jedzonkiem) nic się nie zmienia...podobno niektore psy po prostu maja po Acanie biegunki (chyba z uwagi na ilosc ziół zwartych w karmie).

Niestety zostaly mi 2kg Acany... :/
Jeżeli chcesz, to mogę Ci odsprzedać ile chcesz (na spróbowanie, bo szkoda żebyś tak jak ja kupowała 2,2 kg karmy, jeśli twój psiak też nie będzie jej tolerować) wyjdzie taniej niż w sklepie i przynajmniej się nie zmarnuje.

Posted

Joven niestety nie skorzystam waham się między dwoma karmami acana light czy small inne mnie nie interesują. Mój pies od roku jest na rc light i nie wiem czy zmienić na small i czy to nie spowoduję że zacznie tyć.

• 1 month later...
Posted

witam, prosze o podanie skladu - od najwiekszej zawartosci procentowej do najmniejszej, glownie pierwsze kilka skladnikow mnie interesuje - czego jest w karmie najwiecej? ryzu? maczki? tluszczu zkurczaka? czy faktycznego miesa? to powinno byc podane na opakowaniu. pozdrawiam