Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Sebo2000'] .... czy w ogóle można by było stworzyć jakiś post gdzie by uszeregować karmy np. od najlepszej do najgorszej pod względem składu i klasy, ew. biorąc pod uwag opinie ludzi?

nie da sie tak uszeregować karm.

> Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie białka ( wyłacznie lub jak najwięcej z mięsa i jajek)
> zwracać uwagę w opisie na składniki "nieoznaczone" - np. "mięso i półpradukty" , "tłuszcze zwierzęce" , czyli skladniki o których pochodzeniu nic tak naprawdę nie wiadomo - to skladniki odpadowe
> zwracać uwagę czym jest konserwowana karma.

Te Pronature to też kanadyjska karma , na pierwszym miejscu od 20-32% suchego mięsa ( w postaci mączki z mięsa kurczaka lub jagnięciny - to OK składnik ) a to jest sporo, bo oznacza że przed wysuszeniem mięsa było 5x więcej. popatrz sobie na składy: www.pronature.pl
Znam kilka osób które nią karmią i szczerze polecają.

Na koniec, raczej nikt Ci nie napisze jaka karma jest najlepsza bo na to wpływ ma przyswajanie - widać to po tym co robi pies na spacerze...
Powinieneś sobie sprawdzić kilka karm i zostać przy tej która będzie służyć psu najlepiej.

Zapomnij - nie ma najlepszej karmy

Posted

zastanawiam się nad zmianą karmy z RC na Acanę. Rc przyswajają bardzo dobrze ale przeraża mnie BHA:( i teraz nie wiem co zrobić bo moja sunia ataki padaczkowe miała częściej na gotowanym, na RC jest ich mniej i boję się zmienić karmę a z drugiej strony boję się nowotworu i skład RC jak poczytałam o nim i przeanalizowałam mnie przeraża:(

Posted

JA WŁAŚNIE ZMIENIAM rc PUPPY SMALL BREED NA ACANĘ W TYM SAMYM TYPIE I POWIEM TAK: SKŁAD ROYALA WCALE NIE JEST TAKI REWELACYJNY OPRÓCZ KONSERANTÓW O KTÓRYCH WIELU JUZ WSPOMINAŁO MA JESZCZE CO DZIWNE TROCHE DLA MNIE BARDZO MAŁO WIT D? WYDAWAŁO MI SIE ZE DLA ROZWOJU KOŚĆCA U MŁODEGO PSA PA ONA DUŻE ZNACZENIE A TU BARDZO MALUTKO POZA TYM DOSZŁĄM DO WNIOSKU ZE NIE JEST WARTA SWOJEJE CENY WIEC RÓWNIEŻ ZE WZGLĘDÓW FIFINSOWYCH PRZEJDZIEMY NA aCANĘ - JAK DOTĄD PIES JE I JEST W PORZĄDKU

Posted

misiak84 napisał(a):
JA WŁAŚNIE ZMIENIAM rc PUPPY SMALL BREED NA ACANĘ W TYM SAMYM TYPIE I POWIEM TAK: SKŁAD ROYALA WCALE NIE JEST TAKI REWELACYJNY OPRÓCZ KONSERANTÓW O KTÓRYCH WIELU JUZ WSPOMINAŁO MA JESZCZE CO DZIWNE TROCHE DLA MNIE BARDZO MAŁO WIT D? WYDAWAŁO MI SIE ZE DLA ROZWOJU KOŚĆCA U MŁODEGO PSA PA ONA DUŻE ZNACZENIE A TU BARDZO MALUTKO POZA TYM DOSZŁĄM DO WNIOSKU ZE NIE JEST WARTA SWOJEJE CENY WIEC RÓWNIEŻ ZE WZGLĘDÓW FIFINSOWYCH PRZEJDZIEMY NA aCANĘ - JAK DOTĄD PIES JE I JEST W PORZĄDKU

Jak da radę, to pisz bez Caps Lock, znacznie lepiej będzie Cię czytać.

Posted

Weterynarz stwierdzil,ze pies jest alergiczny i mam mu dawac karme tylko z kurczakiem....tam gdzie mieszkam dostepna jest Acana i nie wiem,ktora z nich zawiera tylko kurczak...prosze o pomoc

Posted

odrobina wysiłku i samodzielnie poznasz składy wszystkich rodzajów tej karmy, jak również i innych. miejsce zamieszkania w dobie możliwości zakupów przez internet nie ma znaczenia ;)
a weterynarz tak na oko stwierdził tę alergię? na co ta alergia?

Posted

Alergię pokarmową można potwierdzić m.in. przez dietę eliminacyjną oraz badania - czy pies je przechodził? Skąd wiadomo, że ma alergię na wszystko, prócz kurczaka? Bo najczęściej spotyka się alergię właśnie na karmy z kurczakiem.

Posted

najprościej żeby to sprawdzić czy jest to kurczak karm psa mięsem z kurczaka i poobserwuj

sporo karm które znajdziesz będzie miało kurczaka w skaldzie w postaci mięsa lub tłuszczu wiec trudno to eliminować karmą niestety

Posted

stopki byly popuchniete u mojego pieska,nie mogl chodzic...otrzymal cortyzon....wlasnie wrocilam ze sklepu i kupilam karme na alergie moze ja znacie hypoallergenic technical-dosc droga zaplacilam 23 euro ale w internecie nie znajduje nic na ten temat....bardzo prosze o pomoc

Posted

Lolekako napisał(a):
stopki byly popuchniete u mojego pieska,nie mogl chodzic...otrzymal cortyzon....wlasnie wrocilam ze sklepu i kupilam karme na alergie moze ja znacie hypoallergenic technical-dosc droga zaplacilam 23 euro ale w internecie nie znajduje nic na ten temat....bardzo prosze o pomoc

Pierwszy raz spotykam się z takimi objawami przy alergii pokarmowej... JEsteś pewna, że nie uczuliło go coś innego? Może miał z czymś styczność? Dostał jakieś leki?

Posted

tak kortyzon i dawalam mu tylko kurczaka tak jak powiedzial weterynarz...po 3 dniach wszystko ustapilo...teraz biega...wczesniej nie mogl nawet chodzic,piszczal i plakal...zaznacze jeszcze,ze oprocz tego gryzl non stop stopy,lizal je

Posted

Lolekako napisał(a):
tak kortyzon i dawalam mu tylko kurczaka tak jak powiedzial weterynarz...po 3 dniach wszystko ustapilo...teraz biega...wczesniej nie mogl nawet chodzic,piszczal i plakal

Czy wet przewiduje jakieś badania?

Posted

Hmm.. moj maluch tez jest na Rc junior... I tez od jakiegos czasu zastanawiam sie zeby zmienic na acane lub tego orijena... Rc pasuje malemu... jest wszytsko OK... ale przeraza mnie to BHA w skladzie karmy :roll:

• 3 weeks later...
Posted

mam ten sam problem. szukałam tej miarki już w kliku zoologach, nie było. zamówiłam karmę w sklepie internetowym z prośbą o miarkę i też niestety nie dostałam :(
już nawet szukałam, żeby samą miarkę kupić i też nic.

• 2 weeks later...
Posted

ja przetestowałam wiele różnych karm i uważam,że w tej chwili Acana jest jedną z najlepszych karm na rynku.A co do RC to nie wiem skąd mają te ceny w stosunku do jakości karmy,oni powinni mieć cenę porównywalną do Brita czy Bento Kronen co najwyżej:)
Po Acanie kupki małe,pierdów nie ma.A po ProPlanie i RC jak mi psiaki zaczęły walić smrody to spać nie szło:)

• 2 weeks later...
Posted

ja już dwa razy zamawiałam acanę, raz mniejszy worek raz większy i dwa razy dostałam miarkę, jak chcesz mogę Ci podesłać link do tego sklepu na allegro, teraz do 18 kg acany dorzucają worek gryzaków, oprócz miarki :) miarki są też przy mniejszych opakowaniach.

Posted

tripti to podeślij mi linka na pw plis :)

ja własnie ostatnio widziałam, że na allegro dorzucają miarki, tylko akurat mojej acany (grasslands) nie znalazłam, ale może się pojawi jeszcze, to wtedy zamówię stamtąd.

Posted

ABCtresury napisał(a):
Wszystko zależy gdzie zamawiasz. Zamawiałam acanę kilkakrotnie i zawsze dostałam miarkę. Bez względu na wielkość opakowania.

a gdzie zamawiasz ze zawsze dostajesz miarke?

Posted

cioteczki ja mam taką prośbę nietypową, ma ktoś może Acane gresslands, pacifice bądź Praive Harvest żeby odsypać troszkę z worka i wysłać mi jako próbkę oczywiście za drobną opłatą ?? :) bo próbuje dobrać odpowiednią karmę dla moich psów ;)
a co do miarki jak ja zamawiałam orijen to dostałam miarke od acany...

Posted

Nano napisał(a):
cioteczki ja mam taką prośbę nietypową, ma ktoś może Acane gresslands, pacifice bądź Praive Harvest żeby odsypać troszkę z worka i wysłać mi jako próbkę oczywiście za drobną opłatą ?? :) bo próbuje dobrać odpowiednią karmę dla moich psów ;)
a co do miarki jak ja zamawiałam orijen to dostałam miarke od acany...

Ja mogę :)
Jak cos to na PW, mam Grassland