Katica Posted June 19, 2010 Posted June 19, 2010 W tym wieku to już spokojnie... możesz podawać karmę dla dorosłych. Quote
Middledream Posted June 19, 2010 Posted June 19, 2010 Ja podaję Acany Provincial od 6 miesiąca. Quote
Katica Posted June 20, 2010 Posted June 20, 2010 Bo tak naprawdę to można podawać karmy adult już jak pies zakończy fazę intensywnego wzrostu, wiadomo w małych rasach to wypada troche szybciej, w dużych pózniej, ale tak czy siak od ok.5-7 miesiąc już spokojnie można karmić adultami. Quote
mimi_91 Posted June 20, 2010 Posted June 20, 2010 Dzięki za odpowiedź:loveu: Mam nadzieje, że jej posmakuje bo to wybredna gadzina:mad::lol: Quote
Laura1108 Posted August 5, 2010 Posted August 5, 2010 Ja przetestowałam już niemal wszystkie karmy te lepsze : RC Maxi Adult , Puppy Maxi i Labrador - duże qpy i bąki Acana Adult - qpy małe - łatwo zebrać a po labkach to można by rzec , że powinno być co zbierać jednak po Acanie naprawdę jest super i zero bąków . Sierść ok . Co do Acana nie mam żadnych zastrzeżeń. Jednak ja jestem tego zdania , że najlepiej sprawdzić na właśnym psie co mu pasuje ja tak robię i przetestowałam już całą masę karm dzięki czmeu teraz już wiem mniej więcej czego się trzymać . Quote
Kubal Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 Ja polecam Wam Purinę Pro Plan - również półka Super Premium a cena całkiem przyzwoita. Po Royalu mój maxsiu miał łupież do Acany też nie był skory. Pan w sklepie polecił mi Pro Plan Puppy Sensitive dla bardziej wybrednych i naprawde sobie cenię. Qpy ok, piesek ją wcina. Obecnie jestem na Pro Plan Adult Sensitive, a czasem podaję my Pro Plan Adult Large Athletic. Na miejscu osoby która założyła wątek, to bym się 3 razy zastanowił przed zmianą karmy. Skoro RC pieskowi pasi to po co kombinować? Quote
Martens Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Acana czy RC - trzeba wypróbować. Ja miałam psa na RC dobre pół roku i wyglądał bardzo dobrze poza bąkami (choć nie bardzo częstymi i całkiem znośnymi). Po zmianie na Acanę popsuła się sierść i zaczęły łzawić oczy, a niby skład miał być lepszy... Trzeba sprawdzić, co naszemu psu lepiej służy. Quote
Ginkat Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Osobiście polecam Acanę. Moje psice (jedna 9 mies, druga 4 lata) wcześniej były na Royalu ale niestety sierść bardzo się przebarwiała i zmieniłam na Acanę. Jestem bardzo zadowolona, karmię już od kilku miesięcy, a wczoraj odebrałam wyniki badań krwi i wszystko super, bez jakichkolwiek braków witaminowych etc. więc tym bardziej mogę polecić. Ale jak wiadomo każdy pies jest inny więc najlepiej chyba sprawdzić "na własnej skórze" i wybrać. Quote
gayka Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 Obama napisał(a):A my byliśmy zadowoleni karmiąc psa RC,ładne kupki,nie puszczał bąków,rósł prawidłowo. Niestety,po kliku miesiącach pojawiły się przebarwienia sierści. Po Acanie miał za to biegunkę.:( to podobnie jak u nas, pies był na RC, bo innych, lepszych w/g mnie ,nie chciał jeść. Pierwsze podejscie do Acany skończyło się biegunką i znów powrót do RC, trochę dla świetego spokoju. No ale temat mnie nurtował, im więcej zgłębiałam wiedzy na temat zywienia psa tym bardziej się upewniałam, że RC to zły wybór. No i zrobiłam drugie podejście do Acany ( w zapasie był tez Orijen) , tym razem bezzbożowej Pacyfica i biegunka w pierwszym dniu, potem ju ok a teraz po kilku m-cach na Acanie psica pieknie wygląda, wcina ze zmakiem, jest wulkanem energii i wreszcie skończyły się problemy z nadwagą . Quote
Bura Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 gayka napisał(a):to podobnie jak u nas, pies był na RC, bo innych, lepszych w/g mnie ,nie chciał jeść. Pierwsze podejscie do Acany skończyło się biegunką i znów powrót do RC, trochę dla świetego spokoju. No ale temat mnie nurtował, im więcej zgłębiałam wiedzy na temat zywienia psa tym bardziej się upewniałam, że RC to zły wybór. No i zrobiłam drugie podejście do Acany ( w zapasie był tez Orijen) , tym razem bezzbożowej Pacyfica i biegunka w pierwszym dniu, potem ju ok a teraz po kilku m-cach na Acanie psica pieknie wygląda, wcina ze zmakiem, jest wulkanem energii i wreszcie skończyły się problemy z nadwagą . Iiii tam, w RC mają fajniejsze gadzety :P A tak na serio, oczywiście że Acana, i to najlepiej ta bez zbóż. RC to świństwo i za jakie pieniądze!!! Ja swój worek dostany za BISA juniorów opchnę i za tą cenę (worek 4 kilo) będe miała jakieś 10 kilo innej, lepszej karmy. Quote
gayka Posted August 29, 2010 Posted August 29, 2010 nooo faktycznie Acana żadnych gadżetów nie daje i nie che skubana wysposżać gabinetów wetynarzy w śliczne mebleki i nie okleja szyb ślicznymi pieskami , niedobra Acana :shake::shake: Quote
Oliwia. Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Chcialabym spróbować za jakiś czas Acane..słysze o niej wiele dobrego a cena nie jest taka wysoka jak przy np. Biomill'u . Potrzebuje Acane dla szczeniaka(10 miesięcy) wrażliwego pokarmowo więc nie z kurczaka..i żeby ''chrupki'' były małe bo już byłam zdecydowana na Acane Grasslands(bo przekonało mnie to, że nie ma zbóż) ale w dziele gdzie są pokazane zdjęcia karm okazało się,że takiej wielkości nie pogryzie pomek.Pozdrawiam Quote
kbk Posted September 8, 2010 Posted September 8, 2010 Czy macie miarki do acany? Czy one są w ogóle dostępne u sprzedawców? Ja nie mogę trafić. Wyraźnie prosiłem w sklepie, w którym kupiłem acanę, szukałem u siebie w mieście w sklepach które mają tę karmę...i nie ma. Quote
Agnes Posted September 9, 2010 Author Posted September 9, 2010 Miarki sa, ale z reguly nie ma co liczyc na to, ze sklep net dostarczy z karma taka miarke, a przynajmniej mi sie to nigdy nie udalo ;) Quote
kbk Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Dorwałem miarkę! W zoologu w wielkiej galerii handlowej, właśnie wprowadzają acanę z wielką pompą - plakatami, specjalnymi półkami, folderami i miarkami. Pani sprzedawczyni zapewniała mnie, że "acana do druga po orijenie, najlepsza karma na świecie". tia;) Quote
m.alina Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 właśnie zaczynam testować Royal canin special club A.GR jak skończymy pierwszy worek podzielę się spostrzeżeniami. Quote
m.alina Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 odświeżę trochę wątek, zwróćcie uwagę na karmy Taste of the Wild Quote
taxelina Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 [quote name='Delph']Przejrzyj informacje na stronie polskiego dystrybutora - Celtra. Słyszałam o tej karmie same dobre opinie, ale jej wreszcie nie przetestowałam. Na razie Oliver's jest nadal na mojej liście "karm do wypróbowania" ;). I co juz wyprobowalas? znalazlam Twoj watek o tym i sie wpisalam ale jestem ciekawa czy Ty przetestowalas? Quote
megi82 Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 ale to prawda-przed acaną jest orien tylko,że cenowo jest droższy Quote
megi82 Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 gayka napisał(a):nooo faktycznie Acana żadnych gadżetów nie daje i nie che skubana wysposżać gabinetów wetynarzy w śliczne mebleki i nie okleja szyb ślicznymi pieskami , niedobra Acana :shake::shake: a czy wiesz jak trudno wejśc karmie do gabinetu weta?czy wiesz jaka to kasa? bo ja właśnie dowiedziałam się wczoraj...i jestem w szoku i zrozumiałam dlaczego u weta jest RC i dlaczego weci tak nagminnie chwalą ja i jak któryś słyszy odemnie o acania-to jak to?ja mam shih tzu i yorka i daje im acane?? moj wet juz tak nie mówi ale to duza kasa....rynek jest zamkniety w pewien sposób,dlatego acana -to tylko sklepy i internet najlepsze to od dawan wiem-acana i orien,wczoraj potwierdziłam to,tylko orien droga jest a acana-powiedziałm wczoraj pracownikowi firmy-jestem w ogromnym szoku,ze tak dobra karma jest tak tania Quote
megi82 Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 najpierw moja uwaga-czy jest uczulony twoj pies na kurczaka w kramie czy tak ogólnie? bo to jest róznica NOWOŚĆ: Acana będzie z nowym smakiem:mięso z bizona:multi: wiem,że jajko też tam będzie i....skleroza,ale będzie to karma energetyczna-dobra dla psiaków duzych czy też tych co mają zapotrzebowanie na energię,bo trenują np. jakiś sport już nie mogę doczekać się Quote
sabusia Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 czy sspadek jakosci rc dotyczy rowniez karm weterynaryjnych? mam psa na rc trzustkowym ma kupy ladne i ladnie lecz powoli przybiera czy mozecie polecic jakas karme trzustkowa ale tansza niz rc? Quote
Czarna_Owieczka Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 gayka napisał(a):nooo faktycznie Acana żadnych gadżetów nie daje i nie che skubana wysposżać gabinetów wetynarzy w śliczne mebleki i nie okleja szyb ślicznymi pieskami , niedobra Acana :shake::shake: ale ja do acany ostatnio dostałam pluszaka psa przywieszkę w koszulce z nazwą karmy :lol: Jeżeli o mnie chodzi to jestem zachwycona Acaną, podoba mi się to, że firma wcale nie musi się nigdzie reklamować, a i tak ma swoich zwolenników ;) Quote
Delay Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 Ja ostatnio przeszłam z Hill'sa na Acanę. Royalem karmiłam kicię mco, ale miała fatalny łupież. BHT w Royalu wcale nie jest takie "w normie". Dystrybutorzy nastawieni są na marketing, bladego pojęcia nie mają co sprzedają. Sprawdźcie sobie KTO jest producentem Royala i przeanalizujcie skład...toż ta karma składa się wyłącznie z kukurydzy praktycznie. A kukurydza już lepiej niż zboża, ale nierzadko jest przyczyną problemów z cukrzycą u psów. Generalnie lepsze będa karmy, bez zawartości jakichkolwiek zbóż i kukurydzy (te, które mają po prostu łatwiej przyswajalne wypełniacze, bo one zawsze będą musiały być w karmie obecne) Ktoś tutaj pisał też, że Purina Pro Plan jest Super Premium...no ciekawe z której strony. To nie jest zła karma, choć już np. skład Hill'sa uważam, za odrobinę lepszy...ale też składa się głównie z kukurydzy (naprawdę można łatwo ze składu podanego obliczyć, ile faktycznie białka pochodzi z mięsa...a ile z kukurydzy i że jest ona głównym składnikiem). Pro Plana, jak i Hill'sa uważam za to, za lepsze karmy, niż RC, który jak dla mnie ma mocno przereklamowany skład. Jako ktoś, kto miał okazję pracować w branży zoologicznej, pogadać z dystrybutorami nie raz - radzę, CZYTAJCIE SKŁADY. Acana też troszkę ściemnia, nie podaje składu mięsnego po dehydratyzacji itp. ale jednak można określić zawartość białka w mięsie, pochodzenie mięsa i jej skład jest o niebo bliższy faktycznym zawartościom procentowym podanym na opakowaniu. Ja z Acany przede wszystkim jestem za Acaną no grains, a najbardziej Grasslands. Bardzo fajny skład. W tej chwili mam na niej niespełna 2 letnią dysplastyczkę collie i początki są obiecujące. Białka sporo więcej, niż w weterynaryjnym Hill'sie a sunia nie przybiera na wadze na potęgę, ani żadnych większych problemów nie ma ze zmianą karmy. Druga sunia 4 lata jadła Hill's, ma 5,5 roku, właśnie przechodzi na Orijena Red, jest to dla nas spory eksperyment, ale póki co, jest bardzo dobrze, a spodziewałam się kosmicznych sensacji. Bardzo długo się wahałam, czy zmieniać dziewczynom karmę na Acanę i Orijena, w końcu na Hill'sie było super u nas, zwłaszcza bałam się zmieniać dietę mobility Hill'sa małej z dysplazją (ciężką :( ) Ale zaczynam być dobrej myśli. Chcę się na swoich sukach przekonać, jak to jest z tym wysokim białkiem (jak to będzie u nich). Po jakimś czasie zrobię dziewczynom badania i sprawdzę co w trawie piszczy.;) Quote
filodendron Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 [quote name='Delay'] Chcę się na swoich sukach przekonać, jak to jest z tym wysokim białkiem (jak to będzie u nich). Po jakimś czasie zrobię dziewczynom badania i sprawdzę co w trawie piszczy.;)[/QUOTE] O, to ja chętnie przeczytam, jak te badania wypadły :) Quote
Recommended Posts