Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

u nas po acanie nie bylo zadnego lupiezu
podejzewam ze uczulona jest na kurczaka wlasnie albo na jakeis zboza
nie wiem na co ale acana jej nie uczula
myslalm nad brit care , ale nie wiem czy warto
moze jeszcze jakies pomysly ?

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z tego co piszą na stronie www to Orijen również nie posiada zbóż ;) Miałam małe opakowanie Orijena z wystawy i mojemu niejadkowi smakowało (ale za duże granulki i mu kawałki wpadały między zęby a "policzek" więc zostajemy przy Acanie). Mają opakowania po 7kg

Posted

Jak wcześniej pisałam,z Acany generalnie jestem zadowolona tyle że zrobiłam błąd i nie chciało mi sie studiować dokładnie składu Nowej...

Zmusiły mnie do tego wczoraj zaokrąglone boczki mojego średnio 7 kg mikrusa i....wściekła jestem na siebie,że tak póżno sie doczytałam...
Mikrus z wagi 6,6 kg wiosną, dziśiaj waży prawie 8 kg !!!!

Ale co sie dziwić.Nowa Acana " Adult small breed "ma zwiekszona ilość tłuszczu do 17 % !!!
Wiecej ma tez białka, mniej Omega 3...!

Oj, zaczyna mi sie to nie podobać. Tym bardziej że maluch dostawał naprawde minimalne dawki karmy...
Na starej było ok...na nowej przytył!

Koniec !. Mały juz tej karmy nie dostanie!

Posted

togaa napisał(a):
Koniec !. Mały juz tej karmy nie dostanie!

a nie mozesz po prostu zmniejszyc dawke obecnej karmy?:lol: przeciez tabelki na karmach sa tylko jakas tam podstawa przy karmieniu, nalezy dobrac odpowiednie dawki do swojego psa

Posted

Zmieniłem 3 weterynarzy (powód zabieg operacyjny psa oraz przeprowadzka) każdy był oznaczony inną karmą Royal, Hills oraz Eukanuba. Każdy wykluczał inne karmy, konkurencje oraz zaprzeczał diagnozom poprzednika - zasadniczo jedna banda! Po rezygnacji z diety vet. stosuję acana pacifica i jest ok

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Harry na Acanie jest od soboty. Narazie wszystko dobrze, nie było rzadnych sensacji żołądkowych. Po jakim mniej więcej czasie (choć wiem, że w sumie to od psa zależy) "widać", że dana karma mu służy?

Posted

go|denk@! napisał(a):
Harry na Acanie jest od soboty. Narazie wszystko dobrze, nie było rzadnych sensacji żołądkowych. Po jakim mniej więcej czasie (choć wiem, że w sumie to od psa zależy) "widać", że dana karma mu służy?

minimum 2 tygodnie, u nas jednak po miesiacu juz wiem czy jest dobrze czy nie

• 4 weeks later...
Posted

Ja Acanę kupuje od dłuższego czasu (zaczęłam od starej wersji dla małych ras :P)
i jestem zadowolona, mimo że psica nie je za chętnie. wszystko fajnie, sierść miękka, ale mimo wszystko teraz, kiedy kupowałam, zastanawiałam się między acaną i nutrą

Posted

Czy Acana Pacifica nie jest uczulająca ? Psina okazała się alergiczką i nie wiem, czy mogę tak ryzykować kupując ta karmę, bo w tym miesiącu będzie to już trzecia zakupiona, jeśli okaże się uczulająca to klapa :roll:

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Czy Acana Pacifica nie jest uczulająca ? Psina okazała się alergiczką i nie wiem, czy mogę tak ryzykować kupując ta karmę, bo w tym miesiącu będzie to już trzecia zakupiona, jeśli okaże się uczulająca to klapa :roll:[/QUOTE]

A na co ta alergia?

Posted

[quote name='Chefrenek']A na co ta alergia?[/QUOTE]

Nie wiem... Dziś u Weta byłam, bo psina robali nie ma a się drapie. Niby po Bricie no i powiedział właśnie, że to objawy alergii i, że mam jak najszybciej zmienić młodej karmę ( oczywiście polecił tylko royala i bento- bo to mają w sprzedaży) śmierdzi mi to trochę bo ani jedna karma ani druga jakoś specjalnie mi nie podchodzi. W każdym razie tak jakoś dziwnie, powiedział tylko, że sunia ma alergię na Brita i że mam zmienić karmę... :cool1:

EDIT : No i żeby nie było sprawdził sierść, uszy, oczy.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Nie wiem... Dziś u Weta byłam, bo psina robali nie ma a się drapie. Niby po Bricie no i powiedział właśnie, że to objawy alergii i, że mam jak najszybciej zmienić młodej karmę ( oczywiście polecił tylko royala i bento- bo to mają w sprzedaży) śmierdzi mi to trochę bo ani jedna karma ani druga jakoś specjalnie mi nie podchodzi. W każdym razie tak jakoś dziwnie, powiedział tylko, że sunia ma alergię na Brita i że mam zmienić karmę... :cool1:

EDIT : No i żeby nie było sprawdził sierść, uszy, oczy.[/QUOTE]

A gruczoły sprawdził?

A co to za brit? Szukaj karmy, która ma inny skład.;)

Posted

[quote name='Chefrenek']A gruczoły sprawdził?

A co to za brit? Szukaj karmy, która ma inny skład.;)[/QUOTE]

Tak, to było takie przebadanie sprawdzał oczy, uszy, sierść, skórę, gruczoły okołoodbytowe, cycuchy, zęby ;)

Brit Adult Large ;) No to Acana ma inny skład :lol: No nic spróbujemy... A testy na sprawdzenie na co pies uczulony można zrobić od tak ? :razz: Bo bym się pokusiła.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Tak, to było takie przebadanie sprawdzał oczy, uszy, sierść, skórę, gruczoły okołoodbytowe, cycuchy, zęby ;)

Brit Adult Large ;) No to Acana ma inny skład :lol: No nic spróbujemy... A testy na sprawdzenie na co pies uczulony można zrobić od tak ? :razz: Bo bym się pokusiła.[/QUOTE]

moja sucz jest uczulona chyba na jakies zboza , na acanie wszystko bylo okey , zadnych alergi, a karmilam wszystkimi rodzajami acany
sprobuj :lol:
przerzucilam sie na inne karmy bo cena acany pzrestala mi odpowiadac i wielkosc workow
teraz szukam :roll: zaluje ze zrezygnowalam i chyba spowrotem wroce do tej karmy
sucz drapie sie prawie po kazdej karmie
teraz konczy 7,5kg worek best choice z ryba i napoczatku to byla tragedia, tak sie drapala , z czasem przestala ale juz nie ryzykuje i drugi raz nie kupie tej karmy

mozesz wziac odrazu acane z jagniecina , po tej wersji nie powinna miec uczulenie , czesto sie zdarza ze to kurczak i ryba uczulaja ;)

Posted

[quote name='gops']moja sucz jest uczulona chyba na jakies zboza , na acanie wszystko bylo okey , zadnych alergi, a karmilam wszystkimi rodzajami acany
sprobuj :lol:
przerzucilam sie na inne karmy bo cena acany pzrestala mi odpowiadac i wielkosc workow
teraz szukam :roll: zaluje ze zrezygnowalam i chyba spowrotem wroce do tej karmy
sucz drapie sie prawie po kazdej karmie
teraz konczy 7,5kg worek best choice z ryba i napoczatku to byla tragedia, tak sie drapala , z czasem przestala ale juz nie ryzykuje i drugi raz nie kupie tej karmy

mozesz wziac odrazu acane z jagniecina , po tej wersji nie powinna miec uczulenie , czesto sie zdarza ze to kurczak i ryba uczulaja ;)[/QUOTE]

ale z jagnięciną nie ma worków 7,5 kg :angryy: 2,5 starczy mi na tydzień a 13,5 na 2 miesiące a jeśli jej ta karma nie podpasuje to będę musiała ją przez całe 2 miechy nią karmić :shake: Zamówiłam już Pacifica.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']ale z jagnięciną nie ma worków 7,5 kg :angryy: 2,5 starczy mi na tydzień a 13,5 na 2 miesiące a jeśli jej ta karma nie podpasuje to będę musiała ją przez całe 2 miechy nią karmić :shake: Zamówiłam już Pacifica.[/QUOTE]

no wlasnie i to jest najwiekszy blad acany
nie ma workow po 7,5kg
gdyby byly to bym nie zrezygnowala
a swoja droga to malo je Twoja sucz, moja ma 7,5kg na miesiac a Twoja 2 razy wieksza :diabloti:
powinnas wziac np 3 kg i sparwdzic bo potem jak sie okaze ze tez uczula to nie ebdzie latwo reszty sprzedac

Posted

[quote name='gops']no wlasnie i to jest najwiekszy blad acany
nie ma workow po 7,5kg
gdyby byly to bym nie zrezygnowala
a swoja droga to malo je Twoja sucz, moja ma 7,5kg na miesiac a Twoja 2 razy wieksza :diabloti:
powinnas wziac np 3 kg i sparwdzic bo potem jak sie okaze ze tez uczula to nie ebdzie latwo reszty sprzedac[/QUOTE]
270 g na dzień ;) wychodzi ok. 27 dni a w resztę będzie dostawała Barfa ;)

no właśnie też pomyślałam o tym i zamawiam 2 x 2,5 kg lamb&apple i pacifica ;)