*Monia* Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Zamawiając Acanę dostałam właśnie tą samą miarkę co do wcześniejszej Acany i też się zastanawiałam :roll:. Pomijam fakt, że miarka była płaska i nadawała się tylko do wywalenia.. Ale wyglądała jak ta 'stara' ;) Quote
Agnes Posted June 8, 2009 Author Posted June 8, 2009 [quote name='*Monia*']Zamawiając Acanę dostałam właśnie tą samą miarkę co do wcześniejszej Acany i też się zastanawiałam :roll:. Pomijam fakt, że miarka była płaska i nadawała się tylko do wywalenia.. Ale wyglądała jak ta 'stara' ;) u mnie jest ta stara, bo i rodzaje karmy sa stare, mogliby wprowadzic nowe miarki skoro juz sa inne karmy i jednak inne nazwy:roll: Quote
*Monia* Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Ja mam taką małą wagę i na niej ważę karmę, wsypuję do miarki i później mam już rozeznanie ile dawać. Na starej miarce jest np 90 a później dopiero 135 gram. Hexolina na jeden posiłek powinna dostawać ok. 125, więc musiałam jakoś tacie uświadomić, że między 125 a 135 jest jednak różnica :mad: i według 'kreseczki' od innego rodzaju karmy dajemy. Tzn. ja daję, bo tata twierdzi, że to za mało i daje dużo więcej. Na szczęście problemów z nadwagą u nas nie ma i tylko trochę dłużej sobie biegamy i jeździmy na rowerze. Quote
Talia Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 [quote name='Agnes']u mnie jest ta stara, bo i rodzaje karmy sa stare, mogliby wprowadzic nowe miarki skoro juz sa inne karmy i jednak inne nazwy:roll: Ja również dostałam 2x stara miarkę. Jak myślicie dla psa, który biega dość sporo przy rowerze (ok 10-15km kilka razy w tygodniu) i je Acana S&A (Chondroityn 600 mg/kg,[FONT=Arial] Glukozamina [SIZE=2]800 mg/kg[/FONT]) potrzebny preparat na stawy? W zeszłym roku jadła Eukanube Adult Medium Breed Maintenance (Glukozamina 410 mg/kg Siarczan chondroityny 50 mg/kg)i dostawała tabletki Arthrofos. Dostawała mniejsza dawkę, bo 1 tab., a 1tab jest na 20kg m.c. (Tina waży ok 26-27kg). Jak myslicie przy Acanie Sport&Agility lepiej podawać preparat na stawy czy nie? Quote
Agnes Posted June 10, 2009 Author Posted June 10, 2009 [quote name='Talia']i je Acana S&A (Chondroityn 600 mg/kg,[FONT=Arial] Glukozamina [SIZE=2]800 mg/kg[/FONT]) potrzebny preparat na stawy? mozesz podpytac weta, ale w Arthroflexie jest w 5 ml: "5 ml preparatu zawiera: Siarczan glukozaminy 600 mg, Siarczan chondroityny 240 mg, M.S.M. 250 mg, Harpagophytum procumbens 0,5 ml, Mangan 2,5 mg, Witamina C 50 mg." dawka dzienna podtrzymujaca to 2,5 ml Jak widac w takim dobrym preparacie jest nie tylko glukozamina i chondroityna Quote
Illusion Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 To ja tak z ciekawości przy okazji zapytam ;) - jeśli mamy małego psa, który jest dość aktywny, to można podawać mu coś na stawy? (karmiony acaną dla psów dorosłych małych ras :evil_lol:) Quote
Agnes Posted June 10, 2009 Author Posted June 10, 2009 RCookie napisał(a):To ja tak z ciekawości przy okazji zapytam ;) - jeśli mamy małego psa, który jest dość aktywny, to można podawać mu coś na stawy? (karmiony acaną dla psów dorosłych małych ras :evil_lol:) czemu nie zapytasz weta? na prawde bedzie lepiej - ja nie dawalam takich preparatow wczesniej, az wet powiedzial co kupic i ile dawac, wtedy mozna wszystko ladnie dostosowac Quote
akodirka Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 a ja mam problem, karmilam kiedys kundla acaną chyba premium dla srednich dorosłych. a teraz jak powprowadzali te nowe rodzaje karm to ja juz nie wiem... czy jest jeszcze ta karma w sprzedazy ktora kiedys kupowalam? bo te nowe to maja jakies kosmiczne ceny... :roll: Quote
martita Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 Jest np. cos takiego;) Acana Adult Dog z kurczakiem i łososiem 13.5kg - karmy suche - pokarm - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl Quote
Illusion Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 Agnes napisał(a):czemu nie zapytasz weta? na prawde bedzie lepiej - ja nie dawalam takich preparatow wczesniej, az wet powiedzial co kupic i ile dawac, wtedy mozna wszystko ladnie dostosowac Jak już wcześniej pisałam - pytam z ciekawości, może ktoś, kto ma małego sportowca coś podaje i by się wypowiedział ;). Weterynarza też zapytam, sama nie decydowałabym się na podawanie jakiś dodatkowych preparatów. Quote
akodirka Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 ale ja chcę taką w niebieskim paczku z kurczakiem :placz: Quote
*Monia* Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 Ta też niebieska paka. Hexolina ją je i żyje lepiej niż po bezłososiowej ;). Zresztą tego łososia to za dużo tam nie ma, nie czuć ;) Quote
akodirka Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 Ale taka karma to nie na moją kieszeń. Oddajcie starą Acane! :placz::diabloti: Quote
*Monia* Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 Na allegro 139 zł za 13,5 kg ;). Fakt, wychodzi drożej, ale nie aż tak znacznie. Quote
moth Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 Za to 150 zł można mieć 18 kg. To całkiem przyzwoita cena. Poprzednia wersja o ile pamiętam 15 kg za 125 zł. Quote
Talia Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 moth napisał(a):Za to 150 zł można mieć 18 kg. To całkiem przyzwoita cena. Poprzednia wersja o ile pamiętam 15 kg za 125 zł. Dokładnie. Ja za 158zł kupiłam 18kg. Karma jest bardzo wydajna i nie wydaje mi się żeby to był aż taki skok cenowy. Przynajmniej cena idzie w parze z jakością;) Quote
Tilia Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 Moje psy jedzą Acanę Lamb&Apple (dopiero pierwszy worek). Wszystko wydaje się być ok, poza tym, że po karmie jedzą trawę- dużo trawy, wręcz się pasą. Normalnie po surowiźnie czy gotowanym owszem, skubną listek czy dwa, ale jak dostaną np rano suche to na popołudniowym spacerze rzucaja się na trawę (nie wymiotują). Czy Wasze psy też tak reagują? Zastanawiam się nad rezygnacją z suchego, ten objaw mnie niepokoi. Quote
agnieska Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 Tilia napisał(a):Moje psy jedzą Acanę Lamb&Apple (dopiero pierwszy worek). Wszystko wydaje się być ok, poza tym, że po karmie jedzą trawę- dużo trawy, wręcz się pasą. Normalnie po surowiźnie czy gotowanym owszem, skubną listek czy dwa, ale jak dostaną np rano suche to na popołudniowym spacerze rzucaja się na trawę (nie wymiotują). Czy Wasze psy też tak reagują? Zastanawiam się nad rezygnacją z suchego, ten objaw mnie niepokoi. Nasz weterynarz gdy usłyszał, że kurdupel zjada trawę w dużych ilościach, stwierdził że to brak włókna i zalecił dosypywać płatki owsiane albo otręby do suchej :) Quote
gayka Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 My już odstawiliśmy Acanę, ale jak ją sunia jadła to także rzucała się na zielsko i potem zwracała, a to jeszcze szczeniak,więc fajne to nie było. Nie konsultowałam tego z wetem , ale sama doszłam do wniosku, ze po innej karmie tak nie miała i ze to nie jest ok. Quote
Agnes Posted June 24, 2009 Author Posted June 24, 2009 [quote name='agnieska']Nasz weterynarz gdy usłyszał, że kurdupel zjada trawę w dużych ilościach, stwierdził że to brak włókna i zalecił dosypywać płatki owsiane albo otręby do suchej :) pomaga? Tilia moj wet jak sie dowiedzial, ze sucz je duzo trawy - duzo duzo i nie wymiotuje - to stwierdzila widocznie, ze musi ;) A ja sobie dopisuje dalej - mozema nadkwasote i tak reguluje. Wet nie panikuje to ja tym bardziej. Tak jest po kazdej karmie, obojetnie co daje. Czy tak bylo wczesniej? Nie, wtedy gotowalam, ale to bylo...3 lata temu i nie wiem czy na gotowanym teraz tez by nie bylo tego problemu Quote
*Monia* Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 Hexolina też zajada trawę jak krowa na pastwisku. Ale nie kojarzyłam tego z karmą, tylko myślałam, że robi tak żeby zyskać na czasie i nie iść tam gdzie akurat nie chce :roll:. W takim razie może jakieś warzywa dodawać do karmy? Dodawałam jej jak była na Nutram, bo tam małe dawki i psisko wiecznie głodne było. Chyba aż tak trawy wtedy nie jadła, ale pewna nie jestem.. Quote
Talia Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 Do nas właśnie doszła acana s&a. Moja też wcina sporo trawy, ale nie wymiotuje, wiec ja się nie martwię. Może lubi;) Do acany dostaje tylko olej z pestek w. i czasami warzywka gotowane i oczywiście smakołyki. Quote
blaira Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 My odstawiliśmy niedawno ( ok 2 tyg temu) acane...moj rowniez wtryniał niesamowite ilości trawy. Teraz karmie czym innym i owszem podskubuje...ale to juz nie jest pasienie sie na spcerze ktore zajmowało 90% czasu. Quote
Agnes Posted June 24, 2009 Author Posted June 24, 2009 moja sie pasla na ostatnich kilku karmach, wiec acany na razie naszczescie skreslac nie musze Quote
agnieska Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 Agnes napisał(a):pomaga? Wydaje mi się że tak - przez cały tydzień wciągał te płatki jak szalony (na każdy posiłek sypałam 3 łyżki stołowe płatków), wczoraj jakby stracił apetyt na płatki a trawy zostawia w spokoju, więc chyba się uregulował. Co ciekawe, zasugerował że gówna też może wciągać z braku włókna (zawsze kojarzyłam to tylko z brakami we florze bakteryjnej). Quote
Recommended Posts