Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy duże worki Acany nie sa pakowane próżniowo? Dostałam dziś 7,5 kg worek i nie wiem czy opakowanie się rozszczelniło czy też tylko małe worki pakują bez powietrza?

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Małe Acany też są pakowane próżniowo, dlatego się zdziwiłam (no i zmartwiłam) jak mi przyszedł duży "luźny" worek grasslanda. Trochę to absurdalne że małe pakują próżniowo a duże już nie...:roll: No chyba, że to jednak wina dostawy i opakowanie im się rozszczelniło, chociaż małe worki są robione z zupełnie innego materiału.

Posted

Moje 2 psy (6 i 4 lata) od tygodnia jedzą Acane Lamb&Apple. Karma im smakuje (nawet bardzo- wczesniej nie było szans żeby zjadły karmę bez domieszanego mięsa czy puszki a teraz wcinają karmę solo ;) ). Niestety nie wiem czy przy niej zostaniemy bo psy zaczęły robić ogromne ilości kup. Przez to suczce muszę zapewniac az 2 spacery więcej bo nie wytrzymuje.:shake:

Posted

moje psy acane jedza juz od tyg (mala sucz ligf&fit a ON adult), kupki sa ladne, pieski syte. zobaczymy jak bedzie nadal. Ale narazie nowa wersja acany nam pasuje (chcoiaz starej sprobowalismy 3 rodzaje kiedys i to w duzych odstepach czasowych;))

Posted

Irviers napisał(a):
Niestety nie wiem czy przy niej zostaniemy bo psy zaczęły robić ogromne ilości kup.

No własnie to też jest mój główny i właściwie jedyny zarzut co do tej karmy, bo poza tym psy wyglądają i czują się świetnie. No i nie wiem czy zmieniać czy nie:roll:

Posted

Equus napisał(a):
No własnie to też jest mój główny i właściwie jedyny zarzut co do tej karmy, bo poza tym psy wyglądają i czują się świetnie. No i nie wiem czy zmieniać czy nie:roll:

U mnie jest to samo. I też mam zagwostkę. :roll:

Posted

U nas tez kupy jakieś takie większe, ale może to dlatego, że sucz normalnie je (ok 270g, a wcześniej jadła taka ilość przez 2-3dni) i raczej myślałam, że jest to zasługa karmy z puszki i oleju. Niestety nie mogę sprawdzić czy bez puszki i oleju będzie tak samo, bo sucz automatycznie sie wypnie na michę.
A jak na razie przytyła ok 2,5kg:crazyeye: Wcześniej ważyła ok 23, a teraz 26 :loveu:

Posted

Chefrenek napisał(a):
Może na tej karmie to normalne? :hmmmm:

Czy oznacza to, że psy słabo przyswajają tę karmę?
Gdzieś przeczytałem, że karmy z większą ilością warzyw i owoców skutkują większymi wypróżnieniami, bo takie są właściwości tych składników. Co o tym myślicie? Prawda to?

Posted

michau napisał(a):
Czy oznacza to, że psy słabo przyswajają tę karmę?
Gdzieś przeczytałem, że karmy z większą ilością warzyw i owoców skutkują większymi wypróżnieniami, bo takie są właściwości tych składników. Co o tym myślicie? Prawda to?

No prawda prawda - więcej błonnika, lepsza perystaltyka jelit ;)

Posted

madcat1981 napisał(a):
Dietetyk dał mi kiedyś "złotą poradę" , myślę że sprawdza się również w przypadku psiaków:

Mała kupa, duży problem
Duża kupa, mały problem...

:evil_lol:

A możesz rozwinąć tę myśl??

Posted

Sądziłam, że to jasne:oops:

Jeżeli zdarzają nam się duże kupy (pisze nam, bo porada dotyczyła ludzi), możemy liczyć się z drobnymi dolegliwościami zdrowotnymi spowodowanymi, np. przejedzeniem czy dietą złożoną z posiłków o zbyt dużej ilości błonnika ("pęcznieją"). Wszystko powinno wrócić do normy jeżeli zadbamy o zdrowe odżywianie.

Dużo bardziej alarmująca jest "mała kupa" - jeżeli normalnie, w sporych ilościach i zdrowo się odżywiamy, a mimo to trudno jest nam coś "wydusić" siebie na sedesie, może to oznaczac poważne kłopoty układu trawiennego. Jest to bardziej alarmujące.

I tyle. Nie chciałam się tak dosadnie rozpisywać, ale jak trzeba, to mus;):oops::evil_lol:

Posted

madcat1981 napisał(a):
Jeżeli zdarzają nam się duże kupy (pisze nam, bo porada dotyczyła ludzi), możemy liczyć się z drobnymi dolegliwościami zdrowotnymi spowodowanymi, np. przejedzeniem czy dietą złożoną z posiłków o zbyt dużej ilości błonnika ("pęcznieją"). Wszystko powinno wrócić do normy jeżeli zadbamy o zdrowe odżywianie.

Czyli jednak duże kupy powinny nas skłonić do zmiany karmy?

PS fajny się wątek zrobił ;)

Posted

michau napisał(a):
PS fajny się wątek zrobił ;)

Można jeszcze zdjęcia powklejać, standardowo z dwuzłotówką :diabloti::evil_lol:

Posted

My jesteśmy na Acanie Pacifica mniej więcej od 7 lutego.
Nie zauważyłam zmian w kupkowaniu :eviltong:
Robi tyle co wcześniej.Co do włosa to nie mogę się jeszcze wypowiedzieć bo za krótko je tą karme.
Muszę dodać jednak że nie zrezygnowałam z gotowania i dostaje tą Acane + gotowany kurczak/indyk z ryżem +siemię lniane,olej,warzywka i flawitol.

Wcześniej próbowałyśmy kilku karm i żadnej nie jadła tak chętnie ja Acany.

Posted

wlasnie konczy mi sie worek acany puppy&junior i weszlam na krakveta zamowic drugi worek (w oczekiwaniu na sporta nowego) i patrze a tam acana sport&aglitty :razz: no to zamowilam :diabloti:
dam znac czy bedzie smakowac