Talia Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 diabelkowa napisał(a):na brak ruchu moj pies tez nie moze narzekac ;) lato rowerek te sprawy pileczki ja niestety nie moge pileczkowac zima bo pies nie lapie pilki ktora jest ze sniegu... ale mamy wodne zabawki zima ciagniemy opony i duuzo spacerujemy... wlasnie wrocilam ze spacerku padam na klawiature ;p kilka dobrych godzinek lazenia po lesie Jak Twój pies tyle lata to może sobie wmówiłaś, że jest gruby?:razz: Moja za to normalnie wygląda jak jest sucha, jak zmoknie to szkielet:evil_lol: Ale wolę ja taka niz za grubą. Teraz waży ok 23kg, jak waży 26 to jest taka fajna. Ale to poczekam do wiosny. Będzie więcej wysiłku i więcej żarcia. Chyba kupimy Acane S&A. Quote
diabelkowa Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 nie wmowilam... nie czuc zeber... wciecia brak(mial je tylko minimalnie jak byl chudzielec) no i tyle ... ale wcinamy dalej acane ;) Quote
Bura Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Moje futro przy urojonej przytyło, zgadnijcie ile... 10 kilo!!! A ja mówiłam, że ona jest gruba jak miała 38 kilo... Do tego doszła nam w końcu diagnoza, problemy z ruchem były od kręgosłupa, już oficjalnie mamy spondylozę... No ale wiek swoje robi. Jako że leczymy się z zatkania (we wtorek idziemy się golić na łyso, bo znowu zatkała się kłakami)więc na razie jemy gotowane, ale jak tylko się przetkamy, już mam kupiony Orijen 6 fish, i będziem się odchudzać... Następny worek planuję Pacificę. Quote
Kisses Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 gops napisał(a):a czemu mialo by nie byc dobre ? :razz: szczeniak malej rasy wiec karma odpowiednia ;) ma bardzo male granulki, mojej pomiedzy zebami wypadalo ;) Pytam, bo ona ma zdaje się kuraka, a Westy maja na niego uczulenie (niektóre). Więc nie wiem, czy kusić los i spróbować, czy szukać innej Acany, która też byłaby dobra... Quote
gops Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Kisses_xox napisał(a):Pytam, bo ona ma zdaje się kuraka, a Westy maja na niego uczulenie (niektóre). Więc nie wiem, czy kusić los i spróbować, czy szukać innej Acany, która też byłaby dobra... ma kurczaka ;) na westach sie nie znam ,ale jak maja uczulenia to moze lepeij poszukaj innej ;) Quote
Kisses Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Niektóre. Sama nie wiem... Pierwszy pies, więc trochę się o nią boje...:roll: Czytałam chyba na animalii przy np. Pacifica coś takiego 'dla psów w każdym wieku'. Acana bardzo mi przypasowała, wiele osób sobie ją chwali :loveu: Cóz, czas mam do lipca, więc możliwości mam wiele, ale jednak Acana wydaje mi sie dobra karmą, Jeśli okaże się, ze będą jakies komplikacje itp. to bedę musiała szukać innej... Quote
Bzikowa Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Kisses, to jest w zasadzie tylko tendencja westów do uczulenia na kurczaka. Mój jadł karmy z kurczakiem przez swoje pierwsze 3 czy 4 lata życia i nigdy nie miał żadnej alergii. Inna sprawa, że to się może później ujawniać. Lepiej jednak dmuchać na zimne niż potem leczyć westa z alergii, bo to paskudna sprawa :roll: Jest na rynku sporo dobrych karm bez kurczaka więc masz spory wybór. Nasz worek Acany (2,5 kg Lamb&Apple) czeka na wypróbowanie bo zamówiłam 4 rodzaje karmy (3 rodzaje Brit Care i jedną Acanę) i będę sprawdzać co westikowi memu pasi ;);) Quote
Chefrenek Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Możesz spróbować taste of the wild, na każdy etap rozwoju.;) Quote
Kisses Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Bzikowa - ja wole własnie dmuchac na zimne, pies cioci miał na cos alergie i nie chce, żeby mój coś takiego przeżywał :shake: Chefrenek - moze spróbuje. Zamówie próbke lub maly worek i spróbuje... Popytam jeszcze innych właścicieli Westów czym karmią :p Inna sprawa, ze najpierw będę musiała psiaka z RC przestawić. A na jaką, to jeszcze przemysle. Ponawiam moje pytanie, czy Pacifica faktycznie nadaje się dla psa w każdym wieku, czy lepiej nie ryzykować? Quote
diabelkowa Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 mozesz wziac acane z jagniecina , jagniecina nie uczula :) Quote
Kisses Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 diabelkowa napisał(a):mozesz wziac acane z jagniecina , jagniecina nie uczula :) A jest taka dla ras małych szczeniąt? Jeśli tak, to byłoby super :loveu: Quote
Katica Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Słuchajcie nie można tak generalizować... każde mięso może uczulić, nawet jagnięcina. To, że kurczak uczula najczęściej, to nie jest wina samego mięsa kurczaka, ale 1) hormonów na których rosną kurczaki, 2) zbóż, które przeważnie występują w klasycznych karmach z kurczakiem. Bo jak to się dzieje że moja suka uczulona na kurczaka - na RC Junior Maxi, na Hills dla Juniorów, na Bento Kronen Large Breed, miała niesamowitą reakcję uczuleniową, na obecnej Acanie Praire Harvest, na Orijenie Adult, na TOTW nie miała żadnych problemów... czyli u niej prędzej to zboża uczulały niż mięso... oczywiście u kazdego psa może być inaczej.... Quote
Agnieszka K. Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 Mój młody nie bardzo moze jeśc karmy z jagnięcina - po Bozicie Robur z jagnięcina puszczał straszne bąki i koopa byłą rzadsza, jeszcze jakąs inna próbowałam z domieszka jagnieciny sytaucja była podobna. Natomiast po TOTW z bizonem nic sie nie działo, a TOTW z kaczką nie bardzo mu słuzyła. Eagle Pack z kaczką był ok. Teraz je Acane Light & fit i wszystko jest ok. Trzeba po prostu wypróbowac - niektóre karmy z jagniecina maja domieszke kurczaka i moze uczulac czy nie słuzyc psu. Ja przy zmianie karmy staram sie zminimalizowac jak najbardziej ryzyko - zawsze miaszam zaczynając od małych dawek, do cłakowitego przestaiwnie. Trwa to ok. 1 - 1,5 tygodnia. A potem czekamtez ok. 2 tygodni, az wszystko sie ustabilizuje. Jesli dalej jest cos nie tak, to szukam innej karmy. Bo jesli pies ma dodatkowo wrazliwe jelita to moze bardzo gwałtownie zareagowac na natychmiastowa zmiane karmy. Quote
ysmay Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 nie wiem czy aktualne. Może być taki prepara Conquer :: Hip, Joint & Muscle lub karma Nutra Gold Indoor Dog Microbites Quote
Kozanka Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 sajtka napisał(a):ja używam Oliver'sa od ponad 2 lat; dodatkowo moj pies jest alergikiem ! fajnie przyswaja ( mimo problemów z trzustką) więc ją kupuję; więcej odp. na wątku z karmą; przy okazji Artroflex dawał efekt biegunek przy dłuższym stosowaniu ( dawno temu została nam łapa pod sniegiem zaklinowana, niestety) niestety nie moglam znalezc watku z karma Olivers, a zainteresowalam sie nia,poniewaz mam suke tez z trzustkowym problemem. Czy moglabym dostac dokladna nazwe tej karmy ? z gory dziekuje. A patrzac sie na date posta, to bardzo prosilabym o info czy nadal tak ladnie trawicie Oliversa ? Quote
Delph Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 Przejrzyj informacje na stronie polskiego dystrybutora - Celtra. Słyszałam o tej karmie same dobre opinie, ale jej wreszcie nie przetestowałam. Na razie Oliver's jest nadal na mojej liście "karm do wypróbowania" ;). Quote
marmara_19 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 zamowilam "nowa" acane dla boorkow, 18kg adulta i 2.5kg light&fit.. mam nadzieje, ze bede zadowolona i psy takze;p Quote
hekate811 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 a ja mam powtórkę z rozrywki :angryy: małe opakowanie 400gr rozdzielone na 3 posiłki zjadał bez dosmaczania, a jak już zamówiłam duży worek Lamb&Apple to karma bee od pierwszego posiłku :mad:, co lepiej z ręki zjadał ją chętnie jak chciałam go nakręcić na ten smak ale miska to chyba kopie i gryzie :roll: Quote
moth Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 marmara_19 napisał(a):zamowilam "nowa" acane dla boorkow, 18kg adulta A gdzie można kupić 18 kg?? Quote
Agnes Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 [quote name='moth']A gdzie można kupić 18 kg?? ACANA Adult Dog 18kg Quote
gops Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 a ja w dalszym ciagu zastanawiam sie czy przejsc na adult czy na sport sport ma podobna ilosc tluszczow i bialka a to mi odpowiada bardzo czy acane z jagniecina i jablkiem wasze psy lubia? to ciekawe polaczenie a moze mi ktos powiedziec jakiej wielkosci sa granulki w adult i sporcie? bo w juniorze dla sredniakow sa za male i mojej sucz miedzy zebami wylatuja ;) Quote
Katica Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 gops napisał(a): czy acane z jagniecina i jablkiem wasze psy lubia? to ciekawe polaczenie ;) Powiem tak, organizm psa super przyswoił tą wersję... naprawdę kapitalnie, ale chęci do jedzenia tego były nie bardzo. Quote
gops Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Katica napisał(a):Powiem tak, organizm psa super przyswoił tą wersję... naprawdę kapitalnie, ale chęci do jedzenia tego były nie bardzo. a to nie dobrze... mojej sucz najbardziej odpowiada acana tylko po niej sie nie drapie , i zjada dla szczeniorow bardzo chetnie jesli do tej pory smakowala jej acana to chyba inny smak (?) tez jej bedzie odpowiadac , kurcze... chyba jednak przejde na sporta i zobacze jak te granulki w nim wygladaja ;) Quote
zakla Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Granulki sa sredniej wielkosci, w kazdym razie dobre i dla malamuta i dla aussika. Moja suka na sporcie wygladala fantastycznie, nabrala masy miesniowej, na extreme podobnie (chociaz tu juz zaczela troche za duzo cialka nabierac:eviltong:), teraz mamy ostatnie 3kg extrm i czeka na nia pacifica. Mamut zaczal jesc nowego seniora i na razie niewiele moge powiedziec, bo je ja dopiero tydzien. W kazdym razie moje burki acane wciagaja baaaardzo chetnie. Quote
Talia Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 My już jemy Acane Adult dog od ponad miesiąca i jak na razie super. Troszkę suni dosmaczam puszka, ale wcina wszystko, nie wybiera. Jestem zadowolona (tfu tfu, oby nie zapeszyć):evil_lol: Quote
Recommended Posts