Delph Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Psiak jest rzeczywiście nie za duży, waży 16 kg. Z wiekiem to ciężko określić, ale ma minimum 6 lat, bo siedział w przytulisku pięć lat, a jak do niego trafił był już dorosły (tu jest jego wątek http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111214). Wybrałam seniora, bo jest mniej kaloryczny i ma mniej tłuszczu (żeby mi się chłopak nie roztył po kastracji, bo żarłok z niego straszny). Ma za to więcej witamin, z którymi i tak w tej karmie cienko. No i te nieszczęsne składniki na stawy, ale jak już ustaliliśmy, mogę je podawać oddzielnie. Albo podrzucać mu chrząstki i kurze łapki z zoologicznego, to coś daje w ogóle? No więc powinien jednak jeść adulta? Zgłupiałam już :lol: A czy ten Oliver's nie ma przypadkiem lepszego składu? Na razie nie będę już chłopakowi zmieniać jadłospisu, rzeczywiście wystarczy tych kombinacji, ale może kiedyś się skuszę, żeby tę karmę przetestować, dlatego zbieram opinie mądrzejszych ;) Quote
Agnes Posted August 28, 2008 Author Posted August 28, 2008 Delph napisał(a):No i te nieszczęsne składniki na stawy, ale jak już ustaliliśmy, mogę je podawać oddzielnie. Albo podrzucać mu chrząstki i kurze łapki z zoologicznego, to coś daje w ogóle? z zoologicznego takie wedzone? nic;) mozesz ew kupowac lapki w normalnym ludzkim sklepie surowe i gotowac i potem lapki + wywar (galareta) ma pozytywny wplyw na chrzastke, ale - czy to pomoze na tyle w ochronie? tez watpie, ale nie zaszkodzi i psy lubia to najczesciej :) Delph napisał(a): No więc powinien jednak jeść adulta? Zgłupiałam już :lol: wiesz nie chcialabym tutaj decydowac - mysle ze lepiej weta podpytac :) ja np mam suke po sterylce tez zaczely nam sie problemy z nadwaga - po sterylce jest jakies 3 lata i dopiero teraz lekka nadwaga nas dopadla - ale bronie sie przed karmami light (a to czesto to samo co senior) bo chce zeby suka miala chec do zycia i energie - a nie wezmie jej z karmy ktora ma malo bialka/tluszczu etc ;) byl taki watek na dogo co dla seniora - i tam najczesciej padaly odpowiedzi zeby nie dawac karmy seniora - wystarczy dawac mniej normalnej. Do tego bym dodala cos na stawy i - gotowe :) ale - ja jestem tylko wlascicielem psa, nie znam sie na tyle, moge cos pokrecic. Jak mam watpliwosci ide do naszego weta i znowu jestem madra:lol: Delph napisał(a): A czy ten Oliver's nie ma przypadkiem lepszego składu? Na razie nie będę już chłopakowi zmieniać jadłospisu, rzeczywiście wystarczy tych kombinacji, ale może kiedyś się skuszę, żeby tę karmę przetestować, dlatego zbieram opinie mądrzejszych ;) w tej karmie madrzejsza nie bede ;) nie mam pojecia - ale z ciekawosci zerkne ja skladu tez az tak nie studiuje - patrze mniej wiecej ile czego czy na pierwszy miejscu nie ma zboz i dawkowanie - jak jest male...biore ;) i w naszym przypadku - wielkosc granulek ma znaczenie zeby suka nie polykala Quote
sajtka Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Delph napisał(a):Podaję teraz Nutrę Gold Holistic Senior. Psu smakuje, wygląda na to że ropienie oczu przechodzi. Kupki ma mniejsze niż po Acanie, ma więcej energii, a jeśli by jeszcze się upierać przy zawartości glukozaminy to ma aż 1200 mg/kg. O sierści za wcześnie, żeby coś powiedzieć. Skład jest podany na anglojęzycznej stronie (Polska w budowie). A mieszać mu chciałam z karmą Oliver's. Założyłam tutaj na dogo temat tej karmy (http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=119317), ale coś chyba jest za mało znana w Polsce ;). Mnie bardzo zachęciły standardy i wymagania dla tej karmy (opisane m. in. na stronie dystrybutora w Polsce - Celtra). Wszystko jest bardzo szczegółowo wymienione, zarówno skład, jak i kontrola jakości, certyfikaty, pochodzenie składników (szczególnie na duńskiej stronie producenta Oliver's Petfood). Jednym słowem wygląda porządnie :p Skład też mi się bardzo podoba, dlatego myślałam o mieszaniu. Ma większe dawki witamin niż Nutra, w tym wit. C, do tego jeszcze MSM. Co o niej sądzicie? Może tylko mnie się wydaje sensowna ;)? ja używam Oliver'sa od ponad 2 lat; dodatkowo moj pies jest alergikiem ! fajnie przyswaja ( mimo problemów z trzustką) więc ją kupuję; więcej odp. na wątku z karmą; przy okazji Artroflex dawał efekt biegunek przy dłuższym stosowaniu ( dawno temu została nam łapa pod sniegiem zaklinowana, niestety) Quote
blaira Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 Wczoraj przeglądając pewna amerykańską stronę z karmami, natknęłam się na nowe produkty Acany, które bardzo mnie zainteresowały pod kątem składu i wysokiej oceny karmiących i też osób analizujących karmy. Tak więc postanowiłam naskrobać maila do Acany i dowiedziałam się że od października b.r. zaczną wchodzić na nasz rynek :) m.in będą to: -Acana Prairie Harvest -Acana Pacifica -Acana Grasslands -Acana Lamb & Apple -Acana Light & Fit pozdr. Quote
blaira Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 pepsicola napisał(a):a jak się będą kształtować ceny? Myślę że o tym dowiemy się w odpowiednim czasie. Ja nie przedstawiciel ani dystrybutor tak więc takich informacji nie posiadam. Quote
moth Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 Na kanadyjskiej stronie Acany są już składy nowych karm. Właściwie to zmieniają się wszystkie dotychczasowe karmy, plus dojdzie kilka nowych. Te pierwsze będą na bazie kurczaka plus łososia plus jajka. Zniknie chyba Salomon&Potato w zamian będzie Pacifica. Zmieni się zawartość białek i tłuszczy. Mam nadzieje, że ulepszona Acana nie będzie gorsza. Bo jestem na prawdę zadowolona z tej karmy. :roll: Quote
blaira Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 Moth, ja również mam taką nadzieję. Choć ze składu jak najbardziej na razie mi się podoba. Zobaczymy jak będzie z ceną no i przede wszystkim podczas karmienia i rezultaty. pozdr. Quote
pepsicola Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 a ja się martwię, że zmiana będzie okazją do podniesienia cen Quote
zakla Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Niestety tez sie tego obawiam...:roll: My jestesmy z karmy bardzo zadowoleni- moja suka od tygodnia jest na sporcie, i od razu widac znaczna poprawe w porownaniu do best choica. Siersc blyszczaca, przytyla 0,5kg (nie jest kosciotrupem ponizej wszelkich norm! nareszcie dobila do 17kg:lol:). Energii jak zawsze ma za duzo, szamie jak zwykle blyskawicznie ;) Quote
Chefrenek Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Jaki jest adres oficjalnej strony? Quote
moth Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 [quote name='Chefrenek']Jaki jest adres oficjalnej strony? http://www.championpetfoods.com/acana/ Rozmawiałam na targach z Dystrybutorem bodajże. Cena nie powinna znacząco wzrosnąć, na pewno będzie tańsza niż obecnie Orijen (mówię o oficjalnych cenach). W workach 18 kg cena za kilogram powinna być taka jak teraz w workach 15 kg. Quote
*Monia* Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Podoba mi się ta nowa Acana :razz:. Właśnie wróciłyśmy do Acany po Bricie i jak narazie jakiś łupież się pojawił :shake:. Ale nie wiem czy to po karmie czy od stresów. Poczekamy, zobaczymy. Wcześniej po Acanie problemów nie było. Quote
Poli Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Jak widac acana takze wprowadzila 0 weglowodanow: http://www.championpetfoods.com/acana/products.php Bardzo dobrze , coraz wicej firm ma dobrze zbilansowana karme :multi: Quote
zakla Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Kupilam suce 20kg extreme, jak zje sporta, to sie na to przerzucimy (zima:evil_lol:). Quote
blaira Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 zakla napisał(a):Kupilam suce 20kg extreme, jak zje sporta, to sie na to przerzucimy (zima:evil_lol:). Ja ze SPORTa też przeszłam na EXTREME, osobiście nie byłam zadowolona, uważam że Cestowi lepiej służył SPORT. pozdr. Quote
diabelkowa Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 chcialabym zeby moj pies mial duzo energii, gdy byl szczeniakiem i mlody to szalal jak glupek i mi to bylo na reke teraz owszem uwielbia biegac za pilka i ciagnac opony i biegac przy rowerze ale nie jest super energiczny ani stary ma tylko 3 lata. Wiem ze na to ma duzy wplyw to co pies je, jedlismy acane z jagniecina i ryzem teraz przeszlismy na acane sporta a propo watku o odchudzaniu karma z duza iloscia bialka i tluszczy i to ponoc tez podwyzsza energie, kupilismy na probe kilogram od srody albo czwartku bedzie wylacznie na sporcie. czy znacie jeszcze jakis sposob zeby psu wrocila energia? Quote
zakla Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 Hmm, to zobaczymy, jak bedzie u poczwarki. Na razie na sporcie jest super- nabiera masy miesniowej, siersc blyszczaca, szybko odrasta po linieniu. Nieporownywalnie lepiej niz na best choice... Quote
Asti Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 Hmm, zastanawiałam się, czym karmić Nex, gdy ją przestawię na Adult... No i albo Orijen, albo Acana... Tylko nie rozumiem... W zwykłej Acana Adult pies 10 kg powinien dostawać 135g a w Praire Harvest 200g. To duża różnica... To przez brak węglowodanów? Quote
LeCoyotte Posted September 30, 2008 Posted September 30, 2008 [quote name='Poli']Jak widac acana takze wprowadzila 0 weglowodanow: http://www.championpetfoods.com/acana/products.php Bardzo dobrze , coraz wicej firm ma dobrze zbilansowana karme :multi: jak to zero węglowodanów?:-o ułomna karma:eviltong: Quote
kwiatek82 Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 a co proponujecie dla bokserki obecnie pół rocznej, ważącej ponad 20 kg ? puppy & junior, puppy large breed ? moze jeszcze cos innego? obecnie przerzucamy sie z Royal Canin Maxi junior, mieszam jej teraz z Canidae ale ma male kuleczki i Unka sie zaczyna mi dusic ;/ pomozcie jakos :) Quote
Ania i Salma Posted October 3, 2008 Posted October 3, 2008 A kiedy w Polsce beda dostepne nowe produkty Acany? Quote
Recommended Posts