Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chyba coś się stalo z Acana.
Pierwszy worek, super wchlaniany, psiaki sie o niego zabijaly. Granulki w jasnobrązowym kolorze, prawie że żółte i dość spore.
Ten worek w ogole obchodzą szerokim lukiem. Granulki są mniejsze, duuzo ciemniejsze.... I jakby inaczej pachną...
(Mowie o Acana Puppy Large Breed)
Czy jeszcze gdziekolwiek dostane tą "starą wersje"?

Posted

mila_2 napisał(a):
no to mówi się trudno i rezygnujemy...

Mila,może spróbuj zamówić u generalnego dystrybutora na Polskę.Zamówiłam u nich 7 kg. Orijena i mimo że jestem z Łodzi,to za transport nic nie zapłaciłam.

• 2 weeks later...
Posted

U mnie psy namiętnie kradną surowe ziemniaki i nic im nie jest, więc myślę, że przetworzone dziesięciokrotnie (lub więcej) ziemniaki w karmie tym bardziej nie zaszkodzą.

Posted

madzia18sosnowiec napisał(a):
przenosze pytanie, czy ktos z was stosuje acane salmon & potato?rozumiem łosoś, ale ziemniaki?czy ktos moze sie na ten temat wypowiedziec?bede dzwięczna ;)

Ja próbowałam na tę karme przestawić moją sukę. Zjadła jakieś 6 kg, i po początkowych zachwytach, stracila na nią chęć. Ponieważ suka nie bardzo chciała ją jeśc ciężko mi ocenic działanie karmy. To było moje trzecie podejście do Acany i zarazem ostatnie. Żadnemu mojemy psu nie smakowała ta karma. Wypróbowałam Adult Light, Salomon&Potato, Premium Delux.

Posted

Duda jadła dłuzszy czas wersję "senior light". Po odchudzeniu psicy przeszłam na "salmon & potato" - wszystko było ok - i sierść, i kupska, i apetyt. A dodatkowo pazerny fret stawał słupka, gdy zwęszył 'smród' rybki :evil_lol: .
Jak wprowadzono wersję "senior" - to ponad miesiąc temu wróciłysmy do żarcia dla 'starszawych psic. I jest też ok.
Fakt - Duszka nie jest bardzo wybredna - z mojej ręki zje wszystko ;p (ale jej organizm reaguje na byle jaką karmę dość szybko)

• 2 weeks later...
Posted

Ja sie troszke obawiam tak wysokiej zawartosci białka i poki co testuję od jakiegos tygodnia Acanę Sport 4650kcal (33%białka i 23%tłuszczu).

Pies jest zachwycony, kupki 2 w ciągu dnia baaaaaardzo malutkie. No i na szczęście dla mnie chrupki nie są zbyt małe :cool3:

Posted

Jak na moje oko jest zdecydowanie bardziej tłusta, ciemniejsza, intensywniej pachnie niz deluxe. Niewiele można mowic po tygodniu karmienia, ale wydaje mi się że "więcej z niej zostaje w psie" mimo, że moje maleństwo(30-kg) je dawkę większą niż zalecane aż o 150 gram :oops: to kupki robi jak ratlerek.

Smakowo chyba tez jest inna bo pies oszalal na jej punkcie ;-)

Baterie wlasnie mi się ładują, jak się naładują zrobię zdjęcie granulek.

A co do Extreme to przeraża mnie wielkość worka - 25kg i boję sie troche kupowac w ciemno, a z tego rodzaju producent nie zrobil probek :shake:

Posted

Brzmi nieźle:p
To poczekam na fotki.
Ja myślałam że są worki inne niż 25kg? Nie ma?
No to w takim razie w moim przypadku również zakup odpada. Duży nie jada takiej tłustej karmy, a małe miałyby chyba na parę lat:evil_lol: ;)

Posted

Gosiu przepraszam, że dopiero teraz ale miałam kłopoty z netem :oops:

Oto fotka:

Jak widzisz nie należą do najmniejszych. Jeśli obawiasz się, że twoje "mini psiątka" sobie z gryzieniem nie poradzą mogę Ci odsypać jakies 100/200g i wyslać w liście na sprobowanie. O ile oczywiście chcesz :)

Posted

Uważam Acanę za jedną z najlepszych karm, między innymi ,że za tę sama jakość płaci się mniej niż RC czy EUKANUBA!!!
Moi znajomi podaja psom PREMIUM na przemian z Premium de LuXe. Ta druga jest o tyle wygodna, że w hodowli w przypadku szczennych suk czy posiadanych szczeniat tą własnie mozna karmić wszystkich i nie trzeba się rozdrabniać na różne inne. Można nia karmic ciężarne i karmiące suki jak również szczenieta , innym psom należy podawać mniejsze porcje, ale trzeba na przemian z Premium, bo mozna psa przebiałczyć.

Posted

[quote name='shami']Gosiu przepraszam, że dopiero teraz ale miałam kłopoty z netem :oops:

Oto fotka:

Jak widzisz nie należą do najmniejszych. Jeśli obawiasz się, że twoje "mini psiątka" sobie z gryzieniem nie poradzą mogę Ci odsypać jakies 100/200g i wyslać w liście na sprobowanie. O ile oczywiście chcesz :)

Nie masz co przepraszać, jak widzisz ja też dopiero dzisiaj odpisuję;) Praca, praca, praca, uff, przed świętami jakaś trauma wszystkich ogarnęła, chyba znowu "będę szczekać" nim święta nadejdą:lol:
Dzięki za fotkę, w sumie nie wygląda na jakąś wielką, chyba jest porównywalna w deluxem. Jeśli nie miałabyś kłopotu to nawet mała garstka by mnie cieszyła. Zadzwoniłam wczoraj do Acany właśnie z pytaniem czy mają próbki sporta lub extreme i niestety NIE!!! Coś też babka mówiła że będą zamiast deluxa robić teraz sporta, hmm.

Posted

Mam pytanie odnośnie Acany dla seniorów- jakiej ona jet wielkości- szukam w necie, i na opakowaniach,a ni w opisie nic nie jest napisane, czy to jest dla dużych, czy małych ras. MOja Sabunia jest niewielka- waży 6,6 kg, czy ta karma nie będzie dla niej za duża?

Posted

kordonia napisał(a):
Mam pytanie odnośnie Acany dla seniorów- jakiej ona jet wielkości- szukam w necie, i na opakowaniach,a ni w opisie nic nie jest napisane, czy to jest dla dużych, czy małych ras. MOja Sabunia jest niewielka- waży 6,6 kg, czy ta karma nie będzie dla niej za duża?

granulki są wielkości monety 50 groszowej

Posted

Skusiłam się na Acanę Premium i Small Breed . Po obu moje psiaki miały okropne gazy:razz: i równie efektowne kupki:shake: . Testuję karmę dopiero miesiąc więc może to być jeszcze efekt zmiany karmy.
Smakuje im bardzo, nie powiem , ale po dokładnej analizie jednak Royal wydaje się mimo wszystko lepszy.

Posted

Tak jak na kosmetyki tak i na karmę nie ma złotego środka. To że ktoś używa np. kosmetyków JPH nie oznacza ze na drugim psie się sprawdzą. To że ktoś karmi barfem, gotowanym mięsem z ryżem, royalem czy acaną nie oznacza że dla drugiego psa będzie to równie dobre.
U moich Acana sprawdza się rewelacyjnie: małe kupy, smakuje, zero gazów, piękny włos, zadnych problemów z tyciem czy chudnięciem itp, po royalu niestety: psy mają rozwolnienie, i złe samopoczucie, po Nutra Nugetts chodzą jak naćpane, rozdygotane i mają jak to dziewczyny ładnie nazwały seedy gozalesa;) Eukanuby nie chcą wziąśc do pyska, jak i wielu karm które zbieram po wystawach tzn. próbki. Smakuje im rewelacyjnie i dobrze się czują po pedigree pal, no ale zdecydowanie wolę trzymać je na Acanie;)