Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja nie widziałam Puppy Large Breed w workach mniejszych niż 15 kg ;) A karmę w Krakowie kupuję w Krakvecie, ale pewnie są też inne sklepy, które ją mają :cool3: Na razie innych sklepów nie poznałam :lol:

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeste kilka adresów sklepów-dystrybutorów na oficjalnej stronie Acany,tylko sęk w tym,zę nie ma woreczków po 3 lub 4 kg Puppy Large Breed,a jak mój Mamut nie będzie chciał jej jeśc to nie będę miał co zrobić z 15 kg WOREM. ;) :/

Posted

Ja Carmen odebrałam z hodowli na Eukanubie, fatalnie trawiła. Potem był RC, nie dość że nie chciała go jeść to dostała kompletny rozstrój żołądka. Przeszliśmy na Acane i rewelacja, karma jej służy i do tego o dziwo bardzo jej smakuje. W zeszłym roku odchowałam miot na Acanie, piękne, dorodne, zdrowe szczeniaczki, i żadnych problemów żołądkowych. Kupeczki jak znalazł :cool3: , a to w brew pozorom, oszczędza dużoooo pracy :evil_lol: . Mamuśka, przez całe trudne macierzyństwo trzymała piękną linię, gdzie prawie każda inna suka wygląda jak szkielet.
Wiadomo jednak, że każda karma jednemu psu służy lepiej a drugiemu gorzej. Moim akurat podpasowała Acana i jestem bardzo zadowolona. :-)
Od tego roku jesteśmy w klubie hodowców, to się naprawde opłaca. Kiedyś gdzieś czytałam (może nawet w tym temacie), że Acana dla klubowiczów ustala jakieś limity i za nie wykupienie odpowiedniej ilości karmy można z klubu wylecieć. My żadnego limitu nie dostaliśmy, a że karmimy na przemian z gotowanym jedzonkiem, to tej karmy tak duzo nie idzie. Ale żadnych problemów nam nie robią, ile chcemy tyle kupujemy i oczywiście za cenę klubową.

Posted

Mamut napisał(a):
Jeste kilka adresów sklepów-dystrybutorów na oficjalnej stronie Acany,tylko sęk w tym,zę nie ma woreczków po 3 lub 4 kg Puppy Large Breed,a jak mój Mamut nie będzie chciał jej jeśc to nie będę miał co zrobić z 15 kg WOREM. ;) :/

Ale w takim dużym mieście jak Kraków napewno jakieś sklepy zoologiczne sprzedają Acane na kilogramy. Musisz tylko pochodzić i się popytać.

Posted

Hejka
Ja odchowałam od szczeniaka i do tej pory karmię moje dwa nowofundlandy Acaną. Do 18 m-cy Puppy Large Breed, potem w zależności od sezonu - moje psy pływają dużo, więc starszy w sezonie dostaje Premium De Luxe, podczas treningów dwa razy dziennie. Kiedy zaczyna pływać mniej (ok 2razy w tygodniu) przechodzę na Adult Large Breed, bo po Premium De Luxe go roznosi energia (jak nie ma gdzie jej zużyć -czytaj wypływać).
Do miski im dodaję jakiegoś "smaku"- czasem pasztet, czasem mięso z puszki dla psów, czasem śmietanę dla juniora (starszy nie lubi). Dodatek muszę zmieniać często, bo szybko im się nudzi.
Na mojej stronie jest mnóstwo zdjęć moich psów - widać w jakiej są kondycji i jak wygląda sierść.

Pozdrawiam

Posted

Ania_Carmen napisał(a):
Ale w takim dużym mieście jak Kraków napewno jakieś sklepy zoologiczne sprzedają Acane na kilogramy. Musisz tylko pochodzić i się popytać.

Jak na razie lipa. :/ Byłem w kilku i w żadnym nie było Acany na kg.Można tylko zamówić worek 15kg.Dramat! :/ Ale jeszcze kilka sklepików mi zostało ! :D

Posted

Mam pytanie na worku Acany dla szczaniaków dużych ras jest informacja ile i jak długo psiak ma jeść ta wersje karmy. I w przypadku mojego wyżła ma on 25 kg i już skończone 12 miesiecy na początku sierpnia wychodzi, że powinien jeść już karmę dla psów dorosłych. Już sama nie wiem jak to jest na jednych karmach ma dostawać do 24 na innych do 18 a na jeszce innych do 12 miesiecy jedzenie dla szczeniaków.

Posted

Sylrwia - każdy producent nieco inaczej stawia ta granice, bo ma inne proporcje skladników odżywczych. A szczeniaki różnych ras też nie dojrzewają w identycznym wieku. Na Twoim miejscu zastosowałabym te granice wiekowe, które podaje producent - o ile dana karma służy Twojemu psiakowi. Albo zapytała hodowcę, od którego masz szczenię ...
A z drugiej strony - 12 mies. wyżełek - to chyba jeszcze nie jest całkiem dorosłe psisko - prawda?...

(dla mnie każdy 12 mies. pies to szczeniak, bo moja spaniella ma prawie 12 - ale latek :evil_lol: )

Posted

Wyżły dojrzewaja późno. Mój w tej chwili nie je samej suchej bardziej bazuje na surowym miesie. Jego hodowcy nie karmią suchym. Do tej pory jadł Purine Pro Plan, Acane, Eukanube, a w tej chwili przekroczylismy połowe pudła na karmę Brita i czas zacząć sie rozglądać za nowym workiem. I właśnie sama nie wiem czy Pro Pac, czy Bosch czy ponownie Acane.

Posted

No właśnie o to pytałam ;) więc pewnie jedzonko dla szczeniąt "juniorków" byłoby akurat. Z tych, które wymieniasz - ja wybrałabym, Acanę (mimo, ze sama - na przykładzie Dudinki zaczynam szukać czegoś innego... ale to dłuższa historia). Moja - jako pies z grupy srednich - do ok. roku była na juniorze RC. Potem 'zeszłyśmy' na nieco niższe półki sklepowe ... i już na adulta.
Jak możesz to może wróć do Eukanuby (ewent. do P. Pro Plan)? Też mam dobre doświadczenia z tymi karmami, a teraz Twój pies ma najwieksze wymagania.
No - może zapytaj jakiegoś wyzło-maniaka, ale chyba do ok. 1,5 roku mógłby jeść juniora. A co wet na Twoje wątpliwości?

Posted

Właśnie Purina Pro Plan i Eukanuba nie za bardzo mu służyły przy pierwszej straszne luźne kup a przy drugiej jeszcze okropnie sie drapał i nie nabierał masy, a jak jadł ACANE było spokojnie.

Posted

... ja niufki do półtora roku "trzymam" na Acana Puppy Large Breed. Im rasa większa, tym dlużej na karmie szczenięcej. Po ok 18 m-cu w zależności od aktywności - Premium De Luxe albo Adult Large Breed.

Posted

To pozostając w "nurcie" pytań o Acanę - mam pytania dot. Acany senior light.
Szukałam karmy do odchudzenia psicy, bo zimą - mniej ruchu + RC Mature +7 -> straciła talię niemal całkowicie. A spanielka bez talii - to taki obciach (no serio - to bałabym sie bardziej o jej serducho). I po naradzie z zaprzyjaźnioną Wetką (Inga :*) przeszłam na karmienie Acaną senior.
Sierść nadal b. ładna, smakowitość - całkiem całkiem, kupsko - w normie.
Po kilku miesiącach Duda czasem marudziła przy jedzeniu - ale tylko troszkę i nie stanowiło to problemu.
No i... przed wakacjami kupiłam kolejny wór i zonk... granulki wyglądały jakby były z różnych partii produkcyjnych, jedne - jasne średniej wielkości (jak dotąd), a część - ciemniejszych - jakby bardziej 'przypieczonych' w czasie suszenia i troszke większych. Dudzie bardziej ta "kompozycja" smakowała, znów jadła z apetytem; za to kupsztale zrobiły sie znacznie wieksze - co mi się nie podoba - chyba gorzej przyswaja...
W związku z tym, że ten worek jakiś taki był podejrzany - teraz na próbę przechodzimy na "Mastery senior vitality". Trochę mnie niepokoi brak w "Mastery" glukozaminy itp. składników oraz znacznie większa kaloryczność.... Na dłuższą metę "Mastery" w rachubę nie wchodzi - bo ja i Smok tyż coś niekiedy musimy zjeść (choćby ciutek . . . . :rolleyes: )
Nie wiem jaka bedzie docelowa karma na najbliższe miesiące.
W sumie poza tym 1-nym worem - to byłam bardzo z Acany zadowolona...
Czytałam parę nieszczególnych opinii właśnie o tej wersji - tj. o "senior light" - nie wiem czym były te opinie dyktowane. Możemy prosić o trochę szczegółów...? pliiisss

Posted

ktrebor napisał(a):

Przyczyną niechęci psa do suchej karmy, może być po prostu fakt, że zaczyna się ona psuć. Zapominamy często, że data przydatności do spożycia widoczna na worku, dotyczy jedynie zamkniętego pojemnika, w przypadku karm konserwowanych naturalnie, przydatność do spożycia wynosi ok. 21 dni od otworzenia worka.

Nagminnie stosowana w sklepach zoologicznych polityka sprzedawania karm na wagę, z rozpakowanych worków sprawia, że często kupujemy karmę, w której tłuszcz zaczyna wydzielać charakterystyczny zjełczały zapach, doskonale wyczuwalny dla psa.

Dlatego kupuje karmę zazwyczaj w workach max 4kg, co starcza nam na miesiąc. Tylko szkoda że na opakowaniu jest napisane tylko, że po dacie ważności podanej na opakowaniu tracą wartość witaminy, a nic nie jest napisane ile czasu można używac zawartość po otwarciu worka:angryy: . to nie w porządku!
Wniosek z tego taki, że moze mojemu piesowi Acana już nie smkuje bo zawartość uległa zmianie, choć gwarancję niby jeszcze ma (a ja przechowuję zawsze karmę w szczelnych pojemnikach).;)
pozdr

Posted

moje dwa psiaki sa na acanie, jeden starszy drugi młody. Obydwa wcinaja bez problemów, czasami dla urozmaicenia zamieniam acane na proformance. Ale nie ma znaczenia, obydwie przyswajaja w tempie błyskawicznym, jedyne moje wrazenie,ze po proformance kupy mniej smierdza i sa mniejsze. :p

Posted

Moja Mattie, suka owczarka szkockiego collie jadła kawał czasu Acanę Puppy/Junior i byłam bardzo zadowolona. Jednak trochę tyła i musiałam ograniczyć mocno dawkę dzienną - stąd miałam wrażenie, że za mało mikroelementów suka dostaje w karmie i jest ciągle głodna.
Potem kiedy poprawiły mi się finanse przeszłyśmy na Eukanubę i teraz wcina 2 worek, tym razem L&R. i także jestem bardzo zadowolona.
Odniosłam wrażenie, że jednak Acana nie była aż tak dobrze przyswajana w przypadku mojej suni.
Po Eukanubie zmniejszyła się ilość kupsk i mam wrażenie suka może jednak dłużej trenować niż na Acanie.
Równolatka mojej Mattie - suka mojej siostry ( tej samej rasy) je od samego początku tylko Acanę i obie z siostrą zdają się być z niej zadowolone. Własnie przechodzą na Acanę z Puree ziemniaczanym i łososiem (o ile się nie mylę)

Mnie zastanawia jedna rzecz...
Doszły mnie słuchy, z różnych źródeł, że Acana jest robiona mączki mięsnej, a nie z suszonego mięsa, czyli siłą rzeczy ma mniej "mięsa w mięsie" od choćby Eukanuby. Ciekawa jestm na ile w tym prawdy.Ciekawa jestem jak naprawdę wypada "treściwość" Acany na tle innych karm.

• 1 month later...
Posted

Witam, prosze tylko o fachowe wypowiedzi. Anton (syberian husky) dostaje karme Acane, jako, ze jest niejadkiem z reguly zjada 1/3 dawki zalecanej na jego wiek i mase. I tu moje pytanie, czy w takim wypadku powinnam serwowac mu jakies dodatkowe witaminy, mineraly? Wiem ze jak pies dostaje zbilansowany pokarm, to sie tego nie robi, ale co w przyadku Antona? Dziekuje za fachowe rady. Pozdrawiam.

Posted

Lotka22 napisał(a):
Witam, prosze tylko o fachowe wypowiedzi.

To wysokie masz wymagania... Uważaj, bo zrazisz do siebie ludzi... Nie wiem, czy się tu wypowiadać, czy nie, bo nie jestem ani wetem, ani dietetykiem :razz:

Posted

Z pewnością powinien otrzymywać dodatkowo cynk. Syberiany cierpią na wrodzony syndrom nie przyswajalności tego składnika. A reszta to raczej nie, szczeniak sam sobie reguluje potrzeby, jeśli będzie chciał jeść więcej to będzie jadł.

Posted

Cathedral napisał(a):
To wysokie masz wymagania... Uważaj, bo zrazisz do siebie ludzi... Nie wiem, czy się tu wypowiadać, czy nie, bo nie jestem ani wetem, ani dietetykiem :razz:

Bo to wazne pytanie, a z tego co wiem to kilka osob tutaj to weci. Nie chce nikogo zrazac, bez przesady... :roll::shake: Nie rozumiem zarzutow.

Posted

Mam pod domem bardzo tani sklep.. dużo promocji jest itd. typu: royal kg za 18 zł :D:D moge sie zapytac jak chcesz ;) nie znam sie na acanie, ale jaka ona ma być? dorosły, junior itp. czy jakas inna ;> ?

Posted

tu masz spis :

Dolnośląskie

1. Sklep Wedkarsko - Zoologiczny 'NIMFA" Hanna Kobus, ul Kościuszki 154, 50-439 Wrocław

2. Zoolog. Bednarczuk Tadeusz, Strzegomska 206/208 Hala Strzegomska, 55-432 Wrocław

3. Sklep zoologiczny, ul Dokerska 3, Wrocław 54-142

4. Art.Zoologiczne-Wędkarskie „Turkus” Wojciech Kowalik, Stoisko-SDH Astra, ul Horbaczewskiego 4-6, 54-130 Wrocław

5. Handel -Usługi Maciej Nowak HALA ARENA, uL Komandorska 112, Wrocław

6. Kazpol P.P.H.U. SC. J Kazimierz i J Kwiatkowska, ul Odkrywców 6, Wrocław

7. Rid. Sklep zoologiczny, al. Jedności Narodowej 42/44 , 50-258 Wrocław

8. Gabinet Weterynaryjny, ul. M. Hłaski 67a, 54-608 Wrocław, 071/ 794-62-42
  9. Remedium Lecznica dla Zwierząt. Ostańkowicz Wojciech & Pasławski Robert ul Bukowskiego
  10. Hurtownia Astra Puch Jolanta Kutycka Sklep, ul Poniatowskiego 12,
  11. Sklep zoologiczny ul Swobodna 41/40 tel 071/7966610
acana.com.pl :)

• 4 weeks later...
Posted

mam pytanie - czy acana dla psów dorosłych ras dużych jest w mniejszych opakowaniach niż 15 kg?? Na stronie łódzkiego dystrybutora widzę, że jest tylko worek 15 kg, a i w skelpie gdzie sprzedają acane są tylko duże worki.