Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Coco, zmień aptekę :wink: Ja zawsze dostaję probiotyki zimniutkie, prosto z lodówki. Przeczytaj też dołączane do tych preparatów ulotki.
Choć ja oczywiście też nie wykluczam, że nowoczesna technologia pozwala jakoś zakonserwować w karmie te bakterie. Pożyjemy, zobaczymy :wink:

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No niby racja, co do tej anginy, ale ja cały czas myślę o tych pozytywnych dla organizmu bakteriach, a te siedzą sobie np. w nas czy w ciałku psiaka, czyli w ciepełku :D !
Kwaśne mleko też robi się kwaśne w cieple, bo wtedy właśnie namnażają się żywe kultury bakterii :D .
Ale ja z mikrobiologii wiem niewiele, więc się nie wymądrzam, bo mogę nie mieć absolutnie racji :oops: .

Posted

Właśnie sprawdziłam- mam w domu tabletki LACIDOFIL i faktycznie na ulotce pisze -przechowywać w lodówce w temp 2 do 8 st.A ja je w szafce miałam :-? Czyli pewnie już do d... :x

Posted

W nowych rodzajach Acany będzie: "PROBIOTIKUS BAKTÉRIUMOK - lactobacillus acidophilus, bifidobacterium longum, lactobacillus plantarum, lactobacillus salivarius, enterococcous faecium".
Myślę tak sobie, że nie ma innej rady i innego wyjścia, jak uwierzyć, że jednak producenci karm zabezpieczają pożyteczne bakterie przed zniszczeniem, utlenieniem itd., itp., tak, jak się to robi np. z tłuszczami. Dziś na wszystko są sposoby :D .

Posted

Ja to widzę tak, że w procesie produkcji podczas wyprażania karmy giną wszystkie bakterie i przetrwalniki. Potem podczas wysokociśnieniowego nasączania tłuszczem wpuszczane są do krokietów szczepy bakterii, a ze względu na to, że krokiet ma ok. 10 % wody bakterie praktycznie się nie rozmnażają.
Natomiast jeśli chodzi o stosunek korzyści dla psa ze stosowania probiotyków i prebiotyków do korzyści dla firmy Acana, czy Eagle Pack, z bajeranckiego dodatku to postaram się coś skrobnąć za jakis czas.

Posted

Była to karma dla szczeniąt ras dużych(large breeds).Badania robiłem kontrolne jak zjadł półtora worka (worek 15kg).Po zmianie na boscha i badaniu kontrolnym po dwóch tygodniach białko ok. fosfor dalej podwyższony ale już mniej.

Posted

Myśmy właśnie zmienili karmę z wersji Delux na Large Breed.. Póki co Graf mocno kręci nosem ale mam nadzieję,ze niedługo się przekona..
Ja mu żadnych szczegółowych badań nie robiłam ale jest w bardzo dobrej kondycji.. Tylko ta sierść mnie stale męczy.. :(

Posted

Galciowa tez je Acanke, od kilku miesięcy (przed wakacjami pierwszy worek 4kg).
Wcześniej jadła Eukanube, ale w pewnym momencie tak zaczęła nosem kręcić, że w żaden sposób nie mogliśmy jej nakłonić do jedzenia (a żarłok była niesamowity) :o A do tego zaczęły się problemy z sierścią, łupież, drapała się itp.
Zamówiliśmy Acane Small Breed i pierwsze 3 worki zjadła bardzo chętnie. Jednak nadal trochę się drapała :roll: i łupieżu tez troszkie było :roll: Zmieniliśmy na Lighta, bo pisna troche nabrała ciałka i trzeba było ja odchudzić, a L&R jest tylko 20kg :placz: No i nie wiem co z tym fantem zrobić :( Myślę, że dobrzeby jej zrobiła zmiana na łagodniejszą wersję, ale ona będzie pół roku jadła to 20kg ! A my nie mamy gdzie tego trzymać, szczególnie, że zima idzie i na balkonie za cholerkę tgo nie postawimy :(
Martwi mnie trochę ten łupież, ale chciałabym jednak zostać przy Acanie... Co może być tego przyczyną? :roll:

Posted

przyczyna lupiezy moze byc Acana wlasnie...Justa jest bardzo duzo karm dobrych na rynku, wiesz o tym dobrze moze warto na cos innego zmienic? U nas byly problemy z sierscia i nie wiedzialam czemu - zmienialam rozne skladniki w gotowanym, az w koncu zmienilam karme - i bingo...
Kolezanka kupuje 20 kg dla swojego malego psa, wazacego 10 kg. Trzyma karme w pojemniku plastikowym na karme - ja tez tak trzymam tylko mam ciut wiekszego psa ;) - i naprawde pojemnik jest super szczelny. Mozna postawic wszedzie, zrobic z tego "krzeslo, pufe" i nie zajmuje az tak duzo miejsca :)

Posted

Nasz wet (a własciwie to 2 z którymi się konsultowałam) nie wpadł na nic mądrego.. Graf dostawał witaminy, różne środki specjalnie na sierść ale to nie pomogło.. :( Fakt,ze to tragedia znowu nie jest bo pies jest w ogólnie bardzo dobrej kondycji ale troszkę nas drażni juz ta ilość kłaków jakie gubi.. I to non stop prawie.. Sama już nie wiem.. Moze on poprostu tak ma?
Póki co zmieniliśmy wersję karmy- zobaczymy czy to coś da..
U nas jest o tyle kłopot,ze Graf praktycznie od zawsze dużo kłaczy a już łaaadnych pare firm i karm żesmy przerobili- od Eukanuby począwszy, przez Bento,Belcando i inne az po Acanę.. Ta ostania najbardziej smakuje Grafowi i raczej mu słuzy, a mnie odpowiada cenowo więc chciałabym przy tym zostać..

Ps. Jakie badania ewentualie trzebaby zrobić ??

Posted

Marta, a może za szybko sie poddajecie, za szybko zmieniacie karmy i rezygnujecie z konkretnych dodatków na sierść? Pytam, bo poprawa po podawaniu preparatów może nie nastąpić po kilu tygodniach, czasem trzeba poczekać dłużej...

Posted

Karmy wczesniej moze faktycznie nie były stosowane zbyt długo - z reguły 1 bądź 2 15 kg worki ale preparaty na sierść ni były stosowane krócej niz kilka tygodni właśnie.. :( Sama już nie wiem.. Może jak zmiana wersji Acany nie pomoże to znów spróbuję jakichś dodatków.. A mozecie polecić coś naprawdę sprawdzonego?

Posted

Agnes napisał(a):
przyczyna lupiezy moze byc Acana wlasnie...Justa jest bardzo duzo karm dobrych na rynku, wiesz o tym dobrze moze warto na cos innego zmienic? U nas byly problemy z sierscia i nie wiedzialam czemu - zmienialam rozne skladniki w gotowanym, az w koncu zmienilam karme - i bingo...

Ja już nie mam siły do tego zmieniania... :-?
Royal jest bardzo drogi :(
Zanim zdecydowaliśmy sie na Acane szukałam innych, ale też w podobnych cenach :(

Gotowanego nie toleruje :(