Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja na twoim miejscu przeszłabym całkowicie na gotowane bo jak nawet psa raz pożądnie przegłodzisz to może i zje te suche ale jak już bedzie mniej głodny to znowu będzie wybrzydzał. a przecież nie będziesz cały czas psa głodził, zwłaszcza ze ten 1 rok jest dla pieska najważniejszy bo się rozwija. Moja rada dopóki piesek się rozwija to dawaj mu gotowane a jak podrośnie to możesz poeksperymentować z suchą karmą
pozdrawiam

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja ostatnio ze swoim miałam podobne problemy co ty goldi_nero.
Też w pewnym momencie stosowania suchej karmy (acany) dostał biegunki a później przestał ją jeść (a przedtem jedzenie w misce nie stało dłużej niz 5 sekund).
Ja jednak wybrałam się do weta z tym. Pani powiedziała mi, że przyczyną może być wyjałowiony przewód pokarmowy.
Dostał witaminki ( Wita-Vet; Rumen Tabs; oraz lakcid)
Powiedziała, żebym stosowała tydzień i jeżeli nie przejdzie będziemy kombinowac co się dzieje... dzisiaj już stosuję 3 dzień a pies z powrotem zajada z apetytem karmę :D :D :D i nie ma zadnych problemów żoładkowych :D

P.S. W szczególności polecam rumen tabs (100 szt. za ok. 8zł)
zawierają : żwacz, drożdże piwne i wit.C... spróbować zawsze można :) na pewno nie zaszkodzi :D

Posted

Ja też nie byłam przekonana co do Acany i myślałam że to żadna rewelacja. Ale jak zobaczyłam jak poprawiła się sierść znanych mi psów po tej karmie to się skusimy. Liczę na to że sierść Tajgi zrobi się lśniąca i pozbędziemy się tego meszku :-? Ale najpierw musimy zmęczyć 3kg Nutry.

Posted

heidy1 najlepiej "spytaj" o to swojego psa - moze byc tak, ze Ty wybierzesz nutre a on bedzie na nia zle reagowal, albo nie bedzie chcial jesc - tak moze tez byc z acana. Kup najpierw ktoras z tych karm i podawaj psu np przez 2 tyg jak bedzie ok tolerowal to zostan przy tej wlasnie.
Obie karmy sa dobre, teraz musisz wybrac lepsza dla swojego psa i wziazc pod uwage, ze acana jest trudniej dostepna

Posted

narazie psiak je nutre bo jest w sklepie zoologicznym ale tylko na wagę.kupiłam mu ostatnio 1,5 kg ale mi się kończy i chciałam dokupić a wsklepie powiedzieli że będzie dopiero za tydzień. Z tego wynika że jest tak samo niedostępna jak acana. Pozostaje zamawianie przez internet. 2 dni temu Zamówiłam 1,5 kg acany na próbę i zobaczymy jak zareaguje. narazie czekam na jej dostarczenie. mam nadzieję że jutro przyjdzie. a co do tego czy pies bedzie jadł to o to się niemartwię bo on zjada wszystko co złapie do pyska
pozdrawiam

Posted

heidy1 napisał(a):
on zjada wszystko co złapie do pyska

Do czasu aż trafi na karmę, która mu nie posmakuje ;)
Tym łatwiej będzie Ci rozpoznać, której karmy nie lubi

Posted

Witajcie
prosze o pomoc: czy młodego, malutkiego nowofundlanda można bezpiecznie prowadzic na Acanie przez okres wzrostu i tak intensywnego rozwoju?? czy nie ma szybkiego przyrostu? co podawac dodatkowo, aby chronic stawy? prosze o pomoc osoby, ktore maja doświadczenia z ta karmą

Posted

florance chodzilo mi raczej o cos innego - nie kazdy moze tak latwo zamawiac karme acane to raz - np jak mieszka w mniejszej miejscowosci moga wystapic utrudnienia. Dwa -nie kazdy chce worki 15 kg, a do 4 kg NAJCZESCIEJ trzeba doplacac - to bez sensu bo cena sporo sie zwieksza. Trzy - w razie co nutre dostaniesz w prawie kazdym sklepie zoologicznym - jak masz noz na gardle i nagle musisz karme kupic to lecisz do zoologicznego...

heidy1

1,5 kg ale mi się kończy i chciałam dokupić a wsklepie powiedzieli że będzie dopiero za tydzień. Z tego wynika że jest tak samo niedostępna jak acana.

zdecydowanie nie - wejdz sobie chociazby na pierwsza lepsza strone zoologiczna i powiedz mi czy nie ma tam nutry - jest zdecydowanie bardziej dostepna. To ze w tym sklepie maja problem nie znaczy ze tak jest...bo nie jest :roll: a w troszke wiekszych sklepach mozesz spokojnie kupic worki nutry - bez zadnego problemu

Baha ja znam doga ktory przez ten okres byl na arionie, nie sadze by to sie jakos bardzo roznilo z acana - mysle, ze mozez sprobowac. Ochrona dla stawow? Napewno kupowac Acane dla szczeniakow ras olbrzymich, a jak chcesz cos dodatkowego najlepiej poradz sie u weta - pokasz mi sklad karmy jaka chcesz kupowac i zapytaj jakie ilosci mozesz dawac czegos na ochorne jeszcze - o ile potrzebne. Nie musisz mowic ze to chodzi o Acane bo na 85% nie bedzie jej znal

Posted

agnes co do dostępności nutry to chodziło mi o sklep w Bydgoszczy a nie o sklep internetowy. Z internetowego zamówiłam acanę i teraz czekam aż mi przyślą.
pozdrawiam

Posted

skoro mieszkasz w wiekszym miescie to nutra jest tylko w jednym sklepie?? u nas w prawie kazdym sa worki male nutry - i te duze i male...i w mniejszym sklepie i wiekszym typu Anna Zoo...

Posted

Agnes napisał(a):
skoro mieszkasz w wiekszym miescie to nutra jest tylko w jednym sklepie?? u nas w prawie kazdym sa worki male nutry...

Agnes, u nas na wsiach nie ma tak dobrze...
W moim "większym mieście" w ogóle nutry w sklepach nie widziałam. Jest albo Pedigree i Frolic, a z lepszych to od razu Eukanuba i RC... :-?

Muszę się nieźle naszukać, żeby dostać coś innego, dlatego moja sucz ciągle je gotowane żarło... 8)

Posted

coztego ja wiem ze w mniejszych miejscowosciach jest problem napewno z karmami, ale czy Bydgoszcz to az tak mala miejscowosc ze jest tylko w jednym sklepie?

Posted

Agnes napisał(a):
coztego ja wiem ze w mniejszych miejscowosciach jest problem napewno z karmami, ale czy Bydgoszcz to az tak mala miejscowosc ze jest tylko w jednym sklepie?

Zabrze to podobno też całkiem spore miasto... 8)
Sklepów zoologicznych mnóstwo, ale wszędzie to samol... :evil:

Posted

Ja wlasnie zamowilam trzeci 20kg worek acany lamb&rice - psom bardzo sluzy, starcza mi w sam raz na miesiac, place 170zl z dowozem gratis. Dzis akurat Pan Dystrybutor nie mial "na stanie" mojej karmy, przywiezie w srode/czwartek z dodatkowym rabacikiem cenowym - to sie nazywa sila handlu!
Jestem bardzo zadowolona i z karmy, i z Pana Dystrybutora.
Psy Pana tez lubia, a Pan dzielnie odpiera atak trzech wyglodzonych bestii :wink: 8)

Posted

ostatnio w sklepie w którym kupuję nutrę na wagę była tylko niebieska bo zielonej zabrakło. denerwuje mnie to że raz jest zielona a raz niebieska bo nie będe co chwile psa przestawiać na inny rodzaj. tak więc postanowiłam zmienic karmę i od dzisiaj będe karmić acaną bo przyszła już paczka ze sklepu internetowego. zobaczymy jak piesiowi będzie służyła.

Posted

U nas acana sie nie sprawdzila :( Naczytalam sie tyle pozytywnych opini ale mojemu boksiowi mimo ze zjadal z wielkim apetytem nie sluzyla.Mimo ze dostawal l&r lupiez az sie sypal,pies chudl i ciagle zebral o jedzenie.Teraz jestesmy na bento i jest ok a cena ta sama.Siersc ladna,pies najedzony. Takze co pies to obyczaj 8) Z dostawa acany ja nie mialam najmniejszego problemu,zamawialm przez net i na drugi dziec byla.

Posted

asia26 napisał(a):
Teraz jestesmy na bento i jest ok a cena ta sama.

:o Gdzie ty kupujesz bento w cenie Acany? :o
Ja za 20 kg Acany L&R płaciłam 180 kg, a za 15 kg Bento L&R 185 zł. I nigdzie tańszego Bento nie widziałam...

Posted

może bym i przeszła na bento ale acana jest tańsza.asia piszesz ze bento z kurczakiem jest po 150/15kg. a acana jest przecież po 110 zł wiec jednak jest różnica w cenie

Posted

heidy1 napisał(a):
acana jest przecież po 110 zł

jaka? I gdzie i u kogo? :o :o :o
Ja za 20kg place 170, 15 jest za cos kolo 150 - wersja lamb&rice