Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szamanka napisał(a):
MAm pytanie: którą karmę, znaczy jaki rodzaj Acany powinnam wybrać dla mojego psiaka rasy siberian husky, który ma 9 miesięcy i waży ok. 23 kg? I jeszcze jedno - ile waży najmniejszy worek, bo chcę kupic na próbę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

zadaj pytanie Payookowi, on zdaje się swoje haszczaki karmi Acaną :wink:

Moja Saba wcina teraz Acane Proffessional wersja Light
Dla mnie super wersja, bo wszystkie firmy mają Lighty dla Seniorów a Sabie do seniora jeszcze troszku brakuje :wink:
Poza tym jest to wersja dla ras dużych z Chondroidyna i Glukozamina na stawy a to mnie juz satysfakcjonuje w 1000% :D

Posted

Niestety krokiecik jest równie malutki jak w innych wersjach.

to jest dla mnie jak najbardziej na plus;) Aza co prawda je lapczywie, ale gryzie chrupole dokladnie...

Posted

PALATINA napisał(a):
A ADULT LIGHT ktoś z Was juz próbował?
Chcę zamówić w przyszłym tygodniu, ale zastanawiam sie, ile.

Moja to je.A krokieciki nie sa za duze, ale sunia je gryzie. PIKA a czy ta proffessional liht to ejst ten adult light czy mowimy o innej karmie?

MOja na lighcie nie tyje, raczej utrzymuje wage, chetnie zjada..teraz bedzie juz 4 worek.

Posted

LAZY napisał(a):
. PIKA a czy ta proffessional liht to ejst ten adult light czy mowimy o innej karmie?

:oops: rany :oops: obejrzałam dokladnie worek i jest tam napisane z tyłu małymi lterkami, ze to jest Adult Light :lol:
Ja zamawiając wiedziałam, ze oni mają light dla psów, w powiedzmy, srednim wieku i taką zamawiałam o tym, że są w niej dodatki "stawowe" dowiedziałam się od dystrybutorki. W nazwe nie wnikalam :lol:

Moja sucza na tej karmie nie tyje, wręcz schudła, ale to jest pewnie również wynik tego, ze ja jej całkowicie zmieniłam i diete po sterylce, bo nadal karmie psicę jedzonkiem mieszanym gotowane + ten susz

Posted

asher napisał(a):
dzieki dzurga.
ja najchetniej kupilabym Bento z owca, ale moj portfel jakos nie chce tego zrozumiec :-?

Oj, od jakiegos czasu mam to samo :( Bento jak dla mnie to rewelacja, ale chwilowo poza zasiegiem :(

• 2 weeks later...
Posted

Szamanka napisał(a):
MAm pytanie: którą karmę, znaczy jaki rodzaj Acany powinnam wybrać dla mojego psiaka rasy siberian husky, który ma 9 miesięcy i waży ok. 23 kg? I jeszcze jedno - ile waży najmniejszy worek, bo chcę kupic na próbę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dla szczeniaków ras, których waga docelowa będzie powyżej 25kg jest Puppy Large Bread.
Jak jesteś ze Śląska (to pewnie okolica Katowic :) ), to zadzwoń do dystrybutorki ze Śląska. Ona Ci poda adresy sklepów na śląsku, gdzie można acanę kupić na wagę. Wiem, że są w siemcach i zabrzu. Numer tel do niej na stronie nay (trzeba pokombinować) lub na stronie głównej acany (nie podaję linków, bo i tak wycinają). Lub daj znać na priva, to Ci podeślę adresy sklepów.

Posted

PIKA napisał(a):

Moja Saba wcina teraz Acane Proffessional wersja Light
Dla mnie super wersja, bo wszystkie firmy mają Lighty dla Seniorów a Sabie do seniora jeszcze troszku brakuje :wink:
Poza tym jest to wersja dla ras dużych z Chondroidyna i Glukozamina na stawy a to mnie juz satysfakcjonuje w 1000% :D

No to chyba znalazłam karmę dla Kreseczki... A to się suka zdziwi ;)
PIKA napisał(a):
ja jej całkowicie zmieniłam i diete po sterylce, bo nadal karmie psicę jedzonkiem mieszanym gotowane + ten susz

Zmieniałaś dietę? Jak zmieniłaś? Moja ostatnimi dniami niepokojąco się zaokrągliła... :evil: Właśnie chcę wrócić do śniadanek z suchej karmy i kombinuję czy coś jeszcze by zmienić... :roll:

Posted

coztego napisał(a):

Zmieniałaś dietę? Jak zmieniłaś? Moja ostatnimi dniami niepokojąco się zaokrągliła... :evil: Właśnie chcę wrócić do śniadanek z suchej karmy i kombinuję czy coś jeszcze by zmienić... :roll:

a moja schudła całe 3,5 kg :lol: z czego pewnie ze 2 kg to przypada na wypadnięty podszerstek bo akurat lnieje :wink: ,ale juz wyrażnie widac "wcięcie w talii" , z tym, że brzuszek jeszcze został :roll:

A dietę głownie zmieniłam w ... ilości. Poza ty odstawiłam wypełniacze typu, kasze, ryże o kluchach nie wspomne.
Daję jej czasami, kasze jaglana, albo ryz brązowy, ale to czasami.
W misce zagosciło za to więcej warzyw i to poczawszy od pełnej włoszczyzny,+ dodatkowa marzchewka zakonczywszy na dodatkach, które stosuję zamiennie jak szpinak, buraki, jabłko czy kalafior.
A żeby miala coś "ze zbóż" to do michy dodaję jej 1-2 łyżki otrąb pszennych, czy owsianych
oczywiście mięso staram się wybierac nie za bardzo tłuste

Poza tym dzielę jedzonko na dwie porcje
Głowny "obiad" to gotowane i kolacja właśnie Acana, z tym, że Acany to ona nawet nie zjada 1/4 porcji należnej dla psa jej wagi
zamiennie zamiast Acany dostaje np. biały ser z kefirkiem, czy jogurtem

Dodać trzeba, ze sucz po sterylce zrobiła się bardziej "ruchliwa" i skora do zabawy, także nie dość, ze mniej je to się jeszcze więcej rusza :wink:

Niemniej z własnych obserwacji wywnioskowałam a i teraz moje wnioski się potwierdziły, że wcześniejsza lekka nadwaga mojej Saby bardziej
wynikała z jej skłonności do ciąż urojonych niż z przeżarcia :wink:
Ale to nie temat do opisywania jej zachowań w czasie ciąz urojonych :wink:

Posted

Zachęcona Waszymi wypowiedziami na temat Acany zakupiłam dzisiaj swoim starszym stworkom tę karmę. Jakoś tak nie rzuciły się specjalnie, ale one na nic się nie rzucają :) . Dopiero po zakupie sprawdziłam skład i martwi mnie trochę niska zawartość tłuszczu, tylko 12 %.
Ciekawa jestem jak na dłuższą metę będzie wyglądało karmienie Acaną.

Posted

PIKA! Dzięki za wskazówki, chociaż nie wiem, czy Kreska jeszcze będzie Cię lubić :lol:
Moja kiedyś jadała suche śniadanka i domowe kolacje. Korzyść z tego była taka, ze przy śniadanku marudziła i jadła mało... Potem jak pojawiły się drobne problemy jelitowe, odstawiłam suche i tak już zostało... Rano i wieczorem dostaje domowe jedzonko. Chyba nieco za dużo i za dobrze... :evilbat:
Energii ma mnóstwo, i przed i po sterylce :lol: , ale jest problem ze spożytkowaniem jej ze względu na ciągłe kulawizny... Dlatego muszę zacząć działać z tą dietą.
A więc wracam do suchych śniadanek (i to w wersji light), a z ryżem do kolacji może się pożegnać... (no może łyżeczkę dostanie) 8) Fajowo! Jeszcze raz dzięki! :D

Posted

[quote name='coztego']PIKA! Dzięki za wskazówki, chociaż nie wiem, czy Kreska jeszcze będzie Cię lubić :lol:

No chyba jej nie powiesz, ze to ja? :o

a z tymi ryżami, to kiedyś Samba mówiła, że jak daje swojej suce to ona się zaokragla, więc odstawiłam :wink:

[quote name='adda'] martwi mnie trochę niska zawartość tłuszczu, tylko 12 %..

A po co im tłuszcz w większej ilości? :o i to na wiosne, zaraz bedzie lato, więc sadla coby ich ogrzało nie musza zbierać, więc przeciwnie :wink:

Posted

PIKA napisał(a):
A po co im tłuszcz w większej ilości? :o i to na wiosne, zaraz bedzie lato, więc sadla coby ich ogrzało nie musza zbierać, więc przeciwnie :wink:
A no bo chude som. Samo futro, kości i mięśnie :o A gdzie trochę tłuszczyku?

Posted

zamowilam dzis suczy 20 kg L&R - u warszawskiej dystrybutorki. mam nadzieje ze mi sie po kilku dniach nie wypnie na jedzonko... :roll:

ale zdziwilo mnie jedno - chcialam zamowic 15 kg plus ciasteczka, ale ani jednego, ani drugiego dystrybutorka nie miala akurat na stanie... :o myslalam, ze u niej to jak w sklepie - zamawiam i tego samego dnia jest dostawa. a okazuje sie, ze musialabym tydzien czekac :o zawsze tak jest, ze trzeba liczyc sie z tak dlugim terminem realizacji zamowienia, czy to tylko chwilowy brak towaru?

Posted

[quote name='asher']zamowilam dzis suczy 20 kg L&R - u warszawskiej dystrybutorki. mam nadzieje ze mi sie po kilku dniach nie wypnie na jedzonko... :roll:
A wiele płaciłaś? jeśli można wiedzieć

Posted

adda, jeszcze nie placilam :wink:
180 zl za 20 kg, 150 za 15 kg (wszystkie ceny sa na stronie Acany, w zwierzaczku maja troche drozej niz u dystrybutorki).

obliczylam sobie wlasnie, ze przy karmieniu Acana dzienne wyzywienie wazacej 36 kg Sabiny bedzie mnie kosztowalo ok. 3 zl 15 gr, czyli niewiele wiecej, niz gdyby sucz jadla Pedigree (2,83 zl) :o

Posted

[quote name='adda']Sprawdziłam, że tam gdzie ja kupuję to płaciłabym za 15 kg L&R 130 zł.
:o
adda gdzie jest tak tanio jest???

a nie placilam jeszcze, bo karma dopiero wieczorem przyjedzie 8)

Posted

asher napisał(a):
myslalam, ze u niej to jak w sklepie - zamawiam i tego samego dnia jest dostawa. a okazuje sie, ze musialabym tydzien czekac :o zawsze tak jest, ze trzeba liczyc sie z tak dlugim terminem realizacji zamowienia, czy to tylko chwilowy brak towaru?

No nie jak w sklepie :wink: Ta kobita musiałaby wszystkich rodzajó ciastek i karmy nakupowac i w domu trzymać do... nie wiadomo kiedy :wink:

A tak zbierze zamówienia, zamówi co trzeba u producenta w jeden dzień porozwozi :wink:

Posted

Pika jeszcze jest troche inaczej, tzn kobita normalnie napewno ma ta karme, ale mogla po prostu teraz nie miec. I wtedy faktycznie trwa to kilka dni, zanim dostanie od producenta karme. Ja tez tak czekalam jak zamowilam Acane Puppy - bo akurat jej sie skonczyla.
P. Beata rozwozi karme najpozniej na drugi dzien, tzn zamawiasz i drugiego dnia masz w domciu 8) czasem przywozi tego samego dnia :wink: wiec z dostawa jest naprawde ok :wink:

Posted

no wlasnienie do konca ok :roll:
dzwonilam dzis rano, karma miala byc wieczorem. ale niestety nie ma...
w sumie nie mam pretensji do dystrybutorki, bo faktycznie w warszawie drogi zasypalo, ale gdyby nie to, ze i tak zaplanowalam burkom na dzis glodowke, to troche bym sie zdenerwowala :-?
mam nadzieje, ze jutro juz na pewno karma do nas dojedzie... ech, rozpiescil mnie pan ze "Zwierzaczka" :wink: tam dostawa jest tego samego dnia, co zamowienie, tylko w wyjatkowych przypadkach dzien pozniej...