Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Palatina mozesz zamowic 20 kg spokojnie, ale czemu nie przez dystrybutora? skoro jestes z Warszawy nie ma z tym problemu:)

INA, mi sie ciagle wydaje ze to przez nagla zmiane karmy...

Posted

Agnes - wiesz poczekam i teraz będzie dostawać Royal(dostawał u hod.)

A potem za jakis czas stopniowo, garstka po garstce będe wprowadzała Acanę ( nie odpuszczę mu) tym bardzej, że nikt z Was nie narzeka na tę

karmę no i nie rujnuje budżetu...... 8)

Vigo ogólnie lubi jeść i nic mu innego nie zaszkodziło....

PALATINA - dzięki ....Vigo jest zupełnie inny niż Xendo i dobrze... każdy jest indywidualnością na swój sposób. Maluch ma teraz 11 tygodni i wniósł wiele radości w moje życie. Tylko czasmi drże o jego zdrowie ( i dlatego tak panikuję jak jest jakieś odstepstwo od normy)

A jak sie czuje CZata?

Posted

INA i o to chodzi:) w ten sposob napewno psiak sie stopniowo przyzwyczai do Acany i bedzie dobrze:)

Ja tez strasznie panikuje jak Aza kichnie czy prychnie...jestem przewrazliwiona i tylko szukam chorob, ale sunka jest zdrowa - naszczescie:)

Posted

Agnes - gdzieś mi umknęło :oops: kiedyś gdzieś czytałm o Twojej suni.

czy możesz napisać coś więcej w jakim jest wieku? i skąd się wzieła?

acha wczoraj chciałam sprawidzić czy Viguś jeszcze kręci nosem na Acanę-

dalam mu kilka kulek i... zjadł z apetytem...wię chyba nie bedze żle.

Pozdr.

Posted

INA Aza jest wzieta z ulicy, a mam ja dzieki dogomanii - tutaj sie o niej dowiedzialam. Ma teraz 11 m-cy i 3 tygodnie, a widac ja na zdjeciu pod moim nickiem (i ew w galerii mamy swoj topic)...

ciacho a jak dlugo je acane i puszcza te baki?

Posted

Ja poleciłam Acanę znajomej która karmiła swojego labka Eukanubą i gotowanym ale piesek po zjedzeniu 1,5 worka Eukanuby stwierdził że nie będzie jej jadł i tak różnymi sposobami przez mieszanie, polewanie i podkładanie jakoś udało im się skończyć ten drugi worek. Przyniosłam im na spróbowanie Acany - zjadł w mig więc kupili 15 kg. Na razie je ją tydzień ale już stwierdził że Acany także nie będzie jadł... :evil:

Wybredny chłopak im się trafił.

Posted

Nibieska jesli teraz zmienia karme bo piesek tak chce, to dopiero beda mieli problem! Rozpieszczaja psa, a potem szukaja innych karm, cuduja, bo piesek cos jeszcze musi. Sposob? Piesek nie chce zjesc np sniadania? To zabieramy karme i nie dostaje NIC przez caly dzien...dopiero na drugi dzien znowu dajemy sniadanko...mozna i 2 tak przetrzymac, tak sadze, ale jesli teraz zmienia karme to moga miec potem problemy...

ciacho - mysle, ze mozesz jeszcze podawac karme i za 2 tyg zobaczyc nie ma zmian na lepsze - tydzien to malo zeby cokolwiek stwierdzic:) A jak sie piechol zalatwia od kiedy je Acane?

Posted

ja mam pinczerka miniaturkę. Przeszłyśmy na Acanę, moja psina wcina już drugi 4-ro kg.worek. Wszystko jest ok. przedtem jadła nutro choice. Zmieniłam jej karmę dość szybko i nic się nie działo.Po wcześniejszej karmie miała straszne gazy. Więc pewnie jest tak jak ktoś wcześniej zauważył, wszystko zależy od psa.

Posted
Mam wrażenie, że coś niedobrego dzieje się z Acaną.

Nie tylko zresztą ja mam takie spostrzeżenia...

Noo właśnie tak się cieszyłam, że Gucia wcina Acanę ze smakiem, ale jest po sterylce, więc zdecydowałam się kupić jej półkilo Lighta na próbę (chciałam zobaczyć czy w ogóle będzie jej smakowało). Dosypywałam jej po garści, no i pewnego dnia wieczorem zaczęło jej strasznie burczeć, przelewać się w brzuszku. Nie miała biegunki, ani problemu z załatwieniem się następnego dnia. To było straszne ja nie wiedziałam co mam z nią zrobić, co jej podać, jak jej pomóc. W końcu nie wiem po czym to było, ale jednak mam pewne obawy przed zakupem większej ilości lighta, a zapasy nam sie juz kończą :-? .

Posted

Ja - mimo,że nie stosowałam tej karmy i jestem ostrożna wobec zmian - już zdążyłam i usłyszeć i przeczytać troche złych opinii.

Ponoć kto szybko na nią przechodzi , szybko rezygnuje.Dlaczego?

Posted

osz kurcze...a moze ktos napisac dokladniej o co chodzi?? bo piszecie:

Mam wraże coś niedobrego dzieje się z Acaną.

Ja - mimo,że nie stosowałam tej karmy i jestem ostrożna wobec zmian - już zdążyłam i usłyszeć i przeczytać troche złych opinii.

to moze warto dokonczyc?? a moze to tylko plotki?

Posted
osz kurcze...a moze ktos napisac dokladniej o co chodzi?? bo piszecie:
Mam wraże coś niedobrego dzieje się z Acaną.

to moze warto dokonczyc?? a moze to tylko plotki?

piszcie, piszcie. ja wlasnie szukam odpowiedniej karmy dla suki, 7 letniej ON, ktora ma problemy ze stawami i rozwazam m. in. Acane - bo w wersji dla duzych psow zawiera glukozamine i chondroityne.

a duzo dobrego na DGM o tej karmie napisano.

to jak to w koncu jest?

Posted

A ja nic zlego nie zauwazylam. Sucz zjadla pod rzad 3 worki po 20 kg (1 premium i 2 premium deluxe) co jest i tak ogromnym sukcesem bo zazwyczaj nudzi sie juz po 1 worku. Teraz kupilam jej niebieska nutre, bo mi bydle przytylo na tym premium deluxe a zwykla premium jej srednio smakowala i musze powiedziec ze zapach acany jest duzo ladniejszy niz nutry. Kupy po obu karmach ok, zadnych gazow.

Posted

piszcie, piszcie. ja wlasnie szukam odpowiedniej karmy dla suki, 7 letniej ON, ktora ma problemy ze stawami i rozwazam m. in. Acane - bo w wersji dla duzych psow zawiera glukozamine i chondroityne.

a duzo dobrego na DGM o tej karmie napisano.

to jak to w koncu jest?

zawiera glukozamine i chondroityne. dlaczego na te składniki zwracasz szczgólna uwagę?

Posted

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Asher - dlatego, że te składniki zapewniają ochronę stawów. Są one potrzebne starszym psom wszystkich ras, szczeniakom i młodym dorosłym psom ras dużych i olbrzymich oraz psom, których stawy są bardziej obciążone - np. trenującym agility.

A przy okazji co do głównego tematu - Emil zaczął właśnie czwarty worek Acany Adult Large Breed. Wcina z apetytem graniczącycm z żarłocznością, żadnych problemów trawiennych, kupki OK, sierść lśniąca. Żadnych zmian jakości karmy nie widzę.

Posted
Pozwolę sobie odpowiedzieć za Asher - dlatego, że te składniki zapewniają ochronę stawów. Są one potrzebne starszym psom wszystkich ras, szczeniakom i młodym dorosłym psom ras dużych i olbrzymich oraz psom, których stawy są bardziej obciążone - np. trenującym agility

dokladnie tak. Sabina jest owczarkiem niemieckim, ma 7 lat i na dodatek zwyrodnienie stawow... choroby nie da sie wyleczyc, mozna tylko spowolnic jej postep.

wiem, ze tak naprawde nie wiadomo czy glukozamina i chondroityna faktycznie pomagaja, jednak na pewno nie szkodza. wiec warto probowac...

na razie kupilam Royal, ale nie wiem, czy wytrzyma to moj portfel. troche sie jednak obawiam kupienia od razu 15 kg Acany, a w mniejszych workach wersji dla psow duzych nie ma :roll:

Posted

Asher, ja właśnie 2 dni temu nabyłam dla Emila nowy worek acany, więc jak chcesz spróbować, to mogę Ci trochę odstąpić. Jak reflektujesz, to odezwij się na pw.

Posted

Może napiszę coś więcej-przedtem troszkę mi komp świrował :-?

Acanę psiaki jedzą od dłuższego czasu-każdy ma "za sobą" ok 4 worki po 20kg,więc to nie nowinki żywieniowe :wink:

Zaczęło się od tego,że suka-pożeracz wszystkiego i w każdych ilościach-odmówiła jedzenia granulek-tak po prostu.

Zaraz za nią poszedł pies-przyznam,że po powąchaniu Acany Premium de Lux poczułam swąd spalenizny i jakiś inny,dziwny zapaszek-na pewno nie pachniała tak,jak na początku :o

Psy nie chciały jeść i koniec.

U samca zauważyłam coś jakby-tak to nazywam-wyjałowienie organizmu.

Na początku pies wyglądał bardzo ładnie po Acanie-szczupły,sprężysty-teraz ta szczupłość zamieniła się w nieporządaną suchość-mam wrażenie,że przez czas,kiedy jadł Acanę nie dostawał odpowiedniej ilości wszystkich potrzebnych do życia składników.

Powolutku tracił werwę-jakby mu brakowało "zapędu" do życia.

Teraz po kilkudniowym żywieniu naturalną karmą widzę zmiany i różnicę-wraca dawna żywiołowośc psa-a przy okazji pies uzupełnia spore braki tłuszczykowe.

Bo pomimo podawania sporo " na górkę"-psisko w pewnym momencia zacząl szczupleć zbyt radykalnie-a podawanie ponad 1,5 porcji dziennej wysokoenergetycznego jedzonka uważałam za lekką przesadę-choćby ze względu na zdrowie.

Po za tym były problemy z prawidłowym trawieniem-zwracanie granulatu po 12 godzinach-nie strawionego- tylko zachowanego w całości-uważam za sporą porażkę.

Niepokojąca była też ostatnio ilość kup-powyżej 5 na dobę to sporo.

Teraz się dopiero reguluje-na mikęchu,ryżu i warzywach.

Wiem też,że to nie pierwszy pies który odmówił jedzenia Acany-wszystko to w zbliżonym czasie.