Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moja wcina już trzecie 13,5kg opakowanie Seniora i ani razu mi nie marudzila :eviltong: Martwił mnie troche fakt że granulki są dużo mniejsze niż w starszej wersji, ale to bylo martwienie się na zapas :razz:

Posted

Chefrenek napisał(a):
Wciąga nosem.:cool3::cool3::cool3:

:evil_lol:
moja jakas wybredna nie jest i smakuje jej raczej wszystko ale nosem jej sie nie zdarzylo :diabloti:
kupie po 7kg ,sporta i z jagniecina

mozna tak mieszac? np jeden tydzien tego a drugi tego ?

dobrze ze granulki srednie bo w juniorze sa za male :roll:

Posted

Niemal dwa lata karmiłam mojego setera RC ostatnio przejadł dwa wory RC dla seterów i przyznam,że choć cena tych karm jest dość wysoka to niestety nie idzie ona w parze z ich jakością!
Postanowiłam zrezygnować z Royala na rzecz Acana Pacyfica i choć mój pies konsumuje ją dopiero dwa tygodnie już widać wyraźną poprawę jego kondycji, szaty no i co bardzo ważne - kupek!
Pacifica ma bardzo fajny skład: dużo rybek, warzyw, owoców i minerałów, nie zawiera natomiast zbóż.
Z czystym sumieniem polecam!

Posted

gops napisał(a):
:evil_lol:
kupie po 7kg ,sporta i z jagniecina

mozna tak mieszac? np jeden tydzien tego a drugi tego ?

dobrze ze granulki srednie bo w juniorze sa za male :roll:

Lepiej nie - mozesz ewentualnie mieszac jedna karme z druga, ale lepiej nie zmieniac co tydzień karmy, bo może sie to skończyc sensacjami zołądkowymi.

Mozesz zacząc karmic jedna - po jakis czasie dosypuj druga, a potem mozesz karmi tylko ta druga.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Lepiej nie - mozesz ewentualnie mieszac jedna karme z druga, ale lepiej nie zmieniac co tydzień karmy, bo może sie to skończyc sensacjami zołądkowymi.

Mozesz zacząc karmic jedna - po jakis czasie dosypuj druga, a potem mozesz karmi tylko ta druga.

mam jeszcze na 2 tyg juniora , ale jak nie mozna mieszac to sie musze zastanowic jednak
moja sucz jest bardzo aktywna i zaczynamy biegac na wiosne ps.bedzie miala 11 miesiecy czy moge juz z nia biegac? co 2 dzien po 5km max
wiec bardziej odpowiada mi sport ,tylko boje sie ze mi sie roztyje :roll:
no i plusem sporta jest cena za 15kg a nie 13,5 , 15kg bede miala na 2 miesiace wiec wychodzi mi dosyc tanio :razz:

Posted

[quote name='gops']mam jeszcze na 2 tyg juniora , ale jak nie mozna mieszac to sie musze zastanowic jednak
moja sucz jest bardzo aktywna i zaczynamy biegac na wiosne ps.bedzie miala 11 miesiecy czy moge juz z nia biegac? co 2 dzien po 5km max
wiec bardziej odpowiada mi sport ,tylko boje sie ze mi sie roztyje :roll:
no i plusem sporta jest cena za 15kg a nie 13,5 , 15kg bede miala na 2 miesiace wiec wychodzi mi dosyc tanio :razz:
gops, na tych acanach pisze ile ma jeść pies aktywny >1h i <1h więc jakbyś zauważyła, ze przytyła to możesz jej zmniejszyć dawkę.
Jak na moje możesz z nią już biegać w tym wieku, tylko najpierw krótkie trasy. A to duża sunia?
Gdzie widziałaś sporta 15kg?:razz:

Posted

Talia. napisał(a):
gops, na tych acanach pisze ile ma jeść pies aktywny >1h i <1h więc jakbyś zauważyła, ze przytyła to możesz jej zmniejszyć dawkę.
Jak na moje możesz z nią już biegać w tym wieku, tylko najpierw krótkie trasy. A to duża sunia?
Gdzie widziałaś sporta 15kg?:razz:

sucz ma teraz 10 miesiecy prawie i 14kg ,pewnie do 15 przytyje bo jest szczupla a ostatnio poszla w gore ;)
15kg sporta jest na krakvecie ,ja tam zamawiam ;)
ale jak bede dawac wiecej to mi szybciej zejdzie worek :eviltong: oszczednosc musi byc :diabloti:
wezme sporta i jak nie podpasuje to przejdziemy na z jagniecina :razz:

zaczne biegac jak te bloto zniknie i roztopy :roll:
czyli akurat za jakis miesiac ;)

Posted

Jesli suka jest aktywna, to mozesz spokojnie karmic ja sportem, nie powinna przytyc, a masa miesniowa znacznie szybciej sie tworzy niz na 'zwyklych' karmach. Moja sucz przytyla dopiero na xtrm.
Amigo1, bardzo cieszy mnie ta informacja, bo moje czekoladopotworne stworzenie ma kupione 13,5kg pacifica:cool3:

Posted

Na Bza czeka 2,5 kg Lamb&Apple, cieszę się, że chwalicie ją. ;)
Chociaż teraz je Brit Care, a właściwie pochłania z prędkością światła, więc jak Acana nie podpasuje (w wakacje był na Acanie Sport i miał po niej gazy, że huuu) to zostaniemy na tym Bricie. ;)

Posted

A karmi ktoś ta wersją GRASSLANDS? czy jakoś tak ...
Bo moja suka kończy Orijena 6 ryb, ale wcale nie jestem zachwycona tą karmą, wprawdzie jej smakuje super... chciałabym teraz jakąś jagnięcinę albo cuś... byle nie kurak... I wacham się między Graslands, a Kobersem. Bo i tak podaję jeden posiłek domowy... Nadmienię że Lamb and Apple suce nie smakowała, zjadła, bo u mnie nie ma zmiłuj... ale jednak po co mam psa męczyć ;)

Posted

Mam do Was pytanie... Za niedługo chcę przejść na karmę bezzbożową ( do tej pory sunia jadła Bento regular mini i wszystko ok).... Zastanawiam się nad TOTW lub Acaną... Mała nie ma żadnych problemów .. nie jest uczulona, nie drapie się po niczym, jest dośc aktywna ok 3-4 h ruchu dziennie, nie ma nadwagi... ponieważ jest po sterylizacji ma tendencję do tycia, pilnuję ostro jej wagi i nie ma z tym problemów:p:p:p:p...

Czy ktoś na podstawie swojego doświadczenia jest w stanie mi coś doradzić???? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi ...

Pozdrawiam

Ola i Fiona

Posted

A ja tak sobie porównałam cenowo Acanę z Nutram i wygląda na to, że Nutram obecnie jest tańsza! W sumie to teraz cena Acany nie różni się bardzo od ceny Biomilla... I tak się zastanawiam - kiedyś Biomill i Nutram były plasowane jako karmy z wyższej półki niż Acana (no i droższe). Teraz różnicy w cenie prawie nie ma, a Acana stała się też bezzbożowa.
Musiałam wrócić do karmienia suchym i teraz karmię Acaną Grasslands i w zasadzie byłabym zadowolona bo psy utrzymują wagę, sierść ok ale przeraża mnie to, że większa suka potrafi zrobić 4 wielkie kupy dziennie (na gotowanym były dwie)! I właśnie zastanawiam się czy ze względu na przyswajalność nie zmienić tej Acany na Nutram lub ew. Biomilla. Czy Nutram i Biomill są nadal karmami z wyższej półki niż Acana? No i czy w ogóle zmieniać?

Posted

gops napisał(a):

15kg sporta jest na krakvecie ,ja tam zamawiam ;)

Pamiętaj, że jest to stara wersja karmy, która wraz z zapasami się skończy. Stąd te 15 kg a nie 13,5 kg.
Nie wiem czy jest sens wprowadzać psu karmę, która nie jest już produkowana. :shake:

Posted

moth napisał(a):
Pamiętaj, że jest to stara wersja karmy, która wraz z zapasami się skończy. Stąd te 15 kg a nie 13,5 kg.
Nie wiem czy jest sens wprowadzać psu karmę, która nie jest już produkowana. :shake:

czyli nie bedzie wiecej produkowanego sporta?????
czy poprostu beda inaczej pakowane ?

Posted

Equus napisał(a):
A ja tak sobie porównałam cenowo Acanę z Nutram i wygląda na to, że Nutram obecnie jest tańsza! W sumie to teraz cena Acany nie różni się bardzo od ceny Biomilla...

A to mnie to porównanie zaciekawiło i z chęcią się dowiem jakie macie opinie na tematy tych karm.

Porównując składy nowej Acany i Nutram to wydaje mi się, że Acana jest lepsza, bo ma więcej mięsa, warzyw i owoców. Ponadto są wersje bezzbożowe - w cenie zbożowego Nutram.

Biomilla nie znam. Czytałem tylko, że jest bardzo dobrze przyswajalną i wydajną karmą. Jednak jej cena jest zdecydowanie wyższa niż Acany (Biomill Adult maxi 255 pln za 15 kg a Acana Large Breed 199 Pln za 18 kg)

Obecnie karmię Acaną Praire Harvest, ale jeszcze zbyt krótko żeby się rzetelnie wypowiadać ;)

Posted

[quote name='gops']czyli nie bedzie wiecej produkowanego sporta?????
czy poprostu beda inaczej pakowane ?

Już nie jest produkowany. Wszystkie karmy Acany zostały zmienione pod względem składu dość znacznie. Zamiast Sporta jest Sport&Agility w workach 2,5 kg, 13,5 kg i pewnie 18 kg. W Polsce obecnie tylko worki 2,5 kg. Może widocznie chcą najpierw wyprzedać zapasy Sporta...

Posted

[quote name='moth']Już nie jest produkowany. Wszystkie karmy Acany zostały zmienione pod względem składu dość znacznie. Zamiast Sporta jest Sport&Agility w workach 2,5 kg, 13,5 kg i pewnie 18 kg. W Polsce obecnie tylko worki 2,5 kg. Może widocznie chcą najpierw wyprzedać zapasy Sporta...

no wlasnie wszedzie jeszcze sporta widze,ale napisalam na email krakvetowi kiedy beda sprowadzac ta sport &agllitty ,jeszcze nie odpisali :roll: to ja sie wstrzymam jeszcze trochwe i kupie chyba nastepny worek dla szczeniakow ,poczekam na nowa wersje

Posted

[quote name='moth']Już nie jest produkowany. Wszystkie karmy Acany zostały zmienione pod względem składu dość znacznie. Zamiast Sporta jest Sport&Agility w workach 2,5 kg, 13,5 kg i pewnie 18 kg. W Polsce obecnie tylko worki 2,5 kg. Może widocznie chcą najpierw wyprzedać zapasy Sporta...
:crazyeye: a nie orientujesz się może, czy skład Seniora się dużo zmienił? i czym? moje żarły seniora i sporta, teraz dostają pacifice i ta co dostawała seniora je jak opętana, a ta po sporcie tak średnio :lol:

Posted

basiu! Starego Seniora mozna jeszcze dostac w workach 20 kg. po 139 zet. /ważność do kwietnia/. Ja sobie zamówiłam, odbieram w pn. Na pw. moge Ci wysłac wiad. gdzie jeszcze maja...

Posted

togaa napisał(a):
basiu! Starego Seniora mozna jeszcze dostac w workach 20 kg. po 139 zet. /ważność do kwietnia/. Ja sobie zamówiłam, odbieram w pn. Na pw. moge Ci wysłac wiad. gdzie jeszcze maja...

20kg to kwietnia? :crazyeye: nie zje tyle! :evil_lol:;) ale może mają mniejsze worki jeszcze? :) bardzo proszę o pw ;)

Posted

michau napisał(a):

Biomilla nie znam. Czytałem tylko, że jest bardzo dobrze przyswajalną i wydajną karmą. Jednak jej cena jest zdecydowanie wyższa niż Acany (Biomill Adult maxi 255 pln za 15 kg a Acana Large Breed 199 Pln za 18 kg)

No właśnie ja też czytałam pochlebne opinie na temat Biomilla i w moim przypadku różnica cen nie jest aż tak wielka bo miałabym wybierać pomiedzy:
Biomill adult medium 7,5kg - 131 pln
Acana Grasslands 7,5kg - 121 pln
Więc da się przeżyć ( wychodzi coś około 1,34pln różnicy na kg). I w związku z tym się zastanawiam czy jednak nie spróbować Biomilla bo sądząc po ilości kup to Acana jest nienajlepiej przyswajana przez moją sukę (choć z drugiej strony - wygląda b. dobrze, utrzymuje wagę, sierść lśniąca...)
No i mam zagwozdkę:roll:

Posted

To faktycznie może warto spróbować?
O Biomillu czytałem, że ma wysokie przyswajanie, ale ze względu na cenę sprawdzę tę karmę na samym końcu ;)
Jeśli chodzi o Acanę to ja jeszcze obserwuję i nie chcę przedwczesnych sądów wydawać, ale właśnie mam wrażenie czasami, że wypróżnienia są zbyt duże... Zobaczę czy się wszystko unormuje do końca worka. Jeśli nie, to spróbuje chyba Acany z linii tradycyjnej. Katica pisała, że na Lamb & Apple jej sunia miała małe wypróżnienia.

Posted

Michau, na Pacifica też malutkie... Ogólnie jej służą, tylko tej Lamb and Apple wcinać nie bardzo chciała...
Nie ma też co porównywać Biomilla do Acany, to już w tej chwili inny typ karmy...

Posted

Katica napisał(a):
Nie ma też co porównywać Biomilla do Acany, to już w tej chwili inny typ karmy...

Dlatego, że Acana to karma bezzbożowa? Czy z jakichś innych powodów?