Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zarazah napisał(a):
Może zadam wam inne pytanie: powiadają, że Acana posiada dużo karotenu, zatem nie powinna być podawana psom blondynom, bo im za bardzo sierść zrudzieje. Szczerze mówiąc do roku nie jemy Acany, a nie zauważyłam, by mój pies miał przez to mniej lub bardziej wybarwioną fryzurę.

hmm, może coś w tym jest, bo mi kumpela ostatnio powiedziała, że mi suka ściemniała. Może to tylko działa na rude psy? :lol:

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To może moja Szczota zrudzieje bardziej i będzie "czerwona" jak ma w metryce napisane? ;)

Acha, też mam już miarkę, tyle że nie ma na niej zaznaczonej karmy którą daję psom... znaczy łososia.

Posted

Tilia napisał(a):
Acha, też mam już miarkę, tyle że nie ma na niej zaznaczonej karmy którą daję psom... znaczy łososia.

mam ten sam problem :mad:

• 2 weeks later...
Posted

Ja właśnie zamówiłam 3 kg ACANY Adult Small Breed i ciekawa jestem czy będzie smakować mojemu psu, który jest ogromnym niejadkiem. Pocieszam się waszymi opiniami, że psom smakowała :evil_lol:

Ps. Pewnie zadam głupie pytanie, ale skąd mogę wziąść miarkę do Acany ?? Nie chce mi się wałkować wcześniejszych stron w poszukiwaniu odpowiedzi :p

Posted

Och kurczę, właśnie mi uświadomiłaś, że nie mamy miarki!:crazyeye:
W sumie to do zjedzenia jeszcze jakieś 20-25kg brita, a potem przechodzimy na nasze 60kg acany, która grzecznie czeka w garażu ;) Teraz tylko tą miarkę gdzie dostać?:roll:

Posted

Zakla, w Arze ostatnio były miarki, tyle że z niektórymi karmami zaznaczonymi tylko, co pisałam.

Dalmatynkaa, moja terierka je Acanę adult small i bardzo sobie chwali ;) aczkolwiek ona raczej niejadkiem nie jest ;)

Posted

Nie wiem jak z blondynami. Biale za to zupelnie zauwazalnie po karmach typu Acana zolkna :( Smakuje mojej suczy bardzo, ale roznice sa duze 30000 jednostek witA + karoten w stosunku do 10-12000 i 0 beta karotenu, ktore powinna pochlaniac. Efekt zolkniecia jest taki sam jak na domowym zarciu opartym o marchew.

Zarazah napisał(a):
Może zadam wam inne pytanie: powiadają, że Acana posiada dużo karotenu, zatem nie powinna być podawana psom blondynom, bo im za bardzo sierść zrudzieje. Szczerze mówiąc do roku nie jemy Acany, a nie zauważyłam, by mój pies miał przez to mniej lub bardziej wybarwioną fryzurę.

Posted

marie, po jakim czasie i na jakiej karmie było widać zażółknięcia? zastanawiam się, czy moje szare na rybnej zrudzieją i po jakim czasie byłoby to widoczne

Posted

Tak z dokladnoscia co do dnia Ci nie powiem, ale widac bylo roznice pomiedzy 2 spacerami wspolnymi BOS'ow (najlepiej sie takie rzeczy widzi przez porownanie) czyli ok 5-6 tygodni - 15 kg worek. Przestawiona z Acany na Proformance'a. Nie wiem jakie Twoje psiuch maja stosunek do warzyw i owocow, ale ja mojego poprzedniego czarnucha "podrasowywalam" marchewka w kazdej postaci bo lubil i morelami w sezonie :) Zanikaly mu dzicze wstawki w podszerstku a odcien czerni robil sie bardziej w braz niz w popiol wpadajacy :) I nochal zimowy sie nie pojawial.

Posted

marie napisał(a):
Tak z dokladnoscia co do dnia Ci nie powiem, ale widac bylo roznice pomiedzy 2 spacerami wspolnymi BOS'ow (najlepiej sie takie rzeczy widzi przez porownanie) czyli ok 5-6 tygodni - 15 kg worek. Przestawiona z Acany na Proformance'a. Nie wiem jakie Twoje psiuch maja stosunek do warzyw i owocow, ale ja mojego poprzedniego czarnucha "podrasowywalam" marchewka w kazdej postaci bo lubil i morelami w sezonie :) Zanikaly mu dzicze wstawki w podszerstku a odcien czerni robil sie bardziej w braz niz w popiol wpadajacy :) I nochal zimowy sie nie pojawial.

moje szare z tych marchewkowych są, bo zawsze głównie gotowane jadły ;) jedna jest czysto szara a druga oryginalnie lekko pręgowana i tak podrudza się na lato ;) ale teraz po tej rybnej Acanie różnic nie widzę, chociaż może za wcześnie... Morele fajny pomysł, moje pigment mają mocny ale komuś może się przydać :) :)

Posted

Nie wiem jak to jest z psami, ale patrząc na małe dzieci, niemowlaki i takie do 2-3 lat, to zauważyłam, że owszem, przy podawaniu dużej ilości soku z marchewki mają one złótawy odcień skóry głównie na nosie, uszach, stopach i dłoniach. Ale nie zauważyłam, by przez to robiły się rude. Może jednak u psów metabolizm karotenu przebiega nieco inaczej i u psów odkłada się w sierści.

Posted

Moje burki i tak nieco rudzieją i z wiekiem i ze słońcem ;)
To cóż, będziemy się jakoś starać o tą miarkę, bo już mi się udało małego odchudzić 2kg, nie można tego zaprzepaścić:lol:
A szczyl będzie czekoaldowy to i czekoladowieć może:eviltong:

Posted

Ja swoją Acanową miarkę zdobyłam w niedziele na wystawie w NDM na stoisku ACANY :cool3: Oczywiście brakuje w niej sporta i salomona ale można jakoś z tym żyć :lol:

Posted

No kurczę, że też na to nie wpadłam! A nawet ciągle się na to stoisko wybierałam i w końcu nie zajrzałam. A dwa dni tam siedziałam!:flaming:

Posted

ja właśnie dostałam miarkę acany razem z karmą, zamawiam w animalia.pl i poprosiłam o miarkę - dali za darmo:lol:
aktualnie acana dla szczeniat małych ras to jedyna karma jaka mój niejadek raczy łaskawie jeść

Posted

Moja suka nie rudzieje :eviltong:

Co do miarek to z krak-vetu przysyłają. Ja do nich napisałam jak skladalam zamówienie i mi 5 przyslali :p W sumie to dobrze, bo już jedna pękła:cool1:
przypadkiem

Posted

[quote name='Squ']Moja suka nie rudzieje :eviltong:

Co do miarek to z krak-vetu przysyłają. Ja do nich napisałam jak skladalam zamówienie i mi 5 przyslali :p W sumie to dobrze, bo już jedna pękła:cool1:
przypadkiem

Moja zrudziała po Acanie z łososiem
Ale to nam nie przeszkadza
Jedynie co mi nie pasuje to zawartość białka az 28 %
muszę znaleźć karmę o niższej zawartości chodzi o jej nerki

Posted

[quote name='Squ']Moja suka nie rudzieje :eviltong:

przypadkiem

Ja to jestem genialna Chwilkę przed momentem przeczytania Twojego postu, odebrałam wiadomość, że paczkę z krakvetu już mi wysłali :shake:

Posted

Po raz kolejny skusiłam sie na Acanę. Zachęcił mnie ulepszony skład. Po nieudanej próbie z Łososiem, tym razem zamówiłam na Kurczaku. Wsypałam do miski 2/3 zalecanej dziennej dawki, a suka zjadła wszystko i wylizała miske do dna! :crazyeye: Jestem w szoku, bo nigdy tak nie robi. Zawsze coś tam zostawia. Mam tylko nadzieję, że po paru dniach się jej nie odwidzi. :cool3:
Karma przepięknie pachnie. Jedyny minus to maluteńkie granulki w karmie dla dużych ras. :mad: Nie wyobrażam sobie doga jedzącego tą karmę. :shake:

Posted

A ja mam własnie na odwrót, dla mojego maleństwa granulki są za duże, chociaż może to i dobrze, bo przynajmniej ich nie połyka tylko gryzie. Ogólnie moge powiedzieć, że bardzo polubił karmę, ciekawa jestem tylko za ile mu się znudzi :razz: