Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój Graf też waży ok 32-33 kg. Dostaje jednak wersje Premium Delux dla psów pracujących (niby bardziej kaloryczną)

40 kilogramowy pies powinien dostawac 380 g. Bywa,ze podaje małemu te 380 g (mimo,ze on waży 33 kg) + wieczorkiem gotowane jedzonko a on i tak jest troche za chudy.. :(

Sęk w tym,ze to niejadek.. Czasem potrafi zjeść dzienna porcje dla psa 40 kg psa i do tego gotowane a czasem nie je prawie wcale.. :(

W każdym razie po Acanie (nawet wiekszych dawkach niż przewidziane) nie przybrał mi na wadze.. A ruchu narazie nie ma jeszcze znów tak dużo (jest za młody na regularne ciezkie treningi) tak wiec to raczej nie to ze za dużo biega.. Odrobaczony jest. Zdrowie w porządku.. Chyba tak już jego uroda,ze jest ciut chudszy..

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

z tego co sie zorientowalam, troche z was karmi psy Acana. Czytalam tez, ze maczka z miesa nie jest najlepszym skladnikiem - a taki jest m.in. skladnik Acany Premium - i co mam myslec o tym?:) Pytam, bo zastanawiam sie nad tym, zeby psa przestawic na Acane - do tej pory je gotowane i rano Acana w malej ilosci - ale nie wiem co lespze, gotowane czy Acana?

Posted

dingo co ma piernik do wiatraka?:) po prostu tu czytalam, ze maczka z miesa jest zla - dlatego pytam, bo podobno Acana jest karma dobra a mimo to zamiast miesa ma jakas maczke

Posted

Ja mysle ze Dingo mial na mysli to ze gotowane lepsze od suchego... :wink: Ja osobiscie karmie sucha, bo nie mam czasu gotowac..., ale gotowane tez dostaje np. miesko na ktorym gotowane sa zupki (miesko dostaje oczywiscie przed przyprawieniem obiadku..kostki i surowe tez sie trafia od czasu do czasu).

Co do maczki to juz gdzies na forum byl poruszany jej temat i wiem ze maczka maczce nie rowna...ale z tego co pamietam to stweirdzono ze ta w Acanie jest oki...

Posted

Lazy dzieki wielkie za odpowiedz:) ja teraz gotuje, ale...mam coraz wiekszy problem z kupowaniem miesa dla psa - wolowina, kuraki strasznie podrozaly:(, a bieganie do sklepu i sprawdzanie czy cos jest tansze mi sie znudzilo - natomiast nie znudzilo mi sie gotowanie:) lubie to robic, ale chyba narazie przejde na Acane - tylko nie wiem czy juz teraz, czy jak Aza (teraz ma 9 m-cy) skonczy rok np i juz bedzie sie mniej rozwijac?

Posted

Tego czy teraz czy jak przestanie rosnac to Ci nei powiem..sa tacy co karmai sucha od malego i tacy co suchej zdecydowanie mowia NIE. Ja karmie moja sucha od pol roku...ona ma teraz 5 latek..kiedys specjalnie sucha sienie interesowalam...bo ona nie chciala jesc (to byly zwykle marketowe karmy), a teraz chetnie je to co jej daje..Decyzja, kiedy zaczac dawac suche nalezy do Ciebie...

Posted

Wiele karm jest produkowanych na mączce, nie tylko Acana. Z tych którymi karmiłam także Nutra, Bento Kronen. Czasem w kolorowej broszurze w składzie jest wymienione mięso, a w składzie na opakowaniu już mączka. Tak, że Acana nie jest tu jakimś wyjątkiem. Nie sądzę, żeby była gorsza czy lepsza od innych karm :)

Pozdrawiam

Agnieszka

Posted

Juz w ktoryms topicu pisalam o co chodzi z tymi maczkami wiec nie chce mi sie zapodawac przydlugiego wywodu. Maczka z miesa to po prostu przetworzone mieso (bo no jak maja z tego inaczej zrobic karme - trzeba wysuszyc i zmielic). I ta maczka jest ok.

Jest jeszcze maczka kostna - z kopyt, skor, kosci i innego syfu - i taka maczke zawieraja tansze karmy typu Purina Dog Chow, Charlie.

I to jest wlasnie ta gowniana maczka, nie majaca wiele wspólnego z mączką mięsną.

A Acana nie jest jedyną karmą, która w składzie ma mięso przeznaczone również do spożycia przez ludzi, to samo jest napisane np w ulotce Belcando. Zreszta wydaje mi się, że akurat każde mięso człowiek da radę zjeść i to czy piszą na karmie czy byłą robiona z mięsa, któe się nadaje do spożycia przez ludzi to tylko taki chwyt marketingowy żeby ładniej wyglądało.

Posted

Juz w ktoryms topicu pisalam o co chodzi z tymi maczkami wiec nie chce mi sie zapodawac przydlugiego wywodu

dzurga, wiem, bo czytalam:) jakos nie przyszlo mi do glowy zeby skorzystac z wyszukiwarki, a tam wszystko znalazlam o tych maczkach - aza jak skonczy rok bedzie jadla tylko acane - teraz jej jeszcze gotuje:)

Posted

jaka naprawde jest karma acana , dobra czy takasobie ,czy jest dobrze przyswajalna itp.....duzo sie oniej pisze ostatnio ale nie za konkretnie malo kto sie trzyma tematu wypowiedzcie sie czy przejsce na te karme ??!!to byl wasz dobry wybur ???!podzielcie sie z nami kturzy dopiero sie nad nia zastanawiaja ? lub zamowili isie martwia co to bedzie??!!zapraszam do dyskusji ?!!!piszcie duzo i konkretnie !!!!! : :)

Posted

Ja od lat karmiłam tylko i wyłącznie ROYAL CANIN bo według mnie jest to świetna karma. Jakiś czas temu przeszłam na ACANE bo jest to karma z tej samej "półki"- super jakość a cena jest dużo korzystniejsza. Moje psiaki chętnie to jedzą i bardzo dobrze ją przyswajają, tak więc ja jestem z tej karmy bardzo zadowolona.

P.S koty tez nia karmie :kociak:

Posted

Mam pytanie do Beaty, bo jak widzę masz dużo wiadomości o tej karmie, a ja tzn moja sunia jeszcze jej nie jadła a chętnie wypróbuję. Doradź mi czy dla goldenki Acana Adoult Large Breed będzie odpowiednia. Podobnie jak Tobie bardzo mi zależy na ochronie stawów, a z tego co wyczytałam na forum to ta będzie chyba najlepsza.Z góry dziękuję za odp. Monia

Posted
Doradź mi czy dla goldenki Acana Adoult Large Breed będzie odpowiednia. Podobnie jak Tobie bardzo mi zależy na ochronie stawów, a z tego co wyczytałam na forum to ta będzie chyba najlepsza.Z góry dziękuję za odp. Monia

Zdecydowanie tak. Ja wprawdzie karmiłam Emila tylko Adult Large Breed, więc nie mam porównania z innymi gartunkami, ale Kyane dawała Atreyowi również zwykłą Premium i szybko wróciła do tej dla dużych ras. Podobno jest również smaczniejsza, w każdym razie dla Atreya. :)

Ja jestem z tej karmy bardzo zadowolona, Emil ma po niej lśniącą sierść i sprężyste ruchy, poprawiło mu się umięśnienie, a przy tym nie tyje (mimo kastracji). Dostaje ją również w charakterze nagród na spacerach, choć przy następnej dostawie zamierzam zamówić dodatkowo jakiś mniejszy worek Lamb & Rice, właśnie na nagrody, żeby pies miał jakąś odmianę. Już kilku psiarzom na moim osiedlu podałam namiary na dystrybutorkę i wszyscy są bardzo zadowoleni (m.in. również właścicielka goldena).

Posted

Ja tez przeszlam z RC na Acane i jestem zachwycona - karma "wchlaniana" jest bezproblemowo, wyproznianie wzorcowe :lol: apetyt na kazdym etapie worka ciagle ten sam :D no i koszt mniejsze - czyli same superlatywy ...

Posted
Emil ma po niej lśniącą sierść i sprężyste ruchy, poprawiło mu się umięśnienie, a przy tym nie tyje (mimo kastracji).

:wallbash: :bigcry:

a moja sunia niestety znów przytyła... co prawda tylko 30 dkg ale miała przecież schudnąć troszeczkę...

Mi już nawet nie chodzi o to żeby schudła ale raczej o to żeby nie tyła...

Podaję jej teraz 340 g dziennie ponieważ tak jak wcześniej pisałaś 360 mogłoby być za dużo.

Chociaż z drugiej strony to ona ma dopiero 13 miesięcy i może akurat coś jej tam urosło o te 30 dkg - na przykład głowa :roll:

Posted

Nie mam porównania z innymi karmami, bo wszystkie moje poprzednie psy dostawały tylko gotowane jedzonko. Jakoś nie mogłam się przekonać do suchej karmy. :-? O acanie usłyszałam przez przypadek na szkoleniu i tak powoli zaczęłam się nad nią zastanawiać. :hmmmm:

Kupiłam kg acany na próbę i Asti od samego początku wcina ją bez problemu. Jak tylko usłyszy "dźwięk" karmy, szelest worka, :eating: pędzi do kuchni co sił. Wkładam jej do karmy zawsze jakiś dodatek, ale i bez tego szybko ją zmiata.

Sierść błyszcząca, a chyba właśnie na czarnej sierści najlepiej to widać, mięciutka, miła w dotyku. Żadnej wysypki, uczulenia, łupieżu, drapania. Kupy w sam raz i żadnego "smrodzenia". A małej tylko pychol się śmieje od ucha do ucha :P i patrzy tylko gdzie co zbroić :ghost_2: i kiedy pójdzie na dwór polatać. :Dog_run:

a-38,

Niestety nic mądrzejszego i konkretniejszego nie umiem napisać. :roll: Psiak jest zdrowy, żadnych problemów. Tylko moja mama czasem się martwi, że "biedna niunia je tak jednostajnie".

Posted

Ja sobie bardzo chwale, moj pies takze :D . Moim zdaniem przyswaja sie znakomicie (w naszym przypadku o wiele lepiej, niz Eukanuba), i nawet Atrey traktuje ja jako smakolyk, gdy cwiczymy cos w domu (co u niego oznacza naprawde SUPER wyroznienie 8) ). Wlasnie jestesmy na etapie 3-go, 20-kilogramowego worka i jego podejscie do karmy nie zmienilo sie ani na jote, wciaz ja chetnie wsuwa :D

Posted

:D no wlasnie dostalem wczoraj karme i ku mojemu zdziwieniu jadl ja i widac ze mu smakowala kupki ok po jednym dniu mysle ze dalej terz tak bedzie no apozatym tansza , 8) mam jeszcze jedno pytanie ??narazie karmie gopaska karma dla szczeniakow bo ma 13 mcy. ale gdy bym chcal prejsc na karme dla doroslych to na jaka ? :-? sam niewiem narazie mam boksa w cagu dnia chodzimy na spacery raczej normalnie ale wieczorem na bieganie ze 1,5 do 2 godzin biega z psakami !!wlasnie sie zastanawiam na jaka karme ? bo za jakis czas bede musal przejsc dla doroslych czy prenium czy prenium deluxe czy large ? doradzce cos prosze!!!! bardzo !i dziekuje za odpowiedzi sa i byly pomocne ....!

Posted

ja mam pytanie . Widze tu bardzo dobre opinie o Acanie. Pani w moim sklepiku (podobno po weterynarii...) powiedziala ze jej nie bieze bo jest gorszej jakosci niz ProPlan Puriny (ktory dawałam do tej pory -raz zjadany przez psiunie raz nie).

Zamówiłam próbke Acany - wcięła ją ze az miło i chce ją zamówić . Moje pytanie -czy te miłe doświadczenia z tą karmą pochodzą także od właścicieli dużych ras ? (Tashka ma 6 miesiecy i koło 35-40 kg )

Wygląda na to ze zawiera troche mniej L-karnityny , Chondroityny i glukozaminy- osobiscie nic mi to nie mówi ale chyba dla tych gigantów ma to znaczenie?

Help !?

Posted

Osobiscie mysle ze pani w "sklepiku " nie bierze Acany bo nie ma poprostu

takiej mozliwosci.Z tego co wiem jest ona w zasadzie tylko w sprzedazy bezposredniej czyli dowoz do domu.Ja karmilam wczesniej RC i uwazam

ze Acana jest rownie dobra natomiast co do Pro-planu to slyszalam rozne

opinie,czesto niezbyt pochlebne.Natomiast chetnie poradzilabym sie innych

wlascicieli karmiacych swoje psy Acana w sprawie doboru jej rodzaju.

Mam 14 mies psa o wadze ok 26 kg.W tabelach Acanych 25 kg to wielkosc graniczna dla duzych ras.Dotychczas dawalam Puppy large breed ale teraz zastanawiam sie czy nie przejsc juz na dorosla karme Acany tylko waham sie jaki rodzaj.Moze macie jekies doswiadczenia w tej

kwestii.Przy okazji chcialabym polecic ciasteczka Acany /jest ich wiele rodzajow/-jako smakolyki sprawdzaja sie doskonale,pies je uwielbia i sa tansze od ciastek Eucanuby.

Posted

ja mam pytanie . Widze tu bardzo dobre opinie o Acanie. Pani w moim sklepiku (podobno po weterynarii...) powiedziala ze jej nie bieze bo jest gorszej jakosci niz ProPlan Puriny (ktory dawałam do tej pory -raz zjadany przez psiunie raz nie).

Zamówiłam próbke Acany - wcięła ją ze az miło i chce ją zamówić . Moje pytanie -czy te miłe doświadczenia z tą karmą pochodzą także od właścicieli dużych ras ? (Tashka ma 6 miesiecy i koło 35-40 kg )

Wygląda na to ze zawiera troche mniej L-karnityny , Chondroityny i glukozaminy- osobiscie nic mi to nie mówi ale chyba dla tych gigantów ma to znaczenie?

Help !?