batusia2 Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 Witam wszystkich sznauceromaniaków. Juz dawno powinnam tu zajrzeć i się przedstawić :lol: ale jakoś zawsze brakowało werwy twórczej. Teraz mam problem a raczej niepewność i postanowiłam to opisać i poprosić Was o radę. Mam 2,5 letnią sunię czarno-srebrną. Jest ładna (jak zawsze dla właściciela) i naprawdę jest cudowna. Ale mam z nią drobny problem. A mianowicie chodzi o cieczki. Pierwszą dostała jak tylko skończyła 5 miesięcy. No a potem zaczęło się... Cieczki występują średnio co 3-4 miesiące. Jest to troche uciążliwe. Dwukrotnie robiliśmy USG aby wykluczyć ropomacicze i inne problemy z macicą. I wet i pani fryzjerka radzą mi aby ją dopuścić i po porodzie może się to uregulować. No i tu jest sedno sprawy. Właśnie dostała cieczkę (drugą już w tym roku) i zastanawiam się czy ją dopuścić. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem albo mógłby mi coś poradzić. Dodam że nie zdążyłam zrobić uprawnień hodowlanych. Bo przez te częste cieczki trudno było wybrać się na wystawy. Bardzo proszę o poradę. Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 A może sterylizacja.... tylko, że jak zrobisz uprawnienia to już nie będziesz mogła jej niestety pokryć. Ale o ile życie łatwiejsze ;) A czy się poprawi po kryciu to zapytaj sie najlepiej paru weterynarzy. jeśli wszyscy ci powiedzą, że tak no to pokryj, aczkolwiek szczenięta bez papierów byś miała :P albo musiałabyś jakoś postarać sie szybko zrobić hodowlankę. [hmm, czy ja mówię dzisiaj nie po polsku? :]] Quote
orsini Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 zmien weta!!! a nie kryj bez papierow!!!!! kolezanki suka tez ma czesto cieczki, pokryla i nic to nie zmienilo, a co wiecej jej dzieci tez pozniej tak maja, wiec jest to FIZJOLOGIA!!! natomiast rozmnazaniu BEZPAPIEROWCOW mowimy stanowczo NIE!!!! Jak Ci cieczki przeszkadzaja to ja wysterylizuj tak jak Czarne Gwiazdy mowia. Quote
Romas Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 I tu popieram w calej rozciaglosci moich przedmowcow. Widzialas Batusiu2 ile psow jest w schroniskach? Zanim podejmiesz ta doniosla decyzje o rozmnazaniu swojej suczki w celach leczniczych to bardzo Cie prosze idz do schroniska,Twoje szczeniatka tez beda kundelkami.A nawet pieski rasowe moze spotkac ten smutny los.Wiec jesli pieseczki nie sa wybitne i nie ma tlumu chetnych na szczeniatka po co wogole mnozyc te psie nieszczescia . Rozwaz jeszcze taka sprawe , koszta porodu i wykarmienia psiakow moga byc bardzo duze ,na pewno wieksze niz sterylizacja. U mnie w rodzinie zostala pokryta wlasnie sznaucerka mini.Porod trwal wiele ,wiele godzin ,czesc z tego ( ponad 10 godz.) w lecznicy ,skonczyl sie cesarskim cieciem .Koszty operacji i opieki pooperacyjnej wyniosly grubo ponad 1000zl.Potem dokarmianie szczeniat.Wiesz,ze psiaczki juz od trzeciego tyg trzeba dokarmiac nie raz intensywnie a i sprzatac po nich,bo nie zawsze suka sprzata jak pieski dostaja cos innego niz jej mleko. Nie jest to wiec przyjemnosc posiadania miociku uroczych szczeniat ,przy okazji leczaca suke z czestych cieczek,a loteria zdrowiem psa a i wysilek bardzo duzy. A pani fryzjerki to nie sluchaj wcale ,nie jest ona powolana do dawania rad na temat rozrodu psow ale do strzyzenia.A jak taka madrala to niech wezmie sobie ten problem na glowe i odda Ci jak bedzie po wszystkim. Zycze Ci zebys podjela najlepsza decyzje dla swojego psa ,bo o niego w tym wszystkim chodzi. Aaaa poczytaj jeszcze gazety i zobacz jak trudno zbyc szczeniaki przecietnej jakosci /urody( bez obraz ,bo moze akurat Twoja suczka jest wybitna ale tego nie wiemy ) ,jaka jest konkurencja na rynku.To wszystko trzeba brac pod uwage. No i jeszcze napisze ,ze nie daje goloslownych rad ,bo moja starsza suka ,bardzo przecietna ,jest wysterylizowana .A druga tez zaraz idzie pod noz,bo jednak hodowla to sport nie dla mnie. Quote
marisia Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Źle trafiłaś, nie popieramy rozmnażania psów bez uprawnień hodowlanych. Generalnie zanim pokryjesz suczkę powinnaś się zastanowić, czy znajdziesz odpowiedzialnych nabywców, czy jesteś w stanie szczeniętom i suczce zapewnić odpowiednie warunki, opiekę...... Zgadzam się z Romas, więc nie będę się powtarzać. Quote
Paulina87 Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Jeżeli problemem jest cieczka to chyba najlepiej wysterylizować bo wtedy cieczka zanika. Lekarze są różni przed podjęciem decyzji lepiej zaczerpnać wiedzy od kilku lekarzy i porównać. To tak jak niektórzy jeszcze weci wmawiają, że suczka powinna mieć raz w życiu szczeniaki co jest oczywiście nieprawdą. Ehh jak dobrze, że Jura ma cieczkę raz w roku wzglednie 2 :cool3: Quote
batusia2 Posted May 6, 2006 Author Posted May 6, 2006 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Sprawa już sie wyjaśniła. Bata swój problem odziedziczyła po swojej mamie. Ona miała dokładnie to samo. Tak więc spokojnie zrobię uprawnienia i wtedy pomyślę nad dopuszczeniem.:lol: A narazie spokojnie zniesiemy cieczki. Pozdrawiamy wszystkich szczęśliwych posiadaczy sznaucerów i tych małych i tych średnich i przecudnych olbrzymek. Quote
Recommended Posts