Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ma-ja napisał(a):
Nigdy nie prowadzilam dokladnych obliczen ale zywilam psa roznie przez te 2,5 roku i zawsze wychodzilo mi podobnie.

Mnie Royal Canin wychodzi o polowę taniej niż gotowane.

coztego napisał(a):
Ale nie przeliczam gazu czy wody, bo nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby takie wyliczenia prowadzić. ;)

Czasami jest to dość istotny czynnik kosztotwórczy. W moim przypadku gotowanie na plycie ceramicznej jest kilkakrotnie droższe niz gdybym gotowala na gazie. :eviltong: A i garów więcej do umycia.

Posted

[quote name='moth']Mnie Royal Canin wychodzi o polowę taniej niż gotowane.
:-o A co Ty gotowałaś, że się tak głupio spytam? :cool3:

W moim przypadku gotowanie na plycie ceramicznej jest kilkakrotnie droższe niz gdybym gotowala na gazie.

Nawet nie wiem jak to przeliczyć :evil_lol:

Posted

coztego napisał(a):
:-o A co Ty gotowałaś, że się tak głupio spytam? :cool3:

Hej!!

Ja gotowalam i nadal gotuje dla Rocky'ego i zdecydowanie nam nawet RC taniej wychodzi;)

Posted

asiek napisał(a):
no narazie jest nas prawie 400kg i ciągle rośniemy ;)

400 kg na 5 psow?? To ile one waza, 80 kg ??? co to za smoki :D

Posted

asiunia napisał(a):

Ja gotowalam i nadal gotuje dla Rocky'ego i zdecydowanie nam nawet RC taniej wychodzi;)

Też gotuję i wychodzi mi taniej niż RC :razz:

Posted

coztego napisał(a):
A co Ty gotowałaś, że się tak głupio spytam? :cool3:

A więc tak. Dziennie wyżywienie mojego psa RC wynosi 4 pln. Za tyle nie jestem w stanie kupić i ugotować mięsa (indycze podudzia, skrzydla, tuńczyk lub makrela w puszce), do tego makaron, warzywa, witaminy, dodatki i koszty "produkcji".

coztego napisał(a):
Nawet nie wiem jak to przeliczyć :evil_lol:

Mój ojciec ma hopla na punkcie liczników. :evil_lol: Ciągle robi kalkulacje. Ma tabele w których latwo można zobaczyć ile zużyliśmy prądu lub gazu w poszczególnym miesiącu na przestarzeni ostatnich 5 lat. Wystarczy porownać miesiące kiedy psów nie bylo i kiedy się pojawily. :lol:

Posted

ma-ja napisał(a):
400 kg na 5 psow?? To ile one waza, 80 kg ??? co to za smoki :D

psiaki ważą od 68kg do 95kg i są w wieku od 12 miesiecy do 5 lat - mastify hiszpańskie
w moim przypadku sucha karma też wychodzi taniej a wiem coś o tym bo przez 3 lata gotowałam :shake:

Posted

A mój piesio waży 3,25 kg i zjada parę dag suchej karmy na miesiąc ( dla wybrednych psów ). Taki z niego niejadek tylko domowe i saszetki !!
Jest już dorosły !!!

Posted

To nie chodzi o taniej (chociaż mam wrażenie, że jednak...) tylko Pao nie chce jeść suchego.... Dziewczyny nie mają obiekcji, szczególnie KrAksa:evil_lol: A kociska to nawet wolą suche.

Posted

coztego napisał(a):
Też gotuję i wychodzi mi taniej niż RC :razz:

Hej!

Mnie Royal dziennie wychodzi jakies 3 zł-tak jak napisala moth nie kupilabym za to mieska,warzyw,ryzu i witaminek,tym bardziej ze w kwesti Metki w gre wchodzi tylko biale mieso:roll:

Posted

[quote name='asiunia']Mnie Royal dziennie wychodzi jakies 3 zł-tak jak napisala moth nie kupilabym za to mieska,warzyw,ryzu i witaminek,
:hmmmm: Mięso na trzy dni kosztuje mnie ok. 4 zł, ryż - 1 kg ok. 1,5 zł starcza mi to na ponad tydzień, warzywa może 60 groszy na dzień (w sezonie taniej)... Czyli w sumie dzienne żarcie wychodzi ok. 2 zł. Jak będę wiedziała jak- to przeliczę jeszcze ten gaz ;)
Kreska zje wszystko, ale suche nie służy jej najlepiej... :roll:

PATIszon- głodzisz Kenię? :cool3:

Posted

Hej!!

Coztego a jakie kupujesz miesko?;) Mnie jakos suche bardziej spasowalo w kwestii mojego tucznika z racji tego ze wiem ile mam jej dac azeby nic nie przytyla a nawet zeby schudla-jak karmilam gotowanym mi to nie wychodzilo,totez sucz wyglada jak wyglada:roll:.Chetnie bym i łaciatego przerzucila na suche ale gnidulec za nic nie chce jesc:mad:

Posted

U nas przy poprzednich karmach też worek 15 kg starczał średnio na miesiąc,
Hill's starczał na troszkę dłużej...

teraz zmieniłyśmy karmę i zobaczymy na ile ta nam starczy :) dam znać jak się worek skończy :)

Posted

[quote name='asiunia']
Coztego a jakie kupujesz miesko?
Najczęściej udka z kurczaka, albo szyje indycze, albo kurczaka w całości. Plus kilka łapek na stawy... ;) Czasem rybka albo coś wołowego, ale to od święta ;)

jak karmilam gotowanym mi to nie wychodzilo,totez sucz wyglada jak wyglada:roll:.

Mnie na szczęście wychodzi idealnie, sucz ma sylwetkę jak z obrazka ;) Jakby mi zaczęła tyć, to :mad:

Posted

Dla mojego psa(28 kg waga) 15-kilowy worek starcza na 30-40 dni w zaleznosci od tego jaka jest pora roku.Karmie zgodnie z tym,co jest napisane na tabelce opakowania.

Posted

ale wam zazdroszczę, że wasze psiaki tak ładnie jedzą; ja kupiłam worek 15 kg na początku lutego (bodaj że drugiego mi go dowieźli) a jeszcze mam połowę worka. Psiak waży 20 kg i też jest do kolan ;)