sisay Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 ... worek pietnastokilowy dla psa sredniego, takiego do kolanka, powiedzmy wielkosci PON-a? Moj rodezjanek ma 15 kg akurat na miesiac. Teraz robie nowa kalkulacje :razz: Quote
marmara_19 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 oo?a to czemu?czyzby nowy piesek w planach?:> moja mala sucz wazy 6 kg i na meiisac schodzi mi conajwyzej 2 kg suchej karmy.. mialam pieska wlansie takeigo do kolan.. waga 10 kg.. i karmy schodizlo mi hmmm 3-4 kg na miesiac ale liczac ta mala tez;p Quote
sisay Posted April 30, 2006 Author Posted April 30, 2006 Niemozliwe :crazyeye: worek na 4 miesiace?? :crazyeye::crazyeye: Czemu ja od razu nie kupilam mniejszego psa :placz: :eviltong: dzieki. Co do planow, narazie tylko jak wspomnialam, robie kalkulacje ;) Quote
Agnieszka K. Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Mój pies waży 8 kg a worek 10 kg zjada w 10 tygodni. Średnio 1 kg / 1 tydzień. Quote
kalipso Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Ojjj...to moje bedzie jako szczenie zjadać 300 g dziennie...nie chce mysleć jak bedzie szamac jak bedzie duży Quote
Cimi Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Ja napiszę bo moja też jest do kolanka :lol:, a waży około 30 kg, a worek 15 kg stracza nam na około 2 miesiące. Quote
sisay Posted April 30, 2006 Author Posted April 30, 2006 Cimi, do czyjego kolanka?? :lol: Swoja droga, ciekawe, 10 kg roznicy miedzy nimi a Fionka az 2 razy mniej zjada? :hmmmm: Quote
aśka-od-dagona Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 15 kg RC Maxi Junior starcza nam na miesiąc(teraz dłużej bo mamy bunt na pokładzie;)) 10 kg Medium Adult RC na około trzy czttery miesiace-ale taki pies:P Quote
asiunia Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Hej!! Przewaznie na 1,5 miesiaca worek 15 kg;) Quote
sisay Posted April 30, 2006 Author Posted April 30, 2006 aśka-od-dagona napisał(a):15 kg RC Maxi Junior starcza nam na miesiąc(teraz dłużej bo mamy bunt na pokładzie;)) 10 kg Medium Adult RC na około trzy czttery miesiace-ale taki pies:P Zaraz... przy jednym psie? Jedna karma na miesiac, a inna (tej samej marki nawet!) w mniejszym opakowaniu na 4 miesiace? :crazyeye: moze chodzilo Ci o tygodnie? nie lapie :oops: Quote
KaRa_ Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 U mnie to na miesiac tak ok 30-40kg idzie karmy:lol: wszystko zalezy od pogody i apetytu, latem zawsze uda mi sie oszczedzic bo nie chca tyle jesc:lol: (na cala moja piatke to jest) Quote
wanda szostek Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Agnieszka K. napisał(a):Mój pies waży 8 kg a worek 10 kg zjada w 10 tygodni. Średnio 1 kg / 1 tydzień. Ale je to chyba nie jako danie główne tylko przystawka. Majki jak był u mnie na tymczasówce to zjadał na tydzień prawie trzy woreczki trzykilogramowe, ale jadł tylko to. Quote
sylrwia Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 To na ile starcza worek 15 kilowy karmy suchej dla psiaka zależy chyba głownie od kaloryczności karmy. :lol: Im wieksza kaloryczność tym analogicznie pies musi zjeść mniej karmy, aby sie najeść. Może zastanów się jaka karma wchodzi w grę. I wtedy osoby skarmiające taką karma podadzą na ile im starcza. Quote
olekg89 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 20kg w miesiac na 2 psy :) Suka 11-13kg Pies 35-40kg Quote
coztego Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 sylrwia napisał(a):Może zastanów się jaka karma wchodzi w grę. I wtedy osoby skarmiające taką karma podadzą na ile im starcza. Zależy też od psa i jego żarłoczności. Przy Filipie kilogram karmy starczał mi na dwa tygodnie (pies 11kg), bo on jadał śladowe ilości. A Kreska (24 kg) zje każdą ilość, więc kilogram zjada zgodnie z rozpiską na opakowaniu- średnio w trzy dni. Quote
Agnieszka K. Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='wanda szostek']Ale je to chyba nie jako danie główne tylko przystawka. Majki jak był u mnie na tymczasówce to zjadał na tydzień prawie trzy woreczki trzykilogramowe, ale jadł tylko to. 8 kg pies zjadł 9 kg karmy w ciągu miesiąca? Mój pies je tylko karmę posypaną gotowanym mięskiem. 10 kg Eukanuby Intestinal wystarcza na 8-10 tygodni. Zgodnie z tabelą - powinien dostawać dziennie 110 gramm karmy. Najczęściej jednak zjada dziennie 2 x 100 gramm + mięso. Quote
sisay Posted April 30, 2006 Author Posted April 30, 2006 sylrwia napisał(a):To na ile starcza worek 15 kilowy karmy suchej dla psiaka zależy chyba głownie od kaloryczności karmy. :lol: Im wieksza kaloryczność tym analogicznie pies musi zjeść mniej karmy, aby sie najeść. Może zastanów się jaka karma wchodzi w grę. I wtedy osoby skarmiające taką karma podadzą na ile im starcza. No nie wiem. Wiekszosc rodezjanow jakie znam zjada rowno 1 worek miesiecznie, a przeciez jedza rozne karmy or Acany po Hillsa i rozna maja aktywnosc. Moj pies odkad mial 6 miesiecy az po dzis dzien, nie zjadl nigdy wiecej ani mniej niz 15 kg. Zawsze sypie mu 2 kubki dziennie, niezaleznie jakiej karmy. Nie chodzi mi o dokladne dane, bo przeciez tego nie da sie okreslic, ale bylam ciekawa ile tego bedzie schodzic orientacyjnie. I tak wszystko sie zweryfikuje w praktyce ;) Quote
frruzia Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 moaj ma ok 25 kg i 15 kilowy worek RC starcza na ok 40 dni Quote
Cimi Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 ma-ja napisał(a):Cimi, do czyjego kolanka?? :lol: Swoja droga, ciekawe, 10 kg roznicy miedzy nimi a Fionka az 2 razy mniej zjada? :hmmmm: Fiona sięga tak do mojego kolanka :lol:. Kiedyś dostawała 250 gram, bo ważyła 25 kg i to nam starczało z wyliczeń równe 2 miesiące.. teraz tostaje 300 gram, bo waży 30 kg ale z ywliczeń to około 1,5 miesiące w praktyce inaczej ;). Quote
asiunia Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 Cimi napisał(a):Fiona sięga tak do mojego kolanka :lol:. Kiedyś dostawała 250 gram, bo ważyła 25 kg i to nam starczało z wyliczeń równe 2 miesiące.. teraz tostaje 300 gram, bo waży 30 kg ale z ywliczeń to około 1,5 miesiące w praktyce inaczej ;). Hej!! Moja wazac jakies 43 dostaje 200 gr Royala Light,potem jak zrzuci te 2-3 kg bedzie dostawac 250-300gr. Quote
ulvhedinn Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 Rany... zamienię moje psy na mniejsze;) bo gdybym żywiła tylko suchym to mi wychodzi coś ze 30 kg na miesiąc... Quote
sisay Posted May 1, 2006 Author Posted May 1, 2006 ulvhedinn napisał(a):Rany... zamienię moje psy na mniejsze;) bo gdybym żywiła tylko suchym to mi wychodzi coś ze 30 kg na miesiąc... A zywiac "nie tylko" suchym wychodzi Ci taniej? Bo chyba nie... w koncu mięcho tez swoje kosztuje, plus prąd/gaz, czas, itp. Nigdy nie prowadzilam dokladnych obliczen ale zywilam psa roznie przez te 2,5 roku i zawsze wychodzilo mi podobnie. No, chyba ze jedziesz na pluckach za 1.20 zł /kg ale nie sadze ;) Quote
coztego Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 [quote name='ma-ja']A zywiac "nie tylko" suchym wychodzi Ci taniej? ulvhedinn nie pisała, że taniej, tylko że mniej karmy jej schodzi ;) Temat kosztów suchego i gotowanego już był nie raz dyskutowany i zdania są podzielone. :lol: Dla mnie gotowane wychodzi taniej, mimo, że nie kupuję płucek po 1,2 ;) Ale nie przeliczam gazu czy wody, bo nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby takie wyliczenia prowadzić. ;) Quote
Recommended Posts