Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mdk8 napisał(a):
do tej pory wpłacałam na konto Agnieszki ale widzę ,że rozliczenie troszkę kuleje i nie jest uaktualniane. Mam pytanie może od sierpnia lepiej wpłacać na konto sylwiaso? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić.
ciociu mdk8 nie wiem co Ci odpisać,może poczekajmy jeszcze na odpowiedż.

• 2 weeks later...
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='DIF']Witam! :)

Przyszłam tu z wątku Murzynka. "Zwierzaki" hotelują go u nas prawie 2 lata i niestety jest w podobnej sytuacji co Next. Zadłużony i bez kasy z jedną tylko deklaracją stałą :(
Nawet nie wiadomo co pisać....:(
Ja też już nie wiem co pisać....dziewczyny zapłaciły za czerwiec w sierpniu i cisza,mam nadzieję,że wpłynie coś za lipiec podobno z FB ludzie wpłacają!!!

Posted

czesc,

ja czasami dawalam nextowi pieniadze.

czy jest jakis dlug? nie przejrzalam watku ale jak rozumiem on jest u sylwiaso. ile pieniedzy potrzeba?
czy on w koncu znajdzie jakis dom?
chyba jest w takim przejsciowym stanie ze dwa lata? dlaczego nexta nikt nie chce? o co chodzi?

dziekuje z gory za odpowiedz

Posted

[quote name='edyta12']czesc,

ja czasami dawalam nextowi pieniadze.

czy jest jakis dlug? nie przejrzalam watku ale jak rozumiem on jest u sylwiaso. ile pieniedzy potrzeba?
czy on w koncu znajdzie jakis dom?
chyba jest w takim przejsciowym stanie ze dwa lata? dlaczego nexta nikt nie chce? o co chodzi?

dziekuje z gory za odpowiedz[/QUOTE]

Nie wiem, jak liczy się koszt karmy.
Next w czerwcu dostał karmę w prezencie od Skarpety Owczarkowej, Sylwia wtedy pisala, że wystarczy jej na 2 miesiące, czyli czerwic i lipiec.
Miesięczna oplata za sam hotelik to 300 zł.
Zaległości wg moich obliczeń to:

- lipiec - 300 zł za hotelik
- sierpień - 300 zł za hotelik + kwota za karmę
- wrzesień - 300 zł za hotelik + kwota za karmę

[COLOR=#ff0000][B] dług - 900 zł + koszt karmy za dwa miesiące[/B][/COLOR]

Za chwilę dojdzie +/- 350 zł za październik, a jeśli się nic nie zmieni, potem kolejne miesiące, na które brak środków.

[B]Dług rośnie sukcesywnie, Sylwia nie dostaje nawet na karmę, a sytuacja się nie tylko nie zmienia, ale cyklicznie powtarza.[/B]

Trudno przewidzieć, czy Next znajdzie dom.
Dlaczego nikt nie chce Nexta?
Po części pewnie dlatego, że jest niepełnosprawny.
Po części pewnie dlatego, że raczej nie ma na bieżąco odnawianych ogłoszeń, a tek które miał, wygasly, ponadto były na konkretne województwa i nie było zainteresowania.
Może należaloby dać na inne województwo, może Kraków i okolice?

Posted

ja w takim razie poproszę nr. konta sylwiaso. Tam będę wpłacać moją stałą deklarację. To niewiele ale jak będę mogła dorzucę więcej. AGA35 nie pojawia się na dogo od 14 sierpnia. Może ktoś ma z nią kontakt i wie co się dzieje?

Posted

Kochana ciociu memory,kochana mdk8 Dziękuję za wpisy,siedzę cicho i czekam, jest mi znów bardzo przykro,że tak traktuje się zwierzęta i ludzi!!!Dziś napiszę smsa do Agi,która mówiła,że na hotelik są pieniążki od ludzi zFB!? myślę,że ogłoszenia też kuleją........nie wiem co pisać smutne to wszystko!

Posted

ja mialam 3 telefony o Nexta w tamtym tygodniu i jeden wczoraj : jeden łańcuchowo- kojcowy, 2 pozostale nie odezwaly się na wieść że Next jest psiakiem troszkę innym....ogłoszenia są cały czas odnawiane...

Posted

ja wszystko jestem wstanie zrozumieć. Ktoś chciał ratować psa i po prostu przeliczył się z siłami. To się zdarza. Jednak nie jestem wstanie pojąć jak można zamilknąć i udawać,że nic się nie dzieje. Wpłacam co miesiąc stałą i nie wiem gdzie są te pieniądze. Hotelik ich nie dostał. Z każdej sytuacji jest wyjście tylko trzeba poprosić o pomoc a nie uciekać. Dalej czekam na odpowiedź co dalej. Za wrzesień nie wpłacę deklaracji na konto , które mam a zrobię to tylko na konto hoteliku. / ciągle czekam na nr. konta/

Posted

[quote name='Kinia1984']ja mialam 3 telefony o Nexta w tamtym tygodniu i jeden wczoraj : jeden łańcuchowo- kojcowy, 2 pozostale nie odezwaly się na wieść że Next jest psiakiem troszkę innym....ogłoszenia są cały czas odnawiane...[/QUOTE]To bardzo przyjemnie,że się ktoś odezwał i że ogłaszacie psinkę!

Posted

[quote name='mdk8']ja wszystko jestem wstanie zrozumieć. Ktoś chciał ratować psa i po prostu przeliczył się z siłami. To się zdarza. Jednak nie jestem wstanie pojąć jak można zamilknąć i udawać,że nic się nie dzieje. Wpłacam co miesiąc stałą i nie wiem gdzie są te pieniądze. Hotelik ich nie dostał. Z każdej sytuacji jest wyjście tylko trzeba poprosić o pomoc a nie uciekać. Dalej czekam na odpowiedź co dalej. Za wrzesień nie wpłacę deklaracji na konto , które mam a zrobię to tylko na konto hoteliku. / ciągle czekam na nr. konta/[/QUOTE]
ciociu mdk8 czekasz na mój nr.konta?wpłaca mi cały czas iwna5702 20zł Dziękujemy z Nexiem z całego Serca!Aga to może te pieniążki zaliczymy na poczet karmy?!

• 4 weeks later...
Posted

Agnieszka103 napisał(a):
Od 3 tygodni nikt tu nie zagląda...

Często myślę o Neksiu, z żalem, że nie stać mnie na konkretniejszą pomoc.
Zaglądam.
Też dość często.
Ale ze smutkiem i już bez nadziei, że cokolwiek zmieniło się na lepsze.

Posted (edited)

a ja bym chciała wiedzieć czy coś drgnęło w sprawie opłat za hotelik, bo dalej nie wiem co się dzieje z moimi stałymi wpłatami?

Edited by mdk8
Posted

[quote name='anett']Poproszę o konkretne info o psiaku - wiek, charakter, jakiego domu szuka Next?

[quote name='memory']
...

Imię: Next
Bezdomny od: wiosny 2010
Rasa: wielorasowy, w typie owczarka niemieckiego
Kastracja: tak, 07-09-2010, bez komplikacji
Wielkość: wielkość XXL, owczarka niemieckiego
Aktualne miejsce pobytu: Hotelik "W lasku brzozowym' u sylwiaso (okolice Łowicza)

Zdjęcia i informacje:
- http://www.facebook.com/media/set/?set=a.363499777073684.85090.167511280005869&type=3
- http://wlaskubrzozowym.blog.interia.pl/
- http://www.dogomania.pl/forum/threads/187569

Podstawowe informacje o zdrowiu i CV

Stan zdrowia:

Książeczka zdrowia (?)
Odrobaczenie: tak - czerwiec 2010, grudzień 2011, 2012 badanie wykazało lamblię
Szczepienia: tak - zaszczepiony "kombajnem" w lipcu 2010
Problemy zdrowotne:

Bezdomny od wiosny 2010, znaleziony jako niespełna roczniak w stanie skrajnego wyczerpania, obojętny na człowieka i bodźce zewnętrzne, zagłodzony, z chorymi uszami (świerzb), bolesnymi stawami, przykurczami ścięgien i zanikiem mięśni w łapach tylnych - wynikającymi z awitaminozy i niedożywienia oraz z podejrzeniem dysplazji.

Umieszczony w schronisku i po kilku dniach przeniesiony do płatnego hoteliku.
Wg dr Janickiego, na podstawie badań w czasie wizyty w marcu 2011, neurologiczne dolegliwości Nexta są prawdopodobnie spowodowane albo lekkim porażeniem mózgowym, albo przebytą w dzieciństwie nosówką.

Pies w tym samym hotelu mieszkał do grudnia 2011, w ostatnich miesiącach jednak był fizycznie zaniedbany, nie miał ruchu, a jego kontakt z człowiekiem był mocno ograniczony.

W grudniu 2011 Next zmienił hotel i zamieszkał u sylwiaso 'W lasku brzozowym'
Na wstępie odbył wizytę u weterynarza, gdyż był wychudzony.
Badania krwi, w tym pod kątem trzustki i wątroby nie wykazały odchyleń od normy.
Miał test na nosówkę, wyszedł ujemny co raczej wyklucza podejrzenie przebytej nosówki.
Wg weta oczy Nexta mają za bardzo rozszerzone źrenice, należałoby skonsultowac to z okulistą, najlepiej z dr Garncarzem.

Badanie kału w 2012 wykazało lamblię. Zostało podjęte leczenie. (Wyleczony?)

Aktualnie - prawdopodobnie dzięki dużej ilości ruchu (długie, częste spacery, aktywność na stale dostępnym wybiegu) funkcje motoryczne psa znacznie się poprawiły i chociaż czasem jeszcze miewa trudności w poruszaniu, są one chwilowe i nie przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu.
W obecnym hoteliku Next ma częsty kontakt z człowiekiem, aktualnie Next zabiega o uwagę, domaga się pieszczot, kontakt sprawia mu przyjemność.

Inne problemy (np. behawioralne):

Kontakt z innymi psami/dziećmi/kotami:
- stosunek do ludzi początkowo obojętny, aktualnie przyjazny i chętny, ogólnie pies posłuszny
- dogaduje się z suczkami
- w stosunku do samców niechętny (nawet agresywny?)
- w stosunku do kotów?

Next całe życie spędza w kojcu. Nie jest przyzwyczajony do przebywania w mieszkaniu.
Zaproszony staje sie niepewny, nie wie jak się zachować, 'znaczy' teren.
Nie znaczy to, że odpowiednio uczony nie mógłby się przyzwyczaić.
Wymarzonym miejscem na ziemi dla Nexta byłby dom z ogrodem na przedmieściach lub na wsi z możliwością spacerów i kąpieli w stawach czy jeziorkach
Next nie nadaje się na towarzysza dla człowieka aktywnie uprawiającego bieganie czy kolarstwo, może jednak być świetnym kompanem dla amatorów turystyki, bo kocha duże przestrzenie, lubi ruch, uwielbia brodzenie w wodzie i pływanie.

Tekst, którym był ogłaszany w marcu 2013:
(na mazowieckie i chyba łódzkie)

W hotelu można pomieszkać chwilę - dom musi być na zawsze!

Next to ok. 3-letni pies w typie owczarka niemieckiego. Został znaleziony w stanie skrajnego wyczerpania. Zagłodzony, wycieńczony, z zanikami mięśni - właściwie czekał już chyba tylko na śmierć...

Obecnie Next przebywa w psim hotelu, wypatrując prawdziwego domu. Ludzi, którzy poświęcą mu czas i uwagę – pokażą, że pies jest ważny, że traktuje się go jak członka rodziny.

Next jest zaszczepiony i wykastrowany. Potrafi chodzić na smyczy, jest posłuszny. Potrzebuje dużo ruchu, uwielbia kąpiele w jeziorze. Dotąd mieszkał tylko na zewnątrz, więc nie wiemy jak by się zachowywał w mieszkaniu. Najlepszy byłby dla niego dom z ogrodem, ale też możliwość częstego kontaktu z człowiekiem, bo Next jest wielkim pieszczochem.

Niestety nie toleruje innych samców, ale z suczkami dobrze się dogaduje. W stosunku do ludzi jest łagodny i przymilny.

Spójrz w oczy Nexta i zastanów się czy zasługujesz, by zostać jego przyjacielem...

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza oraz podpisanie umowy adopcyjnej.