Hungary Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Hej niedługo będę miec nowego psa:p Chcialbym jeździc z nim na wystawy!Ale,nie mam o tym zielonego pojecia:placz: Moglibyscie: *Wytłumaczyc mi to *Podac jakąś stronę *Polecic książkę Bardzo was proszę! Quote
gigi Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 A ,propszę bardzo "Tajemnice wystaw psów" Adama Janowskiego.:roll: Quote
Niufka Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Ja też jestem nowicjuszką, więc dużo nie powiem, ale zawsze to już coś :) Podstawa: pies z rodowodem. Początkowo otrzymujesz metrykę, sam musisz złożyć wniosek o rodowód. Możesz jeździć z psem, który ma metrykę, a nie ma jeszcze rodowodu. W karcie zgłoszenia na wystawę wpisujesz: rodowód w przygotowaniu. Zgłoszenia na wystawę przyjmowane są do ok. miesiąca przed terminem wystawy. Możesz wysłać zgłoszenie mailem (formularz na stronie Oddziału Związku, który organizuje wystawę) albo pocztą. Musisz opłacić udział w wystawie. Około tydzień przed wystawą dostajesz list od Związku o przyjęciu zgłoszenia, godziny wystawiania danej rasy, kupon na katalog oraz numer startowy. Na wystawach są różne klasy (szczegóły na www.zkwp.pl) zależne od wieku. Tytuły, które może zdobyć pies: CWC - wniosek na Championa Wystawowego Polski CACIB - wniosek na Międzynarodowego Championa Wystawowego BOS - Najlepszy Pies/ Suka w rasie BOG - Zwycięzca Grupy FCI BOB - Zwycięzca Rasy BIS - Zwycięzca Wystawy Wiem, że to rzeczy oczywiste, ale dla mnie (jak zaczynałam) oczywiste nie były. Życzę powodzenia, a oprócz sukcesów wystawowych zdrowia, bo ono jest najważniejsze i radości z malucha. Quote
Hungary Posted April 30, 2006 Author Posted April 30, 2006 Dziekuję:)Ale,trudno się w tym połapac!A jak wygląda taka wystawa? Quote
puli Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 To nie takie trudne.Nie masz możliwości pójścia na wystwę bez psa?Tylko się poprzyglądać? Quote
jo-jo Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 najlepiej samemu odiwedzić...a wcale takie trudno do połapania to nie jest Quote
Paulina87 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Napisz skąd jesteś to podamy Ci gdzie w pobliży Twojego miejsca zamieszkania będą odbywać się najblizsze wystawy. Wtedy pojedziesz sobie i zobaczysz na czym to wszystko polega. A tak opisowo. Wystawa to nic innego jak prezentowanie/ pokazywanie psa. Na wystawie są ringi (oznaczony kawałek trawnika lub podłogi :razz: ). Jeżeli chcesz wystawić dorosłego psa to będzie on konkurował z dorosłymi psami tej samej rasy z podziałem na psy i suki. Prezentowanie psa polega na zrobieniu z psem kilku kółek po ringu w kłusie, bieg po przekątnej lub po prostej, zaprezentowanie psa w pozycji wystawowej (to nic innego jak ładne stanie psa). Jeżeli Twój pies pokona konkuręcję przechodzi do dalszego etapu :cool3: . Quote
Recommended Posts