Devis&Marta Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Wala napisał(a): A jesli chodzi o rodowody to dzieki temu forum przekonalam sie ze jak kupowac rasowego to tylko z rodowodem. jakby kazdy tak rozumowal to moze nie byloby pseudohodowli! szkoda ze nie kazdego tak latwo przekonac! jesli chcesz psiaka towarzysza i myslisz o beaglu to pamietaj ze nie jest to latwa rasa w prowadzeniu i jesli nie masz doswiadczenia z psami moze na poczatek lepiej york, tylko ze york spi w lozeczku, nie znam wlasciela yorka ktory by tego zabronil psiakowi:evil_lol: Quote
Agnieszka(Visenna) Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Chodziło mi o status moderatora.Nie przyznaliby go raczej kompletnie "zielonej" (hehe.. no, może w tym przypadku to stwierdzenie raczej nie pasuje.. :evil_lol: )w psich kwestiach osobie ;) Quote
Klaudia:-) Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Moja sunia śpi w mieszkaniu,tam gdzie jej się podoba czasami na legowisku,czasem w łóżku,a czasem na podłodze. Jezeli chcecie psa trzymać na dworzu to wybierzcie coś z ras nieależnych,chociaż ja jestem przeciwna trzymaniu psów 24h na dobę w ogrodzie. Powinnaś dobrze poznać rasy zanim zdecydujesz się na konkretnego psa,a swoją drogą goldeny i yorki mają inne charaktery i inne potrzeby. Dokładnie zapoznaj się z charakterami rasy,potrzebami i hodowlami w Polsce. Quote
oliwia2005 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Klaudia:-) napisał(a): Powinnaś dobrze poznać rasy zanim zdecydujesz się na konkretnego psa,a swoją drogą goldeny i yorki mają inne charaktery i inne potrzeby. Dokładnie zapoznaj się z charakterami rasy,potrzebami i hodowlami w Polsce. Zgadzam się z Kaludią. A poza tym uważam, że pies trzymany w budzie na dworzu nie ma takiej więzi z właścicielem, jak pies trzymany w domu. Np. Kaukazy uwielbiaja spać na dworzu, ale jest to pies niezwykle niezalezny. I trzeba uważać, by ta jego niezalezność nas nie przerosła. Dlatego przy woborze rasy trzeba sie liczyć z tym, jak to się może odbic na jego charakterze i stosunku do właściciela. Dlatego ja uważam owszem, dzień na dworze, ale noce w domku. Quote
Goja Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 z psami towarzyszącymi jest tak że to raczej one wybierają gdzie chcą spać moja sunia ma w mieszkaniu dwa legowiska hehe ma dwie budy uszyte z wielowarstwowego materiału ale jak to pies towarzysz śpi tam gdzie ona chce tzn z nami na łużku na fotelach na podłodze lub w swoich budach a czsami idzie do syna owszem jeżeli będziecie stanowczy to uda wam się nauczyć psa spania na dolnej kondygnacji tylko że w takiej sytuacji pies nie będzie czuł się akceptowany w stadzie bo nie zapominaj że wasza rodzina to psie stado w którym każdy członek musi być akceptowany jeżeli będziecie postępować w ten sposób to napewno będzie ok a jeżeli będzie to pies podwórzowy to pamiętaj że osamotniony pies potrafi zdziczeć i stać się agresywny żeby to nie nastąpiło trzeba takiemu psu okazać zainteresowanie wyjść z nim na spacer na łąkę no i oczywiście nie powinien cały czs przebywać na uwięzi lub w kojcu ja mieszkam w Gdańsku i u nas jest wiele psów mieszkających w domach nie śpią w przypadkowych kojcach ale zdaża się że taki pupil ma swój pokój z łóżkiem czy fotelem Quote
lizka Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Moj poprzedni pies (jamniczka) od poczatku spała tylko w łozku ale wiekszosc jamnikow tak chyba ma :lol: Borys (ON) spi zwykle na podłodze albo na dywanie (lubi sie przemieszczac) czasami wpycha sie do mnie do łozka i tak spimy przytuleni :cool3: dopiero jak jest mu za gorąco to znowu myk na podłoge albo na płytki do przedpokoju Quote
Klaudia:-) Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Bardzo ważna jest również socjalizacja,kontakty z innymi psami i ludzmi,spacery przy ruchliwych ulicach,przejażdzki autobusem, samochodem,tramwajem, przyzywczajanie do wizyt u weterynarza,nauka posłuszeństwa. Pamiętaj,że pies pozostawiony sam sobie w ogrodzie moze stać się agresywny,niebezpieczny zarówno dla Was jak i innych ludzi. Sam sobie nie znajdzie zajęcia tylko zacznie niszczyć,szczekać,być nieznośny. Owszem pies może spędzać część dnia w ogrodzie,ale nie 24 h. Nawet największy ogród nie zastąpi psu socjalizacji,spacerów i kontaktów z ludzmi. Zresztą pisząc,że chcesz psa z papierami podejrzewa,że też spróbujesz go wystawiać. Nie wyobrażam sobie agresywnego, niezsocjalizowanego i nieposłusznego psa zachowującego się ok w ringu. Quote
ASICA Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 u mnie w mieszkaniu dożyca ma swój ponton pod balkonem,przenosiny w inne miejsce nic nie dały-ona poprostu musi przez szybe obserwować co się dzieje na dworzu:cool3: przez to cała szyba jest zapluta i zaśliniona:razz: amstaff ma swoje posłanie w przedpokoju(u poprzednich właścicieli tak miał)a stamtad ma rewelacyjny widok na kuchnie:evil_lol: dozyca troche mu tego widoku zazdrosci a on jej ,więc tak 2-3 razy dziennie robią zmiane:lol: tylko on się u niej mieści ,a ona u niego nie!!:diabloti: Quote
Boniecki Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='Rybc!a']Moja ma takie legowisko: O ja pierdziele ale luksus :crazyeye: sam chciałbym mieć takie legowisko hmm... wyrko znaczy się. :diabloti: Quote
Viz Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Moje psiska co prawda maja swoje poslania, ale jak tlyko rozkladam lozko to ledwo sie obroce - juz oba leza zwiniete w klebek na poscieli :lol: Ale ja kocham spac z moimi grzejniczkami :loveu: Quote
Rybc!a Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 Boniecki- nie przesadzasz? Przecież to zwykłe łóżeczko :-) Ładne co nie? Quote
julita104 Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 Ehhh to moze nie koniecznie yorka. Ja widze ze osoba ktora poszukuje psa pyta tylko czy: 1.pies moze mieszkac w budzie a u nas na yorkach pytala: 2.czy pies moze zostawac dlygo sam w domu 3.czy niszczy dom 4.czy sika w domu 5.czy czesto trzeba go strzyc A ja sie pyam gdzie pytanie o psychike psa i jego potrzeby??? czy cala rodzina jest zdecydowana na psa? Czy tylko sa sklonni machnac reka ze juz jest byleby mieszkal w budzie i nie krecil sie po domu? a tak btw - moje psy spia z nami wlozku, bo w koncu jestesmy rodzinką :-) Quote
Sawanna Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Ja mieszkam w domu jednorodzinnym z bardzo dużym ogródkiem i Tofik spi z nami w domu. Quote
bigos Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Bigosek ma swój ponton i w nocy moje łózio:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Wala Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 julita104 napisał(a):Ja widze ze osoba ktora poszukuje psa pyta tylko czy: 1.pies moze mieszkac w budzie a u nas na yorkach pytala: 2.czy pies moze zostawac dlygo sam w domu 3.czy niszczy dom 4.czy sika w domu 5.czy czesto trzeba go strzyc A ja sie pyam gdzie pytanie o psychike psa i jego potrzeby??? Hmm. chyba musi byc riposta... Wolalabym zebys nie wkladala mi slow w usta. Zadalam jedynie 2. i 3. z twoich pytan, pozatym nie widze w nich dziwnego. Moze niektorym moje pytania wydaja si dziwne ale mam zero doswiadczenia jesli chodzi o psy. W rodzinie tez nigdy nikt nie mial psow. A miejsce do spania to juz chyba mam lepsze, bardziej ucywilizowane:p bo tam gdzie spia wszyscy domownicy, chyba ze pies wybierze cos innego. Musze sie jeszcze powaznie zastanowic nad rasa i wyborem hodowli. Quote
Sonika Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Jeśli to twój pierwszy pies to golden byłby idealny, nie jest tak trudny do ulozenia jak york czy beagl. Jednak potrzebuje duzo ruchu i pracy z czlowiekiem. Najlepiej jednak, aby mial dostep to jeziora czy morza. Woda to ich zywiol. www.goldenretriever.pl strona warta odwiedzenia. Co do tematu. To mieszkam w bloku i pies spi najczesciej pomiedzy sciana a kanapa, w takim ciasnym "tunelu" albo na kafelkach w kuchni. W łożku bardzo, bardzo zadko. Jakos od maleko mu nie pozwalalam, a jak juz zaczelam to i tak wchodzi na 5 min. bo mu zagoraco. Goldeny sa bardzo towarzyskie, wiec piesio bedzie siedzial tam gdzie wy ;) Proponuje zaczac czytac o wychowaniu psow, bo wbrew pozorom to nie jest takie łatwe. Quote
Aga K Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 A może bokser ???? :P:P:P Sama na niego czekam i czekam :( Quote
jaszczurka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Moj pies spi w nocy na fotelu, jak pracuje przy kompie - w swoim legowisku a w dzien czesto na kanapie ;) Wydaje mi sie, ze stale na dworze (w budzie) trzymane sa psy, ktore brane glownie z mysla o strozowaniu albo takie, ktore zle czuja sie w mieszkaniu. Ale to troche takie zycie, pies sobie, rodzina sobie - jeszcze latem jak sie duzo siedzi w ogrodzie, bo to jakies prace czy gril czy cos to jest kontakt z psem - a pozna jesienia i zima coraz z tym gorzej. Jak sie chce psa, czlonka rodziny to raczej w domu, z ludzmi. Quote
julita104 Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Wala']Hmm. chyba musi byc riposta... Wolalabym zebys nie wkladala mi slow w usta. Zadalam jedynie 2. i 3. z twoich pytan, pozatym nie widze w nich dziwnego. Moze niektorym moje pytania wydaja si dziwne ale mam zero doswiadczenia jesli chodzi o psy. W rodzinie tez nigdy nikt nie mial psow. A miejsce do spania to juz chyba mam lepsze, bardziej ucywilizowane:p bo tam gdzie spia wszyscy domownicy, chyba ze pies wybierze cos innego. Musze sie jeszcze powaznie zastanowic nad rasa i wyborem hodowli. w swoimpierwszym poscie tym temacie piszesz o budzie na temat sikania (czystosci) i demolek w domu pytasz w tym temacie: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=25136 wiec nie wkladam Ci slow w usta. Dobrze ze sie interesujesz ale uwazam ze lepiej szukac psa pytajac o to czy potrzebuje on duzo ruchu a nie czy moze spac w budzie i demoluje dom, bo to kwestia nauki, a cechy wrodzone sa nie do wyuczenia jak np zywiolowosc yorkow. Quote
Aga K Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Tak,prawda,najważniejszy jest charrakterrek śnupków,tylko Wala może za już mniej więcej psychike yorków,a teraz pyta się o praktyczne sprawy.Jeżeli jest to jej pierwszy pies to się jej nie dziwie.Wala,poprostu poczytaj forum.:) Miłego czytanka życze Quote
Recommended Posts