Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oooo hm nie ma odpowiedzi na moje pytania...no trudno moze sobie kazdy indywidualnie odpowiedzial...nie wiedzialam gdzie wstawic to zdjecie...a poniewaz tutaj poruszalismy temat sedziowania w Polsce i to ze tytuly wymeczone wyjezdzone i tak nic nie znacza to moze maly przyklad tego...
http://img708.imageshack.us/img708/9469/20416132.jpg

Zdjecie Akity Amerykanskiej...dlugi wlosy i macie pomysly jaka ocene ten piesek mogl dostac ???

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze taka refleksja mnie naszła....

Że może Ty Shirai włoskiego nie znasz , dlatego tak na dogomanii siedzisz non stop, zamiast na włoskich forach.

Inu zarejestrowała się w 2007 roku i ma 1000 postów,

Ty w 2009 i masz 2200 , każdy wątek praktycznie kończy się kropką nad i.

I jeśli ktoś ma tu negatywny stosunek do Twoich komentarzy, to z całą pewnością nie jest to Inu :eviltong:

Człowiek człowiekowi wilkiem, a kiwi kiwi kiwi.

Posted

Cóż niektórzy mają psa do pokazania to mają galerię :P i mają tym samym posty :) i osobiscie uważam, ze jak ktoś ma coś do powiedzenia to powinien to robić....choć u nas modne jest raczej klaskanie i przytakiwanie :D

Posted

Mitsu napisał(a):
Tak z ciekawości zapytam? Gdzie się tak strasznie z nas śmieją w Europie?

We Włoszech??? :diabloti:

Mitsu witaj...:-)...znow braki w czytaniu...moze rowniez to pytanie skierujesz do Aggape...pytasz sie gdzie sie z nas smieja to rusz sie troszke z domu to sie przekonasz !!! Kraj POLSKA to nie koniec swiata...a Wlochy to nie Europa rozumiesz ??? Jak potrzebujesz wstawie Ci mape Europy zobaczysz jaka duzaaaa jest :diabloti:

Mitsu napisał(a):
Jeszcze taka refleksja mnie naszła....

Że może Ty Shirai włoskiego nie znasz , dlatego tak na dogomanii siedzisz non stop, zamiast na włoskich forach.

Inu zarejestrowała się w 2007 roku i ma 1000 postów,

Ty w 2009 i masz 2200 , każdy wątek praktycznie kończy się kropką nad i.

I jeśli ktoś ma tu negatywny stosunek do Twoich komentarzy, to z całą pewnością nie jest to Inu :eviltong:

Człowiek człowiekowi wilkiem, a kiwi kiwi kiwi.

Tak oczywiscie nie znam wloskiego...mozesz sobie tak reflektowac dalej...przynajmnie jest sie z kogo posmiac i...oczywiscie siedzie tylko na dogo i czekam az do mnie cos napiszesz. I nie da sie ukryc Mitsu, ale widze ze Ty masz duzooo wiecej wolnego czasu niz ja...masz przeszukane wszystkie fora zagraniczne i wiesz wszystko gdzie jestem zalogowana...hm super detektyw z Ciebie myslalas o zmianie zawodu ??? I prosze hm...jakie dokladne statystyki o mnie prowadzisz ile napisalam, jeszcze moze podasz daty i godziny...i do kogo ???? Az mnie zaciekawilo co jeszcze wiesz o mnie ...moze jakies pikantne niusy ??? A to jak koncze watki to chyba nie Twoja sprawa zajmij sie swoim zycie Mitsu...chyba ze go nie masz i lubisz truc innym !! Oooo na koniec "widze ze lubisz kiwi" :cool3: jedz jedz ma duzo witaminy C.

Posted

[quote name='Shirai - Koki']A czemu nie wspomnisz o Akita Trophy, Akita Cup ( poza Halnym ) wystawach najwazniejszych dla Akit, gdzie Polski poza wspomnianym Halnym BRAK !!!!!!!![/QUOTE]

Światówki maja za mały prestiż żeby być wyznacznikiem "jakości" Polskich Akit ?
Bratysława w poprzednim roku nie byłą chyba totalną klapą dla Polskich Akit.

Posted

To moze przanalizujemu...skoro sukcesy to sukcesy, totalna klapa nie byla, ale rewelacji tez nie bylo:
ATARASHII AME Co Ty na To - oc.bardzo dobra
NORYOKU Co Ty na To - oc.bardzo dobra
KAKUJITSU Halne Wzgórze - oc.doskonała, lokata I, CAC i to zapewne byl bardzo duzy sukces
KAZUHIRO Akita pod Łyską - oc.bardzo dobra
NIKOBAYASHI Roal - oc.bardzo dobra :-(
B'MITSUKUNI de la Vallee Des Dragons Sacres - oc.doskonała, lokata III ( tez wynik jak najbardziej okey przy ponad 140 akitach )
BIMBO Yamamoto - oc.doskonała
BENI Tajgeta - oc.doskonała
TENSHI Halne Wzgórze - oc.bardzo dobra
HINUWASHI Halne Wzgórze - oc.doskonała
MASSHIRO Kazoku Kanshin - oc.doskonała
MEISHI Kazoku Kanshin - oc.doskonała
SUKI delle Bianche Vallate - oc.doskonała, lokata IV
ADEYAKA GO Sensakura - oc.bardzo dobra
AZAYAKA Halne Wzgórze - oc.doskonała, lokata II, res.CAC ( tutaj tez oczywiscie jak najbardziej plus )
REIKO Roal - oc.doskonała, lokata I, CAC
CORA Wielka Fala - oc.bardzo dobra
MAŁA TO KASA Yeti Yeti - oc.bardzo dobra
TAKUMASHISA Halne Wzgórze - oc.doskonała, lokata II, res.CAC ( :-)...)
AIDA Puchate Liski - oc.doskonała
HANU z Krobskiego Hajmatu - oc.doskonała
NABUKO Roal - oc.bardzo dobra

Przy 140 akitach 4 pokazaly klase...uwazasz ze to duzo , a ile bylo zgloszonych polskich akit ???

Wiesz nie lubie pisac z jakimis "tajemniczymi loginami", wiec przedstaw sie !!!!

Posted

[quote name='Shirai - Koki']A czemu nie wspomnisz o Akita Trophy, Akita Cup ( poza Halnym ) wystawach najwazniejszych dla Akit, gdzie Polski poza wspomnianym Halnym BRAK !!!!!!!![/QUOTE]
Jest wiele miejsc we wszechświecie,polskie akity nie muszą być wszędzie na raz!

Posted

[quote name='Shirai - Koki']Monika przeciez napisalam ktore ja uwazam za sukces polskich akit, a moje odpowiedzi nie musze sie przeciez pokruwac z Twoimi ? :-)...
skoro tak, to nie widzę podkreślenia REIKO Roal, z tym faktem chyba nie masz zamiaru polemizować?

przypomnę tylko, że np. BIRIN GO Musashi Aiwa (syn BANDOU, swoją drogą) czy C'MASAMUNE Des Dragons Du Soleil Rouge, akity o nienagannych rodowodach i świetnym wyrazie, także były 'tylko' (!) excellent, nadal sądzisz, że doskonała od Kamisato to nic takiego? śmieszy mnie łatwość, z jaką przychodzi ci krytyka, rozumiem, że stoi za nią imponująca ilość akit widzianych na żywo, a nie tylko na zdjęciach?

co do tego śmiechu Europy... podejrzewam, że Francuz czy Włoch w jakiś sposób związany ze środowiskiem akit (o statystycznych Europejczykach nie wspominając) nie ma zielonego pojęcia, jak wyglądają polskie akity poza tymi z HW czy Roala. a zatem, z czego się tak śmieją?

edit: w ramach ciekawostki polecam obejrzenie zdjęć z AkitaCup na stronie hodowli Byu-Ti-Sawa, tych ładnie opisanych 'ostatni'. jak widać, nawet dla Japończyków wyraz to nie wszystko...
http://www.akity.cz/atrp10.asp

Posted

Jak to nie wiedzą?Przecież widzieli ich całą gromadę(patrz lista)na światówce w BRATYSŁAWIE w 2009.(jest na tym forum bogata fotorelacja z tej wystawy)No i chyba prawie każdy ma dostęp do internetu.

Posted

ale kiepskie psy zdarzają się wszędzie, ten śmiech byłby dla mnie zrozumiały, gdyby Polska eksportowała słabe akity bądź krajowe nie osiągałyby sukcesów za granicą. największą uwagę zwraca się też na te, które stanowią konkurencję, a nie te, które są daleko w tyle, przynajmniej w moim odczuciu. sądzisz, że ktoś 'z Europy' przegląda strony polskich hodowli po to, żeby wypunktować wady psów i się pośmiać w towarzystwie? jak dla mnie zakrawa to o paranoję :lol:

Posted

[quote name='koniczynka1']Jest wiele miejsc we wszechświecie,polskie akity nie muszą być wszędzie na raz!

Oczywiscie, ze nie musza ale powiedz sama ze jak milo bybylo gdyby byly szczegolnie na tak waznych wystawach dla akit poniewaz w Europie juz wazniejszych wystawa poprostu nie ma i gdyby byly to akity z wysokiej chociaz europejskiej polki, poniewaz ja wtedy w zachwycie bym sie rozplywala... i bylaby dla mnie to wielka przyjemnosc :-)...

[quote name='yulquen']skoro tak, to nie widzę podkreślenia REIKO Roal, z tym faktem chyba nie masz zamiaru polemizować?

przypomnę tylko, że np. BIRIN GO Musashi Aiwa (syn BANDOU, swoją drogą) czy C'MASAMUNE Des Dragons Du Soleil Rouge, akity o nienagannych rodowodach i świetnym wyrazie, także były 'tylko' (!) excellent, nadal sądzisz, że doskonała od Kamisato to nic takiego? śmieszy mnie łatwość, z jaką przychodzi ci krytyka, rozumiem, że stoi za nią imponująca ilość akit widzianych na żywo, a nie tylko na zdjęciach?

co do tego śmiechu Europy... podejrzewam, że Francuz czy Włoch w jakiś sposób związany ze środowiskiem akit (o statystycznych Europejczykach nie wspominając) nie ma zielonego pojęcia, jak wyglądają polskie akity poza tymi z HW czy Roala. a zatem, z czego się tak śmieją?

edit: w ramach ciekawostki polecam obejrzenie zdjęć z AkitaCup na stronie hodowli Byu-Ti-Sawa, tych ładnie opisanych 'ostatni'. jak widać, nawet dla Japończyków wyraz to nie wszystko...
http://www.akity.cz/atrp10.asp

Monika Reiko mi poprostu umknal z odznaczeniem, przeciez kazdemu moze cos umknac, wazne czy czloweik do bledu potroafi sie przyznac...oczywiscie ze jego wygrana byla jak najbardziej sukcesem. Monika krytyka wcale nie przychodzi latwo...ale uwazasz, ze polski swiat akit jest taki idealny ??? Jak napryklad przedstawiasz go TY ???!!! Juz pisalam o tym ze warto patrzec dalej niz koniec wlasnego nosa. Halne wzgorze jest jak najbardziej znane poniewaz to jedyna polska hodowla co w tym roku byla chociazby na akita cup i na swiatowce. I tutaj moje gratulacje poniewaz widac ze cos robia i suksesy sa, oczywiscie dodam ze przy takiej ilosci miotow jak na Halnym tym zwyciezcow chcialoby sie widziec jeszcze i jeszcze wiecej.
Mowisz, ze nikt nie zna polskich akit ciekawe skad to wiesz...skoro jest znany Bimbo, Akogareno i jeszcze jeszcze wiele innych psow, ktore sie oglada i sie komentuje. A ty skad znasz wiele europejskich akit, ze zdjec...prawda ??? Wiec zauwaz, ze inni maja tez dostep do internetu, fb, ston polskich hodowli. Czy uwazasz, ze internet jest tylko w Polsce ??? A nawiaze do Bandou uwazasz ze wszystkie dzieci po Bandou musza byc idealne ??? Kiepski miot ( co nie oznacza, ze Birin Go Musashi Aiwa jest kiepski ), moze sie zdarzyc nawet po najleszej parze, wazne zeby takich miotow nie powtarzac, tak jak to sie robi w Polsce, chociaz przypuszaczam, ze nie tylko !!!! Szkoda, ze w pewnym momencie gdziec ginie pasia do akit i liczy sie tylko KASA, KASA, KASA !!!! A i jeszcze jedno znow sobie nie dopowiadaj ja nie uzylam slowa "tylko" i nie napisalam ze ocena doskonala to nic takiego, ale chyba widzisz i rozumiesz roznice pomiedzy znalezieniem sie na lokacie czy nie rozumiesz ????

Posted

[quote name='Shirai - Koki']
Monika Reiko mi poprostu umknal (...) oczywiscie ze jego wygrana byla jak najbardziej sukcesem. (...)[/QUOTE]
REIKO to suka...

Monika krytyka wcale nie przychodzi latwo...ale uwazasz, ze polski swiat akit jest taki idealny ??? Jak napryklad przedstawiasz go TY ???!!! Juz pisalam o tym ze warto patrzec dalej niz koniec wlasnego nosa.[/QUOTE]
mnie pokory (tak myślę) nie brakuje, dlatego dziwię się, jak osoby będące raptem na kilku wystawach, nowe w środowisku, z niewielkim zapleczem teoretycznym, nie wspominając o doświadczeniu, mają tyle do powiedzenia, głównie na podstawie zdjęć właśnie. oczywiście, że w większości przypadków foty to jedyne źródło oceny eksterieru, dlatego warto się wstrzymać z tą oceną, zamiast rozpływać się w zachwytach bądź też jechać po psie... i tu nawiązuję także do raciborskiej wystawy.
ja nie jestem od przedstawiania stanu akiciego światka w Polsce, ale biorąc pod uwagę późny podział rasy i koszta, jakie wiążą się z importem wysokiej klasy psa do Polski bądź zagranicznymi kryciami i dodając do tego mimo wszystko osiągnięcia sądzę, że nie jest tak źle, jak starasz się to pokazać. wydaje mi się, że można już tylko narzekać na ilość niepotrzebnych, nowopowstających hodowli w Polsce, na poziom jako taki jednak bym nie psioczyła i nie skupiała na ekstremach.

Mowisz, ze nikt nie zna polskich akit ciekawe skad to wiesz...skoro jest znany Bimbo, Akogareno i jeszcze jeszcze wiele innych psow, ktore sie oglada i sie komentuje. A ty skad znasz wiele europejskich akit, ze zdjec...prawda ??? Wiec zauwaz, ze inni maja tez dostep do internetu, fb, ston polskich hodowli. Czy uwazasz, ze internet jest tylko w Polsce ???[/QUOTE]
:lol:
no więc właśnie, jak już napisałam, znane są te, które coś osiągają. tych, które dostają po tyłku, nawet zagranicznych, raczej się nie roztrząsa. nie zauważyłam, aby na którymś obcojęzycznym forum wrzucano zdjęcia przeciętnych akit z Polski i komentowano, że ta to taka i śmichy chichy. na wystawach także nie praktykuje się głośnego wypowiadania się na temat psów, a zagranicznych gości mamy w Polsce dość często. ja po prostu nie sądzę, aby ktokolwiek zawracał sobie głowę przeciętnymi polskimi akitami i specjalnie to nagłaśniał... ;) bo to na pewno nie jest tak, że tylko my mamy za uszami, a 'Europa' cacy.

A nawiaze do Bandou uwazasz ze wszystkie dzieci po Bandou musza byc idealne ??? Kiepski miot ( co nie oznacza, ze Birin Go Musashi Aiwa jest kiepski ), moze sie zdarzyc nawet po najleszej parze, wazne zeby takich miotow nie powtarzac, tak jak to sie robi w Polsce, chociaz przypuszaczam, ze nie tylko !!!![/QUOTE]
nadinterpretujesz. BIRIN mi się podoba, dlatego użyłam go do porównania, nie inaczej. BANDOU dopisałam, bo pomyślałam, że powinno cię to zainteresować. nie śmiałabym kwestionować jego wartości hodowlanej... przeciwnie - chciałam zaznaczyć, że utytułowany pies po znanym i cenionym reproduktorze także otrzymał ocenę doskonałą. i jak już słusznie zauważyłaś, sztuką jest dobrze dobrać parę, piękny samiec + piękna suka to moim zdaniem podstawa, ale nie wszystko.

[quote name='Shirai - Koki']A i jeszcze jedno znow sobie nie dopowiadaj ja nie uzylam slowa "tylko" i nie napisalam ze ocena doskonala to nic takiego, ale chyba widzisz i rozumiesz roznice pomiedzy znalezieniem sie na lokacie czy nie rozumiesz ????[/QUOTE]
znalezienie się na lokacie bardzo często zależy od gustu sędziego, natomiast ocena i opis są u mnie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o wagę osiągnięcia.

Posted

Droga Shira-Koki.

Zdaje się, że bardzo leży Ci na sercu sprawa polskich Akit. Czemu zatem akita włoska nie polska? I czy Twój psiak był w tym roku na Akita Cup i Akita Trophy?

Poza tym - czytając wiele postów w różnych wątkach można by pomyślec, że masz niesamowite doświadczenie w rasie; tak stanowczo, kategorycznie wydajesz osądy. Jesteś hodowcą, sędzią? Pytam z ciekawości.

p.s. Reiko to suczka ;)

Posted

[quote name='yulquen']REIKO to suka...[/QUOTE] Monika chyba zaraz mnie zlinczujesz !!!

[quote name='yulquen'] mnie pokory (tak myślę) nie brakuje [/QUOTE]

Mysle, ze nie powinnas zdawac sie jedynia na swoje myslenie...moze byc bledne...!!!

[quote name='yulquen']dlatego dziwię się, jak osoby będące raptem na kilku wystawach, nowe w środowisku, z niewielkim zapleczem teoretycznym, nie wspominając o doświadczeniu, mają tyle do powiedzenia, głównie na podstawie zdjęć właśnie. [/QUOTE]
Widze Moniko ze piszesz tutaj o sobie no masz racje !!! :-)...

[quote name='yulquen'] no więc właśnie, jak już napisałam, znane są te, które coś osiągają. tych, które dostają po tyłku, nawet zagranicznych, raczej się nie roztrząsa. nie zauważyłam, aby na którymś obcojęzycznym forum wrzucano zdjęcia przeciętnych akit z Polski i komentowano, że ta to taka i śmichy chichy. na wystawach także nie praktykuje się głośnego wypowiadania się na temat psów, a zagranicznych gości mamy w Polsce dość często. ja po prostu nie sądzę, aby ktokolwiek zawracał sobie głowę przeciętnymi polskimi akitami i specjalnie to nagłaśniał... ;) bo to na pewno nie jest tak, że tylko my mamy za uszami, a 'Europa' cacy.[/QUOTE]
Bardzo sie ciesze Moniko, ze z Ciebie taka poliglotka :-)...a czy na polskiej dogomania to sie smieje ktos z polskich akit ??? A powiedz mi czy na wystawach to przypadkiem nie jest tak ze sie klepieci epo plecach, a pozniej za plecami sie gada...wiesz takie bajki to ja moge tobie a nie ty mi...wiec prosze wlasnie wiecej pokory.

[quote name='yulquen'] nadinterpretujesz. BIRIN mi się podoba, dlatego użyłam go do porównania, nie inaczej. BANDOU dopisałam, bo pomyślałam, że powinno cię to zainteresować. nie śmiałabym kwestionować jego wartości hodowlanej... przeciwnie - chciałam zaznaczyć, że utytułowany pies po znanym i cenionym reproduktorze także otrzymał ocenę doskonałą. i jak już słusznie zauważyłaś, sztuką jest dobrze dobrać parę, piękny samiec + piękna suka to moim zdaniem podstawa, ale nie wszystko.[/QUOTE]

Nie to tu nadinterpretuje i masz tendencje do dodawania faktow...powiedz mi prosze gdzie napisalam, ze uwazasz ze Birin Go jest kiepski ????

Posted

[quote name='Hayato']Droga Shira-Koki.[/QUOTE]
Jak cos to SHIRAI-KOKI (teraz sie czepiam :lol:)

[quote name='Hayato'] Zdaje się, że bardzo leży Ci na sercu sprawa polskich Akit. Czemu zatem akita włoska nie polska? I czy Twój psiak był w tym roku na Akita Cup i Akita Trophy? [/QUOTE]

A powiedz mi DROGI NIEZNAJOMY/A...w ktorej to niby hodowli mialam kupic psa ??? Jedyny miot na ktory bym siet teraz skusila to po Akogareno !!! Tak pewnie jak i ja jak i wielu pasjonatow rasy (polakow) pragneloby aby w Polsce poziom akit byl chociaz troszke wyzszy, prawda ??? A powiedz mi co moj pisak ma do tego, skoro akit wloskich nie zabrakl ani na akita cup, ani na akita trophy...rozmawiamy ogolnie czy wymieniamy z nazwisk ???

[quote name='Hayato'] Poza tym - czytając wiele postów w różnych wątkach można by pomyślec, że masz niesamowite doświadczenie w rasie; tak stanowczo, kategorycznie wydajesz osądy. Jesteś hodowcą, sędzią? Pytam z ciekawości. [/QUOTE]

A Ty kim jestes ?? Tez pytam z ciekawosci ??? O ile dobrze pamietam nie jest zabronione wypowiadanie wlasnego zdania, ja nie wydaje osadow !!!

P.S. To jest moja pierwsza i ostatnio odpowiedz w stosunku do Twojego nicku, nie lubie pisac z kims kto sie pojawia po to zeby temat wrzal !!!

[quote name='Hayato']p.s. Reiko to suczka ;)[/QUOTE]
Powtarzasz sie :diabloti:

Posted

Nie czuję się zobowiązany przedstawiac. Tak jak ja jestem dla Ciebie, tak Ty dla mnie, SHIRAI-KOKI, jesteś anonimowa. I dla wielu w Polsce. Jesteś posiadaczką akity od roku, nie bywasz na naszych wystawach, nie spotyka się Ciebie na żywo. Masz natomiast niebywałą już wiedzę o rasie, ba!, potrafisz podzielic ją na typy podług kraju i, jednak, osądzac akity innych.

Może ktoś się z Ciebie naśmiewa w Polsce, tak jak z nas niby w Europie? "Bo ma jedną akitę i pozjadała wszystkie rozumy..." ???

Nie odp. na pytanie - czy byłas na akita cup, akita trophy, na światówce?
Skąd taka czelnośc by innych ganic za niebywanie na takich wystawach, sama w nich nie uczestnicząc?

Posted

[quote name='Hayato']Nie czuję się zobowiązany przedstawiac. Tak jak ja jestem dla Ciebie, tak Ty dla mnie, SHIRAI-KOKI, jesteś anonimowa. I dla wielu w Polsce. Jesteś posiadaczką akity od roku, nie bywasz na naszych wystawach, nie spotyka się Ciebie na żywo. Masz natomiast niebywałą już wiedzę o rasie, ba!, potrafisz podzielic ją na typy podług kraju i, jednak, osądzac akity innych.

Może ktoś się z Ciebie naśmiewa w Polsce, tak jak z nas niby w Europie? "Bo ma jedną akitę i pozjadała wszystkie rozumy..." ???

Nie odp. na pytanie - czy byłas na akita cup, akita trophy, na światówce?
Skąd taka czelnośc by innych ganic za niebywanie na takich wystawach, sama w nich nie uczestnicząc?[/QUOTE]

:eviltong::eviltong::eviltong: