Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam kilka pytać co do kwarantanny. Mój chłopak kupił w piątek yorka..Urodził się 03.03.2010 wieć teraz ma powyżej 3 msc.. Okazało się że szczeniak ma dotychczas tylko jedno szczepienie 24.04 a następne miał mieć 23.05 ale Pani powiedziała nam że zapomniała i mamy go sami zaszczepić.. Byliśmy wczoraj na szczpieniu i wet powiedział że ma tylko przez tydzień nie wychodzić. I że za miesiąc mamy przyść na następne ostatnie szczepienie. I tu moje pytanie czy po dwóch szczepieniach szczeniak może już wychodzić? Czy teraz możemy go brać przynajmniej na rękach na krótki spacer żeby zapoznał się z różnymi dźwiękami? Czy mamy poczekać do następnego szczepienia ze spacerami.. I czy możemy go zabierać na działkę gdzie tylko bywa mój pies?

Z góry dzięki za odpowiedź.:lol:

Posted

Fajny hodowca, który zapomniał o 2 szczepieniu ..
A co do kwarantanny to na rękach możecie wychodzić, ale co do wychodzenia na takie zwykłe spacerki - radze uważać, lepiej wychodźcie tam gdzie nie ma żadnych kup czy siuśków. Najlepiej gdzieś na działkę (jeśli macie) i takie miejsca rzadko odwiedzane przez psy. Po prostu uważajcie :)

Posted

Axela- Prawdziwy hodowca nigdy nie zapomni o szczepieniu ! . Myślę że pies został kupiony od kogoś kto miał szczeniaki ... Zapewne bez rodowodu :lol:

Możesz wychodzić po 2 szczepieniu na rękach i tak jak Axela napisała uważać ;)

Posted

widać, że osoba, która sprzedała Wam psiaka liczyła głównie kaskę i za nic miała zdrowie szczeniaczka - straszne.
Ja również kupiłam swoją Miley tydzień temu. Pomimo, że nie ma rodowodu (ponieważ tylko tatuś posiadał, dodam, że mama i tata mieszkają razem :)). Pani od której ją kupiłam opowiadała nam przez dobrą godzinkę co, jak, kiedy i gdzie, a na koniec dała mi spis z poradami jak opiekować się moją małą :)
Podała również numer telefonu i powiedziała, że możemy do niej dzwonić z każdym pytaniem. Sądzę, że była uczciwa, aczkolwiek martwię się troszeczkę wagą swojej Miley, hmmm...

Posted

takie małe 2 kilogramy :) mając 3 miesiące - ale wet powiedział, że nie mam się o co martwić, bo mój york pomimo, ze nie ma rodowodu to jest york :)

Posted

3aapt napisał(a):
takie małe 2 kilogramy :) mając 3 miesiące - ale wet powiedział, że nie mam się o co martwić, bo mój york pomimo, ze nie ma rodowodu to jest york :)

No to 4 dobije, 2 kg na 3 miesiące to sporo.
I sorry, ale ja bym w tej kwestii wetowi ślepo nie ufała, niektórzy leczyć nie potrafią, o znajomości ras nie wspominając. Zobaczył małe, czarne z rozjaśniającą się głową - no to york. A jak ja skończę wete, pomacham papierkiem i powiem Ci, że to dog niemiecki to też uwierzysz? ;)

Posted

Byłam u weta, który ma 3 yorki i dwa .
Pani, która mi sprzedawała poinformowała mnie przed zakupem, że będzie ona ważyć około 3 - 3,5 kilo chyba, że ją utuczę (to może więcej).
Dodatkowo mama mojej suni była na sterydach przez kilka dni (ponieważ zaczął jej ropieć sutek - maleństwa jej tak obgryźli, więc trzeba było ją leczyć). Kobieta twierdzi, że pieski od tego momentu były z mamą tylko podczas kiedy przy nich siedział ktoś z domowników, aby dopilnować, aby nie piły tego mleka.
Kupowałam swojego psiaka bardzo świadomie, pomimo, że od "chodoffcy". Kobieta też mnie informowała co to znaczy jak piesek jest bez rodowodu - że nie powinno się jej dopuszczać, nie pojadę na wystawę. Sądzę, że była uczciwa.

Posted

i dwa labradory, więc zna się chyba ......Powiedział mi, że ten york nie będzie moim pierwszym i ostatnim :). Nie wiem dlaczego tak sądzi ;)

Posted

Cześć.
Zastanawiam się jak można zapomnieć o szczepieniu, po prostu kasy było jej szkoda...ja nie rozumiem jak tak można narażać psa...
A posiadanie yorków rzeczywiście wciąga :-)

Posted

Moja Miley jest z nami półtora tygodnia :) ale kochamy ją jak byłaby z nami od zawsze (nawet nieraz jak się zsiusia tam gdzie nie powinna lub zrobi dwójeczkę to jest to jej wybaczane - zazwyczaj robi to na gazetę).
Po za tym bardzo szybko się uczy: nauczyliśmy ją już siad, podawania łapki jednej i drugiej, proszenie... jak ma ochotę na żółty ser (który uwielbia) dziubie mnie noskiem i prowadzi do lodówki :):):) a moi znajomi, którzy posiadają yorczka od dwóch lat twierdzą, że te psinki ciężko nauczyć czegokolwiek.

Jeśli chodzi o kwarantanne to nasza mała nie ma jeszcze kompletu szczepień, ale zabieramy ją na działkę, żeby pohasała...dzisiaj byliśmy z nią na spacerku wokół bloku oczywiście nie pozwalaliśmy jej niczego wąchać nawet załatwiła swoją potrzebę :) Jestem z niej taka dumna :)

Posted

No i o to chodzi :loveu: . Ja też tak od początku miałam z Arweną ,wszystko wybaczałam ! :)

No tylko uważaj na nią na dworzu ! .
Mam na tym punkcie manię ... Kiedyś przez to że psa wzięłam na dwór przed szczepieniami prawie mi zdechł :( ...

Posted

No, ale cóż nie warto płakać nad rozlanym mlekiem, szybko do weta, a on wszystko wyjaśni i odpowie na każde pytanie dodatkowo da porady jak opiekować się takimi psinkami (jeśli trafisz na dobrego weta - którego ciężko znaleźć)

Posted

Myślę że po naszych wypowiedziach SKibka już poszła do weta ;) .
A i skibka - nie posądziliśmy Cie że pies jest bez rodo.
Poprostu dla nas to bardzo dziwne jest że hodowca nie szczepi szczeniaków ( nie szczepią tylko pseudo i stąd takie wymysły ;) )
Jeżeli Cie uraziłam to przepraszam :p

Posted

Z psem u weta byłam zaraz na następny dzień. Wydaje mi się że hodowca chciał go zaszczepic razem z młodszym miotem który miał miec szczepienie za 3 dni , bo my umawialiśmy się na odbiór pieska dopiero w lipcu może dlatego.Może dlatego że nasz piesek był jedyny w tym wieku bo jego rodzeństwo było już w nowych domkach a my prosiliśmy o przetrzymanie psa. My przyjechaliśmy tak niespodziewanie.Ogólnie to to Pani była bardzo zakochana w piesku kazała nam dbać o włos, mamy wysyłać zdjęcia dzwonić w razie potrzeby itd..

Tylko chciałam zapytać czy po tej teraz kwarantannie czyli po 2 szczepieniach moze juz normalnie chodzić..

Posted

To ja już nic niewiem to wystarczą 2 szczepienia? Bo wet kazał nam za miesiąc przyść na następne na jakies 10-składnikowe niewiem czy to musi byc bo naszego weta nazwywa się kostnicą. Oczywiście tam tylko chodzę na szczepienia i odrobaczenia..

Posted

Pierwsze szczepienie robi hodowca przeciw parawirozie i nosówce 2 i 3 robisz Ty u weta . Po tych szczepieniach możesz wychodzić na dwór .
Po około miesiącu robisz szczepienie przeciwko wściekliznie i koniec ;) .
Szczepienie przeciw wściekliźnie powtarzasz co rok .

Posted

No to czyli teraz po kwarantannie dalej nie może wychodzić bo to było 2 szczepienie.
A to że wscieklizna co rok to wiem ja też mam psa to znowu takim laikiem nie jestem..