Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prezent ?
Czemu się nie cieszę?

Wracamy z TZ-ką po pracy a tu niespodzianka, na podwórku przed domem czeka na nas piesek!!!

Wszystko ładnie, pięknie tylko, że:
- dom to wynajęty na czas nieokreślony "staruszek" (czytaj: w każdej chwili właścicielowi może się u Angoli znudzić i pa pa),
- podwórko to zaledwie częściowo ogrodzony drewnianymi resztkami kawałek terenu,
- a piesek to suczka z brzuchem już przy ziemi :(

Skąd się wzięła? Przyszła sama czy ktoś podrzucił?

Mówiąc szczerze to w pierwszym odruchu podejrzewaliśmy, że "prezent" pochodzi od naszych znajomych (Cioteczki i Wujaszka z Dogo zresztą) ale jedno było w tym czasie razem z nami w pracy a drugie zostało z samochodem unieruchomionym przez błota. A w pieszą wycieczkę z "prezentem" (jak Ich znam) raczej nie wierzę - ok. 5km :)

Sunia wygląda tak:

- że na sterylkę aborcyjną już za późno to wiem,
- że kretynizmem jest "produkcja" następnych niechcianych psiaków - to też.

Ale co mamy zrobić w zaistniałej sytuacji?
Gdy w naszej sytuacji finansowej nie możliwa jest inwestycja w postaci solidnego boksu czy ogrodzenia terenu (nie swojego zresztą), a zamykanie psiaka w domu, kiedy oboje wyjeżdżamy do pracy na całe dnie też nie wchodzi w rachubę?!!!

Zawieźć do schroniska?

Przecież nie można ot tak zwyczajnie jej wygnać :(

Ma ktoś jakiś pomysł?

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiedziała gdzie ma przyjsć:evil_lol:
Z tego co ja się orientuje to na sterylkę aborcyjną nigdy nie jest za późno, w przypadku ciąży tak zaawansowanej to jak cesarka a ślepy miot trzeba wtedy uśpić.

Posted

Frytka - na sterylke aborcyjna NIGDY nie jest za pozno...Lepiej jej to zrobic jak najszybciej..niz potem jak urodzi..moze powstac dylemat,czy te urodzone psiaki uspic czy nie..,bo one takie piekne/sliczne...Nie ma na co czekac..

Posted

[quote name='Frytka']...Ma ktoś jakiś pomysł?

No... pomysłów to ja mam parę:
- piękny dom(STAŁY) dla suni
- wszystkie zdrowe, śliczne szczylki do adopcji i dla każdego same luksusy...

A potem się budzę i spadam na ziemię :(

[quote name='ewajanka']...Z tego co ja się orientuje to na sterylkę aborcyjną nigdy nie jest za późno, ...to jak cesarka a ślepy miot trzeba wtedy uśpić.

Ja nie fachowiec - ogrodnik ino - ale się zastanawiam ....
Zrobić sterylkę ala cesarka... = rozciąć sunię od połowy :angryy:
A potem w tą pogodę (upał, muchy) zadbać żeby się wygoiło - w warunkach = pomieszczenie gospodarcze i bez nadzoru przez długi czs w ciągu doby?
Czarno to widzę.

[quote name='Niebieska713']...moze powstac dylemat,czy te urodzone psiaki uspic czy nie..,bo one takie piekne/sliczne...

Jak znam (a znam) Frytkę to raczej nie ma tego "dylematu" - to nie "switaśny" nastolatek

Posted

karolina_g_k napisał(a):
Frytka, a coś więcej o suni?

ciężko jest coś więcej powiedzieć,jak wiesz ten pies "nas znalazł" , jest u nas kilka dni, więcej ma powiedzieć weterynarz.
Sunia jest bardzo fajna,ciągnie ja bardzo do ludzi, wygląda na to ze mieszkała z domownikami, a jak pojawił się brzuch ktoś ja pewnie "wysadził" z samochodu

Posted

Jeśli warunki nie pozwalają na odpowiednią opiekę posterylkową, to wg mnie lepiej, żeby suka urodziła i uśpić ślepy miot.

Może zaczniecie ją już ogłaszać?
Wygląda bardzo sympatycznie, jest mała - a ile może mieć lat, młoda?

Posted

Witam, co slychac , co powiedzieli lekarze wet. , z tego co wiem bezpieczna sterylke aborcyjna mozna wykonac tylko do 6 tygodnia ciazy suki.
Trzymam kciuki i czekam na weisci.
Poprosze na pw o namiary do wyslania suchej karmy dla Frytki.
Czy jest szansa na to zeby Frytka znalazla u Ciebie DS?

Posted

[quote name='urwisek']Frytka - fajny nik - czy to zarazem imię dla tego serdelka?
Witam Sąsiada :diabloti:
Poproszę parę Cioteczek - niech do Ciebie zajrzą.
Cos urwisek marnie zapraszasz:):)

Posted

[quote name='Ellig']Cos urwisek marnie zapraszasz:):)
Oj tam od razu marnie ;) Zajrzałam, nie wiedziałam co napisać - dodałam do subskrybcji... bo :shake:

Posted

Cudak napisał(a):
Oj tam od razu marnie ;) Zajrzałam, nie wiedziałam co napisać - dodałam do subskrybcji... bo :shake:

Ciesze sie ,ze jestes:)

Posted

Rano urodziły się szczeniaki – 7 sztuk. Zostały uśpione koło godziny 10.30.
Koszt eutanazji to 30,00 zł.
Sterylkę aborcyjną odradzali (ze względu na zaawansowanie ciąży i temperatury na dworze) weterynarze (dwóch).
Więc zdecydowaliśmy postąpić jak będzie lepiej dla suni.
Pewnie, że bardzo, bardzo przykro, ale trudno.
Wczoraj psina została odrobaczona oraz zabezpieczona na kleszcze, bo kilka z niej musieliśmy usunąć.
Okazało się też że ma pchły.
Weterynarz stwierdził, że Frytka ma około roku – więc sama jest niemal szczeniakiem.
Do tej pory nie zaobserwowaliśmy u niej ani jednego „niemiłego gestu” w stosunku do ludzi (nawet przy szczeniakach).
Co innego nasz kot – tego uparcie próbuje gonić.
Marzył nam się własny pies – ale kiedyś!
Taki „samonarzucający” prezent to trochę za wiele.
W chwili obecnej nie mamy po prostu warunków na zapewnienie Frytce godziwego i bezpiecznego życia.
W domu być nie może, bo wraz z kotem usiłują go zdemolować.
Mieszka więc w komórce, skąd jest wyprowadzana na smyczy parę razy dziennie.
Dużym utrudnieniem jest też sąsiad i jego trzy wilkowate terroryzujące okolice.
Trzykrotna wizyta Policji na tą upiorną czwórkę też nie pomogła.
Moja TZ-ka boi się sama chodzić do ogródka, więc takiej małej Frytki na pewno nie puszczę, bo byłaby tragedia.

Gdyby udało mi się stworzyć warunki dla psiaka, Frytka (jako że nas sobie wybrała) zostałaby z nami. Ale w obecnej sytuacji po prostu się obawiam o jej bezpieczeństwo.
Może Ktoś ma rozbiórkową siatkę ogrodzeniową, albo stare przęsła, które nadałyby się na kojec dla psiaka lub niepotrzebną niewielką budę?
Mieszkam niedaleko Nasielska – 60 km od Warszawy.
Za wszelkiego rodzaju pomoc dla Frytki, rzeczową oraz finansową (na sterylizację, szczepienia), która umożliwi nam zatrzymanie psiaka będziemy bardzo, bardzo wdzięczni.
Bo zwłaszcza teraz, po podjęciu decyzji, którą trzeba było podjąć, chcielibyśmy - zwłaszcza Jej – stworzyć bezpieczny, przyjazny dom.
Aby jej tą naszą decyzję w taki sposób wynagrodzić, pokazać, że jednak nie na darmo nam zaufała.........
Bo rozum rozumem ale czujemy się wyjątkowo paskudnie.

Ps. Bardzo dziękujemy :
Marta 67 za banerek
Andrus/Opuncja za pomoc i wsparcie
Ellig za jedzonko dla suni

Posted

Tak jak juz wczesniej pisalam wysle dla suni karme, poprosze na pw adres do wysylki z imieniem nazwiskiem i nr telefonu do kontaktu.Pokryje tez koszty tzn. 30 zl dlatego jeszcze dane do wplaty na konto beda potrzebne.

Cioteczki Wujkowie moze ktos z Was ma te sietke albo juz nie potrzebna bude?

Posted

Myślę, że nie tylko w Polsce. Raczej wszędzie tam gdzie zacofanie i ogólny olewajtyzm - to się bezpośrednio przekłada zawsze na stosunek do zwierząt :(
O ile się nie mylę to nasza gmina nie ma nawet podpisanej umowy z żadnym schroniskiem.
A i tak radzi sobie z problemem wałęsających się psów. Jeden z radnych (zapalony myśli?wy) traktuje je jako "szkodniki łowieckie".
To przecież takie wspaniałe/tanie rozwiązanie!!!

Posted

Chuda Frytka

Czy ktos ma na zbyciu, materialy z ktorych mozna zbudowac kojec, albo moze ma nie potrzebna bude, chociaz moim zdaniem Frytka jest tak malym i mlodym psem ,ze nie nadaje sie do budy:shake:

Trzeba pomyslec o sterylizacji Frytki, bedziemy kontaktowac sie z Gmina....
Wazny jest tez zastrzyk powstrzymujacy laktacje.

Posted

Mogę tylko czytać i podnosić.

Szkoda takiej psiny do kojca, ale z drugiej strony chyba na razie nie ma alternatywy?

Ponawiam pytanie o ogłoszenia.
Jeśli Frytka ma znaleźć dom, to bez ogłoszeń ani rusz.

Posted

Bardzo się cieszę, że podjeliście taką decyzję. Wiem że to boli ale tak będzie lepiej dla wszystkich i suczka szybciej dojdzie do siebie, przecież to jeszcze dziecko. Trzymam kciuki za Was.

Posted

Greven napisał(a):
Mogę tylko czytać i podnosić.

Szkoda takiej psiny do kojca, ale z drugiej strony chyba na razie nie ma alternatywy?

Ponawiam pytanie o ogłoszenia.
Jeśli Frytka ma znaleźć dom, to bez ogłoszeń ani rusz.

Problem w tym, ze kojca u Frytki dla Frytki tez nie ma....