Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich yorkomaniaków:)

Mam pytanie do wszystkich którzy maja yorki. Mianowicie mój dwuletni Amorek:) od jakiegos czasu zaczął dziwnie kaszleć, "chrzakać", tak jakby nie mógł złapać powietrza.

Ostatnio, a własciwie od dwóch dni objaw ten nasilił się, piesek wybudził się w nocy i zaczął sie kilka sekund podduszać. Zdarzyło się mu to już z 3-4 razy zimą, i teraz. Po konsultacji z wetem zalecono mi badanie endoskopowe, ale nie wiem czy nie należało by jednak poczekac trochę i poobserwować Amorcia.

Mam pewne obserwacje, mianowicie objawy te nasiliły się zaraz po tym jak na naszym osiedlu rozpoczęto intensywne i kilkudniowe koszenie trawy...Sama nie wiem może to alergia, ale pewnie jak sami dobrze wiecie ciężko znaleźć psiego alergologa.

Czekam na jakieś porady, a może Waszym psiakom zdarzyła się podobna przypadłość.
Pozdrawiam

Posted

Mam Yoreczka. Ma trochę ponad roczek. Też ma często taki problemy, ale już nauczyliśmy się nad tym panować. Takie ataki przychodzą mu głównie gdy strasznie się cieszy. Po prostu bierzamy go na ręce i uspakajamy. Przy okazji wizyty u weterynarza zalecił badanie serca. Póki co nie robimy z tego afery bo powoli mu przechodzi, ale na wakacjach planujemy badania, bo i tak okazało się, że serduszko mu za wolno bije jak na wizyty u jakże inaczej kochanego weterynarza.
Moja rada? Jeżeli byłaby to alergia to wydaje mi się, że bardzo by się drapał. Jeżeli ma tez ataki w domku to może być niekoniecznie z powodu uczulenia. Po prostu staraj się nad nim zapanować, przytulić, uspokoić, a badania kontrolne i tak zrób, żeby mieć pewność, że to nic poważnego.