Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nice_girl napisał(a):
Witam,

Na czym odchowywaliscie mioty? Aktualnie zastanawiam sie nad Pro Planem.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Dogi odchowuje na Bento-Kronen. Zawsze
A Petit Bassety roznie, ale najczesciej tez Bento

Posted

nice_girl napisał(a):
Witam,

Na czym odchowywaliscie mioty? Aktualnie zastanawiam sie nad Pro Planem.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Możesz przecież skorzystac z karmy, która dawałaś Klio do tej pory.

• 2 weeks later...
Posted

ja maluchy odhowuje na eukanubie - kupki jak marzenie, siersc blyszczaca, oczka bystre

kiedys skonczyla mi sie karma i dokupilam w sklepie purine - nie bylo na mojej wsi nic innego - od razu bylo czuc po zapachu ze karme zmienilam - mocz smierdzial okrutnie a kupki byly luzniejsze

Posted

A ja moje 13 kaukazów dokarmiam najpierw w 8 dniu ze smoczka kozim
mleczkiem przegotowanym .Po 3 dniach juz tylko surowym.
Od 3 tyg wprowadzam Starter royal canin zalewany mleczkiem.
W 6tyg. baby dog giant juz równiez z miesem mielonym wołowym.
Pózniej przechodzę na nutre dla large breed puppy.

Posted

Moja suka byla przez ponad rok na Eukanubie. Teraz, patrzac z perspektywy czasu, wiem, ze ta karma nie byla dla niej najlepsza.
Niemniej jednak dziekuje za wszystkie odpowiedzi.;)

Posted

Zgadzam sie z Toba nice girl .Eukanubę tez podawałam swoim maluchom-jest w niej tez łosos norweski,który podobno pochodzi z zatrutych rtecią wód.!

Posted

maluchów nie miałam, ale przypomniala mi sie refleksja koleżanki hodującej mopsy na temat eukanuby: że szybko pompuje maluchy, ale potem szybko ucieka, a surowe mięsko + suplemnety wolniej działa, ale na dłuzej ... przenośnia - ale chyba wiecie o co chodzi ....

Posted

Napewno każdy pies inaczej na daną karmę reaguje. Ale od 1998 roku odchowałam wiele niufków na Eukanubie i nie zauważyłam niczego niepokojącego....

• 11 months later...
Posted

Wznawiam temat - co dawać maluszkom od 4-5 tygodnia. Pytam dlatego, że:
a) Całe moje doświadczenie pochodzi z czasów, gdy moja mama hodowała afgany. Wtedy gotowych karm nie było, w ogóle był kryzys, dawała więc im kaszę gotowaną na wywarze z płucek, no i zmielone płucka do tego (tak, tak, takie czasy były!!!)
b) byłam pewna, że mogę dawać po troszku rozmoczonego hill'sa puppy - moja suka jest na hill'sie i bardzo sobie chwalę
c) w pewnym źródle weterynaryjnym wyczytałam, żeby najpierw jednak kuleczki z surowego mięsa wołowego.

To jak w końcu?!

Posted

My zaczynamy ,jak maluchy skończą trzy tygodnie, od serka homogenizowanego,kleiku ryżowego (bananowy ma duże wzięcie ;-)) i mleka dla szczeniąt (chętniej uczą się pić,niz gdy dostają samą przegotowaną wodę),co parę dni wprowadzam nowe rzeczy - chude sparzone mięso,żółtko,potem ryż i jarzyny,od ok.5 tygodnia jeden posiłek to namoczona Eukanuba dla szczeniąt (w wieku ok. 7 tygodni karme podaję juz nie namoczoną)

W każdym razie staram sie,aby maluchy potrafiły jeśc zarówno sucha karmę,jak i gotowane - bo tak naprawdę nie wiadomo,jak będą później karmione przez nowych właścicieli.

Posted

Witam
My zaczynamy od gotowanego udka z kurczaka z ryżem. Miksujemy to-to (bez kości oczywiście) i taką nie za gęstą papkę podajemy, na początek 2 x dziennie. Ser czy serek biały to dopiero później, w wieku około 6 tygodni. Najpierw papka z kurczaka+ ryż, potem moczona rosołkiem Eukanuba. Stopniowo serki, jajka, ryby...

Posted

No tak. To chyba zalezy od rasy.
Ja zaczynam dokarmiac w 10 dobie.
Najpierw sa to kuleczki skrobanego, surowego, woloweg mieska. Zaczynam od jednej kuleczki na jednego szczeniaczka i codziennie zwiekszam ilosc. Od 14-17 dnia daje papke dla szczeniat Bento-Kronen.
Gdy szczeniaki maja 3 tyg, jedza 4 razy dziennie papke. Suke wpuszczam wtedy juz tylko nad ranem.
Zazwyczaj udaje mi sie zasuszyc suke przed koncem 3 tyg. 4 tyg Szczenieta jedza mini growth'a ( oczywiscie namoczonego i zmiksowanego ) a do tego serek, jako na twardo, gotowany drob itp. 6 - 7 tyg. jedza, nadal 4x dziennie, juz wlasciwie wszystko. No ale dogi w tym wieku waza czesto ponad 10 kilo :eviltong:

Posted

Wow. Strasznie szybko odstawiasz sukę od szczeniąt :roll: U mnie suka karmi dopóki ma na to ochotę... Trwa to przeważnie do 6 tygodni...
A szczenięta waża około 10 kg w wieku 7-8 tygodni, i muszę pilnować by nie wyglądały jak baryłeczka ! :lol:

Posted

PANGEA tak z ciekawości nie mam doświadczenia dlaczego tak szybko odstawiasz malce? moja staffinka jeszcze w 10 i później tygodniku przytulała sie do cyca .. maluchy same wybierają gotowe żarełko??

Posted

Ja tam dużego doświadczenia nie mam, przez 17 lat tylko kilkanaście miotów. No i słucham rad z hodowli "Wichrowe Łąki" która zajmuje się hodowla od 1978 roku.
Suce zostawiam wolną "łapę"- to jej macierzyństwo, jej radość i troska. Dopóki chce- to niech karmi. Ja dokarmiam i obserwuję. Miło byłoby by suka szybciutko wróciła na ringi, lecz urlop macierzyński należy się każdej mamie. Przecież mamy politykę pro-rodzinną...

Posted

No właśnie mnie też się wydaje, że strasznie szybko. Moje maleństwa mają dziś 12 dni i w ogóle sobie nie wyobrażam, że miałabym im do pyszczków załadować mięsną kuleczkę.
Ja tak w ogóle staram się naśladować naturę, więc chyba poczekam, aż suka sama zacznie unikać karmienia. Natomiast zdumiewa mnie różnorodnośc opinii na temat tego, co dawać maluchom, gdy już zacznie sie je dokarmiac. Szok. Od kaszki bananowej po surowe mięso. Taka rozpiętość!