Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeszcze nikt nie pisał o tej rasie, więc może kilka słów
PARSON RUSSELL TERRIER
[SIZE=2]To pies z założenia myśliwski jednak swoją charyzmą i wieczną chęcią do zabawy zyskał sympatię nie tylko wśród myśliwych. Jest aktywny, skory do zabawy, pojętny ( bardzo szybko się uczy) nie bez powodu można je zobaczyć w wielu reklamach i filmach, gdyż są to psiaki bardzo wesołe i pełne energii, a za razem bardzo łatwe w szkoleniu.Są również doskonałymi towarzyszami pieszych wędrówek, konnych przejażdżek,długich wypraw rowerowych i przemiłymi członkami rodziny.

Posted

agness, tak jakoś się stało, że miłośnicy parsonków spotykają się na topiku pt.. "jack russell terrier"... Może powinnam zmienić tytuł tamtego topiku...

Posted

Flaire napisał(a):
agness, tak jakoś się stało, że miłośnicy parsonków spotykają się na topiku pt.. "jack russell terrier"... Może powinnam zmienić tytuł tamtego topiku...
W sumie są to dwie już oddzielne rasy, więc jakoś tak nie bardzo pisać o nich tam gdzie są JRT. Pozdro;)

Posted

agness napisał(a):
W sumie są to dwie już oddzielne rasy, więc jakoś tak nie bardzo pisać o nich tam gdzie są JRT. Pozdro;)
Jak nie chcesz, to nie musisz tam pisać - ja Ci tylko próbowałam podpowiedzieć, gdzie na forum znajdziesz hodowców i właścicieli parsonów.

• 1 year later...
Posted

A może jak zobaczą że jest forum o Parsonac to się przeniosą? :razz: Ja osobiście wolę mieć te dwie rasy oddzielnie "podane na talerzu" bo to tak, jakby pisać w mieszanym temacie o Sznaucerach i terrierach szkockich ;) A może pokażecie zdjęcia swoich Parsonów? Agness pokaż zdjęcia Jagusi i Frankiego :loveu:

Posted

Dla mnie PRTy to przede wszystkim psy potrzebujące ruchu, szkolenia, mające mnóstwo energi, które potrzebują sensownego właściciela, nie da się z nich zrobić kanapowców. Są rasą wymagającą a przez to trudną, zwłaszcza dla laików.

• 2 weeks later...
Posted

PRT to przede wszystkim pies pracujący :)
Doskonale sie sprawuje w każdej dyscyplinie, czy to sport, myślistwo, psie wyscigi, czy pływanie :cool3:

Dodatkowo ogromnie oddany włascicielowi i wręcz uwielbiajacy dzieci.

Pełen pasji, ciętości, a przy tym niezwykle wrażliwy na reakcje właściciela.

To pies orkiestra, który dla ciebie zrobi wszystko :loveu:

Ale nie ma aż tak dobrze :diabloti: pierw musisz zasłużyć na jego oddanie, jeśli ci się nie uda....to biada ci......:evil_lol: Będzie niszczył, uciekał, burczał pod stołem....

Droga jest cięzka, ale zapewniam, że oddanie które zobaczysz w psich oczach jest tego warte :loveu:

Posted

PARSONEK przepiękne! :loveu: A strzyżecie swoje psiaki? I pyszczek zostawiacie w spokoju czy długość włosa na pyszczku i na ciele jest wybierana "genetycznie"? Zawsze mnie to ciekawiło... :cool3:

Posted

Russellka napisał(a):
PARSONEK przepiękne! :loveu: A strzyżecie swoje psiaki? I pyszczek zostawiacie w spokoju czy długość włosa na pyszczku i na ciele jest wybierana "genetycznie"? Zawsze mnie to ciekawiło... :cool3:

Nie strzygę , a trymuję :)

Pyszczek poprawiam u psiaków, które mają kosmate mordki - a u psów z mordkami gładkimi- np moje chłopaki- zostawiam baniaczek :)

Długość włosa i jego gestośc to cecha wrodzona, którą można poprawic odpowiednią pielęgnacją :)

Posted

Russellka napisał(a):
Przepiękna mordka :loveu: Mówiłaś że można poprawić długość i gęstość włosa... Jakimi zabiegami? Nie mam Parsona (jeszcze :lol: ) ale musze sie o wszystko wypytać :cool3:

Właśnie trymowaniem oraz odpowiednią karmą - czasem mozna dodawać witaminki :)

Posted

[quote name='Russellka']A jeśli zdarzyłby się np. Parsonek z przydługą sierścią? :cool3: To można takie pieski przysrzygać na krócej czy na wystawach albo wogóle w życiu to nie jest dla nich dobre?

z przydługą - znaczy szorstki ?
To foteczka PRT nie trymowanego przez rok :)

Takie psiaki się trymuje na miesiąc/dwa przed wystawą (zależy jak odrastają) by wyglądały tak

Posted

Oł jaki zaroślak :lol: I jeśli takiego zarośniętego pieska się wytrymuje to będzie miał sierść 'normalnej" długości? :cool3: Czy w takiej sytuacji trzeba podjąć bardziej "drastyczne" kroki? :evil_lol:

Posted

[quote name='Russellka']Oł jaki zaroślak :lol: I jeśli takiego zarośniętego pieska się wytrymuje to będzie miał sierść 'normalnej" długości? :cool3: Czy w takiej sytuacji trzeba podjąć bardziej "drastyczne" kroki? :evil_lol:

Po wytrymowaniu będzie miał sierść tak jak psiak na 2 fotce :) a potem jkak sie psa zostawi( nie trymuje) to znów tak zarośnie :) )

jestem chora na szorstkiego:diabloti:
A jak postępować z gładkim szczurem? Po za czesaniem oczywiście.

Ja mam gładką gończą i z nią nic nie robię :razz:

• 1 year later...
Posted

[quote name='WŁADCZYNI']jestem chora na szorstkiego:diabloti:
A jak postępować z gładkim szczurem? Po za czesaniem oczywiście.[/quote]
JA też byłam chora na szorstka sukę..i taką mam..wybitnie dobrze owłosiona..i ciagle musze ja trymowac...tak że czasem wolałabym miec gładka..ale dzieci mamy tez zawsze szorstkie..więc nic z tego:lol:

• 5 months later...
Posted

witam wszystkich miłośników parsonków!!
Uważam że jest to najcudowniejszy psiaczek jakiego można spotkać, to urocze spojżonko wiecznie gotowe do zabawy:) chodź zupełnie przypadkowo trafiłam na parsonka, szukając dużego psiaka;)
Po pewnym czasie gdy mój poprzedni aniołek(50kg :D) zginął tragicznie, a ja prawie z nim przeżyłam coś strasznego i straciłam chęć do czego kolwiek, trafiła mi się Ajka.
Zdecydowałam się na psiaka rodowodowego licząc na mniejsze szkody bo Emilka- mój aniołek miała ogromne różki:) Mimo miłości do owczarków niemieckich, po wielu historiach o odżuceniu psiaków podobnych do poprzednich, zwłaszcza gdy zginął w tragiczny sposób pomyślałam o maluchu (jrt), a potem znalazłam parsonki, które duzo bardziej przypadły mi do gustu. Spodobały mi się dwa szczeniaczki w różnych hodowlach. Czarny łepek albo suczka z brązowa łatką na pysiu. Wybrałam czarnulke i okazało się że ktoś chcę ją kupić albo jej braciszka podobnego ale woleliby suczkę. Odrazu wpłaciłam zaliczkę i wybrałam imię Ajsza, jednak pani źle usłyszała i wyszła Ajka:) nawet lepiej:) potem pojechałam po nią chodż mamusia była strasznie o psiaczki zazdrosna i była dla nich dość nie delikatna (ponoć nawet maluszką zabawki wszystkie zabrała i zakopała;) a im tylko szczotka do naczyń została. Jako pierwsza podeszła Ajeczka i już nie odstępowała mnie na krok. Była burza bo odchodziła ulubienica(jako jedyna ze szczeniczków spała w łóżku z córką włascicielki albo z nią bo to taka kruszynka). Ajka nawet nie tęskniła, odrazu chodziła prze mojej nodze ignorujac wszystko i wszystkich. Jako parsonka ma mnustwo energi: gra w piłkę nożną, podbija piłkę na łebku, przeskoczy i wszkoczy na wszystko, kocha zjeżdżalnie na której może zjeżdżać i podbiegać nawet 2-3 godziny bez przerwy. Daje pokazy na placach zabaw w nszym miescie i gra w piłke nożną z całą drużyną. Nigdy się nie męczy i umie mnustwo sztuczek. Moi znajomi mówią że to psiak o którym powinien postać jakiś film, a napewno mogła by w takim zagrać. Pies na medal, a w oczkach dwie piłeczki;)
Wszystki parsonki to psaiki na medal, lepszego nie znajdziesz:)