ira.s Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Zapisałem się tutaj już około dwa tygodnie temu jako siedemnasty, także też nie wypada mi się wówczas w Koszalinie nie pojawić ;) Quote
Nitor-Nivalis Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 psy kl otwarta Winter Melody Talk About Me psy kl championow Winterfrost's Pegaso suki kl mlodziezy Lancelot's Winter Melody suki kl posrednia Winter Melody Double Trouble Quote
galadria Posted July 1, 2010 Author Posted July 1, 2010 PSY KL.BABY Zaltana LEADER OF THE PACK psy kl otwarta Winter Melody Talk About Me psy kl championow Winterfrost's Pegaso KL.SZCZENIĄT G.I.JANE Galladria Novitaris suki kl mlodziezy Lancelot's Winter Melody suki kl posrednia Winter Melody Double Trouble kl.otwarta PEARL OF ICE Galladria Novitaris Quote
ira.s Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 PSY: -=kl. baby=- Zaltana LEADER OF THE PACK -=kl. otwarta=- Winter Melody TALK ABOUT ME -=kl. championów=- Winterfrost's PEGASO SUKI: -=kl. baby=- GALLA Eskimoski Domek -=kl. szczeniąt=- G.I.JANE Galladria Novitaris -=kl. młodzieży=- LANCELOT'S Winter Melody -=kl. pośrednia=- Winter Melody DOUBLE TROUBLE -=kl. otwarta=- PEARL OF ICE Galladria Novitaris P.S. Mam nadzieję, że tutaj - w odróżnieniu od ZwK w Szczecinie - oddział koszaliński się jednak postara o finałową stawkę zwycięzców po zakończeniu tejże krajówki, aby stosowne tytuły nie pozostały jedynie w sferze domysłów (tylko ogłoszone do publicznej wiadmości na oficjalnej stronie www, tak by tutaj nie było później konieczności jej sklecania ze strzępków rozrzuconych informacji). Quote
ira.s Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 Po wczorajszej spiekocie mój przyjazd do Koszalina niestety stoi teraz pod dużym znakiem zapytania, bo jak nie daj Boże znowu ma być tam ponad 30 stopni (i to w cieniu, gdzie na nasłonecznionym ringu temperatura pewnie dochodzi nawet do 40), to nie ma kompletnie sensu narażać moją sunię na jakieś niebezpieczne w skutkach przegrzanie (tym bardziej, że jej ciemne umaszczenie i gęsta szata są w takie cholernie upalne dni szczególnie nie do zniesienia, a już tym bardziej dla wrażliwych baby), przez które samo wystawianie odbywa się we wprost histerycznych dla niej warunkach. P.S. Muszę się jeszcze tylko zapobiegawczo dowiedzieć, ile ewentualnie wynoszą finansowe kary za niedoprowadzenie zgłoszonego psa do konkursu, skoro można go ponoć z niego wycofać jeszcze tylko do 9 lipca, zaś po tym terminie nie podają co też takiemu nieobecnemu wystawcy grozi. Quote
galadria Posted July 6, 2010 Author Posted July 6, 2010 PSY: -=kl. baby=- Zaltana LEADER OF THE PACK kl.młodzieży EXOTIC BOY Galladria Novitaris -=kl. otwarta=- Winter Melody TALK ABOUT ME -=kl. championów=- Winterfrost's PEGASO SUKI: -=kl. baby=- GALLA Eskimoski Domek -=kl. szczeniąt=- G.I.JANE Galladria Novitaris -=kl. młodzieży=- LANCELOT'S Winter Melody -=kl. pośrednia=- Winter Melody DOUBLE TROUBLE -=kl. otwarta=- PEARL OF ICE Galladria Novitaris Quote
guina Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 TAK CHCIAŁAM być na tej wystawie.. a przyjdzie mi wtedy brykać nad oceanem w pięknej Irlandii :) Chyba jakoś się z tym pogodzę, że mnie tam nie będzie hihi ;) POWODZENIA!! widzę że stawka przednia :) Quote
INU Posted July 20, 2010 Posted July 20, 2010 W oficjalnej stawce brakuje dwóch wyżej podanych psów... PSY kl. baby Winter Melody ONCE UPON A TIME kl. młodzieży EXOTIC BOY Galladria Novitaris kl. otwarta Winter Melody TALK ABOUT ME SUKI kl. baby GALLA Eskimoski Domek kl. szczeniąt G.I. JANE Galladria Novitaris kl. pośrednia Lancelot's WINTER MELODY kl. otwarta PEARL OF ICE Galladria Novitaris Quote
Cyraneczka Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Super :-) Każdy może już czuć się zwycięzcą :-) Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 [quote name='Cyraneczka']Każdy może już czuć się zwycięzcą Niby z jakiej racji, skoro w klasie baby i otwartej konkurencja będzie (no chyba, że do finałów przejdą oddzielnie zarówno psy i suki, aby dopiero w nich na tle pozostałych ras się ze sobą ostatecznie zmierzyć)?! Niemniej stawka coś na krajówkach (i to nie tylko pośród samych haszczaków, ale generalnie w V grupie) nie za bardzo dopisuje (patrz poniższy link), pomimo że przecież np. Husky jest w Polsce już dość mocno rozpowszechniony, a i tak raczej rodzimi wystawcy nie szczególnie poddają go ringowej ocenie (ciekawe z czego ta reprezentacyjna pasywność wynika, skoro i samych związkowych hodowli u Nas przecież nie brakuje, a pomimo tego tylko nieliczni właściciele Syberianów się na konkursowy wybieg fatygują). http://www.zkwp-koszalin.pl/PDF/2010_Koszalin_krajowa_plan_sedziowania.pdf Quote
INU Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 ira.s napisał(a):Niby z jakiej racji, skoro w klasie baby i otwartej konkurencja będzie (no chyba, że do finałów przejdą oddzielnie zarówno psy i suki, aby dopiero w nich na tle pozostałych ras się ze sobą ostatecznie zmierzyć)?! Zwycięzców klas wybiera się oddzielnie dla każdej płci, nie porównuje się np. psów i suk z otwartej. Quote
Nitor-Nivalis Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 [quote name='ira.s']Niby z jakiej racji, skoro w klasie baby i otwartej konkurencja będzie (no chyba, że do finałów przejdą oddzielnie zarówno psy i suki, aby dopiero w nich na tle pozostałych ras się ze sobą ostatecznie zmierzyć)?! Niemniej stawka coś na krajówkach (i to nie tylko pośród samych haszczaków, ale generalnie w V grupie) nie za bardzo dopisuje (patrz poniższy link), pomimo że przecież np. Husky jest w Polsce już dość mocno rozpowszechniony, a i tak raczej rodzimi wystawcy nie szczególnie poddają go ringowej ocenie (ciekawe z czego ta reprezentacyjna pasywność wynika, skoro i samych związkowych hodowli u Nas przecież nie brakuje, a pomimo tego tylko nieliczni właściciele Syberianów się na konkursowy wybieg fatygują). http://www.zkwp-koszalin.pl/PDF/2010_Koszalin_krajowa_plan_sedziowania.pdf Niska frekwencja jest głównie dlatego że mamy okres letni rzadko który pies z grupy V jest we włosie, z reguły większość w chwili obecnej jest w okresie wymiany, pozatym jest więcej jak jedna wystawa co weekend w różnych zakątkach naszego kraju więc to normalne że na :konkurencja" się dzieli Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 INU napisał(a):...nie porównuje się np. psów i suk z otwartej. Hmmm... ja odniosłem inne wrażenie choćby na ostatniej szczecińskiej międzynarodówce (choć ręki sobie nie dam za to odciąć, bo śledziłem te zmagania w wyższych klasach raczej z doskoku). Quote
Cyraneczka Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 We własnej klasie każdy będzie zwycięzcą :) Quote
Nitor-Nivalis Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 ira.s napisał(a):Hmmm... ja odniosłem inne wrażenie choćby na ostatniej szczecińskiej międzynarodówce (choć ręki sobie nie dam za to odciąć, bo śledziłem te zmagania w wyższych klasach raczej z doskoku). Konkurencja odbywa się tak psy klasa baby, szczeniąt, młodzieży, pośrednia, otwarta, użytkowa, championów, weteranow suki klasa baby, szczeniąt, młodzieży, pośrednia, otwarta, użytkowa, championów, weteranow zwycięzca (ocena w.o lokata I) klasy baby pies i baby suka są porównywane ( wg nowego regulaminu powinny być porównywane na każdej wystawie) o Najlepsze Baby w Rasie które reprezentuje rasę na BIS BABY zwycięzca klasy (ocena w.o lokata I) szczenię pies i szczenię suka są porównywane ( wg nowego regulaminu powinny być porównywane na każdej wystawie) o Najlepsze Szczenię w Rasie które reprezentuje rasę na BIS SZCZENIĄT zwycięzca klasy (ocena doskonała lokata I) młodzież pies i młodzież suka są porównywane o Najlepszego Juniora w Rasie które reprezentuje rasę na BIS Junior, dodatkowo Najlepszy Junior W Rasie wchodzi do porównania o Zwycięstwo Rasy ( BOB) zwycięzcy klasy psy pośrednia, otwarta, użytkowa i championów wchodzą do porównania o Zwycięzce ( czyli o Najlepszego Dorosłego Psa w rasie) anologicznie porównuje się suki z tych samych klas zwycięzcy klas psy weterany i suki weterany, wchodzą do porównania o Najlepszego Weterana w Rasie, i ten reprezentuje rasę na BIS Weteran do porównania o Zwycięzcę Rasy wchodzą zatem Najlepszy Junior Zwycięzca Pies Zwycięzca Suka Najlepszy Weteran z tych 4 wybiera się zwycięzce Rasy (BOB) który reprezentuję rasy na Best of Group zapewniam Cię że żadnych innych porównań na wystawach w Polsce się nie dokonuje. Na wystawach poza naszym krajem, wszystko zależy od regulaminu wystaw danego kraju. Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Nitor-Nivalis napisał(a):...jest więcej jak jedna wystawa co weekend w różnych zakątkach naszego kraju... Lnienie jakimś tam wytłumaczeniem w okresie letnim może jeszcze być (choć w środku lata ten proces Huskie powinny mieć już za sobą), ale już nie za bardzo przekonuje mnie ta niska frekwencyjność w odniesieniu do nakładających się na siebie wystaw, albowiem jeśli już te faktycznie mają zbieżne terminy, to na ogół są one od siebie na tyle terenowo oddalone, że i tak raczej ktoś z Rzeszowa nie fatygowałby się na wystawę do Szczecina, niezależnie od tego czy tego samego dnia dysponowałby alternatywą na miejscu. Zresztą nawet gdyby w ten sam (dwu)weekend miało miejsce w różnych częściach Polski więcej tego rodzaju konkursów, to i tak ich liczba nie przekroczyłaby rzędu 3-4, a rodowodowych haszczaków mamy u siebie na tyle liczną gwardię, że nawet na wybitnie lokalnych krajówkach co wystawę powinno być ich przynajmniej po kilka w każdej klasie (nie wiem co właścicieli od tych wystaw tak skutecznie odstrasza, ale podejrzewam, że bynajmniej nie jest to wpisowe, na które spokojnie można nawet co miesiąc kilkadziesiąt zeta wygospodarować). Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Nitor-Nivalis napisał(a):...żadnych innych porównań na wystawach w Polsce się nie dokonuje. Tylko z tego co nakreśliłaś jasno wynika, że w klasie baby, szczeniąt, młodzieży i weteranów konkurują (sic! - choć na gorzowskiej krajówce było inaczej) ze sobą zwycięskie psy i suki zanim wejdą do konkurencji finałowych z przedstawicielami innych ras (wyjątek stanowią zatem tutaj tylko klasy pośrednie, otwarte, użytkowe i championów, w których to dopiero potwierdza się opinia Cyraneczki), także z komentarzem INU się rozminęłaś. Quote
Nitor-Nivalis Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Każdy pies linieje inaczej i najczęściej w innym terminie, nie któe psy są przed linieniem, nie które w trakcie a nie któe po, ale generalnie każdy z hodowców wie że kiedy się ten okres zaczyna by pies spowrotem wyglądał wystawowo potrzebne są minimum dwa miesiące. Nie wszyscy włąściciele rodowodowych psów mają ochotę je wystawiać. Twoje rozmyślania są blędne no i oczywiście zupełnie nie potrzebne, tak jest co roku, wystawcy wybierają nie tylko miejsce ale też sędziów któzy bardziej im odpowiadają no i psy które zgłaszają. Wystaw w ciągu roku jest ogromna ilość i nie na wszystkich trzeba być. Np. w weekend 3-4 lipca 4 lipca były 3 wystawy krajowe - Gorzów, Olsztyn i Bielsko Białą a 3 lipca 4 wystawy dla różnych ras. Wystawy są co weekend, więc to chyba normalne że nie wszyscy jeżdzą co weekend po całej polsce tylko po to by frekfencja była wyższa. Quote
Nitor-Nivalis Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 ira.s napisał(a):Tylko z tego co nakreśliłaś jasno wynika, że w klasie baby, szczeniąt, młodzieży i weteranów konkurują (sic! - choć na gorzowskiej krajówce było inaczej) ze sobą zwycięskie psy i suki zanim wejdą do konkurencji finałowych z przedstawicielami innych ras (wyjątek stanowią zatem tutaj tylko klasy pośrednie, otwarte, użytkowe i championów, w których to dopiero potwierdza się opinia Cyraneczki), także z komentarzem INU się rozminęłaś. Cyraneczka miała na myśli że każdy może czuć się zwycięzcą we własnej KLASIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zdarza się że organizator chce by na finałach pojawiły się oba baby, mimo że powinien trzymać się regulaminu, widocznie nie wszyscy jeszcze zapoznali się z nowym regulaminem, któy wszedł od tego roku, w latach poprzednich z porównywaniem szczenią czy weteranów różnie bywało. Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Nitor-Nivalis napisał(a):...to chyba normalne że nie wszyscy jeżdzą co weekend po całej polsce tylko po to by frekfencja była wyższa. Najwidoczniej się nie zrozumieliśmy, bowiem mi chodziło głównie o to, że np. w moim okręgu gorzowskim na prawdę Huskich jest spora rzesza, a kiedy przychodzi czas lokalnej wystawy (a nie tam jakieś z drugiego krańca Polski), to reprezentuje Nasz region co najwyżej symboliczna haszczakowa para (na szczecińskiej międzynarodówce było to może mniej zauważalne, gdyż pofatygowali się tam wystawcy haszczaków nie tylko z samego zachodniopomorskiego, ale i z sąsiednich województw, choć i tak z tak znaczącego terytorialnie obszaru było ich niewielu). Także czy są to "rozmyślania zupełnie niepotrzebne", to można polemizować, gdyż wg mnie bynajmniej taka abstynencja ringowa zbyt dobrze o samej promocji ZwK nie świadczy, skoro pozostaje tutaj na prawdę jeszcze wiele do zrobienia. P.S. Cyraneczka dopiero później się do "klasy" uściśliła, dlatego dyskusyjnie zareagowałem (krzyczeć na mnie przeto nie musisz). Quote
Nitor-Nivalis Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 ira.s napisał(a):Najwidoczniej się nie zrozumieliśmy, bowiem mi chodziło głównie o to, że np. w moim okręgu gorzowskim na prawdę Huskich jest spora rzesza, a kiedy przychodzi czas lokalnej wystawy (a nie tam jakieś z drugiego krańca Polski), to reprezentuje Nasz region co najwyżej symboliczna haszczakowa para (na szczecińskiej międzynarodówce było to może mniej zauważalne, gdyż pofatygowali się tam wystawcy haszczaków nie tylko z samego zachodniopomorskiego, ale i z sąsiednich województw, choć i tak z tak znaczącego terytorialnie obszaru było ich niewielu). Także czy są to "rozmyślania zupełnie niepotrzebne", to można polemizować, gdyż wg mnie bynajmniej taka abstynencja ringowa zbyt dobrze o samej promocji ZwK nie świadczy, skoro pozostaje tutaj na prawdę jeszcze wiele do zrobienia. P.S. Cyraneczka dopiero później się do "klasy" uściśliła, dlatego dyskusyjnie zareagowałem (krzyczeć na mnie przeto nie musisz). polemizować nie będę jak pojdzisz parę lat to wtedy posłucham Twojego zdania póki co o wystawach wiesz jeszcze bardzo nie wiele. Nikt na Ciebie nie krzyczy. A słowa Cyraneczki nie musiały być uściśnione, bo były bardzo łatwe do zrozumienia, zwłaszcza wpisane pod stawką w której w każdej z klasy był tylko jeden przedstawiciel. Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 [quote name='Nitor-Nivalis']...o wystawach wiesz jeszcze bardzo nie wiele. Aby chłodno analizować sam przebieg wystaw wieloletnie obycie jest tu zbędne (ja tu poruszam kwestie, w których nawet postronny obserwator ma prawo zabrać swój głos, więc mi go łaskawie nie odmiawiaj). ...w każdej z klasy był tylko jeden przedstawiciel.Co nie zmienia sedna rzeczy, że konkurencja w klasie baby i otwartej przeczyła automatycznemu zwycięzcu, więc nie broń sprawy logicznie przegranej (tak nawiasem mówiąc rodzieranie szat nad drobnym wtrącenie Cyraneczki jest cokolwiek komiczne). Quote
INU Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 ira.s napisał(a):Co nie zmienia sedna rzeczy, że konkurencja w klasie baby i otwartej przeczyła automatycznemu zwycięzcu, więc nie broń sprawy logicznie przegranej. Było już przecież wytłumaczone, że psy i suki z klasy otwartej nie są między sobą porównywane... Tak więc każdy pies jest w klasie sam. Quote
Recommended Posts