Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem z 16 mies. yorkiem, który zawsze strasznie tęskni za właścicielami. W domu zawsze są moi dziadkowie, więc pies nie powinien się zamartwiać, gdy nie ma moich rodziców i mnie w domu. Ale zawsze tak jest, że np. ja wyjechałam na dłuższy czas- pies nie jadł 3 dni, tata wyjechał na wyjazd służbowy - cały czas siedział na schodach w domu, naprzeciw których znajdują się drzwi, lub na dworze przed bramą i patrzył, czy przypadkiem właściciel nie wraca. A gdy nie ma naszej trójki (rodzice + ja), to już jest masakra. Mimo, że babcia woła go do siebie na dół domu, on siedzi na górze i wyje. Na siłę go nie zaciągnie do siebie, bo on i tak zwieje na górę. Teraz np. moi rodzice są u znajomych. Pies od 5 godzin leży na schodach, czasami tylko przychodzi zjeść trochę karmy. Bawić w ogóle się nie chce. Gdy wyszłam z nim na dwór, oczywiście poleciał pod bramę i nie chciał przyjść, chociaż go zachęcałam wieloma zabawkami. Co ja mam zrobić, żeby przestał tak cierpieć? Bo jeśli w domu nie ma przez kilka godzin jednej osoby z naszej trójki, jest ok. Ale gdy nie ma 2 osób, rozpacza. A zazwyczaj nie ma nas wszystkich o tej samej porze.

Posted

Lepiej zacznij psa odrazu uczyc,bo pozniej sobie nie poradzicie. Proste cwiczonka, na poczatku bedzie to psina przezywac ale tak trzeba. Przywiazuj w parku do drzewa i sie chowaj na pare min i tak coraz dluzej i dluzej. Pies musi zrozumiec,ze poradzi sobie sam. Kiedy nikogo nie ma on potrafi byc samodzielny. Ja zostawiam psa pod sklepem kiedy tylko mam taka mozliwosc, ale w przypadku małego yorka lepiej nie ryzykuj ze wzgledu na mozliwosc kradziezy malucha. Zostawiajcie go WSZYSCY samego na pare min w domu itd itd. On po prostu musi zrozumiec,ze to nie koniec swiata. Kiedy tylko wrocisz nagradzaj ciesz sie,ze byl dzielny. ewentualnie proponuje skorzystac z pomocy szkoleniowca