Zabajka Posted May 19, 2006 Posted May 19, 2006 SuperGosia napisał(a):Zabajka, widzisz jak napisaam maila do jednej z 3 znanych mi polskich hodowli Landseerow opisujac warunki, w jakich mieszkalby pies - to mi odpisali, ze sa jak najbardziej odpowiednie :roll: Hodowla, oczywiscie ZK. Z tego, co udalo mi sie z trudem znalezc i przeczytac, to Lanseer jest psem tolerancyjnym dla innych zwierzakow (patrz avatar :evil_lol: ), lubi dzieci i... nadaje sie na psa strozujacego, aczkolwiek atakuje tylko razie potrzeby, a dlugo wczesniej ostrzega (co jest dla mnie b. wazne). Zreszta - ten pies jest tak wielki, ze mysle, iz wystarczy, ze sie pokaze i ew. amator mojego dobytku sie troche zastanowi... Dzis pozno i nie chce mi sie szukac, ale w ksiazce o opisach ras, ktora mam napisano, ze ten pies moze mieszkac na dworzu... Tak wiec nie wiem teraz sama, co o tym myslec. Oczywiscie - znajac siebie - pies wlazilby wszedzie, ale chcialabym jednak, zeby pelnil nocami funkcje stroza (oczywiscie po zapewnieniu odpowiednich warunkow). SuperGosia Nie bierz sobie moje wypowiedzi za bardzo do serca ! Widzisz moja hodowla przez 15 lat mieściła się na 3 piętrze bloku wielkiego osiedla w Rzeszowie. Kosztem wielu wyrzeczeń, poganiana "dobrem psów" ( no bo jak można niufa trzymac w bloku ??? tak pytali laicy) kupiłam w zeszłym roku mały, biały domek. Byłam pewna, że suki będą szczęśliwe mogąc spać na zew. domu a tymczasem musiałam założyć drewnianą bramkę na drzwi wejściowe- bo jak tylko otwarte- to już myk- i są w środku. Ja byłam taka dumna ! Mam domek, koniec blokowiska ! A niufka tylko zerka kiedy może bryknąć do domku. Pomyślałam- wychowana w bloku od szczeniaka. Może dlatego ? W zeszłym roku, zostawiłam szczenię z miotu sierpniowego - Jawa Czy Sen ma taraz 9 miesięcy. Już urodzona na wsi, wychowana cały dzień na podwórku. I co...? Owszem lubi poganiać motylki po trawniku, ale gdy ja wieczorem wracam do domku- Ona szybciutko pakuje się za mną. Hmmm. Może gdybym była bardziej konsekwentna.... A ja na siłe ją na noc na zew. nie zostawiam, bo boję sie... kradzieży. Jej łagodnośc prowokuje złodzieja. Owszem- strózuje, szczeka- ale przecież co to dla spragnionego zysku złodzieja.... Trzymam kciuki za Twojego landseera. Mam nadzieję, ze jak będziesz uparta to Twój piekny psiak przekona się do nocnego zycia na podwórku;) . Quote
SuperGosia Posted May 19, 2006 Posted May 19, 2006 Nio, jeszcze troche czasu uplynie zanim sie pobudujemy i kupie takiego kochanego olbrzyma. Na razie blok i dwa male pieski, ktorych jest wszedzie pelno :evil_lol: Odnosnie strozowania, to wlasnie chodzilo mi o rase, ktora jest wielka, ale nie nadmiernie agresywna - u mnie takiej byc nie moze z wielu wzgledow. Quote
Zabajka Posted May 20, 2006 Posted May 20, 2006 A skoro interesujesz się landseerem to może by tak.... nowofundland....?:cool3: Wiesz różnica nie tak duża....;) a i kolorów więcej do wyboru....he he he ela Quote
SuperGosia Posted May 20, 2006 Posted May 20, 2006 Zabajka napisał(a):A skoro interesujesz się landseerem to może by tak.... nowofundland....?:cool3: Wiesz różnica nie tak duża....;) a i kolorów więcej do wyboru....he he he ela Oj, nie wiem czy niuf przypadkiem nie potrzebuje wiecej zajecia, niz jego brat cioteczny ;) Poza tym stawiam tu raczej na mala popularnosc Landseerow, niufa to by mi pewnie ktos zaraz ukradl, a Landseeery to jeszcze dlugo beda mialy opinie wielkich kundelkow :evil_lol: Quote
gayka Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 ....biedny jamnik.... cała nadzieja w tym,że szybko dostanie paraliżu na tych 30 stopniach i długo nie będzie się meczył ze swoim mądrym pańciem:mad: bo na leczenie to pewnie nie starczy kasy po zainwestowaniu w jedzenie- tak, jamniki strasznie duzo jedzą! Quote
aniak Posted June 20, 2006 Posted June 20, 2006 Nie wiem jak można napisać, że jamniki są grube! przecież to zależy tylko i wyłącznie od nas. Jamniki są łakomczuchami, ale jeżeli będziemy je odpowiednio karmić to nie będą grube. Są to bardzo kochane, uparte pieski :) Quote
Kori Posted June 20, 2006 Posted June 20, 2006 ;) Ale sie czepiacie huskyteam pewnie nie wiedział nic na temat jamników, stąd zaczął ten topic, zebys ei dowiedzieć. Wie i na pewno nie zdecyduje sie na jamnika do kojca czy ani mieszkanie w zimie na polu. Quote
Recommended Posts