Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:NOTE:Administratorów przepraszam za umieszczenie tego posta tutaj, a nie w poddziale "Weterynarze". Teraz zobaczyłem swój błąd. Proszę o przeniesienie posta.

Mam nietypowe pytanie, ale dla mnie to ważne: dzisiaj byłem u weterynarza z 5-6-miesięcznym szczeniakiem, którego adoptowałem ze schroniska w środę. Pogadaliśmy, wet trochę pomówił o szczeniakach i w ogóle, co jest teraz ważne, o socjalizacji, obejrzał psa trochę, ocenił wiek, zarejestrował i wyrobił książeczkę. Postanowił, żeby przyjść w środę w przyszłym tygodniu, na szczepienie ochronne, dopiero wtedy, bo nie wiadomo czy w schronisku sunia czegoś nie podłapała.
I podał jej pół tabletki Parateksu, pół oddał mi do podania za dwa tygodnie.
Ile się należy? 25 zł.
Szukam teraz w necie i sprawdzam...czy tabletka parateksu kosztuje 25 zł? Oczywistym jest, że najważniejsze jest żeby wet był dobry i znał się na swoim fachu, ale koszty też mają znaczenie. Poza tym, on jej nie leczył, podał tylko tabletkę.
Nie myślę, że zostałem oszukany, ale czy ten wet jest drogi? Nie znam się, nie mam żadnego doświadczenia z nimi. Jeżeli 25 zł za tę dzisiejszą jego usługę i tabletkę to stosunkowo dużo, to poszukam innego weta w moim mieście. Poszedłem do tego, bo jest po drugiej stronie ulicy ;-).

Pozdrawiam

Posted

Dlatego tyle bo mniej więcej tyle kosztuje "obmacanie" psa- u nas wisi na tablicy że wizyta kosztuje 20 zeta. Za kolejne to już zazwyczaj się nie płaci, albo nie taką kwotę- no ale co wet to inny zwyczaj. Jak idę na szczepienie to płacę za samo szczepienie, które też już jest tak obliczone, że zwykły ludź nie orientuje się ile sama szczepionka, ile "kujnięcie" a ile "inne koszty". Musisz się zaprzyjaźnić (choć częstych wizyt nie życzę) z konkretnym weterynarzem wtedy ....no wiesz.

Posted

Cena paratexu to średnio 7zł na każde 10 kg wagi psa. Niektórzy lek we-t pobierają opłatę za konsultacje, byłam z wynikami psa u lekarza w stopniu doktora nauki (bez psa)- zapłaciłam 20 zł.

Posted

Dzięki za odpowiedzi! :) No, jak to była taka opłata początkowa, to może być,skoro tak się robi... Ale żeby nie brał tych swoich 20 zł za każdym razem, przy każdym z etapów szczepienia ochronnego... Zobaczymy w środę, jak pójdę z Miką na szczepienie. Jak mi znowu zaśpiewa cenę szczepienia plus cenę za wysłuchanie sprawozdania z przebytego odrobaczenia, to nie wiem... Ale teraz, skąd ja mam wiedzieć, ile takie szczepienie kosztuje,żeby wiedzieć, że ten wet nie jest drogi? Pojęcia o tym nie mam bladego, ale na pewno jest wiele różnych preparatów, o różnym spektrum działania, więc... Mogę tylko zapytać - ile jakieś najpopularniejsze, najczęściej przez wetów stosowane, średnio kosztują? Ile te najtańsze, a ile najdroższe potrafią kosztować? Mam na myśli szczepienia przeciwko parwowirozie itp., jest napisana ta lista w rubryczkach książeczki psiaka, za którą też pewnie pan wet policzył do tych 25 zł ;]

Posted

Mój weterynarz bierze za wizytę 44 zł, i nie żal mi tej kasy bo wiem że w razie potrzeby mają wszystko i powiedzą wszystko. A podstawowe szczepienia to dawka 1 -ok 50 zł, dawka 2 - ok 55 zł, dawka 3- ok 60 + szczepienie na wściekliznę ok 20 zł. Ale skoro szczeniak był w schronisku to powinien być już szczepiony...tak mi się przynajmniej wydaje - nie dostałeś książeczki?
Mój wet za takie pomacanie wziąłby conajmniej 50 więc uważam że i tak tanio Cię policzył....

Posted

Mój wet za pomacanie bierze 10zł - ale trzeba uwzględnić miasto i to że do tego weta chodzę z całym swoim zwierzyńcem (teraz to jest 11 szczurów, 2 psy, kot + co jakiś czas szczurze mioty i szczurzyce ciężarne i co mi się przypałęta [kotka się przypałętała ;) czasem jakiś dziki zwierz..]) od 3lat - więc tam na prawdę dużo moich zwierząt się przewinęło i zdarzały się miesiące że ze szczurem byłam co dwa dni u weta.. zostawiłam tam masę kasy i za leki które bez zniżki kosztują 35zł ja płacę 15-20zł.. czasem wychodzę nie płacąc nic, bo np była to tylko porada - za to już ode mnie nie biorą, jak coś robią to dostaję zniżkę. za drugie szczepienie + wyrywanie włosów z uszu u pudliszona dałam 65zł [ a siedzieliśmy u weta 35min..], ale np za antybiotyk, przebadanie psa i krople za kleszcze dałam 25zł a same krople kosztowały 20zł.. raz daje mało raz więcej, ale już nie zwracam uwagi na to ile płacę, ważne jest dla mnie że mam weta który potrafi zadzwonić w środku nocy i pytać jak się zwierzak czuje - ona się na prawdę angażuje, jest pomocna i wiem że jak coś się dzieje mogę do niej zadzwonić i ona nigdy nie ma pretensji że dzwonie - po tyle latach raczej by mi powiedziała ;) do tego mamy bardzo miły kontakt, czasem wpadam po prostu pogadać, pokazać kolejny miot czy nowy nabytek ;)

ja bym nie szukała najtańszego weta, ale takiego z którym dobrze ci się "współpracuje" który ma wiedzę, chętnie się nią dzieli i który ma miłą aparycję :P ja wole chodzić do osób które lubię ;) no i chodzić do jednego, zmienić jeśli widzisz że coś nie bardzo kuma - w ciągu 6lat posiadania szczurów przerobiłam już 5 wetów! sama musiałam się douczać o chorobach i antybiotykach, bo weci wciskali mi różne dziwne rzeczy a kończyło się to zawsze pogorszeniem stanu zdrowia zwierzęcia - ten wet u którego jestem to pierwszy wet który nie wzdrygnął się na widok szczura, który poprawnie go złapał, co więcej wymiział i wycałował o.O pierwsza wizyta to był szok dla mnie :P

Posted

e no znowu nie przeadzajmy. Idąc do lekarza z psem , oczekujemy że po za poradami pies zostnie zbadany klinicznie, potem pytamy o wszelkie nasze obawy itd czas leci, wykorzystujemy wiedzę i czas lekarza, nie dziwmy się że on bierze od nas pieniądze za wizytę! 25 zł za wizytę razem z tabletkami na odrobaczenie to na prawdę niedużo.

Posted

No to zapytam inaczej
czy idąc prywatnie do "ludzkiego" lekarza po poradę i receptę ( tak, receptę do kupienia w aptece a nie lek do ręki)i spędzając w gabinecie co najmniej kilkanascie minut tez dziwiłabyś się ceną 25 zł?
Wet uczy sie tyle samo aby uzyskac wiedzę konieczną do wykonywania zawodu. Gabinety wet. są w tej chwili prywatne więc wet ponosi ogromne koszty aby taki gabinet utrzymać i opłacić wszystkie obowiązujące podatki, składki itd.
Zapewniam Cie że z tych 25 zł "na czysto" to może z biedą 10 ląduje w kieszeni weta jako czysty zysk a i to wątpę zważywszy że dał tabletkę za 7-10 zł.
A więc jeszcze raz, czy to dużo?
Ciekawe ile wziąłby hydraulik za przepchanie rury w porównywalnym czasie - na pewno wiecej
Niestety wet to nie "gorszy" lekarz a inny lekarz i tez musi z czegoś życ.

Posted

Przekonujemy się do pana doktora coraz bardziej. Okazało się, że Mika ma gorączkę, nieładny nos i się drapie, pomimo odrobaczenia. Dostała antybiotyki i jakiś zastrzyk na robale. Jedna dawka (powtarzana trzykrotnie) kosztowała nas 20 zł. To chyba nie dużo? No i chyba nie płacimy już za konsultacje, za samą wizytę. Tak mi się wydaje, ale przecież nie będę pytał, bo 20 zł to nie dużo. Ogólnie, na razie zostajemy u tego lekarza, skoro już poznał psa i jego zabiegi przynoszą widoczne efekty :]

-->sachma--> Właśnie zauważyłem też, że jeden szczurek ma coś nie tak z nosem i się zastanawiam, czy nie iść z nim też do tego weta...To chodowca psów, mieszkający na wsi, niemal na pewno nie praktykował wiele w mieście, więc nie wiem czy ma jakiekolwiek doświadczenie z gryzoniami... Zapytam go.