Gazuś Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 madalenka napisał(a):Tez bym chciala, tylko nie mam waronkow. No i nie wiem jak sie do tego zabrac :-( Kup krew, rozłóż ślad (w lesie).... ja się sama zabieram, nie na kursie :lol:
cuciola Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 fajne rady..hehe kup krew w rzezniku..bleee..ja bym sie brzydzila.ja wole aromat z kaczki kupic taki specjalny dla retrieverow :P
Gazuś Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 cuciola napisał(a):fajne rady..hehe kup krew w rzezniku..bleee..ja bym sie brzydzila.ja wole aromat z kaczki kupic taki specjalny dla retrieverow :P Tam się tropi krew i to dziczą albo jelenią, nie aromat z kaczki :lol: Doc idelanie potrafi wytropić np. przeciągniętą przez całe boisko skarpetkę - idzie po śladzie idealnie, skręca jakby tam jakiś znak był. I umiał to bez niczego. Z krwią troche inaczej - moze dlatego ze nie był skoncentrowany, lekko zmęczony...
Gazuś Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 Właśnie wróciłam z "tropów" co prawda zabawowych :lol: Krwi wczoraj nie rozlałam (bo się skończyła :lol: ) to wiełam wielki kawął "kości rosołowej" (jest tam pełno mięsa) i na dwór z psem :lol: Psa przywiązałam w krzakach, żeby mnie nie widziałm, a ja łaziłam po parku z kawałem mięcha uwieszonym na sznurku (ringówce :evil_lol: )... Dzieci psa nie widziały, za to mnie tak - chyba się lekko przestraszyły, bo uciekły :evil_lol: Zrobiłam sobie 3 krótkie tropy, wróciłam po psa i do zabawy :lol: Z mięsem (świezy ślad) idzie mu idealnie, dużo lepiej niż z krwią :lol: W jakieś 25 minut przeszeł przez wszytskie tropu (łącznie z 700 metrów) pobawił się w nagrodę, no i czekał w odłożeniu (bez strzałów)... Zabawa na maxa, pies wracał ledwo żywy - przeszedł bez smyczy przy ŚMIETNIKU i nawet nie zwrócił na niego uwagi... To o czymś świadczy :cool3: Po drodze do domu zachaczyliśmy o skatepark - pies przebiegł dwa razy przez taką fajną przeszkodę, którą uwielbia i położył się na żabkę na ziemi :lol:
BabyCakes Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 fajne rady..hehe kup krew w rzezniku..bleee..ja bym sie brzydzila.ja wole aromat z kaczki kupic taki specjalny dla retrieverow Cuciola, nie wiem po jakiego grzyba chcesz kupowac aromat kaczki zeby przygotowac psa do tropowcow :roll: Jak ktos chce sie bawic w uzytki, to musi przyjac do wiadomosci, ze to zabawa z krwia i roznymi truposzami, i zapewniam Cie, ukladanie sladu (czyli bieganie po lesie z buteleczka) jest z tego wszystkiego najmniej obrzydliwe. Dla mnie poki co odrazajace sa zwierzaczki po kilkukrotnym rzuceniu pieskowi :diabloti: lamia im sie gnaty :evil_lol: przelewaja flaki :evil_lol: i trzeba jakby nigdy nic wziac toto do reki i jeszcze ciumkac do psa, ze taki dobry jest, ze przyniosl :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Gazuś Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 Chodzenie z obślinionym kawałem mięsa, na którego (tzn mnie i mięsa :evil_lol: ) widok dzieci uciekają - a jedno nawet płakało - też nie jest fajny :lol:
cuciola Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 BabyCakes nie bede sie z psem bawic w polowanie ani w tropienie zwierzyny z wlasnych powodow ze po prostu nie zniose na to patrzec.. u mnie sa organizowane proby zachowac retrievera i ssa to proste cwiczenia np aport z wody,wlasnie taki nasaczony ukryty dummy wsrod krzakow..i na tym poprzestam..po prostu nie moge patrzec jak mi pies by aportowac bazanta ktoremu odrywa sie szyja.. nie kazdy do tego sie nadaje tak jak nie kazdy nadaje sie na chirurga ale pomomo tego uwazam ze mozna psa uczys szukania np jego zabawek potem uczyc odrozniac przedmioty itp..to tez troche zabawa w tropienie choc tak dla zabawy a nie pod konkurs
Gazuś Posted June 27, 2006 Author Posted June 27, 2006 Ciucci, ale szukanie, a tropienie to zupełnie co innego. Konkurs tropowców nie jest w gruncie rzeczy straszny - ot, idziesz po tropie z krwi (której to krwi nawet nie widać), odkładasz psa, wytrzymujesz dwa strzały i tyle. Konkursy retrieverów, w którym pies musi nosić takiego ptaszka są bardziej "nieznośne"... Swoja droga, nie dziwi Was to, że Goldeny, chodza na "tropowce"?
BabyCakes Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Swoja droga, nie dziwi Was to, że Goldeny, chodza na "tropowce"? Dziwi i martwi. Ale jak wszystko w naszym kraju, tak i to trudno bedzie zmienic :shake: Uwazam, ze goldeny powinny przechodzic obowiazkowo proby polowe, na ktorych bylby sprawdzany np. aport z wody i oczywiscie reakcja na strzal, a certyfikat uzytkowosci wymagalby uzyskania dyplomu na konkursie retrieverow. Sama skorzystalam z tego, ze mozna tropowcami zrobic psu uzytki, ale uwazam, ze to powinno sie zmienic. Tyle, ze w naszych warunkach, przy "pomyslowosci" ludzi podejrzewam, ze i to nie byloby wiarygodnym sprawdzianem :shake: U nas powszechne jest krycie psami (i krycie suk oczywiscie), ktore np. boja sie strzalu. A ten strach, wedlug niektorych, bardzo dobrze sie dziedziczy. Cuciola, tak na marginesie, jestes wegetarianka?
BabyCakes Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Zeby nie bylo, ze z tematu wystawowego zrobil sie off, napisze szczatkowe wyniki wystawy w Krakowie. Psy Mlodziez I.Berry of Passion Goldy Forever Zw.Ml II.Grafi Kraina Retrieverow III.Greenland Prince Dwie Korony IV.Cum Omnibus Pacem Adsum Wiecej w mlodziezy nie dojechalo. Nie wiem, czy wszyscy dostali doskonale oceny. Posrednia I.Moondust Osti O'Shea CWC II.Prima Birbant III.? IV.? Otwarta I.Cheek to Cheek Valencia Smile CWC II.Devil spod Debu III.Ebro Marakita IV.? Uzytki I.Carlos z Zaglebia CWC, res.CACIB II.Funt Gordius III.Astral Passion Goldy Forever IV.Immigrant Song Rejentowka Championy I.Dewmist Silk Symphony CWC, CACIB, BoB II.Bold Sunny z Lesnych Ostepow III.Moondust Legendary Snowflake IV.Complement Romantyk Suki Mlodziez I.Esencja z Sarniej Gory Zw.Ml, NJwR, BoG Junior II.? III.? IV.? Posrednia I.Arctic Sky Brdskie Zlato CWC Otwarta I.Banty Zimny Nosek CWC, res. CACIB II.Gloris Cerasus Uzytki I.Hoiker's Art of Love CWC, CACIB II. Carmen Korem Championy I.Amber from Danako druga nie dojechala Sedziowala Alenka Pokorn ze Slowenii. Wyniki pisalam z pamieci, jezeli sie pomylilam, to prosze mnie poprawic.
Gazuś Posted June 27, 2006 Author Posted June 27, 2006 BabyCakes napisał(a): U nas powszechne jest krycie psami (i krycie suk oczywiscie), ktore np. boja sie strzalu. A ten strach, wedlug niektorych, bardzo dobrze sie dziedziczy. Ja mam największa frajdę jak są strzały (z pistolety/fajerwerki/burza) przy Docku - normalnie podejżewam, że mam psa głuchego, bo zero reakcji, przy którymś strzale ewentualnie ze znudzoną mina spojży na pistolet :evil_lol: A off się nie robi, do wystawowa dopisze konkursowo :lol:
BabyCakes Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Ja mam największa frajdę jak są strzały (z pistolety/fajerwerki/burza) przy Docku - normalnie podejżewam, że mam psa głuchego, bo zero reakcji, przy którymś strzale ewentualnie ze znudzoną mina spojży na pistolet Moj pies z pierwszym grzmotem wychodzi na balkon i ciezko go stamtad wyciagnac. Lezy sobie, obserwuje pioruny (naprawde!) i wdycha swieze, burzowe powietrze :cool1: A pancia drzy, ze jakis zablakany piorun trafi w tego glupolka :stupid: Strzaly tez nie robia na nim wrazenia. Zazwyczaj nie podnosi nawet glowy znad tego, czym sie aktualnie zajmuje.
Gazuś Posted June 27, 2006 Author Posted June 27, 2006 BabyCakes napisał(a):Moj pies z pierwszym grzmotem wychodzi na balkon i ciezko go stamtad wyciagnac. Lezy sobie, obserwuje pioruny (naprawde!) i wdycha swieze, burzowe powietrze :cool1: A pancia drzy, ze jakis zablakany piorun trafi w tego glupolka :stupid: Strzaly tez nie robia na nim wrazenia. Zazwyczaj nie podnosi nawet glowy znad tego, czym sie aktualnie zajmuje. Hihi, jak Doc :lol: Dla Docka nie ma nic lepszego niż spacer o północy w Sylwestra... Jak wsztystko wybucha i się świeci :lol:
hes. Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 widzę że tutaj już są tutaj wyniki z wystawy w Krakowie. :-)) ja jestem strasznie dumna z tego naszego małego sukcesu- Bandziorka zdobyła w Krakowie 1 miejsce w konkurencji 28 suk!!!!! CWC, a w porównaniu res. CACIB i tym samym była "druga" w BOS'ie!!! :multi: ma ktoś może fotki z porównania suk i z ringu klasy otwartej suk? mi niestety bateria padła i nie mam ani jednego zdjęcia przy lokacie, CWC i res. CACIBIE!!! :-( widziałam że tak ze dwie trzy osoby fotografowały, ale czy nas...? :-(
cuciola Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 wegetarianka nie jestem ale jakos nie lubie patrzec na ta krew ktora sie saczy z szyi.. :D dobra ale nie wazne..ktos ma stawke labow i wyniki?
BabyCakes Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 ja jestem strasznie dumna z tego naszego małego sukcesu- Bandziorka zdobyła w Krakowie 1 miejsce w konkurencji 28 suk!!!!! CWC, a w porównaniu res. CACIB No nie taki maly ten sukces! Gratulacje! :) widziałam że tak ze dwie trzy osoby fotografowały, ale czy nas... sie sprobuje dowiedziec :razz:
BabyCakes Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 wegetarianka nie jestem ale jakos nie lubie patrzec na ta krew ktora sie saczy z szyi. Cucci, to nie bylo pytanie z gatunku zaczepno-napastliwych ;) Ja tez nie lubie patrzec na krew, sprawa zabijania zwierzakow po to, zeby pies sobie poaportowal jest dla mnie duzym problemem, podobnie jak nadmierne przytulanie sie do nich (czyli chwytanie za inna czesc ciala niz odnoze i to w dwa palce). No ale czego sie nie robi dla wlasnego burka :roll: ktos ma stawke labow i wyniki? ja wiem tylko, ze rase wygral Nzoro Leminiscatus, a klase posrednia-suki Gloria z Grodu Hrabiego Malmesbury. Ale na labkowym forum chyba cos wiecej na temat labkow w Krakowie pisano?
Ania_Carmen Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Gazuś napisał(a):Swoja droga, nie dziwi Was to, że Goldeny, chodza na "tropowce"? To, że chodzą na tropowce zupełnie mnie nie dziwi, w końcu to psy wszechstronne i świetnie nadają się na trop. Dziwić jedynie może, że za dyplom na takim konkursie golden dostaje certyfikat użytkowości, chociaż tutaj też zdania są badzo podzielone. Ja akurat nie robie tego dla użytków, tylko dla świetnej zabawy i frajdy jaką sprawia moim psom praca na śladzie .A jak przy okazji moge wystawić psa w klasie użytkowej, to z tego korzystam, bo czemu nie :diabloti:
cuciola Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Chojrak Krystyny zawsze the best! tak tak czytalam watek na labach.. hehe jeszcze oby wytrwac do 12 lipca i bedzie maluch!
BabyCakes Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Dziwić jedynie może, że za dyplom na takim konkursie golden dostaje certyfikat użytkowości, chociaż tutaj też zdania są badzo podzielone Gazusiowi chyba wlasnie o to chodzilo - nie wiem. Mnie w kazdym razie tak, gdy pisalam o zdziwieniu ;) Golden moze startowac w takim konkursie, do jakiego wlascicielowi zamarzy sie go przygotowac, ale jednak konkurs dajacy mu tytul "psa uzytkowego" powinien chyba sprawdzac czy interesuje sie tym, do czego zostal stworzony - czyli aportowaniem :roll: W koncu to retriever!
Gazuś Posted July 1, 2006 Author Posted July 1, 2006 Docus dzisiaj w Olsztynie był 2/5 :lol: Zadowolona jestem, bo warunki złe - gorąco, pies nawet nie miał ochoty na ring wchodzić... Przy dwóch psach, mam dwie notki, że "bardzo dobrze prezentowany" (Jeszcze u Wiktori, seterki irl - dosk, I lok, CWC) :lol: A za tydzień...Warszawka :lol:
Recommended Posts