Jump to content
Dogomania

WYSTAWOWy (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cavalierka napisał(a):
No w sumie racja ;) No może na MP mają troche większe wymagania i dają trochę trudniejsze figury niż tylko koło i w tą i spowrotem :lol: No i nie dają ocen i opisów ;)

Wiesz, moim zdaniem MP do prawdziwego wystawiania ma tyle co kwiatek do drzewa - niby coś podobnego, ale naprawdę zupełnie inne :lol:

A piesek Ciucci ringowo i tak będzie "rozrywany" pewnie przezemnie i Aleb, co nie? :cool3: Ciuciola, chowaj Jogiego (jak już będzie u Ciebie)! :lol:

Posted

A po drugie - na MP oceniają Twoje zachowanie - jak np pies będzie nieufny do sedziego, to musisz pokazac, że go zachęcasz itp... I za to masz TY masz punkty. Musisz tak obchodzić się z psem, żebyć TY wyszła najlepiej.

Na prawdziwym ringu musisz tak wystawiać, żeby pokazać nie swoją profeskę, a idealnego psa, robić wszytsko, żeby on sie pięknie zaprezentował. A jak pies będzie nieufny to ON na tym straci, nawet jak byś nie wiem jak pięknie prezentowała.

Moim zdaniem to właśnie prawdziwe wystawianie (ringowe) jest trudniejsze i ważniejsze od MP :lol:

Posted

Cóż MP uczy umiejętnego zaprezentowania psa na ringu i dąży do tego by dzieci i młodzież umiały jak najlepiej zaprezentować swojego lub obcego psa.Według mnie to właśnie MP jest trudniejsze,bo sztuka umiejętnego,poprawnego zaprezentowania psa wcale nie jest łatwa,a jeszcze trudniejsze jest zaprezentować go na tyle dobrze by "wyróżnić się".Zgadzam się z tym,że może rzeczywiście MP nie jest aż tak podobne do wystawiania na zwykłym ringu,ale wydaje mi się,że na zwykłym ringu łagodniej podchodzą do tego jak się psa wystawia...
Nie bardzo rozumiem co znaczy "ważniejsze od MP",jeśli chodzi o zdobywanie championatów to może i tak,ale MP jest bardzo cenne jeśli chodzi o wartości,które przekazuje "polskiej przyszłości kynologii".
"A jak pies będzie nieufny to ON na tym straci, nawet jak byś nie wiem jak pięknie prezentowała."-z tym się i zgadzam i nie tzn. w takim wypadku jeśli pies byłby nieufny handler musiałby zareagować i spróbować jakoś tego psa przekonać,sprawić żeby nie bał się tak bardzo.
Nie chodzi mi już teraz o jakieś wykłocanie sie,bo nie lubię się kłócić,próbuję tylko ratować miano MP,ponieważ większość uważa,że to taka sobie,wręcz bezużyteczna konkurencja,która nijak się ma do zwykłego ringu i,która nic nie wnosi w śród dzieci i młodzieży,a wygrać tam to nic trudnego ,a tak w żadnym wypadku nie jest :roll:

Posted

A jak pies będzie nieufny to ON na tym straci, nawet jak byś nie wiem jak pięknie prezentowała."-z tym się i zgadzam i nie tzn. w takim wypadku jeśli pies byłby nieufny handler musiałby zareagować i spróbować jakoś tego psa przekonać,sprawić żeby nie bał się tak bardzo.

Chodzi mi o to, że jak pies jest nieufny i sędzia to widzi, a TY jakoś sprawisz, zachęcając go, że sie uspokoi to masz za to punkty. Na prawdziwym ringu jednak pies przez to traci.

MP jest trudniejsze,bo sztuka umiejętnego,poprawnego zaprezentowania psa wcale nie jest łatwa,a jeszcze trudniejsze jest zaprezentować go na tyle dobrze by "wyróżnić się".

Wiesz, do tego mam trochę inne podejście. Na MP oceniają CIEBIE. Na ringu normalnym PSA. Cóż, moim zdaniem łatwiej, nauczyć handlera dobrej prezentacji, niż psa, któremu zawsze może się coś "nie spodobać", może mieć różne humory, może się czegoś wystraszyć (np. takiego walącego sie parasola - słupsk :lol: ).

MP jest bardzo cenne jeśli chodzi o wartości,które przekazuje "polskiej przyszłości kynologii".

Uważasz, że przyszłością polskiej kynologi jest dobre zaprezentowanie się handlera i jego umiejętności?
Dla mnie "przyszłością polskiej kynologi" są obowiązkowe badania, testy psychiczne dla ras, ostrzejsze sędziowanie... Kynologia - to nauka do psach. Handling jest moim zdaniem tylko małym dodatkiem, który ma psa podkreślić, ale napewno nie "przyszłością kynologi".

bezużyteczna konkurencja,która nijak się ma do zwykłego ringu i,która nic nie wnosi w śród dzieci i młodzieży,a wygrać tam to nic trudnego ,a tak w żadnym wypadku nie jest :roll:

Bezużyteczna nie jest. To fajna zabawa, gdzie można zobaczyc sposób wystawania się wielu ras, gdzie dzieci i młodzież mogą poćwiczyć, przed wystawianiem ringowym, gdzie ważna jest elegancja i kultura (te dwa ostatnie to właśnie to, co MP może wnieśc na prawdziwe ringi :lol: By się przydało)... A co do tego, że trudno tam wygrać - nie przeczę, niektórzy wygrywają, bo na to zasłużyli. Ale nie raz wygrywała osoba "bo zawsze wygrywa" chociaż pies szedł z nią fatalnie, popełniła jakiś błąd. Nie mówię tutaj o Tobie, więc się nie obraź, ale niestety faktem jest, że tak się dzieje.Uważam, że to fajna, przydatna konkurencja, która troche może człowieka nauczyć, ale nie traktuję tez tego tak poważnie jak sędziowanie ringowe, gdzie oceniane jest to, co powinno byc oceniane w kynologi - pies, nie wystawca.

Nie chodzi mi już teraz o jakieś wykłocanie sie,bo nie lubię się kłócić

Ja tez nie lubię i sie nie wykłócam. A, że to jest forum, przeznaczone do dyskusji, to mamy prawo to robić i z kłótnia to nie ma nic wspólnego :lol:

Pees - Może ten temat przeniesiemy na JH albo na priv, bo tutaj jest właściwie topic o goldenach i labkach na wystawach - po co zaśmiecać? :lol:

Posted

Dobra nie ma sprawy,chciałam tylko dodać,że przez określenie "polska przyszłość kynologii" miałam na myśli dzieci i młodzież czyli chodziło mi o to,że MP przekazuje cenne wartości dzieciom i młodzieży :roll: .Dobra koniec tematu :lol:

Posted

ja sie zgadzam i jak bede w Polsce kiedys wystawiac to Aleb w Katowicach jest pod reka! tylko jeszcze mi bedziecie musieli przekazac info tak,zebym tu we Wloszech tez dobrze sobie radzila...

Posted

no to pracujcie nad pozycja wystawowa..moze jakies zdjecia w pozycji masz swoich psiakow? chetnie poogladam..
wklejajcie zdjecia w pozycji wystawowej!

Posted

penelopa napisał(a):
Hej, czy ktoś ma może wyniki Goldenów z Dobrego Miasta! pilnie potrzebuję, z góry dziekuję, czuję że rymuję;)

O jaka klasię i jakiego psa Ci dokładnie chodzi?
Ja byłam na wystawie i wystawiałam, ale dokładnych wyników nie znam. Powiedz mi jaki pies, to może Ci coś podpowiem.

Posted

Gazuś napisał(a):
O jaka klasię i jakiego psa Ci dokładnie chodzi?
Ja byłam na wystawie i wystawiałam, ale dokładnych wyników nie znam. Powiedz mi jaki pies, to może Ci coś podpowiem.

Gazuś, chodzi mi głównie o wyniki kl. młodzieży i pośrednią psów...

Posted

W Pośredniej był jeden pies - miał dosk, I lok.
W młodzieży dwa, wygrał chyba ten z Gordiusa.
Imiona i przydomki napisze Ci z domu, jak zajże do katalogów.

Posted

Dzieki Gazuś i Dorota_Fiszer, czekam na szczegóły... jesli można... z Dobrego Miasta.

Wiesz Dorota_Fiszer że w aktualnym planie sędziowania w Płocku, znowu jest sędzia Sztuhl :crazyeye: dla Goldenów? ja już nic nie rozumiem...
co prawda nic to nie zmienia, ale czuję się zdezorientowana...

Posted

Życze powodzenia w Płocku :lol:
Nam chyba uda się pojechac do W-wy :lol:

Tylko taki mały problem z psem mam i nie wiem czy nie będzie golony w jednym miejscu... Jak tak to z planów wystawowych nici.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...