jkris Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 Moja Fila ma ewidentną dysplazje- niedawno jedynym objawem byly problemy ze wstawaniem ale teraz po dluzszych spacerach kuleje na jedna lape. mam pytanie czy zna ktos z was dobrego weta ze Szczecin, ktory zajmuje sie tym schorzeniem i dodatkowo- jesli macie doswiadczenie w tej materii jakie leczenie/operacje stosuje sie w naszym kraju i jaki jest ich koszt. wstawienie sztucznego stawu odpada- nie stac mnie ale czytalem o odnerwieniu- piszcie jak cos wiecie... Quote
sota36 Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 O dyspalzji juz tu, na dogomanii napisano wiele- wlacz opcje "szukaj" i zrob sobie duzo herbaty i czytaj, czytaj, czytaj...Dublowanie watkow - zasmieca forum i mod moze Cie ochrzanic :) Quote
jkris Posted April 25, 2006 Author Posted April 25, 2006 no nie wiem czy tego tak duzo- po wpisaniu hasla dyspalazja... herbaty nie lubie a ochrzanu sie nie boje:mad: Quote
sota36 Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 - moze zle szukasz? mnie informacje na temat dyspalzji wystarczyly wlasnie z DM i linkow weterynaryjnych. Na wstepnie przeszukujac forum wterynaryjne - 51 topicow, malo??? Jest co czytac!Ochrzanu sie nie boisz - ale sadze, ze nalezy dbac o niezasmiecanie wspolnego forum, bo zrobi sie misz - masz. To chyba nawet jest w regulaminie. Quote
Jureja Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 poczytaj tutaj:http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=20338 Poszukaj równiez wątek o Bonharenie. Quote
MateuszCCS Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 [quote name='jkris']Moja Fila ma ewidentną dysplazje- niedawno jedynym objawem byly problemy ze wstawaniem ale teraz po dluzszych spacerach kuleje na jedna lape. mam pytanie czy zna ktos z was dobrego weta ze Szczecin, ktory zajmuje sie tym schorzeniem i dodatkowo w szczecinie masz podobno dobry zespol zajmujacy sie dysplazja - nazwisk nie znam - musisz podpytac. Operuja przede wszystkim psy niemieckie. jesli macie doswiadczenie w tej materii jakie leczenie/operacje stosuje sie w naszym kraju i jaki jest ich koszt. doswiadczenie mamy ... duze. W kilku osrodkach w kraju stosuje sie wszystkie nowoczesne metody leczenia. wstawienie sztucznego stawu odpada- nie stac mnie ale czytalem o odnerwieniu- piszcie jak cos wiecie... Coz - to moze eutanazja ? Koszt 50zl. Odnerwienie starczy na kilka/kilkanascie miesiecy. Jest dobre, bo psa nie boli. Zwyrodnienia postepuja jednak dalej. Potem trzeba endoprotezowac, ewentualnie resekcja glowy kosci udowej. Tyle, ze masz problem - pies ma "troszke" powyzej 25kg, wiec duzych szans na powodzenie tego zabiegu nie ma (choc bernenczyka po obustronnej resekcji widzialem - funkcjonowal, pomimo ze weci postawili na nim krzyzyk). A poza tym - nie chce mi sie juz pisac - na dogo jest WSZYSTKO propo dysplazji. W sieci jest jeszcze wiecej. Quote
Flaire Posted April 26, 2006 Posted April 26, 2006 Nie mówiąc już o tym, że objawy, które opisujesz nie muszą koniecznie być objawami dysplazji. Zanim zaczniesz próbować leczyć, powinnaś zdiagnozować, co psu dolega, czyli zacząć od wizyty u weta i najprawdopodobniej prześwietlić, bo "na oko" to żadna diagnoza. Quote
MateuszCCS Posted April 26, 2006 Posted April 26, 2006 Flaire napisał(a):Nie mówiąc już o tym, że objawy, które opisujesz nie muszą koniecznie być objawami dysplazji. Popieram w 100%. Tym bardziej, ze dysplazja jest teraz tak "modna" jak skaza bialkowa u dzieciarni ("diagnozowana" rowniez "na oko"). Quote
sota36 Posted April 26, 2006 Posted April 26, 2006 W majowym MP jest ciekawy - zwiezly artylku na temat dysplazji! Quote
Recommended Posts