Jump to content
Dogomania

szczeniak + 3 letni pies. JAK JE OSWOIĆ?

Recommended Posts

Guest mastif
Posted

W domu zawiatało 8 tygodniowe szczenie mastifa (suczka), w domu jest już 3 letni mastif (pies). Jak je oswoic???
Przy pierwszym kontakcie pies oszalal z radosci chciał lizac, wąchać i bawic sie a suczka niestety piszczala z przerazenia... Co robic w takiej sytuacji? :placz:

• 2 weeks later...
Posted

Nic. Jesli pies nie robi nic malej, to zostawic ich w spokoju, tylko kontrolowac zeby w szale radosci np. na niej nie usiadl. A malej absolutnie nie brac na rece, nie tulic i nie oslaniac od duzego w tym momencie. I zaraz same sobie uloza wszystko, jak duzy taki pokojowy i zadowolony z kolezanki:lol:

Posted

Na poczatku zawsze wyglada strasznie :cool3: Tez mam trzyletniego psa i wczoraj przywiozlam do domu mala 6-mies. suczke, i tez atmosfera w domu jest troszke napieta. Ale z kazda chwila jest lepiej i u was na pewno tez! Psiaki sa madre i uloza sobie wszystko tak jak powinno byc, tym bardziej ze to ta sama rasa wiec mowia tym samym jezykiem ;) tylko nie ingerujcie za bardzo i pozwolcie im na swobodne budowanie relacji, bedzie dobrze! :) Psy bardzo lubia miec psie towarzystwo, mimo ze na poczatku sa nieco zszokowane nowym domownikiem. Zobaczysz jaki Was starszy pies bedzie szczesliwy kiedy juz przyzwyczai sie do malej :)

Posted

moja prawie dwuletnia sunia bez problemu zaakceptowala 3 miesięcznego malucha. ja do tej pory prawie zupelnie nie ingeruje w uklady miedzy nimi, na początku mlody mial dozwolone wszystko, mógł ja mordować,szarpac, memlac ,deptac do woli , po jakichs 2-3 m-cach skonczyla sie taryfa ulgowa ,mlody raz na jakis czas dostaje od suni delikatny ,,ochrzan" z pokazaniem zebów i atrakcjami warkotowymi i dalej sobie żyja w zgodzie . sunia nie odczula z mojej strony straty zainteresowania , dalej ma duzo mojej uwagi , pieszczot ,szkolenia, zabawy , mlody wie ze ona jest wazniejsza ,pierwsza itd .

Posted

Ja do 12 letniego psa przywiozłam 4,5 miesięcznego psa i na początku staruszek się pieklił, ale bardziej dlatego, że on jest prawie niewidomy a czuł nagle zapach psiaka nowego. Po paru dniach mu przeszło (na szczęście staruszek ma wspaniały charakter). Potem do obu panów dołączyła kilkutygodniowa suczka i z nią już żadnego problemu nie było. Młody pies oszalał na jej punkcie od pierwszego wejrzenia (ta sama rasa) i bawili się ze sobą do późnej nocy :eviltong: Staruszek ją obwąchał i już była przyjaźń, nie miał nic przeciwko szczeniaczkowi po tym co go spotkało parę miesięcy wcześniej, kiedy to nagle po 12 latach niepodzielnego panowania dokoptowaliśmy mu psa samca :p Również moja 11 letnia kocica szybko zaakceptowała nowych domowników, a oni przez pierwsze dni jej nawet nie zauważyli, hi hi, bo ona z szaf ich obserwowała :evil_lol:
Na pewno Twoje psiaki też sobie ułożą relacje, dodatkowo to pies i suczka (szczeniaczek), na pewno nie będzie problemów (no chyba że nadejdzie cieczka, hi hi).
Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!