Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To na początek weź rachunek za leczenie i powiedz, że mają Ci zwrócić pieniądze. Jak nie będą chcieli to powiedz, że zgłosisz to na policję, a jak ich widzisz z psem bez smyczy bierz od razu Rózię na ręce.
Ja mam gorzej:razz:muszę brać potrójnie, a czasami na wyjazdach niestety zdarzały się takie psy bez smyczy, z tym, że nigdy nic się nie stało.

• Replies 187
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no wziąć na ręce trzy takie ruchliwe panienki to musi być niezły wyczyn :razz:

Energy, mi aż tak na tych pieniądzach na leczenie nie zależy - nie mam ochoty się targować z kimś o 150 zł i szarpać sobie nerwy jedyne czego chcę to zeby chodzili z tym psem na smyczy i w kagańcu abym mogła być spokojna. ja moją rozię spuszczam dopiero w lesie lub na łace, a oni agresywnego psa na chodniku pod blokiem - tak nie moze byc!

Posted

Monias, w oparciu o listę ras agresywnych nie zdziałasz nic.
Jedyna metoda to zebrać dowody na to, że suńka została pogryziona i wzywać policję za każdym razem, gdy widzisz, że pies jest bez smyczy. Są dowody, że to pies agresywny, więc musi być na smyczy i w kagańcu choćby był jamnikiem. Zazwyczaj w prawie gminnym jest taki zapis - smycz i kaganiec dla psów z listy oraz dla psów agresywnych - sprawdź.

Posted

dzięki filodendron i Energy - chociaż nie lubię na kogoś nasyłać policji będę musiała tak postąpić. jeśli jeszcze raz zobaczę tego psa bez smyczy nie będę się wahała.

Posted

Z własnego doświadczenia powiem Ci, że chowanie głowy w piasek nie daje nic, a najbardziej przekonywujące argumenty to zagrożenie dla zasobności portfela. Czy się to nam podoba, czy nie - tak już jest.

• 1 month later...
Posted

Witam,
nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ale mam pytanko ;)
Rózi sierść rośnie strasznie szybko - do tego jest bardzo gęsta. Po 3 miesiącach od strzyżenia wygląda jak kulka :lol: Myślicie, że warto ją jeszcze przed zimą ostrzyc na 1 cm? jak to jest u pudli? jedni mówią, że strzyc na zime, inni że właśnie nie i już sama nie wiem.

Posted

O tak właśnie wyglądają śniegowe, nieostrzyżone pudelsy:eviltong:
Zdecydowanie warto, a nawet trzeba:lol:Jak tego nie zrobisz to psiaka na wiosnę nie poznasz:evil_lol:

Tak jak pisze Filodendron jak psiak jest obcięty na króciutko to nic się nie czepia i po otrzepaniu jest ok. My się obcinamy ostatni raz koło listopada, a jak potrzeba to i w trakcie zimy:lol:

Posted

SUPER TEN KULKOWY PUDELEK :lol::lol::lol: MOJa POPRZEDNIa MIAŁa TAK SAMO I MUSIAŁAM BIEDULCE POMAGAĆ KULKI ODCZEPIAĆ BO WAŻYŁA 5 KG WIĘCEJ.

DZIŚ WZIĘŁAM NOŻYCZKI I SAMA RÓZKĘ OSTRZYGŁAM - TZN. TROCHE TAK PO PUDLOWEMU - NOZKI PRZY LAPKACH, PYSZCZEK, BRZUSZEK I BOCZKI. MUSZE SIE POCHWALIC ZE NAWET NIEZLE MI POSZLO :cool1: nawet sąsiadka pochwaliła ;D a rózia była grzeczna jak niemowlak - nawet moemntami przysypiała z nudów :lol::lol::lol:

moze jutro wezme sie za grzbiecik jeszcze :D miałam iść do fryzjera, ale jakoś tak się sama zabrałam - zaoszczędziłam niuni stresu :)

Posted

Brawo:lol:ja się niestety nie nauczyłam i jak dwa razy zrobiłam z pudelsów hieny wróciłyśmy do naszej stylistki psich fryzur:lol:
Ale jak Ci będzie dobrze szło to proponuję zakup maszynki do strzyżenia, bo dużo mniejsza szansa na zranienie psiaka, wygoda, a i pewnych rzeczy bez maszynki dobrze się nie da zrobić.

Posted

ok wkleje ;D taka dumna byłam ze Rózka taka kuleczka sie zrobila po schronisku a jak ja obcielam to znowu chudzielec. no bez porownania do poprzedniej poschroniskowej formy ale wcięcie ma - laska nie z tej ziemi :D Rózia od 2 miesiecy trzyma wage 6 kg - to chyba ok dla miniatury?? jak przyjechala wazyla 4,400 kg i wszystkie kosci jej sterczaly

Posted

Rózia od 2 miesiecy trzyma wage 6 kg - to chyba ok dla miniatury??

To zależy jak duża ta miniatura bo rozpiętość wielkościowa jest spora ;) Moja ma 30cm i waży 4 z hakiem ;)

Posted

filodendron napisał(a):
Mojemu daleko do miniatury - 9,5 kg przy wzroście jakoś tak od 41 do 43 - zależy jak mi się centymetr krawiecki przyłoży ;)

to chyba nie jest z Rózią najgorzej - mierzy jakoś ok.32-33cm. to wychodzi ze niemal grubaska przy 6 kg wagi :D

Posted

no chudziak musi być faktycznie bo moja to przy swojej wadze wcale grubo nie wygląda :)

muszę się przyznać, że wczoraj dokończyłam dzieła strzyżenia i okazało się, że jednak nie wyszło wcale tak pięknie :P jak w jednym miejscu sie przypadkiem za mocno czy krzywo utnie to juz trzeba z reszta tak na krotko jechac i ogolnie jest lipa...więc następnym razem to już raczej do Pani fryzjerki :shake:;)
tym bardziej, że co chwila widzę odstający włos gdzieś, ktory wczesniej jakos umknal mojej uwadze i nie spoczne poki go nie obetne (biedna Rózia ciagle jest narazona na dzwiek nozyczek :P )
poza tym nie zauwazycie duzej roznicy pomiedzy ostatnimi zdjeciami, bo nie widzieliscie Rózi w fazie największego zarostu czyli bycia jedną wielką kulą wełny :D - dla mnie różnica jest wielka :D

Posted

Ale dlaczego? Jest bardzo fajnie. No może pantalonki ciut za wysoko się podciągnęły i gdyby chcieć bardziej pudlowato to trzeba by nasadę ogonka wystrzyc, ale to drobiazgi są przecież. Jest bardzo dobrze - aż by się chciało poprzytulać do tych łapek :) Mordeczka słodka :)

Posted

dziękuję - na zdjęciu aż tak nie widac niedociągnięć :P
na wystawę Rózi nie wystawiam więc na typowo pudlowatym strzyżeniu mi nie zależy, choć nie ukrywam ze cos tam chciałam urozmaicić :D najwazniejsze zeby byla czysciutka i nie zapuszczona :)

ja się do Rózki ciągle przytulam - pewnie ma mnie już czasem dość :D

• 4 weeks later...
Posted

Witam po przerwie!
Dzisiaj ciężki dzień dla Rózi - została wysterylizowana. Zabieg poszedł szybko i sprawnie, wszystko w porządku. Rózia teraz śpi, chociaż na mój widok probuje się podnieść i merda ogonkiem, ale ze minely dopiero 2 godziny od zabiegu to jeszcze troche glupi jaś działa. no i ból...ale w słusznej sprawie.
pozdrawiam wszystkich dogomaniaków