Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przepraszam, że pytam tutaj ale jakoś nie mogę nic znaleźć.

Widziałem gdzies taka stronkę o malamutach na której był taki fajny działa o rodowodach, to znaczy ludzie mogli tam nadsyłać informacje o przodkach swoich pociech i w ten sposób powstawało takie jakby drzewo genealogiczne Malamutów.

Czy jest gdzieś coś takiego dla Akit??
Rodowód to tylko cztery pokolenia wstecz a jak by tak znaleźc dziadka swojego psa to już mamy 2 pokolenia więcej w "drzewie genealogicznym) swojego pupila.

Posted

Sylwek, zajrzyj do działu Galeria na Dogomanii. Tam jest tema "Galeria Akit", i i to paradoskalnie tam a nie tu siedzą wszyscy akiciarze, z wieksozści polskich hodowli chyba ;)

Z pewnością ci pomogą... Zwłaszcza Ewa Szeremeta, ktora przygotowuje polską monografię akit, już w małej częsci opublikowanej, więc doskonale się orientuje w historii większośc miotów, od czaów pierwszych importów akit do Polski, ale inni z pewnością też będą służyć wiedzą.

Ja moge pomóc ew... w hokkach ;)):p

Posted

sylwekw napisał(a):
Przepraszam, że pytam tutaj ale jakoś nie mogę nic znaleźć.

Widziałem gdzies taka stronkę o malamutach na której był taki fajny działa o rodowodach, to znaczy ludzie mogli tam nadsyłać informacje o przodkach swoich pociech i w ten sposób powstawało takie jakby drzewo genealogiczne Malamutów.

Czy jest gdzieś coś takiego dla Akit??
Rodowód to tylko cztery pokolenia wstecz a jak by tak znaleźc dziadka swojego psa to już mamy 2 pokolenia więcej w "drzewie genealogicznym) swojego pupila.

cóż ja moge tu odpowiedzieć..zadnej takiej strony z rodowodami nie ma, ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz troche informacji w internecie <ale to już niekoniecznie na polskich stronach> ja znalazłam tak większość zdjeć przodków <tych z rodowodu i troszke dalej> mojej Anaty. niestety jak sie dojdzie już do przodkó z Japoni informacja internetowa zaczyna sie urywać..

• 2 months later...
Posted

Chyba na innym wątku zasygnalizowałem taki zamiar a tutaj potwierdzam.

Mam już kilka rodowodów i zaczynam prace nad bazą "drzewa genealogicznego" naszych Akit.

W miarę postępu prac będę informował o postępach.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Co śadzicie, że w takiej bazie być powinno, co jest zbędnbe i jaki rodzaj raportów może być najbardziej pożądany.

Posted

Sylwek, szczerze mówiąc nie wiem czy drzewo genealogiczne to dobry pomysł. Wiele akit, jets sprowadzonych i ma różne korzenie, zagubisz się za chwilę, i wątków bedzie sporo.

Jezeli mogę ci coś doradzić, to kontakt ze Sławanką, hodowczynią malamutów (W kampinoskim boru) ktora od lat prowadzi coś takiego jak serwis rodowodów AM, oczywiscie na ile jest w stanie, bo pomimo tego, ze robi to od lat, wciąż nie jest pełny.

Ale zajrzyj jak to wygląda. Jest spis, sa linki do rodowowdów dzieci, rodziców i tak serfując drzewo genealogivczne ci wyjdzie samo z siebie, jak bedziesz klikał na kolejne pokolenia wstecz, lub do przodu.
Inaczej kiepsko to widzę, bo gros psów nie ma wspólnych korzeni

Posted

sylwekw, a masz juz jakąś koncepcję ew. oprogramowanie, jak zacząłeś ten topik to gdzieś widziałam coś do tworzenia drzew genealog.
Mozna Ci w czyms jakos pomóc?

I rzeczywiście Ewaka ma rację, wydaje mi się, ze nasze akity maja bardzo różne korzenie. Agappe jest bardzo dociekliwą istotką i zobacz nawet Ona utknęła w japońskich przodkach swojej Dziewczyny.
Dlatego nie wiem, czy powinno to być drzewo. A jeśli nie to co? Jakas baza?

Posted

Haha ... trochę za bardzo słownie przyjęliście słowa "drzewo genealogiczne". Nie chodzi mi o takie graficzne zobrazowanie tylko własnie bazę danych.

Plan mam ambitny ale zobaczymy ile z tego mi się uda.

A moja wizja jest taka, żeby była to baza (docelowo chyba MySQL) i w oparciu o PHP dawała ożytkownikowi (zainteresowanemu) możliwość wyszukiwania okreslonych danych związanych z okreslonym psem. Zdaje sobie sprawę, że ile odwiedzających tyle pomysłów co by z bazy można było wyciągnąć ale generalnie chodzi mi o takie możliwości jak np:

- znaleźć wszystkie suki wśród przodków swojego psa;
- jakie umaszczenia miały psy wśród przodków swojego psa;
- z jakich krajów pochodzą kolejni przodkowie;
- czy nasz pies jest w którymś pokoleniu spokrewniony z innym (w którym pokoleniu);
- z jakiego kraju najwięcej przodków
... itd itp

Jeśli dobrze zbuduje bazę to potem zapytań kierować będzie mozna duzo różnych. Ale podkreślam jeszcze raz, nie obiecuję, że zrobię to szybko, pewnych rzeczy muszę jeszcze douczyć (w zakresie informatycznym).

Za wszelką pomoc będe wdzięczny ale prace sa jeszcze na razie na tak początkowym etapie, że nie za bardzo wiem, o co mógłbym prosić chyba, że ewentualnie o udostępnienie kolejnych rodowodów.

Posted

To trzeba ustalić, jakie inf o piesie powinna zawierać - to chyba najważniejsze na początek, tak by była ew przydatna hodowcy:roll: i właścicielowi na pociechę;).
No, no pomysłowe kryteria:lol:!

Całe mnóstwa rodowodów są na stronach internetowych. A linki do wiekszości z nich są tu http://www.akita-club.pl/ (a i na jednej z tych stron jest wspomniana tu wcześniej monografia)
To jest strona - jedyna taka, którą znalazłam "sumująca polskie Akity":lol:

Posted

sylwek jakie info potrzebujesz????
moge Ci poskanować rózne katalogi z wystaw... będą tam podstawowe info pt. nazwa psa, jego rodzice, data urodzenia, kolor, nr rodowodu, hodowca, właściciel..
odnośnie mojego psa.. znam kilka wiecej pokoleń niż jest na mojej stronie i mam kilka zdjeć...

mów co chcesz, to w miare mozliwości pomoge..

powiedz jeszcze jak to dokładnie widzisz?? coś na podobieństwo tego serwisu o malamutach???

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):

Całe mnóstwa rodowodów są na stronach internetowych. A linki do wiekszości z nich są tu http://www.akita-club.pl/ (a i na jednej z tych stron jest wspomniana tu wcześniej monografia)
To jest strona - jedyna taka, którą znalazłam "sumująca polskie Akity":lol:

odnośnie tej strony to niektóre wiadomości sa już nieaktualne.. wczesniej był tam nawet ranking wystawowy, ale pod wpływem pewnych głosów z zewnątrz został usunięty z powodu nie pełnych informacji <Krzysiek bazował głównie na mojej stronie i wynikach akit tam umieszczanych, a niestety tam są pewne braki a i sporo informacji nie jest oficjalnych - wiele oddziałów ZKwP nie chce udostepniać wyników swoich wystaw>

Posted

znalazłam przed chwilą taki serwis:
http://www.akitahq.com

wiem, ze to jest serwis DJP, ale japończyków też tam troche jest.. znalazłam m.in. rodowód pra pra dziadka Anaty TAISHINMARU GO MIYAKO KENSHA...

wydaje mi sie, że jeszcze kilka lat temu jak poszukiwałam Anaty przodków tego serwisu nie było

Posted

ojejjj ten serwis to prawdziwa kopalnia wiedzy!!!!!! tam jest baaaaaardzo dużo japończyków m.in KAKUSUJI, Kajtsu No Chikara Go, HOKUUN No RYUUSHOU GO WATANABE i wieeeeeeeeeeeeeeleeeee innych!!!!

Posted

Agappe napisał(a):
odnośnie tej strony to niektóre wiadomości sa już nieaktualne.. wczesniej był tam nawet ranking wystawowy, ale pod wpływem pewnych głosów z zewnątrz został usunięty z powodu nie pełnych informacji <Krzysiek bazował głównie na mojej stronie i wynikach akit tam umieszczanych, a niestety tam są pewne braki a i sporo informacji nie jest oficjalnych - wiele oddziałów ZKwP nie chce udostepniać wyników swoich wystaw>

No oczywiście – przeciez gołym okiem widać, ze strona nie była aktualizowana od marca:-(. Nie chciałam Cie urazić, nie wiem kto i na czyjej stronie się opiera.
Mówiąc o sumowaniu nie myślałam o rankingach wystawowych a raczej o np. zdjęciowej galerii championów – tego nie spotkałam na zadnej stronie, ale możliwe też, że się tylko nie dogrzebałam:oops:.
No i odniosłam wrażenie, że linkownia do polskich akitowych stron jest tam największa, ale przecież są one na każdej stronie – na Twojej też jest dużo;).
No i już po trzecie no, odniosłam wrażenie, ze celem pana Krzysztofa było w pewnym stopniu stworzenie czegos na kształt akitowego serwisu dla wszystkich. Skoro miał czy może dalej ma taki zamiar, dobrze by było zadać mu pytanie, co sądzi na temat „rodowodowej bazy danych polskich akit” i może ma pomysł, jakie informacje powinna zawierać o każdym z psów:cool3: .
Bo to chyba jest na początek najważniejsze. A potem zostaje się już tylko grzebać i grzebać:multi: i mam nadzieje wynajdywać:lol: :lol: :lol:.

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
No oczywiście – przeciez gołym okiem widać, ze strona nie była aktualizowana od marca:-(. Nie chciałam Cie urazić, nie wiem kto i na czyjej stronie się opiera.
Mówiąc o sumowaniu nie myślałam o rankingach wystawowych a raczej o np. zdjęciowej galerii championów – tego nie spotkałam na zadnej stronie, ale możliwe też, że się tylko nie dogrzebałam:oops:.
No i odniosłam wrażenie, że linkownia do polskich akitowych stron jest tam największa, ale przecież są one na każdej stronie – na Twojej też jest dużo;).
No i już po trzecie no, odniosłam wrażenie, ze celem pana Krzysztofa było w pewnym stopniu stworzenie czegos na kształt akitowego serwisu dla wszystkich. Skoro miał czy może dalej ma taki zamiar, dobrze by było zadać mu pytanie, co sądzi na temat „rodowodowej bazy danych polskich akit” i może ma pomysł, jakie informacje powinna zawierać o każdym z psów:cool3: .
Bo to chyba jest na początek najważniejsze. A potem zostaje się już tylko grzebać i grzebać:multi: i mam nadzieje wynajdywać:lol: :lol: :lol:.

ajaj.. w zadnym wypadku nie poczułam sie urażona, nawet nie wiem czemu miałabym sie poczuć:roll: :roll: ;) chciałam tylko zwrócić uwagę na to, że po prostu serwis jest nieaktualizowany..
masz racje jest to jedyna strona na której sa pokazane akity z wielu hodowli i championy, tylko niestety to też nie jest już aktualne :( a o rankingu napisałam tak w ramach "ciekawostek przyrodniczych"

a odnośnie kształtu rodowodej bazy danych najlepiej, żeby najpierw wypowiedział się sam pomysłodawca.. :)

jesli moge przedstawić swoją opinie to najbardziej według mnie czytelny by był podział na:
hodowle <mioty w hodowlach<data ur., rodzice>, suki hodowlane, reprduktory, osiągniecia - tak jak jest w tym serwisie malamutowym>
reproduktorów <każdy miot danego reproduktora<data ur., matka, w jakiej hodowli urodził sie miot>, osiągniecia, wyniki badań, właściciel>
suki hodowlne <każdy miot danej suki<data ur., ojciec, w jakiej hodowli urodził sie miot>, osiągnięcia, wyniki badań, właściciel>
wszystkie psy <data ur.,osiągniecia, wyniki badań, właściciel+ to co w reproduktorach i sukach hodowlanych>

podział np na skojarzenia wydaje mi się mało potrzebny i mało czytelny..
nie wiem czy to ma być aż tak obszerny serwis.. ale uważam, że do czegoś takiego powinniśmy dążyć..

Halne Wzgórze miało kiedyś na stronie wyniki ze sporej częsci wystaw akit z 2003roku i były tam też informacje o rodzicach, dacie urodzenia, itd psów zgłoszonych.. Pewnie mają to jeszcze gdzies na dysku, więc możnaby do nich napisać o udostępnienie tych informacji

Posted

Ojej ... tak duzo i szybko piszecie, że nie nadążam czytać :-).

Po pierwsze, dziekuję Agappe za pierwsze materiały, które mi wczoraj przesłałas emailem.

Zaraz napisze więcej ale na chwilę musze wrócić do pracy :-) .........

A więc jak juz powiedziałem ja to widzę, jako bazę danych o Akitach, czyli wszystko co da się zdobyć związanego z rodowodem. A co potem będziemy z tej bazy wyciągać to już tylko sprawa wyboru i kompletności danych wprowadzonych. ....... kurcze wyłączaja nam prąd .............

Posted

przesłyłam pełny rodowód Anaty, który wczoraj opracowałam i przy okazji masz cała linię przodków cięszącego sie powodzeniem reproduktora RENGOKU De La Vallee Des Dragons Sacres :)

Posted

Agappe ... ale mnie zasypałas materiałami ... a przecież to były dni albo i tygodnie Twoich wytrwałych poszukiwań. Czy mogę z tego na pewno skorzystać?

Ale kiedy ja się przez to wszystko przekopię :-).

Dziękuję bardzo za oferowaną pomoc. Mam nadzieję, że za jakiś czas będziecie zadowoleni z efektów mojej pracy.

Posted

sylwekw napisał(a):
Agappe ... ale mnie zasypałas materiałami ... a przecież to były dni albo itygodnie twoich wytrwałych poszukiwań. Czy mogę z tego na pewno skorzystać?

Ale kiedy ja się przez to wszystko przekopię :-).

Dziękuję bardzo za oferowaną pomoc. Mam nadzieję, że za jakiś czas będziecie zadowoleni z efektów mojej pracy.

no bez przesady, nie tygodnie, tylko 1 dzień ;) oczywiscie, ze mozesz inaczej bym tego nie wysyłała :)

Posted

aaaaaaaaaaaaaaa....:Cool!::Cool!::Cool!::Cool!::Cool!::Cool!::Cool!::Cool!:
znalazłam, znalazłam:cunao:
korzonki mojej Dziewczynki
po mamusi Nakayoshi Czech Jakobin i po pradziadku AURORA'S Kumamoto GO pochodzi od pra.............dziadka Tamagumo Go i pra.............babci Akemi Go
w 60-tym pokoleniu!:crazyeye:
Ciekawe, czy w Jej żyłach płynie chociaż kropelka ich krwi?