Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 317
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cześć! Po pierwsze gratuluję wspaniałych psiaków i osiągnięć :)
Sama zastanawiam się nad spróbowaniem jakiegoś psiego sportu z moją suczką - nie wiem, czy nadawała by się lepiej do flyballu czy agility. Oglądałam sporo filmów na youtube, ale nie znalazłam żadnego Westa, który odnosiłby sukcesy w tych dziedzinach. Może orientujecie się, jaki sport byłby dla niej najbardziej odpowiedni? Nana od małego ma mega świra na punkcie aportowania - przynosi niemal wszystko, co się jej rzuci, ale najbardziej kręci ją oczywiście piłka. Powoli uczy się łapać przedmioty w locie - wychodzi z pluszowymi zabawkami, z piłką jest trudniej :) Uwielbia przeszkody w postaci skulonych ludzkich ciał :P Drugą rzeczą jest zamiłowanie do wskakiwania na krzesła, ławki, murki itd. Na komendę wskakuje i zeskakuje z przeszkód, przeskakuje barierki. Widzę, że bardzo to lubi i chciałabym razem z nią zająć się jakimś fajnym sportem - co możecie nam polecić? Nana 8 czerwca skończy rok, mieszkamy w Warszawie. Martwię się, że zdziadzieje nie zajmując się "na poważnie" rozładowywaniem energii :P
Pozdrawiamy!

Posted

Świetne zdjecia , psiaki i oczywiście właściciele ;)

alekseyka znam westa , który ćwiczy agility oraz zaczyna dogfrisbee i dobrze sobie radzi.
Możecie też spróbować tańca z psem. Westy nadają się do psich sportów typu właśnie agility, flyball. Taka aktywność i praca z właścicielem na pewno wyładuje energie u psiaka :D
Polecam agility sama z moim psem cwicze, flyball na razie to my próbujemy podwórkowo :)

Posted

alekseyka ja polecam flyball lub frisbee. Te dwa sporty opierają się właśnie na aporcie.
Zazwyczaj jesienią zaczynamy zajęcia flyball z grupą początkującą. Jak dowiem się kiedy i gdzie, napiszę na tym wątku.
Frisbee trenować możesz sama lub zapisać się do jakiegoś warszawskiego klubu. Jest też spora liczba seminariów z tego zakresu, gdzie można się wiele nauczyć.
Wykaz seminariów znajdziesz na latajacepsy.pl

Posted

Dzięki za odpowiedzi :)
Właśnie dziś rzucałam Nanie piłkę na spacerze, zawsze jestem pod wrażeniem jak taki mały stworek może zasuwać :D
Będę śledzić wątek i jeśli mówicie, że nie jest za mała na flyball, może spróbujemy na jesieni :)
Co do frisbee mamy takie jedno zwyczajne materiałowe, ale Nana raczej się do niego nie pali - piłka to co innego, pewnie by za nią i w ogień skoczyła :)

Posted

alekseyka napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi :)
Właśnie dziś rzucałam Nanie piłkę na spacerze, zawsze jestem pod wrażeniem jak taki mały stworek może zasuwać :D
Będę śledzić wątek i jeśli mówicie, że nie jest za mała na flyball, może spróbujemy na jesieni :)
Co do frisbee mamy takie jedno zwyczajne materiałowe, ale Nana raczej się do niego nie pali - piłka to co innego, pewnie by za nią i w ogień skoczyła :)

Za mała absolutnie nie jest. Flyball biegają nawet maleńkie yorki. :)
Zresztą małe, szybkie psy są na flyballu w cenie. Wysokość przeszkód dopasowywana jest bowiem do najniższego psa w drużynie, więc jeden mały pies sprawia, że wszystkie szybkie bordery mkną przez niziutkie przeszkody, a dzięki temu męczą się mniej i są znacznie szybsze. :)

Posted

Ach, trochę się zagapiłam...
[SIZE=5]DLA WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW FLYBALL

W ten weekend, a konkretnie w niedzielę 29 maja, we Wrocławiu w Parku Południowym odbędą się mini zawody flyball. Wystąpi 5 drużyn: Woof (Wrocław), Unleashed Alfa (W-wa), Unleashed Beta(W-wa), Lavina Alfa (Czechy) i Lavina Beta (Czechy).
Startujemy w dwóch turach:
12:00 - speed trial
16:30 - double elimination
A wszystko to w czasie trwania zawodów DCDC.
Pojedynki będą zacięte, bo czasy drużyn są bardzo zbliżone. Emocje gwarantowane. :multi: Poza tym to pierwsze zawody flyballowe w Polsce od 2007 roku, więc grzechem byłoby nie obejrzeć. :razz:

• 3 weeks later...
Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Czy ktoś był we Wrocławiu?

Jakoś, ku mojemu zmartwieniu, wątek zamarł. :(

Czy ktoś nas jeszcze odwiedza?

Byłam :) :)

Posted

[quote name='Voute']Byłam :) :)

I jak wrażenia?

Dla osób, które nie dały rady pojechać do Wrocławia, wstawiam kilka fotek autorstwa Franciszki Drozd :) :

Mimi i Iza

Mimi

Mo i Ania

Poker i Ania

Mo

Posted

Pam Martin, która sędziowała zawody

Mo

Alfa przed startem

Zebranie przed startem

A na koniec piękny prezent, jaki dostaliśmy od od czeskiej drużyny Lavina - statuetka z naszym rekordem Polski, który pobiliśmy w Czechach :loveu::loveu::loveu:

Posted

Powaliła mnie szybkość tych psów i ich "obsesja" na punkcie flyballu :) Poza tym labek przewracający płotki był świetny ;)
Też mam parę fotek

Było więcej, ale reszta jest dość beznadziejna... No i mam 2 filmiki :)

Posted

Voute, dziękuję za zdjęcia.

Pamiętam, gdy pierwszy raz zobaczyłam flyball... i tą szybkość. Normalnie mnie poraziło. Nawet nie przypuszczałam, że psy mogą tak szybko i z taką pasją wykonywać jakieś zadanie. Niewiarygodne było też to, że psy, które poza biegiem warczały na siebie i chciały się zjeść, na torze biegły na przeciw siebie i nic, nawet nie warknęły. :) To właśnie wtedy stwierdziłam, że chcę się w to pobawić. :)