Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy są jakieś sposoby żeby pies nie wymiotował podczas jazdy samochodem....
Ma chorobe Lokomocyjną...
Daje Lokomotiv ale nie działa ...:shake:
może sa typowo leki weterynaryjne ???
Ja wy sobie radzicie ???? :-(:-(

Posted

Jeśli nie jest to szczenię, to wet może podać cerenię ( w zastrzyku lub tabletkach).
Podobno część psów dobrze reaguje na Cocculine ( nie jestem pewna pisowni), lek homeopatyczny.

Posted

Erica napisał(a):
Jeśli nie jest to szczenię, to wet może podać cerenię
.

Jest to pies 14 miesieczny.
I są jakieś skutki uboczne ???
czy ten lek nie ogłupia ....

Posted

Nie działa tak jak sedalin, jeśli o to Ci chodzi. Z tego co pamiętam Cerania jest lekiem przeciwwymiątnym działającym rozluźniająco na mięsnie. Podaje się też ( w zastrzykach) przy wymiotach spowodowanych infekcją.
14 to jeszcze bardzo młody pies - te psy, które 'wyrastają' z lokomocyjnej, robią to do ok. 2-2.5 roku życia.
I jeszcze jedno - jesteś pewna, że to choroba lokomocyjna a nie lęk lokomocyjny?

Posted

Erica napisał(a):
Nie działa tak jak sedalin, jeśli o to Ci chodzi. Z tego co pamiętam Cerania jest lekiem przeciwwymiątnym działającym rozluźniająco na mięsnie. Podaje się też ( w zastrzykach) przy wymiotach spowodowanych infekcją.
14 to jeszcze bardzo młody pies - te psy, które 'wyrastają' z lokomocyjnej, robią to do ok. 2-2.5 roku życia.
I jeszcze jedno - jesteś pewna, że to choroba lokomocyjna a nie lęk lokomocyjny?

Myślałam też ze to jest lęk ale bardzie pasuje mi choroba lokomocyjna
pedro nie ślini sie tylko jak wejdzie do samochodu i pokona jakies 40 km to zaczyna sie zieje kreci sie jest mu niedibrze i wymiotuje...
teraz jechałam na głodnego a on i tak wymiotował żółcią...:(
Teraz chcemy jechac na wystawe go gorzowa wielkopolskiego a to 200 km jest z kołobrzegu
Wiec cerenia jest bezpiecznym lekiem????

Posted

Erica napisał(a):
Upewnij się u swojego weta ;)

spytam sie... wiec jedynym lekiem jest cerenia?? :shake:
A czy twój pies też ma lub miał chorobe lokomocyjna ????

Posted

W bezpośredniej rodzinie ( ja + moi rodzice) na 5 psów, tylko jedna suczka nie ma problemów związanych z podróżami samochodem. Jedna z moich suczek ma typowy lęk lokomocyjny, druga i oba psy moich rodziców cierpią na chorobę lokomocyjną. Cerenię dostaje ich młodszy pies i tylko przed długimi trasami ( np. Zamość - Trzebnica). Pomaga; wcześniej i on i starszy pies dostawali sedalin, ale bez rezultatów.
Nie sądzę, żeby Cerenia była jedynym lekiem, ale jedynym skutecznym z jakim ja miałam styczność. Próbowaliśmy też wyżej wspomnianego sedalinu, Cocculine, a nawet Kalm-Aid'u - wszystko bez większych rezultatów. :shake: Słyszałam, że na niektóre psy dobrze działa D.A.P. ale ja jestem na niego uczulona, więc go sobie darowaliśmy.
Pamiętam, że w zeszłym roku ( wtedy w przeciągu tygodnia zostały zaadaptowane nasze 3 młodsze żygacze ;)) czytałam wszystko co mi wpadło w ręce na ten temat. Bardzo pomocny był właśnie wątek na Dogo- poszukaj go, sądzę że powinnien jeszcze tu gdzieś być.
Powodzenia!