Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zaba14 napisał(a):
Bonsai ale żadnej obroży nie można stosować wraz z kroplami... na opakowaniach o tym nawet pisze .. chemicznie to raczej się nie zgadza..

Dokładnie! Nie można stosować równocześnie i obroży i kropli na grzbiet, bo po prostu można "przedobrzyć" i zatruć tą chemią psa...Weci przed tym ostrzegają i na opakowaniach też jest takie ostrzeżenie.

Poza tym ani krople ani obroże nie mają kleszcza odstraszyć, żeby nie wczepił się w psa i uciekł, tylko rolą takich specyfików jest jak najszybsze zabicie kleszcze, gdy już się wczepi w zwierzaka - trucizna dla kleszcze zbiera się w mieszkach włosowych, pochodzi właśnie z kropli lub obroży i jest tam transportowana razem z natłuszczeniem skóry i sierści psa. Po kąpieli można psa skropić lub nałożyć mu obroże dopiero 3-4 dni po, bo zmyte natłuszczenie nie transportuje trucizny do mieszków włosowych na całym ciele, tylko działa miejscowo, punktowo, a to nic nie daje i mija się z celem.

Posted

Zamówiłam już jakieś kropelki,na zimę kleszcze są mało aktywne,więc zakrapianie musi wystarczyć :)

mam znowu inny problem(ik):
otóż od czasu kąpieli,Finka nie chce pić wody z miski :P
nie wiem,czy to zrażenie do wody,czy o co chodzi...
czy po prostu jej smaku nie lubi :P
ale odczekałam jakiś czas i dzisiaj nalałam jej wody do innej miseczki-też nie tknęła.
więc wlałam odrobinę dosłownie (tak żeby podbarwić wodę) mleka i wymieszałam-wypiła bardzo chętnie.

no i nie wiem co teraz z tym fantem zrobić.

Posted

Poobserwuj ją.
Może akurat nie była spragniona, a wypiła wodę z mlekiem bo ją zachęcił nowy zapach/smak.
A jak ona się w ogóle zachowuje?
(Oprócz kąpieli..;))
Jest markotna, zestresowana? Zauważasz coś takiego?
Czy czuje się ok?
No, myślę, że jak już misie rozszarpuje w zabawie,to chyba wszystko w porzadku.;)

Edit:Trzeci dzień nie pije? A może nie zauważyłaś? Może wypija, tylko niewiele.
Jak z jedzeniem?

Posted

No może nie trzeci...może 2 dni nie piła.
Zachowuje się ok. je wszystko co jej daje,ma straszny apetyt :P
jest bardzo wesoła,biega,skacze,bawi się.
wszystko super,kupki też ok,no tylko jakoś nie piła.

infekcji dróg oddechowych górnych raczej nie ma,ani żadnego obcego ciała,bo by tej wody z mlekiem nie wypiła :)
może miska jej nie odpowiada,albo wody nie lubi...albo spragniona rzeczywiście tak nie była.

Posted

Fineczka nigdy nie była pijakiem(?);p U mnie piła jedynie po spacerach i w nocy.Czasem po jedzeniu.Generalnie problemów z piciem nie było.
Być może pije jak nie widzisz;)

A straszny apetyt mnie nie dziwi;p Tylko Nija nie przesadzaj z jedzeniem,bo ona ile byś jej nie dała i tak zje.Żeby nie zrobić z niej grubasa na krótkich łapkach;p

Posted

EHh... kilka dni temu zakropliłam swoja suczkę, jakimiś zwykłymi kroplami z sklepu bo nie chciało m sie iść do weta i co.....? no i wyskoczyły jej jakies bomble w miejscu zakraplania :o na całe szczęście nie sa czerwone, ani jej nie swędzą bo ona się tym w ogóle nie przejmuje ... ;) pisze tylko tak, abyś nie przejmowała się wszystkim aż tak bardzo .. ;)
Moja wody też zbyt dużo nie pije, jedynie po spacerze, i trochę po jedzonku... ;) póki zwierzak jest energiczny nie ma się czym przejmować... ;)

Posted

ok dziękuję :)
i będę uważała z jedzeniem.

ugotowałam jej makaron z warzywami i mięsem,bardzo chętnie zjadła,tylko teraz nie bardzo chce jeść suchą karmę...mam jej nie dawać makaronu póki co i jak zgłodnieje to sama sięgnie po suche,czy co mam zrobić? pomóżcie :(

Posted

Nija, kochana, myślę, że się za bardzo przejmujesz!
Głowa do góry!
Mozesz suchą karmę polać małą łyżeczką oleju ( lnianego, z wiesiołka lub normalnego, którego Ty używasz w kuchni.)
Zdrowo - no i chyba smaczniej, bo moje odkąd tak zaczęłam robic, suchego "bez okrasy"nie zjedzą...

Posted

Nija wszystko zależy od Ciebie !! :)
Mój poprzedni pies nie chciał jeść suchego, rodzice dokarmiali go normalnym jedzeniem, więc suche było dla niego okropne ... :P

Ja swoją suke karmie głównie suchym, nie mam czasu by jej gotować, czasem dostanie surowe mięso i jest przeszczęślkiwa.. gdy wyjechałam na wakacje opiekowała się nią znajoma która chciała być dobrą ciocia i gotowała suce ryż z mięsem i marchewką.. po powrocie, nie jadła mi przez dwa dni, tak gardziła suchym, ale jak zgłodniała to wcinała.. i tak jest do dziś, gotuje od święta, albo jak mi sie karma kończy a kurier jeszcze nie dotarł, ale gdybym trzymała ją kilka dni na gotowanym to nie chciałaby jeść suchego.. wiec albo dawaj jej od świeta gotowane, albo przejdz tylko na ludzkie jedzenie ;)

I tak jak Jasza pisze, możesz dodać do karmy olej, oliwe, jogurt naturalny... tylko nie mieszaj gotowanego z karmą bo to źle się trawi.. :)

Posted

ok,ale nawet jakimiś "smakołykami" takimi jak na spacerze się daje? nic a nic? czy moze na spacer wziac kilka kulek tego suchego jedzenia i to jej dawac?

Posted

Nija daj sobie spokój na jeden dzień, daj miske z jedzeniem z rana i zobaczysz czy będzie jadła, nie zje to weź i daj w południe , jesli z niej taki żarłok to pokusi się o suche :)

Posted

ok :) w takim razie suche przez najbliższe dni,może w końcu się skusi :)
a to źle,że miska z suchym cały czas stoi w kuchni? powinnam ją tylko na "pory jedzenia" zestawiać na ziemię??

Posted

Wszędzie czytałam, że jedzenie powinno położyć się na ok. 15 minut i zabrać jeśli pies nie zje, i dać przy następnej porze posiłku, moja zazwyczaj zjada od razu, ale jak troche zostawi, to zostawiam bo nie chce mi sie skakać z tą miską, dosypuje tylko przy następnej porze.. ale jeśli Twoja sucz tak bardzo wybrzydza to spróbuj zabierać przez jakiś czas .. ;)

Posted

Nija nic się nie przejmuj, Fineczka jest w nowym miejscu więc musi się oswoić z tą sytuacją, a co do jedzenia to jak dałaś jej makaron, to ona teraz nie chce suchego, bo przy suchym musi się bardziej namęczyć np z gryzieniem i nie jedząc suchej karmy w pewien sposób Cię "terroryzuje" i zmusza, żebyś jej gotowała bo tak suni wygodniej, nie daj się;) Jak się chwilkę przegłodzi to nic jej nie będzie.
Mój psiak też próbował takich sztuczek, łaził z burczącym brzuchem i nie chciał jeść, ale go przetrzymałam i po 2 dniach zjadł taką już z lekka zwietrzałą karmę i to w tempie ekspresowym. Więcej nie próbował grymasić.

Posted

Ja to jestem niemożliwa pod tym względem i nie powinnam się wypowiadać.
Moje psy mają suche jedzenie w miskach non stop.
Jak zjadają,to dosypuję świeże.
Co jakiś czas - może trzy razy na tydzień im gotuję.
Raz jeden woli kurczaka a drugi suche, raz odwrotnie.
Czasami cały dzień nic nie jedzą, czasami - latem - jedzą tylko na dworze ( idziemy na pięć godzin do lasu i zabieram im jedzenie i wodę więc podczas postoju zajadają).
Poza tym podkarmiam je jak jemy śniadanie,bo uwielbiają bułeczki z masłem i anatola z mlekiem i cukrem.

Nija - nie bierz ze mnie przykładu...:oops::oops:

Posted

Jasza mój psiak też ma cały czas suche w misce ;) Jak mu się kończy to przynosi mi pod nogi miske żeby nasypać, bo jest pusta ;)
Codziennie ma gotowany obiadek i zawsze mu coś ze stołu spadnie ;)
Tylko, że on zna umiar w jedzeniu i jest strasznie wybredny ;)
No i figure ma wzorową ;)

Ze mnie także przykładu proszę nie brać ...

Posted

Pewnie więcej takich "nieprzykladnych";)
Mój Reks ma też wzorową sylwetkę, no...może łapki za krótkie, ale tego jedzeniem bądź niejedzeniem nie zmieni...:diabloti:
A Miśka - której drugie imie brzmi Kula :cool3: - po sterylce się wyciszyła i ździebeczko utyła, ale jak to dama - sylwetkę trzyma.
Talię już "puściła"...:diabloti:

Posted

Póki mój ma odpowiednią sylwetke i nie tyje to ja nic zmieniać nie będę .... Dla mnie to latwiejsze jak on ma w misce cały czas suche.
Wszystko zależy od psa i od tego jak go ktoś nauczył ;) To jest mój 3 psiak .... Dwa poprzednie tez tak karmiłam ;)

Posted

Dobra,to póki co zabiorę miskę z suchym i zestawię jej wieczorem?
może się przekona w końcu.co prawda znowu jej rano dałam makaron,ale to dlatego,że nie chciałam,żeby się zepsuł,a już było mało.
tak więc od dzisiaj rygor,aż się znowu przekona do suchego :)