zakla Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 Mam pytanie i prośbę zarazem :) Zobligowałam się do wystawienia sznaucerki mojej znajomej. Sucz ma trzy lata i jedna wystawe w mlodziezy w wieku 10 miesiecy. I mamy teraz taki dylemat- czy jechac na klubowke sznaucerow czy dzien pozniej na krajowa? Obydiw ewystawy mamy bliziutko i dzien po dniu. Quote
blaira Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 Tez tak uwazam :) Mozna porownac obie oceny :cool1: Quote
zakla Posted April 24, 2006 Author Posted April 24, 2006 Tylko jeszcze tzreba namowic wlasciciela na obie:evil_lol: A to juz nie takie latwe... Dlatego chce wiedziec, na ktora 'bardziej' warto...:) Quote
Agasia Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 wiadomo ze warto bardziej na klubowa - wieksza ranga - chyba logiczne Quote
daga10011 Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 no niby warto bardziej na klubowa..ale.....skoro pies nie byl wystawiany poza mlodzieza to ja bym uderzyla na krajowke-sama niedlugo wystawie 19 miesiecznego psa ktory nie nie dosc ze nie zna komendy siad ani nic to nie byl nigdy na wystawie-jak mam sobie obciach na ringu zrobic to wole na krajowej wystawie:).No chyba ze pies zna komendy i umie chodzic na ringu-to zdecydowanie klubowka..Wszystko zalezy od psa i jego zachowania-jak jest przecietny to lepiej krajowka,jak jest wybitny to klubowka Quote
Cavisia Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 Daga, jeśli pies jest ładny, a sędziowanie uczciwe, to sędzia napewno wyda sprawiedliwy werdykt - w końcu nie tak ważna jest sama ocena, co opis. Lepiej ,jeśli już trzeba wybierać , to wybrać klubówkę. Wiadomo - więcej psów, większa konkurencja, czasem(choć nie zawsze ;) specjalista rasy. Quote
Elitesse Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 zakla napisał(a):Mam pytanie i prośbę zarazem :) Zobligowałam się do wystawienia sznaucerki mojej znajomej. Sucz ma trzy lata i jedna wystawe w mlodziezy w wieku 10 miesiecy. I mamy teraz taki dylemat- czy jechac na klubowke sznaucerow czy dzien pozniej na krajowa? Obydiw ewystawy mamy bliziutko i dzien po dniu. pytane podstawowe co chcecie z suczka osiagnac ? czy tylko zdobyc ocene do hodowlanki czy cos jeszcze ? przewaznie na klbowkach sedziowanie jest duzo bardziej rygorystyczne niz na innych wystawach wiec jesli znajomi nie chca sie zrazic to radzilabym jechac jednak na krajowa, a tak wogole to co to za rasa bo sznaucer jest dosc szeokim pojeciem hihi :eviltong: Quote
Elitesse Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 [quote name='Cavisia']Daga, jeśli pies jest ładny, a sędziowanie uczciwe, to sędzia napewno wyda sprawiedliwy werdykt - w końcu nie tak ważna jest sama ocena, co opis. Lepiej ,jeśli już trzeba wybierać , to wybrać klubówkę. Wiadomo - więcej psów, większa konkurencja, czasem(choć nie zawsze ;) specjalista rasy. ja po 10 latach jezdzenia na wystawy nauczylam sie juz ze opisy tak naprawde nic nie znacza :) bo nawet ten sam sedzia potrafi opisac jednego psa na kilka sposobow :evil_lol: Quote
Bulwinka Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 Elitesse napisał(a):nawet ten sam sedzia potrafi opisac jednego psa na kilka sposobow :evil_lol: dokładnie- też tak miałam, że tem sam sędzia na jednej wystawie widział u mojego psa poprawną linię górną i dolną, a 2 tygodnie później ten sam sędzia już napisał : nieco spłaszczona górna linia. czyżby w 2 tygodnie aż tak pies się zmienił? :evil_lol: Quote
zakla Posted April 25, 2006 Author Posted April 25, 2006 Dzieki za opinie ;) Sucz to sznaucer sredni p&s (Aisha Szczesliwa Aura). Ogolem myslelismy nawet zeby ja wysterylizowac, ale jednak chcemy poejchac na wystawe i poddac ja tej ocenie i zobaczyc c o niej znawca arsy powie ;) Jezeli okaze sie ze w oczach sedziego jest suka wartosciowa to bedzie mozna pomyslec o kryciu, jezeli jednak nie ebdzie nic fantastycznego to raczej sucz pojdzie 'pod noz':p Ja szczerze mowiac w sznaucerach nie siedze, wiec nie ejstem do konca w stanie jej ocenic. Wiem tylko, ze ma bardzo gleboka klate, siersc ma dobrej jakosci i jest niekopiowana:eviltong: Jest dosc mala, ale jakoze nie znam osobiscie wielu sredniakow to nie wiem czy jest normalna czy to ja po prostu w porownaniu do malamutow tak na nia patzre:eviltong: Quote
Elitesse Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 suczka powinna miec ok 45 cm ale wiecej se nie wypowiadam bo zostane posadzona o tepienie konkurencji :evil_lol: Quote
zakla Posted April 25, 2006 Author Posted April 25, 2006 :lol: Jak możesz:eviltong: W sumie to ja jutro zmierze:evil_lol: ale chyba z tego co ja mierzylysmy czy w agility jeszcze do M sie zalapie to wychodzilo na to ze ma 42:roll: No coz, badz co badz werdykt zostawiam sedzaiemu (ale z tego co ogladalam to jej miotowa siostrzyczka jest bardzo dobra sunia pod wzgledem wystawowym;)) Quote
Elitesse Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 wiesz na jej stronie sa podane tylko sukcesy :evil_lol: jak dla mnie jest za chuda i slabo zbdowana jedna z moich suczek ma 43 cm a w opisach ma ze jest sredniej wielkosci ! Quote
zakla Posted April 25, 2006 Author Posted April 25, 2006 To mnie pocieszylas:lol: Ale w sumie nie wiem, mi tam sie wydaje byc dobra, tylko jest b.niufna w stosunku do obcych:diabloti: Ale mamy jeszcze ponad 4 miesiace na dopracowanie wszystkiego. No i chyba wybierzemy sie na ta krajowke. Najwyzej jak dobrze pojdzie to w przyszlym roku na klubowa:cool3: (i ps'owe pytanie- na ile przed wystawa nalezy zaczac przygotowywac sznaucia siersc?:)) Quote
Elitesse Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 to zalezy jak szybko odrasta, ok 2-3 miesiace przed wystawa trzeba go zrobic na lyso (wytrymowac i ostrzyc), a na kilka dni przed wystawa podgolic glowe, front i dupke, przystrzyc wlosy na lapach i brzuchu no i przed sama wystawa wyprac mu lapki :) Quote
zakla Posted April 25, 2006 Author Posted April 25, 2006 Duzo roboty ;) Ale no coz, trzeba sie bedzie chyba ejdnak do fryzjera wybrac (bo ostatnio zostala zakupiona maszynka i szczerze mowiac szucz wyglada...hmm...zabawnie :lol: ) Quote
Elitesse Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 na wystawe polecam skorzystac z uslug fachowca :) Quote
daga10011 Posted April 26, 2006 Posted April 26, 2006 Zakla-a jedna wystawa niech nie przesadza o waszym zapale-ja bylam wlasnie na wystawach dwoch -dzien po dniu-raz bylysmy drugie i srebro a drugi raz zwyciezylysmy z psem ktory wczesniej wygral najlepszego juniora-oba razy uwazam ze niesprawiedliwie-bo z suka pierwszego dnia powinna wygrac,ale z tym psem nie:roll: .a mam 5 psow tej rasy i mniej wiecej wiem o co chodzi.Co do wzrostu-ja mam zarowno suke w gornej granicy wzrostu jak i dolnej-i ta z dolnej by wygrala w klasie z ta z gornej-bo ma lepsza kosc i glowe,za to ma gorsza siersc i kolor-i tu zalezy od sedziego ktora jest lepsza-dla mnie obie maja cos w sobie.Tak naprawde to odpuscic sobie mozna po kilku wystawach-jak zawsze u roznych sedziow sie przegra-ale jak sie raz wygra a raz przegra,jak sie zna rase i sie zna slabe i dobre strony psa/suki(a kazdy pies ma obie strony-nie ma psow idealnych)-to trzeba probowac-jesli sie wie ze pies/suka ma dobry charakter i jest zdrowa i eksteririerowo nie odbiega od normy-to trzeba probowac-jedna wystawa moze czasem zniechecic-ja uslyszalam raz ze moja suka ma slaby ruch,nastepnego dnia mialam stresa na maksa o ten opis i uslyszalam,ze moja suka plynie:roll: .wiec opis pierwszy i drugi i trzeci traktuj z przymruzeniem oka:lol: .ale jak Ci sie cos powtorzy 3-4 razy od roznych sedziow-wtedy uwierz;) Quote
zakla Posted April 27, 2006 Author Posted April 27, 2006 Dzieki Daga :) Przekaze wlascicielom. A kto wie, moze ich to wciagnie (kolejny potffor do wystawiania :lol: ) :) Quote
Recommended Posts