Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mój teraz juz prawie półroczny sznaucer cudownie zachowuje sie w domu -(nie gryzie żadnych kabli ani mnie - ładnie reaguje na swoje imie i za każdym razem przychodzi --->(w domu)<--- :) ładnie sie wita i bawi) kiedy ide z nią gdzieś na smyczy też ładnie idzie przy nodze i zawsze spojzy na mnie jak do niej mówie i uzywam jej imienia ... kiedy idę na dłuższy spacer np. do lasu z innymi psami łądnie sie z nimi bawi - > ale kiedy np. jest ulica to musze ją zawołac żeby przyszła wtedy wezme ja na ręce albo zapne na smycz i ładnie przejdziemy... i w tym jest problem ona mysli że to zabawa kiedy ja wołam spojzy na mnie a kiedy do niej podejde zrywa się i zaczyna się ganiac... co robic jak nauczyc psa żeby przy używaniu imienia ma przychodzić.... :):( jest grzeczna i sie mnie słucha i nie ucieka mi tylko poprostu niechce łapać sie na smycz ---jak widzi smycz to nawet ignoruje wołanie i idzie swoja ścierzką ---> czasem nawet nagrody nie pomagają..... co robic ... w domu staram sie wychowywać ją stanowczo... jak zrobic zeby tasha przychodziła na smycz ??!! jak sie na nią stanowczo ryknie to wtedy położy posobie uszy i skuli ogonek i zatrzymuje sie wtedy mozna ja złapac tylko ja niechce zeby ona bała się kiedy ją wołam --- to nie jest rozwiązanie

Posted

Wiesz ja też bym nie przychodziła, gdybym wiedziała, że wezmą mnie na smycz, może nawet szarpną (spotykałam się z czymś takim, nie wiem jak jest u Was). A jak jest fajnie jak się nie podejdzie, Pańcia zaczyna ganiać (rozumiem, że podchodzisz próbując złapać ją na smycz) i można chwilkę sobie pobiegać :multi: ale jest wtedy szczęśliwa :D

jeśli sunia lubi się z Tobą bawić i jest grzeczna, w momencie gdy chcesz ją złapać, zacznij jej uciekać, wołać (przyjaźnie), wydawać z siebie głupie dzwięki, ukucnij sobie spokojnie, poczekaj aż podbiegnie, poczekaj cierpliwe, zawołaj jeszcze raz, daj smakołyk, wymiziaj i pójdzcie sobie dalej (bez smyczy!)

przywołuj ją do siebie pare razy w trakcie spaceru- co jakiś czas łap ją na chwilkę na smycz i po chwili puszczaj.

Ganianie psa to jego ulubiona zabawa :)

Posted

Ja podpisuje się pod tym co zostało już napisane. Przedewszystkim nie łap suni tylko kiedy idziecie do domu,przechodzicie przez ulicę,ale również w lesie,na spacerku. Zawsze nagradzaj ją jak przyjdzie np.pieszczotami,piłką, smakołykami i nigdy jej nie ganiaj jak nie chce przyjść. Jak Cię olewa to odbiegnij w drugą stronę,schowaj się za drzewo,zacznij wydawać dziwne odgłosy lub pobaw się jej piłką.

Posted

Nigdy nie wydzieraj się na psa,nigdy za nim nie ganiaj bo wtedy dopiero będzie uciekał.Weź sobie do serca rady moich poprzedników a wszystko będzie:cool2:

Posted

Ja również podpisuje się pod powyższymi wypowiedziami :) Dobry jest pomysł z nagradzaniem psa po jego przyjściu na zawołanie, ale uważaj, bo może to się skończyć dość... hmm, dziwnie :eviltong: Sama kiedyś byłam świadkiem sytuacji, kiedy sprytny piesek nie chciał przychodzić do pani, kiedy ta nie miała niczego do zjedzenia w ręce :shake:
Życzę powodzenia w wychowywaniu psiaka!

Posted

dziekuje wszystkim zastosowałam się do waszych rad i naprawde (teraz mówie serio) że to działa tasha może nie tyle co bardziej reaguje na swoje imie ale lepiej przychodzi na smycz i dla mnie to sie liczy postaram aie teraz u niej utrwalić to że kiedy ja wołam ma do mnie przyjść i nie ma to znaczyc że jak ja ją wołam to ja łapie na smycz - zawołam ją i jak przyjdzie do stnie ciasteczko powiem ,,dobry piesek,, i pobiegnie dalej - niektórzy mówią ze pies cieszy się z radości swego pana i sądze że u nas tak jest !!! :)

pozdroffionka olcia

Posted

Psiara&Nusia napisał(a):
Ja również podpisuje się pod powyższymi wypowiedziami :) Dobry jest pomysł z nagradzaniem psa po jego przyjściu na zawołanie, ale uważaj, bo może to się skończyć dość... hmm, dziwnie :eviltong: Sama kiedyś byłam świadkiem sytuacji, kiedy sprytny piesek nie chciał przychodzić do pani, kiedy ta nie miała niczego do zjedzenia w ręce :shake:
Życzę powodzenia w wychowywaniu psiaka!

Dlatego,gdy psiak już nauczy się przychodzić na zawołanie tzn na 10 powtórzeń 10 razy przybiegnie, zaczynamy nagradzać nieregularnie, czasami za każdym razem,czasami co kilka powtórzeń, czasami zabawą a czasami jedzeniem.